Orbán Viktor a legalkalmasabb arra, hogy közvetítsen a háborús felek között

orbanviktor, Orbán Viktor, NATO (Forrás: Facebook/Orbán Viktor)
Vágólapra másolva!
Gyakorlatilag Orbán Viktor bebizonyította, hogy a háborús propaganda nem más, mint egy szemenszedett hazugság, és ha a nagyhatalmak akartak volna tárgyalni, akkor bármikor meg lett volna rá a lehetőségük - mondta el Rotyis Bálint az Origónak adott interjúban. A Nézőpont Intézet elemzője elmondta, hogy a háborúpárti politikusok és a háborúpárti média már több, mint két éve azt állítja, hogy a tárgyalás alapfeltétele a katonai győzelem, majd egyszer csak megjelenik egy tízmilliós ország miniszterelnöke, aki kevesebb mint két hét alatt bebizonyítja, hogy lehet, és kell is tárgyalni, és ehhez nincs szükség a másik fél katonai értelemben történő legyőzésére.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor kivételes békemisszióba kezdett. Miért fontos ez a misszió, és miért vállalta ezt a magyar miniszterelnök?

Az elmúlt két és fél évben világossá vált, hogy a háborút katonai eszközökkel nem lehet megnyerni, diplomáciai eszközökre van szükség, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy a felek békefeltételei ismertek legyenek. Orbán Viktor célja, hogy ezeket a feltételeket összegyűjtse, és beszámolókat készítsen, melyek alapján a nagyhatalmak el tudják kezdeni a tűzszüneti feltételek kidolgozását. Annak köszönhetően, hogy Magyarország eddig fenntartotta a diplomáciai kapcsolatait minden féllel, így Orbán Viktor a legalkalmasabb szereplő arra, hogy közvetítsen a háborús felek között.

Mennyire nevezhetőek sikeresnek Orbán Viktor eddigi látogatásai?

Az elmúlt másfél hétben Orbán Viktor a legmagasabb szinten egyeztett a világ leghatalmasabb gazdasági, politikai és katonai nagyhatalmaival, ami már önmagában egy példátlan teljesítmény, ha a mindenkori magyar miniszterelnökök diplomáciai teljesítményét vizsgáljuk. 

Orbanviktor, Hszicsinping
Orbán Viktor és Hszi Csin-ping
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Nem beszélve arról, hogy ezek nem protokolláris események voltak, hanem komoly, négyszemközti és több órás tárgyalások. Ezeknek a tárgyalásoknak a tartalmát pontosan nem ismerjük, de lehet, hogy a jövőben úgy fogunk visszatekinteni ezekre a megbeszélésekre, melyek előfutárai voltak egy tűzszüneti megállapodásnak.

Az, hogy Orbán Viktor nemcsak az orosz, de az ukrán féllel is tudott tárgyalni, vagyis mindkét háborús féllel le tudott ülni, mit mutat, miért lehet példa más vezetők számára?

Az, hogy egy európai vezető képes mind a két féllel érdemben tárgyalni, ma kivételesnek mondható, ugyanakkor ennek kellene a normális gyakorlatnak lenni. 

orbanviktor
putyin
Orbán Viktor az orosz elnökkel is tárgyalt. Fotó: Facebook/Orbán Viktor

Az európai vezetők hozzászoktak, hogy Washingtonból megmondják, mi az európaiak érdeke, és ezért az európai politikusok félnek önállóan cselekedni. 

Orbán Viktor azt a ma már szinte elfeledett Európát képviseli, amelynek még volt önálló akarata, önálló stratégiája és mert hozzászólni a világ történéseihez. A brüsszeli politikusok és bürokraták nyilatkozatai alapján sokan megrettentek attól, hogy Európának lehetnek akár saját, önálló stratégiai érdekei egy olyan háborúban, amit Kelet-Európában vívnak.

A kínai és washingtoni útja milyen jelentőséggel bír?

A közvetlen katonai konfliktus ugyan Oroszország és Ukrajna közt folyik, de a világ legnagyobb hatalma Pekingben és Washingtonban székel, így ennek a két hatalmi centrumnak a bevonása elengedhetetlen a háború lezárásához. A washingtoni NATO-csúcs kapcsán pedig kiemelendő, hogy Orbán Viktor négyszemközti tárgyalást folytatott a török elnökkel, aki eddig a legsikeresebb közvetítő volt az orosz és az ukrán fél között, nem beszélve arról, hogy Törökország jelentőségét növeli, hogy egyben a NATO egyik legerősebb haderejével bír.

A NATO-nak nem a körülötte zajló háborúkat, hanem a békét kell megnyernie! - írta a közösségi oldalán Orbán Viktor. Mennyire figyel oda a világ arra, amit a magyar kormányfő mond és tesz?

A háborúpárti politikusok és a háborúpárti média már több, mint két éve azt állítja, hogy a tárgyalás alapfeltétele a katonai győzelem, majd egyszer csak megjelenik egy tízmilliós ország miniszterelnöke, aki kevesebb mint két hét alatt bebizonyítja, hogy lehet, és kell is tárgyalni, és ehhez nincs szükség a másik fél katonai értelemben történő legyőzésére.

OrbánViktor, Orbán, Viktor, EU-csúcs, Brüsszelben, Brüsszel, Belgium, 2024. június 27., Volodimir, Zelenszkij, VolodimirZelenszkij,
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Európai Unió brüsszeli kétnapos csúcstalálkozójának első napján, 2024. június 27-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Gyakorlatilag Orbán Viktor bebizonyította, hogy a háborús propaganda nem más, mint egy szemenszedett hazugság, és ha a nagyhatalmak akartak volna tárgyalni, akkor bármikor meg lett volna rá a lehetőségük. Az elmúlt másfél hétben még a legelvetemültebb háborús uszítást propagáló médiumok is kénytelenek voltak beszámolni Orbán Viktor békemissziójáról. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy Orbán Viktor mára a nemzetközi politika tér egyik megkerülhetetlen szereplőjévé vált.

Mire számíthatunk a békemisszió következő állomásait tekintve?

Orbán Viktor egy korábbi interjújában „a béke embere” jelzővel illette Donald Trumpot, így logikus, hogy a békemisszió következő állomásaként sor kerüljön egy Orbán-Trump találkozóra. (Az interjú még a találkozó előtt készült, azóta itt és itt is írtunk róla.) Trump jelentőségét nem is csak az adja, hogy ő is békét akar, hanem az elmúlt hetek amerikai belpolitikai fejleményei arra engednek következtetni, hogy Trump újraválasztási esélyei javulnak. Joe Biden megítélése már a demokrata politikai körökben is egyre romlik, már a környezetében is egyre többen vélekednek úgy, hogy Biden elnök egészségügyileg alkalmatlan arra, hogy még egy ciklust kitöltsön az Amerikai Egyesült Államok élén. Amennyiben pedig a demokraták kikapnak, akkor Donald Trumpon a sor, hogy az ígéretének megfelelően lezárja az orosz-ukrán háborút.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről