A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Menekültek tízezrei tartanak Magyarország felé

Események

Egy illegális bevándorló érkezik Magyarországra az ideiglenes határzáron át a Horgos-Szeged vasútvonal közelében, Röszke határában
Vágólapra másolva!
Görög kormányilletékesek szerint a következő napokban menekültek tízezrei indulhatnak Magyarország felé. Franciaország 24 ezer menekült befogadásáról döntött, eközben Angela Merkel német kancellár azt közölte: noha most minden menekültet beengednek, nem maradhat majd mindenki Németországban. Az Origo tudósítói ma is ott vannak, ahol az események történnek. Kövessék velünk a híreket percről percre!
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül51 bejegyzés
13:22
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Mit mondott Angela Merkel?

Korábbi írásunkat ITT találja.

13:26
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Franciaország 24 ezer menekültet fogad be

Franciaország befogad 24 ezer menekültet az Európai Bizottság által javasolt elosztás alapján - jelentette be Francois Hollande francia államfő.

13:53
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Európa megfeledkezett Magyarországról

Európa kissé megfeledkezett Magyarországról, de nem szabad magára hagyni, és segítséget kell nyújtani neki a migrációs válság kezelésében – mondta Milan Chovanec cseh belügyminiszter. "Nem hagyhatjuk magára Magyarországot, amelynek területén keresztül nagyjából annyi menekült megy át, mint Olaszországon és Görögországon együttvéve. Ugyanakkor az Európai Unió anyagi segítsége Magyarországnak elhanyagolható, majdnem a nullával egyenlő" - jelentette ki Chovanec.

Sokan éjszakáztak a szabadban Röszkén, ahol egyre nagyobb nyomás nehezedik a gyűjtőpontokra Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Csehország rendőröket, pénzt és műszaki eszközöket ajánlott fel segítségként Magyarországnak, Prága most Budapest válaszára vár. Eddig Magyarország csak sátrakat kért a menekültek elszállásolására, amit Prága azonnal el is küldött Budapestnek – fejtette ki a miniszter.

13:57
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Rendőr segített az iraki kismamán

Rendőr segített egy iraki házaspáron Röszkén. Az asszony, Najida hét hónapos terhesen, nyolcnapi gyaloglás után érkezett Magyarországra, komoly fájdalmai voltak, harmadik napja nem érezte a baba életjeleit. A szabályok szerint a kiérkező mentők csak őt vihették kórházba, férjét és kétéves kisfiukat nem. Amikor ezt egy, a táborban szolgálatot teljesítő rendőr főhadnagy meghallotta, személyesen intézkedett, hogy egy rendőr kíséretében az egész családot elvihessék Szegedre a vizsgálat idejére – közölte a Facebookon az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága.

14:17
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Körlevelet írt a katolikus egyetem rektora

Szuromi Szabolcs, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora körlevélben kérte az intézmény karainak dékánjait és hallgatói önkormányzatait, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt a menekültek ellátását célzó jószolgálati munka megszervezésére, támogatására. >>>Bővebben itt olvashat a katolikus egyház menekültekkel kapcsolatos híreiről.

14:18
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Navracsics Tibor az EB javaslatát támogatja

Az Európai Bizottság álláspontját támogatja a menekültkérdésben Navracsics Tibor magyar uniós biztos, akit az Origo Brüsszelben, az Európai Sporthét hivatalos megnyitóján kérdezett.

14:19
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

The Guardian: Orbán, a borzalmas

Az egész kontinensnek fel kell lépnie ez ellen a rohadt rezsim ellen – ezzel a felütéssel írt véleménycikket a magyar miniszterelnökről a The Guardian. Az „Orbán a borzalmas”című írásban a brit lap emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány nem engedte fel a menekülteket a vonatokra a Keleti pályaudvaron, a többségében Szíriából érkezetteket pedig rendőrök üldözik, akik gázspray-vel is készek lefújni őket. 

A kommentárról készült cikkünket itt elolvashatja. 

14:23
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

LMP: Több rendőr kell

Az LMP szerint szükséges a rendőrség létszámának jelentős emelése, az elmúlt napok eseményei ugyanis azt bizonyították, hogy a létszámhiány veszélyezteti az ország közbiztonságát. Drámainak tartják a menekültek vonulásával kialakult helyzetet.

14:27
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Orbán: A menekültek nem politikai menedéket keresnek

A menekültek nem politikai menedéket keresnek Európában, hanem a jobb élet reményében jöttek el hazájukból - jelentette ki Orbán Viktor kormányfő az osztrák közszolgálati médiának (ORF) adott interjújában. Az 1956-ban Ausztriában befogadott magyarokkal kapcsolatban elmondta: ha ugyanaz a rendszer lenne ma is, mint akkor Ausztriában volt, nem lennének ezek a gondok.

Orbán Viktor szerint Németországnak és Ausztriának világosan ki kellene jelentenie, hogy több menekültet nem fogad be Fotó: Szabó Gábor - Origo

Akkor a magyar menekültek engedély nélkül nem sétálhattak a bécsi utcákon, összegyűjtötték őket táborokba, ott tisztességesen gondoskodtak róluk, leadhatták az igényüket, hogy hova akarnak továbbmenni, és amikor volt befogadó ország, továbbmentek. Azonban az eljárás végéig a táborban kellett lenniük - tette hozzá Orbán Viktor.

14:29
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Nyomorult féregnek nevezték az olasz kormányfőt

Nyomorult féregnek nevezte az olasz kormányfőt Matteo Salvini, az ellenzéki Északi Liga vezetője hétfőn, miután Matteo Renzi különbséget tett a bevándorlókat befogadó „emberek” és az őket elutasító „bestiák” között.

Matteo Salvini egy olasz televíziónak azt mondta, hogy a kormányfő kijelentései megsértették a "szabályokat és biztonságot" követelő olaszok többségét. Az Északi Liga vezetője hozzátette, hogy pártja támogatja a háború elől menekülők befogadását, de kitoloncolná Olaszországból mindazokat, akik nem háborús országból érkeztek.

Matteo Salvini, az Északi Liga vezetője nagyon élesen fogalmazott Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

Matteo Renzi vasárnap este úgy fogalmazott, hogy a bevándorlók befogadását tekintve nem bal- és jobboldali eszmék ütköznek egymással, hanem "emberek" és „bestiák”.

Gian Marco Centinaio, az Északi Liga szenátusi frakcióvezetője ironikusan azt hangoztatta, alig várja, hogy Ausztria, ahogy magyar határával tette, megnyissa Olaszországgal közös határát is a bevándorlók előtt.

Matteo Colaninno, a Demokrata Párt balközép kormánypárt (PD) politikusa szerint a bevándorlókat befogadó Németország halad „a helyes úton”.

14:35
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Ponta egyenlő jogokat akar

Románia szolidaritást vállal európai uniós partnereivel a bevándorlók problémájának kezelésében, de az egyenlő kötelezettségek mellett egyenlő jogokra is igényt tart – hangoztatta Victor Ponta miniszterelnök. Most látszik, „milyen igazságtalanság érte Romániát”, amikor nem vették fel a schengeni övezetbe, hiszen most azon országok követelnek leghangosabban szolidaritást Romániától a bevándorlók ügyében, amelyek megakadályozták csatlakozását a belső határellenőrzés nélküli térséghez – mondta a román kormányfő.

Victor Ponta egyelő jogokat akar az egyenlő kötelezettségek mellé Forrás: AFP/Daniel Mihailescu
14:55
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

54 ezer menekültet vihetnek el

Úgy tűnik, mégis átvesznek az uniós tagállamok 54 ezer menekültet Magyarországról, ha elfogadják a kvótarendszert. A javaslatot Orbán Viktor korábban blöffnek nevezte.

15:10
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Menekültválság: Kína Washingtont hibáztatja

Washingtonnak fel kell adnia a „várjunk és nézzük, mi történik” hozzáállását az európai uniós menekültválsággal kapcsolatban – írta a kínai állami Hszinhua hírügynökség hétfői kommentárjában. A szerző szerint itt az ideje, hogy amikor az unió „savanyú képet vág” a hatalmas menekültáradat láttán, tengeren túli szövetségese konkrét lépésekkel elősegítse az akut válság megoldását. A cikk idézi az ENSZ legutóbbi jelentését, amely szerint a több mint 300 ezer menekültnek, akik elérték Európát, 80 százaléka szíriai.

A menekülthullám méretére utalva a jegyzetíró megjegyezte, a népvándorlás humanitárius válság jele, hiszen az emberek olyan, háború sújtotta területekről érkeznek, ahol jogaik nincsenek biztosítva. Helyzetükért, bizonytalanná tett körülményeikért elsősorban az Egyesült Államok hibáztatható – fogalmaz a Hszinhua.

Csak olajat öntöttek a tűzre

A Global Times című angol nyelvű napilap szerkesztőségi cikkében azt a kérdést teszi fel: „kinek kell eltakarítania az arab tavasz okozta zűrzavart?” A cikkíró megjegyzi az Egyesült Államok nem hajlandó tudomást venni a problémáról, és a súlyos kérdést ráhagyta európai partnereire – áll az írásban, amely azért megjegyzi, az európai államok korábban csak olajat öntöttek a tűzre azokban a káosztól szenvedő országokban, mint Szíria és Líbia, amelyek most a menekültek nagy részét adják.

15:12
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Az ENSZ önmagát ostorozza

Cserbenhagyta Szíriát az ENSZ Biztonsági Tanácsa – ismerte el az ENSZ főtitkára. Ban Kimun szerint a problémát az ENSZ megosztottsága jelenti, emiatt nem tudtak véget vetni a háborús konfliktusnak, ami több ezer ember életét követelte, és soha nem látott menekülthullámot indított el. Ban Kimun a The Guardian című lapnak azt nyilatkozta: Oroszországnak és Kínának „túl kéne lépnie az egyéni érdekeken”, és nem szabad megakadályoznia az ENSZ erőfeszítéseit. 

Teljes cikkünket a főtitkár nyilatkozatáról itt olvashatja.

15:13
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Ismét kitörtek a menekültek Röszkén

Ismét kitört a migránsok egy csoportja Röszkén - derült ki a Hír Televízió tudósításából. A menekültek Budapest felé indultak volna, de a rendőrség visszaterelte őket. A helyszínen egyre feszültebb a hangulat, a migránsok folyamatosan kiabálnak. Közben a határról folyamatosan érkeznek kisebb csoportok - jelentette a Hír Televízió tudósítója.  

15:13
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Görögország segélyt kért

Görögország humanitárius segélyt kért hétfőn az Európai Uniótól, hogy megbirkózzon a Közel-Keletről és Afrikából érkező migránsok áradatával. Athén arra kérte az uniót, hogy mozgósítsa polgári védelmi mechanizmusát, gyorsreagálású szolgálatát, és segítségükkel a bevándorlók fogadásához és ellátásához biztosítson személyzetet, küldjön egészségügyi eszközöket, gyógyszereket, ruhákat és más felszereléseket.

15:16
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Még nem vetettek be a rendőrök könnygázt

A Hír Televízió tudósítása szerint kettős rendőrsorfal áll az egyik gyűjtőpontnál. A BBC szerint egyelőre nem vetettek be a rendőrök könnygázt.

15:21
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Több százan törhettek ki

A szegedma.hu tudósítása szerint két-háromszázan törtek ki megint a gyűjtőpontról. A vasúti sín előtt ismét teljes az útzár, mert két-háromszáz menekült áttört a rendőri sorfalon. 

15:22
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Befektetés a menekültek befogadása

A bevándorlóáradat többségét menekültek alkotják, az ő befogadásuk pedig nemcsak emberséget jelent, hanem befektetés Európa hitelének közép-hosszú távú növelésére - mondta Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a SkyTg24 olasz hírtelevízióban.

Federica Mogherini szerint a menekültek befogadása erkölcsi és jogi kötelesség Forrás: AFP/Christian Bruna

Federica Mogherini szerint Angela Merkel német és Werner Faymann osztrák kancellár megmutatta "a menekülteknek védelmet nyújtó Európa arcát". Hozzátette, hogy a többségében menekült migránsok befogadása "erkölcsi és jogi kötelesség".

15:23
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Ma is aktuálisak Kertész Imre szavai - állítja az író felesége

Kertész Magda hétfőn azt mondta, hogy férje, a Nobel-díjas Kertész Imre ma is aktuálisnak tartja több évvel ezelőtt írt szövegét, amelyet hétfőn szemlézett a Magyar Idők. "Európa, gyerekes és öngyilkos liberalizmusa miatt, hamarosan aláhanyatlik. Európa alkotta meg Hitlert, és Hitler után a kontinensnek nincsenek érvei: a kapuit szélesre tárja az iszlám előtt, nem mernek többé beszélni fajról és vallásról, miközben az iszlám csak az idegen fajokkal és vallásokkal szembeni gyűlölet nyelvét ismeri" - idézte Kertész Imre A végső kocsma című kötetét a lap. 

15:24
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Egyre rosszabb állapotban érkeznek meg

Egyre lerobbantabb állapotban érkeznek Magyarországra a menekültek, és egyre gyakoribbak rajtuk a kerítés okozta sérülések, gyakran varrni kell - mondta az Origónak az a gyermekorvos, aki hónapokig járt ki a Keletibe, hogy szabad idejében gyógyítson.

Ők már elutaztak a Keletiből, kiürült az aluljáró, de hamarosan újabb menekülthullám érkezhet Fotó: Polyák Attila - Origo

"Tizennyolc éve vagyok gyerekorvos, de soha ennyire nem éreztem magam megbecsültnek, szeretetettnek, mint most" - fogalmazott Mogyorós Judit.

15:29
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Leültek a menekültek a földre

Az ellenőrzési pontról kitörő menekültek leültek a földre, így nem történt összecsapás a rendőrség és a migránsok között - jelentette a helyszínről az Origo tudósítója. A rendőrök angolul felszólították őket, hogy térjenek vissza az ellenőrzési pontra. Tudósítónk szerint érkezett egy rendőrségi busz a gyűjtőponthoz, ezzel vinnék az új regisztrációs ponthoz a menekültek. Amíg nem mennek vissza a gyűjtőponthoz, addig busszal se tudják őket elszállítani – jelentette tudósítónk.

Fotó: Polyák Attila - Origo
15:30
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Naponta 300-400 bevándorló kap egészségügyi ellátást

A rendőrség minden hozzájuk forduló migránst ellát, amennyiben ez lehetséges, akkor helyben, ha nem, akkor a területileg illetékes intézménybe szállítják a bevándorlót. Az időjárás változásával a betegségek is változtak, míg korábban a kiszáradás, a kimerültség és az ájulásos rosszullétek voltak jellemzőek, addig most, miután hidegebbre fordult az idő, a felső légúti megbetegedések a gyakoriak.

15:33
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

A tolmácsnak sincs könnyű dolga

Az Origo Röszkén lévő tudósítója szerint a menekülteket segítő tolmács sincsen könnyű helyzetben, mivel az eltérő nemzetiségűek mind azt szeretnék, hogy az ő nyelvükön mondják el a legfontosabb információkat. 

 

15:39
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Pokrócon, parkolókban alszanak Ausztriában

Több mint 3000 bevándorló van Traiskirchen osztrák kisváros menekülttáborában, de ez olyan nagy szám, hogy 900 embernek már nem is tudtak helyet biztosítani, sokan pokrócokon a földön vagy parkolók betonján alszanak - számolt be helyszíni képriportban a spíler.blog.hu. A tudósítás szerint az ideiglenesen felállított sátrak is megteltek.

15:39
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Furgonban vitték az irakiakat

28 iraki bevándorlót akart Németországba vinni egy román férfi. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai az M1-es autópályán állították meg a furgont. A 31 éves embercsempészt előállították, a bevándorlókat pedig Győrbe vitték.

Ebben a furgonban utaztak a bevándorlók Forrás: Police.hu
15:39
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Sokan sátrat vertek

Az Origo tudósítójának jelentése szerint az új gyűjtőpont egyáltalán nincsen fizikailag körbevéve, így bárki könnyen elhagyhatja azt. A rendőrség jelenleg a gyűjtőpont előtt lévő úton sorakozott föl. A menekültek egyelőre nem tudják, hogy miért kellene nekik egy másik buszra felszállniuk. Sokan sátrat vertek - közölte az Origo munkatársa.

Sátrak Fotó: Polyák Attila - Origo
15:43
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Az Együtt 25 ezer menekült befogadását követeli

Az Együtt azt követeli, hogy Magyarország az idén 10 ezer, jövőre pedig 15 ezer menekültet foagdjon be önkéntesen és tartósan. Szigetvári Viktor pártelnök szerint Magyarországnak is szüksége van új munkavállalókra, ráadásul így fenntarthatóvá tehetné a nyugdíj- és szociális rendszert is.

Szigetvári Viktor szerint fenntarthatóbbá lehetne tenni a nyugdíjrendszert is Fotó: Bielik István - Origo

Szigetvári úgy vélte, Magyarországnak erején felül kell menekültkvótát vállalnia, majd jövőre Budapestnek és a megyéknek egyenként 750 embert kell tudnia befogadni emberi, a többségi társadalom számára is biztonságot sugárzó módon, "nem büntetőtáborokban, nem hideg sátortáborokban", hanem az Ausztriában látottakhoz hasonló átmeneti létesítményekben.

15:46
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Nincsen fedél a fejük fölött

Két napja itt vannak a gyűjtőponton, de nincs fedél a fejük felett – erről Mena, egy szíriai lány beszélt az Origónak. Elmondta, hogy nem akarnak regisztrálni, de nincs más választásuk. Tudósítónk szerint először a kisgyerekes családokat viszik át a regisztrációs pontra. Mena elmondta, hogy Németországban már élnek rokonai, oda szeretnének eljutni, de a helyzetüket nagyban megnehezíti, hogy szerinte az osztrákok ismét lezárták a határt. Ezzel szemben az osztrákok csak az 1-es út hegyeshalmi részét zárták le.  

16:00
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Felelős viselkedést vár a KDNP

A KDNP szerint a közös európai megoldáskeresés mellett elsődleges szempontként kell kezelnünk hazánk érdekeit, amelyek most nem teszik lehetővé sok ezer különböző kultúrájú ember befogadását Magyarországon. A KDNP elvárja a parlamenti pártoktól, hogy felelősen viselkedjenek ebben az egész nemzet életét hosszú távra meghatározó helyzetben, tegyék félre egyéni érdekeiket, és találják meg azokat a közös pontokat, amelyek az egységes fellépéssel mindenki javát szolgálhatják.

16:01
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Elegük van a várakozásból Röszkén

Továbbra is rendőrsorfal tartja vissza a menekülteket Röszkénél, az újonnan kialakított ideiglenes gyűjtőponton, ahonnan csak ma már többször megpróbáltak kitörni az emberek.

Rendőrsorfal tartja vissza a kitörni készülőket Fotó: Polyák Attila - Origo

Tudósítónk szerint ezt azzal magyarázzák, hogy sokan három napja ott vannak a gyűjtőponton, és nagyon lassan szállítják át őket a röszkei regisztrációs pontra. Ha jön is egy-egy busz a menekültekért, akkor előbb a gyerekeket és a nőket viszik.

Lassan szállítják át őket a regisztrációs pontra Fotó: Polyák Attila - Origo

Tudósítónk önkéntesekkel is beszélt, akik azt mondták, hogy naponta több száz adag ételt, gyümölcsöt visznek, de mind nagyon gyorsan elfogy.

16:28
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Németország a szabályok jobb betartását szeretné

Sürgősen le kell folytatni a vitát az Európai Unióban arról, hogy miként lehet az egyes tagállamokat hozzásegíteni az uniós előírások eddiginél is jobb érvényesítéséhez - mondta Steffen Seibert német kormányszóvivő hétfőn Berlinben. Németország "természetesen" abból indul ki, hogy valamennyi tagállam betartja a szabályokat, és Németország a szabálykövetés további erősítésének lehetőségeiről szóló diskurzusban is részt vesz - mondta a szóvivő arra az újságírói kérdésre, tart-e a német kormány attól, hogy a magyar kabinet állandósítja a menedékkérőkkel kapcsolatban az előző héten kialakult helyzetet azzal a céllal, hogy a beengedésükről szóló pénteki döntéshez hasonló segítségre kényszerítse Németországot.

Harald Neymanns, a Belügyminisztérium szóvivője a Magyarországról elindult menedékkérők számának alakulására vonatkozó kérdésre hangsúlyozta: "intenzív megbeszélésekre" lenne szükség, ha nem történik változás a Magyarországról érkező menedékkérők "alapvető számában".

16:31
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Rosszul lett egy kisgyerek Röszkén

Rosszul lett egy menekült kisgyerek a tömegben Röszkén - jelentette az Origo tudósítója. A kisfiút a mentősök kihozták, sátorral takarták el, és infúzióra kötötték, valószínűleg kiszáradt.

A gyermek infúziót kapott Fotó: Polyák Attila - Origo
16:45
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Sok iraki menekült indul útnak

A módos török városnak számító tengerparti Bodrumban a buszokról leszállók legnagyobb része iraki menekült volt vasárnap az amerikai The Washington Post tudósítója szerint.

Az idén Görögországba érkező menekültek több mint fele szíriai volt az ENSZ adatai szerint, és csak négy százalékuk volt iraki, de most már egyre több olyan iraki van, aki kilátástalannak ítélt helyzete miatt valamikor szintén útnak indult hazájából, majd egy törökországi menekülttáborban eltöltött két, három, négy év után megpróbál átjutni Görögországba.

16:45
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Szijjártó: a képmutatás Európa-bajnoksága zajlik

A külgazdasági és külügyminiszter szerint ma a képmutatás Európa-bajnoksága zajlik "a tömeges népvándorlás" ügyében. Szijjártó Péter a Budapesti Corvinus Egyetem tanévnyitó ünnepi szenátusi ülésén hétfőn kijelentette: azokat bírálják, akik a leginkább nevén nevezik a problémákat, és akik világossá teszik, hogy nem menekültkérdéssel állunk szemben, hanem "tömeges népvándorlással", amelynek mozgatórugója sokszor nem háború, hanem egy jobb élet reménye - mondta, hozzátéve: Magyarország eddig is befogadott menekülteket, és ezután is így fog tenni; a gazdasági bevándorlók Európába csábításáról szóló nyilatkozatok azonban csak illúziókat és alaptalan reményeket keltenek. 

16:47
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

4K!: Abba kell hagyni a menekültek regisztrációját

Abba kell hagyni a menekültek regisztrációját, és közvetlenül az osztrák határhoz kell szállítani őket - mondja a 4K! A párt azt javasolja, hogy a fogadópontokon minden érkezőtől kérdezzék meg, hova akar menni. Ha Magyarországon akar maradni, és itt akar menekültstátuszhoz jutni, regisztrálni kell az illetőt, és le kell folytatni az eddigi eljárást. Amennyiben a menekült más uniós országokba tart, a magyar államnak közvetlen transzporttal az osztrák vagy szlovák határhoz kell szállítania ujjlenyomat-felvétel nélkül, miközben biztosítja az alapvető ellátást, a pihenési és tisztálkodási feltételeket.

16:50
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Többen jönnek, mint ahányat elvisznek

Folyamatosan, 20-30 fős csoportokban érkeznek a menekültek a határ felől Röszkére - mondta tudósítónk, aki úgy tapasztalja, hogy többen jönnek így, mint ahány embert elvisznek a rendőrök a gyűjtőpontról a regisztrációs pontra.

Többen jönnek, mint ahányat elvisznek Fotó: Polyák Attila - Origo

A menekülteket segítő önkéntesek is a szegedi vasútállomásról csoportosították át erőiket, mert Röszkén akkora a tömeg, hogy ott nagyobb szükség volt rájuk.

16:55
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Orbáni idegengyűlöletről beszél az MSZP

Az MSZP szerint "az orbáni idegengyűlölet" alkalmatlan a menekültprobléma kezelésére, arra a diplomácia eszközeivel, az európai uniós országokkal közösen kellene megoldást találni.

Mesterházy Attila szerint közös európai megoldást kellene találni Forrás: Origo

Mesterházy Attila, az Országgyűlés külügyi bizottságának szocialista tagja arra reagált, hogy Orbán Viktor kormányfő a nagyköveti értekezleten arról beszélt, erkölcsi okból kéri a bevándorlókat arra, hogy ne jöjjenek Magyarországon keresztül Európába.

17:01
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

A PM szerint mégis kell fővárosi tranzitzóna

A Párbeszéd Magyarországért szerint Tarlós István főpolgármesternek végre kellene hajtania a Fővárosi Közgyűlés korábbi döntését, és nem lenne szabad szüneteltetnie a menekülteknek szánt új budapesti tranzitzóna kialakítását.

Tarlós István főpolgármester elhalasztotta a Verseny utcai tranzitzóna kialakítását Forrás: MTI/Soós Lajos

Tordai Bence, az ellenzéki párt szóvivője a Budapesten tartott sajtótájékoztatóján őrületes tévedésnek nevezte, ha a városvezetés elhalasztaná a Verseny utcai tranzitzóna kialakítását. A menekültek folyamatosan érkeznek, sokszor kisgyerekekkel.

17:02
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Keményen kiosztották Orbánt és az EU-t

Élesen bírálták a nyugati baloldali és liberális lapok Orbán Viktor politikáját a menekültügy kezelésében, de az Európai Uniót sem dicsérték meg. Horvátországban a Vecernji List szíreket kérdezett meg a magyarországi állapotokról. >>>Bővebben itt olvashat a Magyarországról szóló külföldi cikkekről.

17:04
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Nem utazhatnak vonattal Szerbiából Magyarországra

Nem utazhatnak, és eddig sem utazhattak vonattal Szerbiából Magyarországra a migránsok - jelentette ki a Blic című szerb napilapnak Milimir Vujadinovic, annak a szerbiai tárgyalócsoportnak a tagja, amely vasárnap igyekezett meggyőzni a Belgrádból Budapestre tartó vonaton tartózkodó migránsokat, hogy szálljanak le Szabadkán, vonattal ugyanis nem folytathatják útjukat.

Vasárnap két Budapestre tartó vonat sem tudott átlépni a szerb-magyar határon, mert az azokon utazó migránsok miatt nem engedték be őket Magyarországra. A szerbiai állami vasúttársaság a közleményében azt írta, hogy Szabadkáról azért nem tudtak továbbindulni a szerelvények, mert a MÁV nem akarta fogadni őket. A MÁV hétfőn azt közölte, hogy a vasúttársaság hivatalos jelentéseiben az szerepel: a szerb rendőrség intézkedett Szabadkán. Magyar oldalról senki nem rendelkezett az érintett vonatokról.

17:21
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

A határzár mellett jönnek át

Folyamatosan érkeznek a menekültek Röszkénél: alig pár méterrel az épülő határzár mellett jönnek be Magyarországra.

Menekültek sétálnak a síneken Röszke határában, ahol építik az ideiglenes határzár kerítését Forrás: MTI/Molnár Edvárd

Tudósítónk szerint azonban az is előfordult, hogy visszafordultak menekültek Szerbia felé, amikor meglátták, micsoda tumultus alakult ki a röszkei gyűjtőpontnál.

17:22
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Éles szópárbaj alakult ki Szlovákiában

Néhány ezer menekült befogadása nem tudja veszélyeztetni Szlovákia biztonságát – állítja Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök hétfői nyilatkozatában, amellyel a migrációs válsággal kapcsolatos szlovákiai vitákra reagált. „Meggyőződésem, hogy a lakosság egy százalékának töredékrészét kitevő ember befogadása nem tudja veszélyeztetni az országunkat” – jelentette ki Kiska. Robert Fico szlovák miniszterelnök az államfő nyilatkozatára reagálva viszont azt mondta: könnyű annak nyilatkozni, aki nem visel semmiféle konkrét felelősséget az állam ügyeiért.

Andrej Kiska keményen fogalmazott Ficóval szemben Forrás: MTI/EPA/Filip Singer
17:35
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

15-18 ezer menekült érkezhet

Összeütközésekre került sor migránsok és macedón rendőrök között a görög-macedón határ melletti Idomeniben hétfő reggel, amikor a hatóságok csak lassan, kis csoportokban akarták átengedni a Közel-Keletről érkezőket. A feszültségek csak akkor enyhültek, amikor a rendőrök engedtek a nyomásnak, és nagyobb csoportok is átkelhettek. Becslések szerint a délelőtt folyamán körülbelül ezren jutottak itt át Macedóniába.

Összetűzések voltak a görög-macedón határon Forrás: AFP/Robert Atanasovski

Jánisz Muzalasz görög migrációügyi miniszter az athéni állami televízióban (ERT1) kijelentette, hogy a következő öt napban mintegy 15-18 ezer migránst szállítanak át a hatóságok Leszbosz szigetéről a szárazföldre, ők várhatóan néhány napon belül már a szerb határt is átlépik, és megindulnak az Európai Unió országai felé.

17:36
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

A baloldalt bírálta Tuzson

Élesen bírálta Tuzson Bence, a Fidesz-frakció szóvivője azt a 41 baloldali politikust, akik nem járultak hozzá a parlamenti szavazásnál a kormány, illetve a Fidesz által benyújtott törvénymódosítások sürgős tárgyalásához.

Baloldali politikusokat bírált Fotó: Polyák Attila - Origo

Tuzson Bence szerint ez akadályozza, hogy a kormány hatékony jogi eszközökkel léphessen fel menekültügyben, és ezt nem értette meg "Gyurcsány Ferenctől Mesterházy Attilán át Schiffer Andrásig" a baloldal. Így nem sikerült elfogadtatni a honvédség határon történő bevetését, illetve a rendőrség hatáskörének erősítését célzó jogszabályokat - mondta a szóvivő, hozzátéve: ettől függetlenül szeptember 15-étől sokkal szigorúbb jogi helyzet lesz Magyarországon menekültügyben.

17:44
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Dánia bevándorlásellenes hirdetéssel riogat

Bevándorlásellenes hirdetéseket helyezett el a dán kormány több libanoni újságban – jelentette a BBC.

„Dánia úgy döntött, hogy több területen szigorítja a menekültekre vonatkozó szabályozásokat” – áll a szövegben. Példaként hozzák fel, hogy az újonnan érkezett menekültek támogatását 50 százalékkal csökkentették. Az egyedülállók az eddigi havi 10 849 korona (457 ezer forint) helyett 5,945 koronát (250 ezer forint) kapnak. Azoknak, akik leteszik a dán nyelvvizsgát, 1500 korona (63 ezer forint) havi bónusz jár. 

A dán intézkedésekről írt cikkünket itt olvashatja. 

17:50
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Az Origo is kérdezett a fideszes szóvivőtől

A 41 baloldali politikus "szabotázsa" miatt nem tud segíteni a kormány a röszkei gyűjtőponton helyhiány miatt a földön alvó menekülteken - mondta az Origo kérdésére a röszkei határátkelő mellett tartott tájékoztatóján Tuzson Bence.

Tuzson Bence a határon Fotó: Polyák Attila - Origo

A Fidesz-frakció szóvivőjének magyarázata szerint ugyanis a honvédség mehetne segíteni Röszkére, de a parlamenti szavazás meghiúsulása miatt a vonatkozó törvénymódosítást nem tudták elfogadni. Tudósítónk azt is megkérdezte, miért helyezték át a sajtótájékoztatót a röszkei gyűjtőponttól a határátkelőhelyhez. A válasz az volt, hogy utóbbi helyszínen - az autópálya mellett - kisebb a forgalom, mint a zsúfolt gyűjtőponton.

18:11
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

A Hit Gyülekezetének vezetője offenzíváról beszélt

„Az a véleményem, hogy a bevándorlás kifejezés már nem írja le pontosan azt a jelenséget, ami most zajlik Európában. Ez most már inkább kezd offenzívává válni. Ez egy más probléma. Bevándorlás az eddig is volt, annak megvan a jogszerű menetrendje, hogy hogy kell egy országban letelepedni. Itt nem erről van szó. Sokan beszélnek gyarmatosításról, hódításról, invázióról. Nyilvánvaló, hogy ezek a szavak sem tükrözik pontosan azt, ami itt zajlik, de mindenféleképpen azt gondolom, hogy ezzel a problémával, kihívással szembe kell nézni” — mondta a Vidám Vasárnap című műsorban Németh Sándor, a Hit Gyülekezete alapítója és vezetője a gyülekezet egy tagjának kíváncsi levelére válaszolva, amit a Gépnarancs szúrt ki – olvasható a mandiner.hu oldalon

18:22
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Bejutott az Origo a regisztrációs pontra

Bejutott az Origo tudósítója a röszkei regisztrációs pontra - ide szállítják a menekülteket arról a közeli gyűjtőpontról, ahonnan napközben többször is megpróbáltak kitörni az emberek. Azóta kettős rendőrkordon védi a gyűjtőpontot.

18:30
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Katonai sátortábor a regisztrációs ponton

Egy mintegy húszfős menekültcsoportot követve ment be az Origo tudósítója a röszkei regisztrációs pontra. Bent egy kordonnal lezárt folyosó fogadta, távolabb pedig méregzöld katonai sátortábor áll, itt szállásolják el a menekülteket. Lakókonténereket is látni, de tudósítónk szerint azokat valószínűleg az egészségügyi szolgálat használhatja.

18:38
szeptember 07, 2015
Vágólapra másolva!

Megmotozták és kitették a rendőrök az Origo tudósítóját

Rendőrök állították meg a röszkei regisztrációs ponton az Origo tudósítóját: közölték, hogy ez őrzött terület, újságírók nem léphetnek be.

Felvették a rendőrök az Origo tudósítójának adatait Fotó: Polyák Attila - Origo

Elmondása szerint megmotozták, és felvették az adatait, de olyasmit nem mondtak, hogy eljárás indulna ellene.

Kívül tágasabb Fotó: Polyák Attila - Origo

Ezek után udvariasan, de határozottan kitessékelték a NATO-szögesdróttal körbekerített regisztrációs pont területéről.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!