Jól tesszük-e, ha követjük a napszemüveg trendeket?

Vágólapra másolva!
A napszemüveg praktikus kellékből az egyik legfontosabb divatkiegészítővé avanzsált az évek során. Nem csoda, hogy maga is áldozatául esett a trendeknek, ezért mindig más és más a menő, folyamatosan újabb és újabb kollekciók jelennek meg. De vajon jó-e, ha az alapján választunk napszemüveget, hogy mennyire divatos?
Vágólapra másolva!
Forrás: freepik

Nyilván nem árt, ha azért valamennyire megfelel a trendeknek az általunk viselt napszemüveg, de vannak ennél lényegesebb elemek is. Az alábbiakban igyekeztünk összeszedni, milyen szempontokra érdemes odafigyelni, amikor napszemüveget választunk, és választ kerestünk arra a kérdésre, hogy vajon mennyire érdemes követni a trendeket.

Miért baj az, ha valakinek fontos a divat?

Nem baj, csak akkor, ha más lényeges szempontja nincs is. A napszemüvegek terén az emberek hajlamosak kizárólag a külsőségekre menni, és egy pillanatnyi időt sem pazarolnak arra, hogy utánajárjanak, az adott szemüveg vajon a szemüknek is jót tesz-e. Pedig kellene, mert a rosszul megválasztott napszemüveg bizony többet árt, mint használ. Vagyis egy silány minőségű napszemüvegnél már az is jobb, ha egyáltalán nem viselünk semmit.

A trendek mellett ezekre is figyeljünk, mikor napszemüvegek választunk:

Nem mindegy, milyen a keret

Amikor sima szemüveghez választunk keretet, mindig figyelembe veszünk praktikussági szempontokat. Például, hogy a keret mennyire lesz benne a látótérben, mekkora lesz holttér. Ez fontos, hiszen nagymértékben befolyásolja, hogy mennyire látunk benne jól. Minél nagyobb helyet kapnak a keretben a lencsék, annál jobb. Az eyerim collection szemüvegkeretek erre kiváló példaként szolgálnak.

Véd-e az UV-sugárzástól?

Mindenki kívülről fújja, hogy a nyári melegben óvakodni kell a nap káros sugaraitól, ezért szinte mindenki használ naptejet, fényvédő termékeket. Csakhogy azzal valamiért jóval kevesebben foglalkoznak, hogy a szemet is védeni kell az UV-től. Ha nem UV-szűrős napszemüveget viselünk, azzal komolyan károsíthatjuk a szemünket. Mivel a napszemüveg így is árnyékol, a pupilla kitágul, ezért még nagyobb felületen tudják támadni az UV-sugarak. Ezért rosszabb egy gyenge minőségű, nem UV-szűrős napszemüveg, mintha egyáltalán nem viselnénk napszemüveget.

Mennyire tartós?

Akik felhördülnek egy jó minőségű napszemüveg árát látva, és inkább olcsóbbat választanak, vajon hány napszemüveget vesznek 5 év alatt? Jó eséllyel évente 1-2-t biztosan. Ha nem akar az ember olyat venni, ami csak látványkellék, hanem az a cél, hogy érjen is valamit a napszemüveg, akkor ezek árából ki is jön egy olyan tartós, strapabíró darab, amit évekig zavartalanul tudunk használni. Megéri áldozni a jobb minőségű napszemüvegre, mert tovább használható – szerencsére a divat sem változik olyan gyorsan, hogy néhány éven belül vállalhatatlan legyen egy napszemüveg.

Mi áll jól?

A napszemüveg trendek követésének egy érdekes szempontja, hogy az aktuálisan felkapott napszemüveg típusok jól állnak-e egyáltalán. Nagyon rosszul tud kinézni, amikor valaki láthatóan csak megvette a legújabb, legdivatosabb fazont anélkül, hogy megállapította volna, jól áll-e neki egyáltalán. Sajnos nagyon sokszor látni, hogy az emberek olyan fazonokat hordanak, amik nem passzolnak se a fejük méretéhez, se az arcformájukhoz, se a stílusukhoz. Mindig többféle stílusú napszemüveg is van az aktuálisan trendi darabok között, érdemes olyat választani, ami passzol hozzánk.

A napszemüveg trendek követése tehát önmagában egyáltalán nem baj, amennyiben a divaton kívül más szempontokat is mérlegelünk a választás során. A napszemüveg ugyanis akkor jó, ha kényelmes, praktikus, kellő védelmet biztosít és tartós. Ha ezek teljesülnek, akkor jöhet az a szempont is, hogy a lehető legjobban álljon rajtunk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!