A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
2
Bronzérem
1
HUNKovács Richárd
17:38ÖkölvívásRichard Kovacs-Sofiane Oumiha
HUNMagyarország
21:05VízilabdaMagyarország-Japán
HUNMagyarország
22:03ÚszásSzabad 4 x 200m
NyílNyíl

Nyulakkal a parlagfű ellen

Vágólapra másolva!
Egy érsekcsanádi természetvédelmi őr nyulakat vet be a parlagfű ellen. Az állatok állítólag szeretik és falják a káros gyomnövényt, anélkül, hogy ártana nekik. Módszeréről oktatófilmet is forgat, hogy meggyőzze a kétkedőket.
Vágólapra másolva!
Forrás: Le Rex du Poitou
A nyulak menthetik meg az allergiásokat

Nyulakkal megoldható lenne Magyarországon a parlagfű problémája. Legalábbis egy érsekcsanádi természetvédelmi őr, Felső Barnabás szerint. Az őr ugyanis 50-60 nyulat tart a kertjében, akiket egy ideje gyomnövényekkel, különösen parlagfűvel etet. Az állatok állítólag kifejezetten szeretik ezt a növényt, és semmi káruk nem származik a fogyasztásukból. A természetvédelmi őr nyulai napi 40-50 kilogramm parlagfüvet is képesek elpusztítani. Az ő kertjét például már szinte teljesen megtisztították. Felső Barnabás szerint a parlagfű ellen nem az esztelen irtás a megoldás. "Minél jobban irtják, annál jobban nő. Csak az őrültek látnak megoldást a pusztításban, okos ember hasznosítja a parlagfüvet" - állítja.

Ugyanakkor fontosnak tartja, hogy a módszer csak szabad tartású nyulakkal működik, a ketrecbe zárt állatok nem fogadják ilyen szívesen a parlagfüvet. Felső Barnabás szerint minden kertvárosi udvarban akad egy 5-ször 5 méteres hely, ahol kipróbálhatnák az eljárását. Azt állítja, hogy így, a parlagfűirtás mellett, kivételesen jó minőségű biohúshoz juthatnak a gazdák. "Nem beszélve arról, hogy az így tartott jószágnak nincs szaga".

Néhány szakember azonban szkeptikus. "Azt mondták, hogy ez lehetetlen, a nyulaim meg fognak dögleni. Hát egyelőre nem akaródzik nekik megdögleni" - meséli a természetvédelmi őr. Hogy bizonyítsa igazát, most oktatófilmet forgat a módszerről, amit önkormányzatoknak és iskoláknak akar elküldeni, hogy mindenki meggyőződhessen róla, a nyulak tényleg szeretik a parlagfüvet. Felső Barnabás kacsáit és disznóit is parlagfűvel eteti, állítása szerint hasonló sikerrel.

Linkek a parlagfűrőlhttp://vizsla.origo.hu/katalogus/009/922/

Mivel a nyúltenyésztés nem mindenütt megoldható, az őr kifejlesztett egy másik módszert is a parlagfű ellen. Ha a parlagfüves területeket lucernával vetjük be, az, mivel erősebb, mint a gyomnövények, "elnyomja" az ártalmas gazokat. A lucerna az egyik fő takarmánynövény, tehát nemcsak a parlagfű ellen érdemes vetni, ráadásul olcsó és igénytelen.

Érsekcsanád polgármestere, Felső István, aki egyébként rokona a parlagfű ellen küzdő természetvédelmi őrnek, elmondta, hogy a községben ugyanúgy probléma a parlagfű, mint az ország bármely más részén. Hivatalosan ugyan nem támogatják Felső Barnabás munkáját, de örülnek, hogy foglalkozik a kérdéssel és "amit kitalált megpróbálja terjeszteni". "Persze a módszer nem minden területre alkalmas" - tette hozzá a polgármester.

A Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület elnöke, Juhászné Halász Judit korábban az [origo]-nak úgy nyilatkozott, hogy nagyjából évente 5-6 milliárd forintra lenne szükség 3 éven keresztül, hogy látványos eredményt érhessenek el a parlagfű elleni küzdelemben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!