Orbán Balázs: Ma van az egyetlen esélyünk arra, hogy a békét válasszuk a háború helyett

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, orosz-ukrán háború, oroszukránháború, UkránOroszháború, 2024.05.30.
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Az európai emberek alapvetően nem akarnak fegyveres konfliktust, nem gondolják, hogy ez az ő háborújuk lenne – mondta el az Origónak adott interjúban a miniszterelnök politikai igazgatója. Orbán Balázs szerint a háborúpárti elit ezért háborús propagandával mossa az agyukat. Ez az egyetlen módja annak, hogy elhitessék a saját állampolgáraikkal, hogy a fegyveres konfliktus az egyetlen út, és hogy még több pénzt, eszközt, majd katonát tudjanak küldeni Ukrajnába. A politikai igazgató azt is elmondta, hogy stratégiai szinten az a legnagyobb kihívás, hogy hogyan lehet befejezni ezt a háborút, taktikai szinten viszont Európa háborúba lépésének megakadályozása a legsürgetőbb feladat. A következő hónapokban minden megszólalási lehetőséget arra kívánunk felhasználni, hogy megpróbáljuk megakadályozni Európa hadba lépését. Ehhez kérünk felhatalmazást a magyar emberektől most vasárnap, és azt gondoljuk, hogy ehhez képest minden más ügy vagy nehézség fontos, de csak másodlagos, mert nem szeretnénk, ha Magyarország ismét olyan rosszul járna, mint ahogyan a két világháborút követően járt – mondta el Orbán Viktor politikai igazgatója.
Vágólapra másolva!

Nagyon aggódunk, nagyon súlyos a helyzet, mert a háborús készülődés elég egyértelmű. Jelenleg a NATO-ban egy Ukrajna-misszió tervezése is zajlik, amely megvalósulása esetén fegyverszállítások, kiképzések és egyes katonai műveletek koordinációját jelentenémondta el korábban az Origónak adott interjúban a miniszterelnök politikai igazgatója. Orbán Balázs kifejtette, hogy 

stratégiai szinten most az a legnagyobb kihívás, hogy hogyan lehet befejezni az orosz-ukrán háborút, taktikai szinten viszont Európa háborúba lépésének megakadályozása a legsürgetőbb feladat. 

Meg kell akadályozni Európa hadba lépését

Orbán Viktor kormányfő politikai igazgatója kimondta: megpróbálják megakadályozni Európa hadba lépését. Szerinte Magyarország álláspontja egyértelmű, de a következő hónapok kritikusak lesznek, és a korábbiakhoz képest még nagyobb támogatásra lesz szüksége a magyar kormánynak, hogy meg tudja védeni a békepárti álláspontot. Orbán Balázs világossá tette: 

nem szeretnék, ha Magyarország ismét olyan rosszul járna, mint ahogyan a két világháborút követően járt. 

Orbán Balázs, OrbánBalázs, háború, béke, NATO, interjú
Orbán Balázs szerint óriási a holnapi választás tétje Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Miért egyedülálló a magyar békepárti álláspont a mostani geopolitikai viszonyok között?

Orbán Balázs azt is elmondta az Origónak, hogy a világ nagy része úgy gondolkozik, mint mi, magyarok: az orosz–ukrán háború Oroszország agressziója Ukrajnával szemben, de ennek a konfliktusnak nincs katonai megoldása. Tehát közös érdekünk, hogy a vérontás minél előbb véget érjen.

A politikai igazgató elmondta: a háborúzó két félen kívül a világ 75 százaléka békepárti. A maradék 25 százalékot alkotó háborúpárti országok döntő része a nyugati tömbön belül helyezkedik el. 

A nyugati országok meg vannak győződve arról, hogy Ukrajnát minél többet és minél jobban támogatják katonailag, annál kedvezőbb eredménnyel lehet lezárni a háborút. Szerintünk ennek ellenkezője az igaz: minél tovább tart a háború, annál rosszabbul jár Ukrajna és a Nyugat is.

Hozzátette: "mi, magyarok a világ békepárti részéhez tartozunk, de Európán belül kisebbségben vagyunk, ezért a célunk az, hogy a világ hangját minél inkább becsatornázzuk Európába, és megmutassuk – elsősorban az európai kormányoknak, de főként az európai választópolgároknak –, hogy más megközelítésben is lehet kezelni ezt a konfliktust".

A háborús helyzet fokozódik, meg kell védeni a békepárti álláspontot

Nagyon aggódunk, nagyon súlyos a helyzet, mert a háborús készülődés elég egyértelmű. Jelenleg a NATO-ban egy Ukrajna-misszió tervezése is zajlik, amely megvalósulása esetén fegyverszállítások, kiképzések és egyes katonai műveletek koordinációját jelentené. 

Ez elég komoly dolog, az első közvetlen beismerése annak, hogy itt nem Ukrajna és Oroszország háborújáról van szó, hanem a NATO proxyháborújáról, amely egyre közelebb hozza annak veszélyét, hogy direkt konfrontációra is sor kerüljön NATO-tagországok és Oroszország között. Orbán Balázs szerint 

az nem elfogadható álláspont, hogy nem kell aggódni, mert a háború kontroll alatt tartható. Emlékezzünk rá, hogy az első és a második világháború is hasonlóképpen indult, azután borzalmas véget ért. Magyarország álláspontja egyértelmű, de a következő hónapok kritikusak lesznek, és a korábbiakhoz képest még nagyobb támogatásra lesz szüksége a magyar kormánynak, hogy meg tudja védeni ezt az álláspontot.

háború, ukrajna, katona
A nyugati vezetők a háborúba küldenék a fiatalokat Fotó: AFP/Zacharie Scheurer/NurPhoto

Az európai emberek békét akarnak

Manfred Weber néppárti frakcióvezető európai atomfegyverről beszél, és kötelező sorkatonaságot vezetne be az egész EU-ban. A francia elnök közben egyre többször beszél háborús terveiről. Orbán Balázs ezzel kapcsolatban elmondta, hogy ha megnézzük a Századvég nemrégiben publikált Európa Projekt-kutatását, akkor nyilvánvaló, hogy 

az európai emberek alapvetően nem akarnak fegyveres konfliktust, nem gondolják, hogy ez az ő háborújuk lenne. A háborúpárti elit ezért háborús propagandával mossa az agyukat. Ez az egyetlen módja annak, hogy elhitessék a saját állampolgáraikkal, hogy a fegyveres konfliktus az egyetlen út, és hogy még több pénzt, eszközt, majd katonát tudjanak küldeni Ukrajnába. 

Tehát nagyon súlyos a helyzet, és bár most mindenki nyugodtnak mutatja magát, süt a nap Budapesten meg a többi európai fővárosban is – de így volt ez 1916-ban is, azután láttuk, mi lett a vége.

Mi az uniós választás tétje? Miért van szükség június 9-én változásra?

Orbán Balázs arról is beszélt az Origónak, hogy sokfelé van szerencséjük járni a világban, és mindenki Európa hanyatlásáról beszél, sőt, nem értik, hogy Európa német vezetéssel miért ugrik bele újra ugyanabba a folyóba, miért akar kollektív öngyilkosságot elkövetni. 

Halottak, leszakadt, végtagú, katonák, síró, árva, gyermekek,  ukrajnai, háború. borzalmai,
A Moszkvában kiadott hadijelentés szerint az ukrán hadseregnek csaknem 1500 katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan a harci érintkezési vonal mentén
Fotó: Anadolu via AFP/2024 Anadolu

Stratégiai szinten az a legnagyobb kihívás, hogy hogyan lehet befejezni ezt a háborút, taktikai szinten viszont Európa háborúba lépésének megakadályozása a legsürgetőbb feladat. A következő hónapokban minden megszólalási lehetőséget arra kívánunk felhasználni, hogy megpróbáljuk megakadályozni Európa hadba lépését. 

Ehhez kérünk felhatalmazást a magyar emberektől, és azt gondoljuk, hogy ehhez képest minden más ügy vagy nehézség fontos, de csak másodlagos, mert nem szeretnénk, ha Magyarország ismét olyan rosszul járna, mint ahogyan a két világháborút követően járt – mondta el Orbán Viktor politikai igazgatója.

A teljes interjút ITT olvashatja el!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről