Narancsos nosztalgia-szaloncukor

szaloncukor
Vágólapra másolva!
A narancsos fondant szaloncukor elkészítése olyan, mint egy kémiai kísérlet, az eredmény pedig ehető, sőt, jóval finomabb, mint gyerekkorunk bevonó nélküli, kőkemény fondant cukra.
Vágólapra másolva!

Bár a sztaniolba csomagolt fondant szaloncukor émelyítően édes íze már csak halványan dereng, arra biztosan emlékszem, hogy mindig inkább a zseléset szerettük. A kétfajta cukrot egy egyszerű nyomásteszttel különböztettük meg: a kemény maradt a fán, a benyomható, zselés állagú viszont gyorsan elfogyott. A boltokban kapható zselés cukrokat már teszteltük, én pedig idén úgy döntöttem, hogy nem a jól bevált gyömbéres-diós szaloncukorból gyártok egy újabb adagot, hanem visszatérek a szaloncukor gyökereihez és fondant szaloncukrot készítek - hátha a saját verzióm finomabb lesz.

A receptet Horváth Ilona könyvében találtam, a fondant-bevonó leírását adja meg, de ezt lehet szaloncukorra is alkalmazni. Az útmutatás szerint forrás közben ne keverjük a cukorszirupot, nos azért ezt ne vegyük túl komolyan, hacsak nem akarunk égetetett cukrot készíteni (nekem elsőre sikerült). A szaloncukor készítése olyan, mint egy kísérlet a kémia órán: nagyon izgalmasan változtatja alakját, kristályból folyékonnyá, majd sziruppá és végül keménykés masszává válik.

Hozzávalók

30 dkg cukor
1 dl víz
ízesítésnek: kb. egy narancs héja (két evőkanál kókuszreszelék opcionálisan)

Elkészítés

A cukrot és a vizet kezdjük el lassú tűzön melegíteni, folyamatos kevergetés mellett. A cukor sűrű sziruppá válik, ezt addig főzzük, amíg a csepegtetés-teszt pozitív lesz: kiskanállal cseppentsünk egy pici szirupot a hideg vízbe és ha kemény gömbbé áll össze, már levehetjük a tűzről a lábast. Ezután ha nincs márványlapunk, akkor hideg víz felett keverjük, míg fehér nem lesz. Adhatunk hozzá egy kis hideg vizet, ha túlságosan összeállna a massza. Ezután jöhet bele a kókuszreszelék és a narancshéj. Kis gombócokat formázunk. A mártogatás nem egyszerű, mivel a massza hőre megolvad. Én a felmelegített csokit (vagy bevonót) egyszerűen ráfolyatom, majd megfordítom, és a cukrok másik oldala is kap egy kis bevonatot - de lehet alkalmazni a mártogatós módszert is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!