D.A.S. JogSzerviz: a középiskolásokat terhelő közösségi szolgálat

diák diákok
Vágólapra másolva!
A nemzeti köznevelési törvény módosítása során vált kötelezővé a középiskolai diákok számára, hogy az érettségi vizsgák megkezdésének feltételeként úgynevezett közösségi szolgálatot kell vállalniuk – hívták fel az Origó figyelmét a D.A.S. JogSzerviz szakértői.
Vágólapra másolva!

2016. január 1. napját követően megkezdett érettségizők esetében már szükségszerűen igazolni kell azt, hogy a törvényben előírt óraszámban közösségi szolgálatot végeztek. A törvény értelmező rendelkezése megadja, hogy pontosan milyen tevékenységet ért közösségi szolgálat elnevezés alatt.

Eszerint, a közösségi szolgálat a szociális, környezetvédelmi, a tanuló helyi közösségének javára szolgáló, szervezett keretek között folytatott, anyagi érdekektől független, egyéni vagy csoportos tevékenyég és annak pedagógiai formája. Ez tulajdonképpen nonprofit, önkéntes munka elvégzését jelenti.

Legalább 50 órában

A törvény egyértelműen kimondja, hogy a középiskola elvégzését közvetlenül követő érettségi vizsgák megkezdésének feltétele az, hogy a tanuló igazolja, hogy legalább 50 órában – dokumentáltan – önkéntes munkát, azaz közösségi szolgálatot teljesített – ismertették a D.A.S. JogSzerviz szakértői.

Ez alól kivételt képeznek a felnőtt oktatásban részt vevő tanulók, valamint azok a gyerekek, akik igazoltan sajátos nevelési igényűek és az igazgató – szakértői javaslat alapján – határozatban mentesítette őt az önkéntes munka alól.

Rendelkezések az önkéntes munka szabályairól

Az önkéntes munka alapvetően egészségügyi, szociális és jótékonysági, oktatási, környezetvédelmi sport területen teljesíthető. A diák maga is kiválaszthatja, hogy milyen fogadó intézményben szeretné elvégezni a szolgálatot.

Amennyiben ehhez segítségre van szüksége, úgy az iskola is közreműködik a fogadó szervezet megtalálásában. A munkát egyébként olyan fogadó intézményben tudja végezni a diák, mellyel az iskola szerződést kötött, és amely biztosítja a megfelelő munkavégzés előírásait a diák számára.

Forrás: Getty Images/(c) Jack Hollingsworth/Jack Hollingsworth

Lényeges, hogy mivel a jogalkotó célja alapvetően az volt, hogy a diák az önkéntes tevékenységet a helyi közösségben végezze el, ezért ezt a lakóhelyének környékén, de legfeljebb 30 km-es körzetben teheti meg.

Fontos kitétel, hogy a fentiekben megjelölt 50 óra vonatkozásában 1 óra, 60 percnek felel meg, melybe azonban az utazás időtartama nem számít bele. Az érintett időtartamot egy évben, de akár több év alatt is teljesíteni lehetséges.

A szolgálatról naplót, nyilvántartást kell vezetni, ugyanis ezzel igazolható a tényleges önkéntes tevékenység.

Ha mód van rá, akkor célszerű a gyermeknek olyan tevékenységi területen önkéntes munkát végeznie, melyhez affinitása, vagy lehetősége van. Ugyanis a lényege ennek a szolgálatnak az – legalábbis a jogalkotó szándéka szerint- hogy a gyerekek tapasztalatot szerezzenek az önkéntesség területén – mondták végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértői.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!