Anyának selyemköntöst, apának pendrive-ot hoz a Mikulás

karácsony, mikulás, télapó
Vágólapra másolva!
Talán nincs is olyan gyerek, akinek december hatodikán reggel ne lenne valami meglepetés az ablakba kitett csizmájában. A felnőtteknél nem ennyire egyértelmű a helyzet: van, ahol semmit nem kapnak a párjuktól, és van, ahol apa és anya csizmájába is kerül apró ajándék, esetleg virgács. Kisgyermekes szülőket kérdeztünk arról, hogy megajándékozzák-e egymást a felnőttek is vagy csak a gyerekekhez jön a Mikulás.
Vágólapra másolva!

Van, ahol teljesen természetes, hogy a család összes tagjának hoz ajándékot a Mikulás: "Férjemnek, és magamnak is hoz, mert a gyerekekét is én találom ki, veszem meg, és én segítek a Mikulásnak a megfelelő helyre tenni a cuccot. Mindenki kiteszi a csizmáját, fura lenne, ha csak a gyerekek tennék ki. Ez évben úgy tudom, engem is meglepetés ér... A férjem általában könyvet, vagy valami különleges finomságot kap (nem feltétlenül csokit), most mikulásos pendrive-ot. És persze egy pici csokifigurát is." - osztja meg szokásaikat Eszter.

Dóri hátrányos helyzetben van: "Nálunk én vagyok a Mikulás, az azt jelenti, én nem kapok semmit. Viszont három zacskót hozok a többieknek: két gyerekcsomagot és egy apacsomagot/felnőttcsomagot, ebben valami férjemnek való csokival, édességgel. Kicsit hasonlít a gyerekekére azért, virgácsot például ő is kap. Kíváncsi vagyok, mikor esik le a gyerekeknek, hogy én sosem kapok Mikuláscsomagot... vagy ez csak annyit jelent, hogy én rossz vagyok?" - gondolkozik a kétgyermekes édesanya.

Van, ahol apa időnként elfeledkezik a Mikulás napjáról: "Nálunk minden évben kikerül az ablakba a mi cipőnk is, amibe a férjemnek általában egy-egy tábla kedvenc csokija, vagy idén például egy üveg finom ital kerül, abszolút jelképesen. Virgácsot nekünk szerencsére nem hoz az Öreg. Az én cipőm időnként üresen marad (ilyenkor átszervezek bele valami apró csokit vagy cukrot, hogy mégse higgyék a kölkök, hogy rossz voltam. Férfiak, meg a dátumok - nevet Zsófi - de volt rá példa, hogy selyemköntöst rejtett bele a vén kéjenc Télapó".

Forrás: MTI/EPA
Forrás: MTI/EPA

Alexandráéknál nemcsak a párok, hanem a felnőtt gyerekek és édesanyjuk is megajándékozza egymást Mikuláskor. "Nálunk mindig van Mikulás, mert még mindig valakinek a gyerekei vagyunk, még húszon, harmincon túl is, és anya is kap, mert miért is maradna ki pont ő, aki ennyi éven át csempészte a csizmánkba az ajándékokat? Anyukámnak könyvet, a pasimnak az ötödik meleg mikulásos kötött zoknit, a húgomnak valami cicásat (26 éves már ő is) hoz idén a Mikulás. Anyutól kapunk mi, nagy gyerekek egy csokimikulást, és most például kaptam egy nagyon szép horgolt takarót, amit ő készített."

Van, aki szerint a Mikulás elsősorban a gyerekek ünnepe: "Az ajándék egy dolog, de a lényeg maga a történet. A gyerekek még hisznek benne, a felnőttek, a férjem már nem hisz a Mikulásban, ezért felesleges is lenne. Majd karácsonykor. Különben is, ki tudna még Mikire is kitalálni valamit, nem vagyok én ilyen kreatív ! Bár most, hogy szóba hoztad, lehet, hozok neki egy sört, ha megyek a boltba." - így Judit.

Nem csak Judit gondolja úgy, hogy a gyerekekre kell fókuszálni. Andiék sem szokták megajándékozni egymást Mikuláskor: "Felnőttnek ritkán szoktam Mikulásra vásárolni, valahogy nem alakult ki nálunk ez a szokás. Ha valakinek adni szeretnék valamit, általában nem bírom ki december 6-ig. Amíg élt, nagymamámnak mindig vettem narancsot, ez az év lesz a második, hogy nélküle esszük meg. Itthon általában inkább készítek valami különleges édességet."

Edináék viszont követik a családi hagyományt, és párjával egymás cipőjébe is rejtenek apró ajándékot a Mikulás nevében: "Mivel a szüleim még húszéves koromban is tettek csomagot a csizmámba gyümölccsel, csokival, nekem természetes volt, hogy teszek a párom cipőjébe, miután összeköltöztünk. Ő csodálkozott, meg örült is, persze neki eszébe sem jutott ilyesmi. A következő évben, tanulva az előzőekből, semmivel nem készültem, viszont amikor beleléptem a csizmámba, ijedten felkiáltottam, mert ráléptem egy csokimikulásra. A párom emlékezett az előző évi csalódásra, úgy gondolta, bepótolja a dolgot. A harmadik évtől kezdődően teszünk egymás cipőjébe / csizmájába egy-egy apró csokimikulást. De amióta gyerekeink vannak, azóta természetesen rajtuk a fókusz. Nagyszülőknek, más felnőttnek nem adunk."

És van, ahol a gyerekeknek köszönhetően kap anya csokoládét: "Mi ketten a párommal nem szoktuk meglepni egymást Mikulással - én mégis kaptam az utóbbi években Mikuláscsokit. Úgy alakult ugyanis, hogy az elmúlt öt év során vagy egy évnél fiatalabb kisbabám volt, vagy éppen gyereket vártam. És bár a férjemmel úgy vélekedtünk, hogy nyilvánvalóan fölösleges egy gyereknek csoki, ha még nem eszik ilyesmit, a nagymamák gyakran meglepték a legkisebbet is Mikulás-csomaggal. Elvi okokból. Hogy nehogy úgy tűnjön, hogy a pici nem számít. A többi gyereknek meg is magyarázták, hogy ha anya megeszi a csokit, az a kicsibe át fog jutni az anyatejen keresztül. A nekem juttatott csomagot általában a párommal közösen ettük meg, a gyerekek nem találtak ebben semmi különöset." - mesélte el nekünk Mária.

Ön kapott a párjától ajándékot a csizmájába?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!