A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1

Árvízi összeborulás a Házban - parlament percről percre

Események

Vágólapra másolva!
Árvíz ide vagy oda, a parlament folytatja a gombnyomogatást hétfőn. De a huszonhárom javaslat zárószavazása előtt azért mindenki köszönetet mondott mindenkinek az árvízi védekezésben való helytállásért. Csak az MSZP-s Harangozó Tamás szúrt oda egy kicsit Orbánnak, akit magamutogatással vádolt meg. Este döntenek az új kampányfinanszírozási és földtörvényről, valamint a Margit-sziget sorsáról is. Ez volt a parlament hétfőn.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül46 bejegyzés
14:10
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Nem lesz rendkívüli ülésnap

A Jobbik a múlt héten azt javasolta, hogy az árvíz miatt tartson szünetet a parlament, a Fidesz viszont a házbizottsági ülésen ragaszkodott a gombnyomogatáshoz. A napirend azonban így is szokatlan, hétfő és kedd után ugyanis pénteken is lesz egy ülésnap. Ezután pedig két hét múlva jön a ráadás: hétfőn és pénteken még elfogadják a képviselők azokat a javaslatokat, amelynek az elfogadása nem várhat szeptemberig.

14:17
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Árvíz és oligarcha

Napirend előtt Pintér Sándor fog minket tájékoztatni a "2013. június 4-én a Duna felső-magyarországi szakaszára kihirdetett veszélyhelyzet elhárítására tett intézkedésekről és az aktuális árvízi helyzetről". A Komárom-Esztergom megyei kormánymegbízott, Czunyiné Bertalan Judit is az árvízről fog beszélni. Felszólalásának költői címe: Egynek minden nehéz; soknak semmi sem lehetetlen. Minden bizonnyal az árvízi védekezésben tapasztalt összefogásról lesz szó. Harrach Péter is az árvízről fog beszélni, míg a jobbikos Magyar Zoltán az új földtörvény kapcsán fog oligarcházni.

14:23
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

A DK is árvizezik

Varju László, a Demokratikus Koalíció alelnöke a parlamentben tartott hétfői  sajtótájékoztatóján is az árvízi helyzettel foglalkozott. "Van egy telefonszám: Hívd Orbán Viktort!" - mondta a képviselő, aki szerint államosították az adományszervezést.

14:36
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Káosz lesz az összevonás

Józsa István a PSZÁF és az MNB összevonásáról beszél. "Ez a felelőtlenség minősített esete" - mondta az MSZP-s képviselő, aki szerint Matolcsy Györgynek ambivalens a viszonya a magántulajdon szentségéhez, így egy újabb kockázati tényező jön a magyar pénzügyi rendszerben. Az MSZP szerint nem ördögtől való az összevonás, de a módszer és Matolcsy miatt felvetődik a káosz lehetősége.

15:00
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Kövér késik

A parlament körülbelül fél házon van. Kövér még sehol. A miniszterek közül csak Semjén és Pintér van bent.

15:05
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Palesztin keresztényügyi tanácsadó

Kövér köszönti a palesztin elnök, Mahmúd Abbász keresztényügyi tanácsadóját.

15:12
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Pintér megköszöni

Pintér Sándor láthatatlan rendőri egyenruhába bújva egy megyei rendőrségi szóvivő bikfanyelvén meséli el az elmúlt hét magyarországi árvízi történetét. Elmondta, hogy 891 centiméteren tetőzött a Duna Budapesten, és már apad. "Örömmel jelenthetem, hogy fővédmű nem szakadt át" - mondta Pintér, aki a kritikus helyekről is beszélt. A belügyminiszter ezután számokat sorolt a mentésben részt vevő szervezetekről, és arra kérte a munkában részt vevőket, hogy tegyék tovább a dolgukat. "Gyakran írják külföldön rólunk, hogy nincs Magyarországon összefogás, most erre rácáfoltunk" - mondta a belügyminiszter. (Az árvízi helyzetet az Origo tudósításában követheti percről percre.)

15:15
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Harangozó is köszöni

Harangozó Tamás reagál Pintér napirend előtti felszólalására. Az MSZP nevében is mindenkinek köszöni a védekezési munkát, és elmondta azt is, hogy a párt beszüntette a kormány támadását erre a kritikus időre. Csak Orbánnak szúr oda egy kicsit, akit magamutogatással vádol.

15:17
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Harrach is köszöni

A KDNP részéről Harrach Péter szólal fel. A párt frakcióvezetője az árvízi védekezésben tapasztalt "soha nem látott szervezettségéről" beszél, amiért köszönet illeti a szervezők vezetőit.

15:18
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Vona is köszöni

Vona Gábor, a Jobbik elnök-frakcióvezetője is köszöni a védekezésben részt vevő embereknek a munkát. Külön kiemeli, hogy a párt tízmillió forinttal járult hozzá a védekezéshez, és számos jobbikos önkéntes vett részt a munkában.

15:20
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Czunyiné is köszöni

"Egynek minden nehéz; soknak semmi sem lehetetlen" - indította felszólalását egy Széchenyi-idézettel Czunyiné Bertalan Gabriella Komárom-Esztergom megyei kormánymegbízott. A fideszes képviselő ezután méltatta a civileket, a hatóságokat és gyakorlatilag mindenkit. "Az elmúlt héten a gátakon tapasztalható összefogás, akkor be tudjuk bizonyítani, hogy meg tudjuk védeni az ott élőket" - mondta a megyei kormánymegbízott, aki szerint nem szabad lankadnia a figyelemnek, mert Pilismaróton még csúszik a gát, és délen csak most jön a neheze. "Magyarország árvízvédelemből jól vizsgázott" - zárta felszólalását a képviselő.

15:20
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Rogán is köszöni

Rogán Antal is mindenkinek köszöni a munkát.

15:29
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Oligarchák a földön

A jobbikos Magyar Zoltán nagyot csalódott a miniszterelnökben, mert szerinte a földtörvény kapcsán kiderült, hogy a kormánynak nem ugyanazt jelenti a külföldi szó, mint mindenki másnak. "Önökkel ezt a javaslatot az oligarchák íratták meg" - mondta Magyar, aki szerint a hat cégcsoport kapja az agrártámogatások nagy részét. 14 milliárdot kap többek között Csányi, Nyerges és Leisztinger cégcsoportja. "Amire önök pénteken készülnek, meghatározhatja az ország sorsát" - mondta a képviselő.

15:35
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Rendben van a földtörvény

"Nem tollbamondással készült" - indította reagálását Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, aki szerint a képviselőnek el kellett volna olvasnia a törvényt, mert szerinte teljesen alaptalanok az állításai. A miniszter azt mondta, hogy a törvényben intézményi garanciák vannak arra, hogy külföldiek ne szerezhessenek földet. A törvényről szerinte konzultációt is tartottak, de ott volt olyan vélemény is, amelyben földállamosítást követeltek, egyébként pedig a törvény összhangban van a kormányprogrammal és a választási programmal is. Az agrártámogatásról azt mondta Fazekas, hogy a legnagyobb támogatás a területalapú támogatás, és eszerint 5 milliárdot kap három cég, ezért a nagy szám, amit Magyar mondott, nem reális.

15:39
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Harrach megint megköszön

"A legnagyobb tanulsága a védelemnek a nemzeti egység létrejötte" - mondta Harrach, aki szerint derültség is jellemző volt a védelemben dolgozóknál. Szerinte szép együttműködés volt az, hogy a pártok képviselői is részt vettek a munkában. A Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács is létrejött, ami összehangolja a humanitárius szervezetek munkáját, és létrejött a Nemzeti Összefogás Vonala is, amely azoknak adott lehetőséget az adakozásra, akik nem tudtak a gátra jönni - mondta.

15:41
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Soltész is köszöni

Soltész Miklós szociális államtitkár reagál Harrach felszólalására. Szerinte is nagyon jó dolog a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács és a Nemzeti Összefogás Vonala. Eddig 133 milliót tudtak ezeken a szervezeteken keresztül adományozni. "Mindenkinél ott van a telefon, ezért egyszerű elküldeni az SMS-t" - mondta, majd mindenkinek megköszönte a munkát.

15:48
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

A napirendről döntenek

Most a napirendi javaslatokat olvassák fel, és azokról szavaznak.

15:55
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Parlamenti ár

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

15:59
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Mi van a kecskeméti csalással?

Az MSZP-s Harangozó Tamás interpellálja az NGM képviselőjét. A kecskeméti KSE Kft. körüli adócsalási botrányról beszél, mert szerinte az MSZP Demokrácia Központja feljelentése nyomán indult nyomozás nem halad megfelelően a hatóságoknál. "Egy helyben topog az ügy" - mondta Harangozó, aki szerint lehet, hogy fideszes érintettség hátráltatja a nyomozást.

16:03
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Cséfalvay nem illetékes

Cséfalvay Zoltán reagál a kormány részéről, de nem tud válaszolni Harangozó kérdésére, mert folyamatban levő ügyről nem lehet nyilatkozni, és a kormány amúgy sem illetékes ilyen kérdésekben. Szerinte nem demokratikus, hogy az MSZP-s képviselő már megelőlegezi valakinek a bűnösségét azelőtt, hogy bárkit elítéltek volna.

16:06
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Harangozó: Cséfalvay mellébeszélt

Harangozó nem fogadja el a választ, mert szerinte az államtitkár nem válaszolt a kérdésekre. Például arra, hogy az érintett önkormányzati cég vezetőjét miért tették mentelmi joggal rendelkező országgyűlési képviselővé. A parlament ugyanakkor elfogadta az államtitkári választ.
16:10
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Gyulai Buda vagy Budai Gyula?

A jobbikos Bertha Szilvia a megváltozott munkaképességűek munkavállalásáról interpellál. Szerinte a kormány kivételez a sérült embereket foglalkoztató cégekkel, és nem törődnek azokkal, akik már sikeresek a területen. A képviselő nyelvbotlása nagy derültséget okozott, amikor Budai Gyula helyett Gyulai Budát mondott.

16:13
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Soltész: Nem kivételezünk

A kormány részéről Soltész Miklós válaszol. Szerinte a kormány nem kivételez a cégekkel. Majd az államtitkár szabályokat és számokat sorol a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásáról. Annyit, hogy nem is bírjuk billentyűzettel. A lényeg, hogy több megváltozott munkaképességű tud dolgozni, mint korábban. Bertha Szilva nem fogadja el a választ, mert szerinte a kormány tragikus sorsokból csinál sikerpropagandát. A parlament elfogadta az államtitkári választ.

16:19
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Kádár vagy Haynau rosszabb?

Wittner Mária régóta nem szólalt fel a parlamentben. Most a kommunista nyugdíjprémium megvonásáról beszél, ami szerinte erkölcsi jóvátételt jelenthet az áldozatoknak. Az 1956-os forradalom megtorlásait hasonlítja össze a 1848-as haynaui megtorlással. Szerinte Kádár több embert juttatott a bitófára. A KIM képviselőjétől azt kérdezi a képviselő, hogy mire jutott a kommunista nyugdíjprémiumokat vizsgáló bizottság.

16:22
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

142 ember kap kevesebb nyugdíjat

A kormány részéről Rétvári Bence reagál. A bizottság megállapította, hogy 142 embertől kell megvonni a nyugdíjpótlékot - mondta az államtitkár, aki szerint több olyan ember volt, aki több okból sem kaphatna több nyugdíjat. Például 112 ember kapott titkosszolgálati ügyek miatt, öten pedig a forradalmi megtorlásáért. Wittner Mária nagyon hálás a kormánynak, elfogadja az államtitkári választ.
16:25
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Mi van a felszámolókkal?

Az MSZP-s Burány Sándor a felszámolói pályázatokról beszél. Szerinte határidő előtt két héttel átírták a pályázatokat, amelyeket csak kormányzati emberek bírálhatnak el, hogy így jutassák "a fideszes haverokat zsíros falatokhoz". Rétvári Bence a KIM államtitkára reagált, aki szerint szakmai okok miatt vonták vissza a pályázatot, és írtak ki új pályázatot, ami alapvetően nem változtatott a feltételeken. Szerinte nyitott az egész pályázati folyamat, és a felszámolói egyesület azért nem ül ott a pályázati elbírálásnál, mert akkor tulajdonképpen a saját pályázatukat kell elbírálniuk - mondta Rétvári. "Mit nem nyúltak még le ebben az országban?" - reagált Burány, aki nem fogadta el a választ, a parlament viszont igen.
16:33
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Még mindig csökken a bér

A jobbikos Sneider Tamás a szociális szféra béreiről kérdezi a kormány képviselőjét. Szerinte a szociális szférában fizikai munkát végzők átlagbére folyamatosan csökken.

16:40
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Soltész: Nem engedtünk az IMF-nek

Soltész Miklós válaszolt a képviselőnek. Szerinte a szociális ágazat finanszírozása nem csökkent az elmúlt három évben, pedig az IMF és az EU is csökkentést követelt. Az államtitkár ezután a szociális szférában dolgozókra vonatkozó új számokat és szabályokat sorol. Különböző pótlékokat vezettek be, és a minimálbért is emelték - mondta az államtitkár, akit Kövér László leharangozott. A jobbikos képviselő nem fogadta el a választ, a parlament viszont igen.

16:45
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Hol van az egymillió új munkahely?

Az MSZP-s Gúr Nándor a munkanélküliségről beszél. A felszólalás lényege, hogy nőtt a munkanélküliség, külföldre mennek a fiatalok. "A kormány jobban teljesít, nő a munkanélküliség" - mondta Gúr Nándor, aki azt kérdezi a kormány képviselőjétől, hogy mikor lesz itt egymillió új munkahely.

16:49
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

2020-ig lesz egymillió új munkahely

Czomba Sándor munkaügyi államtitkár reagál. Szerinte Gúr Nándor rossz számokat néz, mert hazai és nemzetközi szervezetek számai egyaránt azt bizonyítják, hogy nőtt a foglalkoztatottak száma. Czomba még az MSZP-közeli Policy Agenda nevű elemzőintézet kutatásából is idéz, akik szintén a foglalkoztatottság növekedéséről írnak. "Egy sör mellett beszéljék meg a nézeteltérést" - mondta Czomba, aki elismeri, hogy a kormány nem tart ott, ahol tervezte. "2020-ig lesz új munkahely, ha nem az MSZP, hanem a Fidesz fog kormányozni" - zárta a felszólalását Czomba, akinek felszólalását Gúr nem fogadta el, a parlament viszont igen.

16:59
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Csúszik

Egy kicsit lecsúsztunk a jobbikos Vágó Sebestyén gyógyászati segédeszközökről szóló interpellációjáról. Addig is nézzék meg, hogyan felesezik (kávézik?) Tarlós István animgifen.

17:06
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Polt-Harangozó párbaj

"Ma már koma, jó barát kapta a jégkrémmel és lottóval súlyosbított trafikokat" - kezdte azonnali kérdését Harangozó Tamás, aki a legfőbb ügyészt kérdezi a trafikos nyomozásról. A képviselő szerint egyedül a kiszivárogtató fideszes önkormányzati képviselőt hallgatták ki. Polt Péter legfőbb ügyész elmondta, hogy az ügyben személyes adatokkal történt visszaélés tárgyában folyik a nyomozás. Meghallgatták az érintetteket, és kizárták a hivatallal való visszaélést, mert az esetleges visszaéléseket nem hivatalos személyek követték el - mondta Polt, aki szerint a nyomozás még folyik. "Magyarország ügyészsége becsületesen és szakmailag precízen dolgozik."

17:10
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Mi van az uniós pénzekkel?

A jobbikos Szilágyi György az EU-s támogatások pazarlásáról beszél. Szerinte már mindjárt vége az uniós költségvetési ciklusnak, de nem nyitnak új pályázatokat, miközben offshore lovagoknak adnak százmilliókat. A képviselő arra kíváncsi, hogy mi a helyzet az uniós pénzekkel? Fónagy János államtitkár megnyugtat: felgyorsult a lekötések és a kifizetések száma is. Az állam egyébként támogatja a magyar gazdasághoz hozzájáruló külföldi befektetőket - mondta Fónagy, aki szerint az átláthatóság fontos szempont ezeknél a cégeknél.

17:20
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Az óvodások is lapátoltak

Bábiné Szottfried Gabriella az árvízről kérdezi a kormány képviselőjét. "Még az óvodások is eljöttek, és ők is lapátoltak kis lapátjaikkal" - mondta a fideszes váci polgármester, aki szintén köszönetet mond mindenkinek. A képviselő azt kérdezi, hogy melyek a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanáccsal kapcsolatos tapasztalatok. Soltész Miklós válaszát nem közvetítjük, mert gyakorlatilag ugyanaz, mint amit napirend előtt mondott.

17:24
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

A GYEMSZI kutat a hálószobánkban?

Az MSZP-s Tukacs István a GYEMSZI nyomozati jogköreiről kérdezi az egészségügyi államtitkárságot. Szerinte érthetetlen ez az új jogkör, mert a rendőrségnek, a parlamenti őrségnek, a NAV-nak is joga van kutakodnia egy magánlakásban például, ráadásul a GYEMSZI nincs felkészülve erre a feladatra.

17:27
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Soltész: Sok a hamis gyógyszer

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár szerint van értelme ebben az irányban gondolkozni, mert rengeteg a hamis gyógyszer, amelyeket rendszerint postai csomagok útján küldenek el a fogyasztóknak. Szócska azt mondta, hogy a GYEMSZI-hez hasonló jogkörrel felruházott szervek működnek máshol is Európában, és nyomozni csak ügyészi engedéllyel lehet majd. "Az államtitkár úr betegesen be akar nyomulni az emberek hálószobájába" - mondta Tukacs, amire Szócska egy nagyot mosolygott.

17:33
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Nagy-Magyarország-öv a Házban

Z. Kárpát Dániel ismét a devizahitelesekről beszél. De felszólalásáról elvonja a figyelmet a képviselő gigantikus nagy-magyarországos övcsatja.

17:37
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Egy jó hétfői szlovákozás

A KDNP-s Pálffy István szlovákozott egyet. "A közös sikerek mellett a kényes dolgokra is figyelni kell" - mondta a szlovák-magyar viszonyról Pálffy, aki a szlovák megyerendszer etnikai vonatkozásairól beszél, mert szerinte az újabb szlovák megyerendszer-terv veszélyt jelent a magyarokra. Németh Zsolt külügyi államtitkár szerint viszont egyelőre korai a hivatalos reakció, de a kormány folyamatosan figyeli a terveket, és támogatja a felvidéki magyarok politikai képviseletét.

17:45
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Alkotmányügyi párbaj

Az MSZP-s Harangozó Gábor az Alaptörvény negyedik módosítását ekézi, de kérdést nem nagyon tesz fel. Németh Zsolt sem érti.

17:55
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Miért ellenzik az e-cigarettát?

A jobbikos Gyenes Géza a trafikokról és slágertémájáról, az e-cigarettáról kérdezi az egészségügyi államtitkárt. Szerinte a trafikkoncessziós pályázatok kapcsán a kormány saját gazdasági érdekeinek rendeli alá az emberek egészségét. Gyenes számokat idéz arról, hogy mennyire jó lenne gazdaságilag is az e-cigaretta elfogadása. "Bátrak voltunk, és füstmentessé tettük a zárt tereket" - reagált Szócska, aki szerint rengeteg életet mentenek meg ezzel a szabályozással. Szócska szerint a friss kutatások még mindig vitatják az e-cigaretta leszokást segítő hatását.

17:57
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Jönnek a kérdések

Mert vége az azonnali kérdéseknek.

18:00
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

A rendőrök zaklatják a szegényeket

Az MSZP-s Pál Tibor a szegények rendőri vegzálásáról beszél. Pál nem érti, hogy ételosztáskor miért igazoltatják a sorban állókat. Kontrát Károly belügyminisztériumi államtitkár azt mondta, hogy azért volt szükség a rendőri jelenlétre, mert csak így tudták biztosítani a Rákóczi út forgalmát, ugyanis azt a jótékonysági szervezetek nem tudták önmaguk kezelni.

18:08
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Mi van a Wesselényi Sportalapítvánnyal?

Az MSZP-s Varga László a Wesselényi Miklós Sport Közalapítványról kérdezi a kormány képviselőjét. A képviselő szerint a kormány döntött a sportösztöndíjakkal és tömegsportok támogatásával foglalkozó alapítvány megszüntetéséről, ám az még mindig működik. A kérdés, hogy miből és meddig. Simicskó István sportért felelős államtitkár elmondta, hogy vagyonelszámoló foglalkozott a szervezettel, és a MOB-nak adták a vagyonát.

18:13
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Mi van a zajvédővel?

A fideszes Kovács Péter kérdezi: Mikor épülhet fel az M0-s autópálya Magtár utca melletti szakaszánál a zajvédő fal egy hiányzó, körülbelül 150 méteres szakasza? Fónagy János államtitkár válasza: az idén elindítják az építkezést.

18:18
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Cenzúrázza a netet a kormány?

A jobbikos Németh Zsolt arról érdeklődik, hogy a gyermekpornográfia cenzúrásába bújtatva a Google-t és a Facebookot is cenzúrázni tervezik-e a törvény által létrehozott adatbázis nyomán. Rétvári azt mondta, hogy az interneten is érvényesülnie kell a Btk. szabályainak, ezért akarják ideiglenesen vagy tartósan hozzáférhetetlenné tenni az illegális tartalmakat. A Google-nál és a Facebooknál külön eljárásrend van a sértő tartalmak kezelésére, így Rétvári szerint értelmetlen a jobbikos képviselő kérdése.

18:25
június 10, 2013
Vágólapra másolva!

Újabb csapás a fiatalokra

A jobbikos Farkas Gergely szerint a fiatalok munkaszüneti napokon és hétvégente nem kapnak utazási támogatást, amikor Budapestre utaznak. Halász János kulturális államtitkár elmúltnyolcévezéssel kezdte a választ, majd a kedvezményekről beszél. Ha valaki péntekre kér utazási támogatást, akkor szombaton is meglátogathatja a kormányhatározatban szereplő intézményeket - mondta az államtitkár.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!