Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Action for Democracy: külföldi zsoldban Márki-Zaytól Magyar Péterig

Választások2024, Választások2024eredményváró, önkormányzati választás, európai parlamenti, választás, szavazás, Budapest, 2024.06.09., eredményváró rendezvény, Választások2024eredményváró, Magyar Péter, MagyarPéter
Magyar Péter.
Fotó: Fotó: Polyák Attila - Origo
Vágólapra másolva!
A magyarországi dollárbaloldal külföldi finanszírozását és az amerikai alapítású Action for Democracy ebben játszott szerepét részletezi a Szuverenitásvédelmi Hivatal legfrissebb jelentése. Ugyanakkor a Magyar Péter nevével fémjelezett Tisza Párt pénzügyi háttere állhat majd az új vizsgálatok fókuszában. Forrásaink szerint a külföldi háttérhatalmi szereplők, akik 2022-ben még Márki-Zay Péterre tettek, újabban a kegyelmi ügy farvizén feltűnt Magyarra kapaszkodnak rá.
Vágólapra másolva!

A 2022. évi országgyűlési választásokat követően kiderült, hogy a DK–Jobbik–Momentum–MSZP–LMP–Párbeszéd alkotta választási szövetség több mint 4 milliárd forint összegű tiltott külföldi kampánytámogatásban részesült. A teljes összeg 78 százaléka az amerikai bejegyzésű Action for Democracy (A4D) alapítványon keresztül jutott el Magyarországra. A pénz egy része a Bajnai Gordon korábbi kormányfőhöz köthető DatAdat cégcsoporthoz került – olvasható a Szuverenitásvédelmi Hivatal májusban közölt jelentésében. De felbukkantak újabban más kockázatok is.

A hatóság az eddigi vizsgálata során többek között megállapította:

  • A 2022 elején alapított A4D az X közösségi platformon (a korábbi Twitteren) kiszivárgott árulkodó videófelvételei hitelesek, nem manipuláltak. Ezeken többek között Korányi Dávid, a szervezet ügyvezetője, Kati Marton és Wesley Clark tábornok, az A4D nemzetközi tanácsadó testületének tagjai, valamint Eric Koch kommunikációs tanácsadó arról beszél, hogyan lépnek fel háttérhatalmi eszközökkel a 2010 és 2022 között négy egymás utáni országgyűlési választáson, kétharmados többséggel megválasztott Orbán-kormánnyal szemben.
  • A tiltott külföldi kampánytámogatás mögött olyan hálózatszerű struktúra működik, amelynek saját, egész Közép-Európára kiterjedő politikai és üzleti érdekei vannak. Ahol ezeket az érdekeket hatékonyan tudják érvényesíteni, azokat az országokat jó szövetségesnek tartják, ahol azonban az érdekeikkel ütköző vezetés van – mint jelenleg Magyarországon –, ott politikai változást akarnak elérni.
  • Soros György magyarországi születésű amerikai milliárdos a szervezet kiemelt támogatója. Koch maga mondja el, hogy a sokat reklámozott mikroadományok amúgy a „hideg vízre” sem lettek voltak elegendőek.
  • Nem a tiltott külföldi finanszírozásban részesült pártok kerestek támogatókat, hanem a nagy adományozók kerestek végrehajtókat céljaik elérése érdekében.
  • Nem egyszeri esetről van szó, hanem egy jelenleg is aktív fenyegetésről, amely mögött egy, a térségben hosszú ideje aktív érdekcsoport áll.
  • A hálózat legkésőbb a 2019-es önkormányzati választások során már aktív volt, így feltűntek Karácsony Gergely főpolgármester-jelölti kampánya mellett is. A DatAdat üzleti ajánlott tett Karácsony kampányának, illetve elemzést készített a politikus potenciális támogatóiról (erről az eredeti dokumentumok itt és itt találhatók).

Beavatkoztak a magyar választásokba

A külföldi hálózat olyan – jellegzetesen háttérhatalmi – szervezetekre is kiterjed, mint az A4D-vel egyaránt kapcsolatban álló amerikai German Marshall Fund és a National Endowment for Democracy vagy az Ezalenyeg.hu ellenzéki botránylapot is finanszírozó svájci Fondation Pluralisme. A finanszírozói és tanácsadói hálózat felderítésében más magyar hatóságok, így az Állami Számvevőszék, a NAV és a nemzetbiztonsági szolgálatok is szerepet játszottak.

Az A4D beavatkozását a magyarországi választásokba a magyar titkosszolgálatok nemzetbiztonsági kockázatnak ítélték

Fény derült arra is: a szervezet külföldi diplomatákat és újságírókat is felhasznál arra, hogy hazánk és a magyar kormány ellenében szervezkedjen. 

Kik vannak benne?

Jellemzően a magyarországi ellenzékhez, illetve az amerikai Demokrata Párthoz köthető befolyásos személyekről van szó. Utóbbiak elsősorban idősebbek és befolyásuk a Clinton-, illetve az Obama-elnökségek idejéről származik.

  • A szervezet motorja és ügyvezetője, egyben a dollárbaloldal „pénztárnoka” Korányi Dávid, az MSZP egykori európai parlamenti asszisztense (2004-09), majd Bajnai Gordon kormányfő (2009-10) bizalmasa és külpolitikai tanácsadója, aki a megfelelő kapcsolatok révén a Bajnai-kormány bukása után tűnt fel először Washingtonban. 2022 óta irányítja az A4D-t, de Karácsony Gergely városdiplomáciai főtanácsadója is volt.
  • A nemzetközi tanácsadó-testület elnökeként is emlegetik — a szervezet honlapja szerint abban csak tag — Kati Martont, aki szülőhazáját lefitymálva a magyarokat „hülye, ignoráns társadalomként”, Miskolcot pedig kellemetlen városként jellemezte. Férje, a néhai Richard Holbrooke amerikai sztárdiplomata révén az egykori Clinton-kormányhoz közeli médiaszemélyiség. Szerinte Magyarország nem nézett eléggé szembe a holokauszttal. Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás 2022-es miniszterelnök-jelöltjének nyilatkozata szerint “Kati Marton és barátai nagyon sokan és nagyon sokat tettek azért, és gyűjtöttek a kinti magyarok és nyilván nem csak a magyarok körében ahhoz, hogy sikeres legyen ez a kampány”.
  • Wesley Clark, négycsillagos amerikai tábornok és korábbi európai NATO-főparancsnok, aki nyíltan az orosz-ukrán háború eszkalációjának híve. Márki-Zay maga hencegett azzal, hogy tanácsokat kap tőle. A Szuverenitásvédelmi Hivatal hangfelvételeken alapuló jelentésében többek között így szerepel: „Clark cinikus értékelése szerint az ukrajnai konfliktus kapcsán az Egyesült Államok politikai érdekből vezérelve <minden létező katonai és hadviselési elvet megsért>, ahogy korábban azt az ő NATO-parancsnoksága idején Koszovóban is megtette”. Clark háborúpárti tanácsokat adott Márki-Zaynak is.
  • Új figuraként, ám a magyar-amerikai kapcsolatokra rálátók körében ismerősként tűnik fel a jelentésben Simonyi András, az MSZMP egykori munkatársa, később, a 2002 és 2010 közötti balliberális kormányok NATO-, majd washingtoni nagykövete, aki évtizedek óta az Egyesült Államokban él, Joe Biden elnök külügyminiszerének, Antony Blinkennek pedig az amatőr zenésztársa is. Simonyi a jelentés szerint vehemensen ellene van bármilyen Magyarországra irányuló befektetésnek az ottani „rossz politikai helyzet” miatt, és reményét fejezi ki, hogy a NATO és az EU „felelősségre vonja” Magyarországot.
  • A szintén magyar származású Evelyn Farkas, akivel kapcsolatban Márki-Zay szintén azzal dicsekedett, hogy tanácsokat kap tőle, a volt Obama-kormány embere. Ő már a határon túli magyarok jogainak puszta felemlegetésében is az erőszakos határmódosítás szándékát látja.
  • A Budapesten született, idén 90 éves Charles Gati politológus felesége a valamikori Clinton-kormány külügyi hírszerzőfőnöke. Gati a sajtószabadságnak elvben nagy híve, de a magyar sajtót pökhendi módon hárítja el.

Az A4D környékén feltűnő módon többek is huzamosabb időt töltöttek a Johns Hopkins Egyetem washingtoni kampuszának Felsőfokú Tanulmányok Iskolájában, amellyel kapcsolatban felmerül, hogy a hálózati személyek egyfajta gyűjtőhelye lehet.

Felépítették Márki-Zayt és Magyart is

A magyar hatóságokhoz a Magyar Nemzet közeli forrásai szerint a kudarcot vallott Márki-Zayt a háttérhatalmi szereplők maguk építették fel – hogy aztán Hódmezővásárhely polgármestereként végezze –, míg a kegyelmi ügy farvizén feltűnt Magyar Péter maga lépett elő, és csak rábólintaniuk kellett, mint az Orbán-kormány leváltására szerintük képes személyre. Magyar Péterék külföldi támogatása a Szuverenitásvédelmi Hivatal egy következő jelentésének tárgya lehet.

Rengeteg külföldi pénz

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, a Tűzfalcsoport azt írja, hogy a baloldali propagandakiadványokat több milliós példányszámban terjesztő Nyomtass te is! kezdeményezést az A4D 18 millió forinttal támogatta. Ez márpedig a június 9-e előtti kampányidőszakban feltűnően állt rá Magyar Péter támogatására. Ennél is fontosabb, hogy Magyarék az utóbbi időben mikroadományok gyűjtésébe kezdtek. Amint elindult a Talpra Magyarok Közössége, majd amikor Magyar átvette a Tisza Pártot, mindkét szervezetnek viharos gyorsasággal létrehozták a honlapját, a támogatási lehetőséggel együtt. Banki átutalással és bankkártyás fizetéssel is lehet adakozni Magyaréknak. 

Az exférjből lett politikus tehát ugyanahhoz a módszerhez – azaz mikroadományok állítólagos gyűjtéséhez – folyamodott, mint Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely. Utóbbi két baloldali szereplőnél azonban megbukott a terv, és kiderült, hogy külföldi, külföldről származó pénzekről volt szó.

Pénz pedig Magyarnak is kell. Elég csak felidézni, hogy a baloldal új vezetője a választások előtt mintegy százhetven településen fordult meg, számos nagygyűlést tartott. A kampányesemények szakértők által becsült összköltsége elérhette az egymilliárd forintot. Szintén kérdéseket vetnek fel Magyar kiugró interakciószámai a közösségi médiában. Arról, hogy mi adta a bizonyosan tetemes kiadások fedezetét, Magyarék eddig hallgattak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről