Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

A háború és a béke erői csapnak össze június 9-én

Vágólapra másolva!
Nyilvánvalóan látszik, hogy most két táborra oszlott Európa, sőt a Nyugat. Az egyik valóban a háború, a másik pedig a béke pártján. Sajnos úgy néz ki, hogy a háborúpártiak vannak többen jelen pillanatban, és éppen ezért is kell a Békemenet, mutatni kell egy széles ellenállást - minderről Fricz Tamás beszélt az Origónak.
Vágólapra másolva!

Ez a jelenlegi szituáció, valamint a Robert Fico elleni merénylet, kifejezetten aktuálissá teszi a Békemenetet, és még soha nem volt ennyire pontos a rendezvény elnevezése - mondta el Fricz Tamás az Origónak adott interjújában. A Békemenet egyik szervezője rámutatott arra is, hogy egyszer sem volt ennyire telitalálat a szó maga, hiszen egyértelmű, hogy most van a legnagyobb szükség békére Európában, de hát lényegében a világra is kihatással az, hogy háború vagy béke. Ebben az ügyben föl kell emelni a szavunkat, méghozzá minél többen - tette hozzá a politológus.

Nyilvánvalóan látszik, hogy most két táborra oszlott Európa, sőt a Nyugat. Az egyik valóban a háború, a másik pedig a béke pártján. Sajnos úgy néz ki, hogy a háborúpártiak vannak többen jelen pillanatban, és éppen ezért is kell a Békemenet, mutatni kell egy széles ellenállást. A békepárti és háborúpárti tábor nem egy súlycsoportban van jelen pillanatban.

Ha jobban belegondolunk, akkor a háborúpárti oldalon találjuk a brüsszeli politikai vezetőket, a legtöbb európai tagállam politikusait, az amerikai demokratákat, a transznacionális gigacégeket és pénzintézeteket, a katonai-ipari komplexumokat és a globális elitet - mondta Fricz Tamás. A politológus szerint az utóbbi hetekben srófolják fölfelé a háborúval kapcsolatos téteket, és már egyre több ország küldene akár katonákat is. 

Egyre közelebb kerülünk tényleg a világháború veszélyéhez.

A brüsszeli vezetők, a NATO, az amerikai demokraták, általában globalisták, mind háborúpártiak, és ezzel szemben áll egy szűk tábor - tette hozzá.

Fricz Tamás rámutatott arra is, hogy itt a háború és a béke ellentétében azt látjuk, hogy a háborúpárti aktorok elsősorban a politikai elit globalista-liberális tagjai, míg a másik oldalon állnak a józan gondolkodású európai emberek állnak. Egy magát kinevezett globalista elit és az európai polgárok közötti szembenállásról van szó, és mi ennek az utóbbi oldalán állunk, és ezért is fontos és szimbolikus, hogy gyakorlatilag minél több ember vegyen részt a Békemeneten - mondta Fricz Tamás.

A korábban általam elmondottak mögött van még egy fontos mozzanat, a június 9-i választás, amely arról dönt, hogy milyen összetételű Európai Parlament jön létre, ebből milyen Európai Bizottság alakul ki, és mindez milyen irányba tereli az Uniót. Ez kulcsfontosságú, és a kettő dolog összefügg. Tehát a háború és béke ellentéte, és az, hogy milyen eredmény születik június 9-én, mert amennyiben a békepártiak lesznek többségben, az egyben azt is jelenti, hogy az Európai Unió jelenlegi formáját, arculatát, irányultságát, fő vonalát eséllyel sikerül megváltoztatni

- hangsúlyozta a szakértő. Fricz Tamás szerint úgy néz ki, hogy a háborúpártiak általában globalisták és liberálisok, míg a békepártiak pedig szuverenisták, tehát egy erős nemzetállamokra épülő unióban gondolkodnak.

Amennyiben a szuverenisták valamilyen szinten sikeresen szerepelnek június 9-én, akkor ott a lehetőség, hogy megakadályozzuk azt, hogy az Európai Unióból egy szuperföderális államot alakítsanak ki.

Már csak azért is fontos ez, mert ha ez nem sikerül, és a háborúpárti, egyben föderalista erők győznek, akkor az Európai Unió vezetése is egyre inkább ugyanezt a vonalat fogja folytatni - mondta a szakember. Tehát akkor nem lesz esély arra, hogy a béke irányába vezéreljük a folyamatokat. Ezt kell mindenáron megakadályoznunk! - zárta a szavait.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről