Magyarország rendezi a 2023-as Színházi Olimpiát

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban fogadta Teodórosz Terzopulosz görög rendezőt, a Színházi Olimpia alapítóját, illetve Valerij Fokin orosz színházi rendezőt. A megbeszélésen áttekintették a 2023-as Színházi Olimpia terveit, amelynek Magyarország ad otthont.
Vágólapra másolva!

A különböző színházi kultúrákat és iskolákat összekötő, több mint negyedszázados múltra visszatekintő fesztivált 2023-ban Magyarországon rendezik meg, a találkozóról Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai ügyekért felelős államtitkára osztott meg egy bejegyzést a közösségi oldalán.

Azt írja, a két év múlva esedékes esemény

egyedülálló alkalom hazánk regionális szintű kulturális szerepének erősítésére.

Forrás: Orbán Balázs / Facebook

A görög és az orosz rendező a most zajló VII. Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozóra érkezett Magyarországra. A Nemzeti Színház 2014 óta szervezi meg ezt az eseményt, amelynek hétéves sikertörténete rámutat a magyar színházművészet világszinten is kiemelkedő színvonalára és a magyar kultúrdiplomáciai kapcsolatrendszer nemzetközi beágyazottságára - írja.

Az eseménysorozat nagyszerű

lehetőséget kínál arra, hogy a világ minden tájáról idelátogató társulatok és előadások élénkítsék, gazdagítsák a hazai színházi szakmát, valamint a külföldi szakemberek megismerkedjenek a magyar előadásokkal,

művészekkel. Az idei találkozón 12 ország 20 előadását tekinthetik meg az érdeklődők, emellett szakmai programokon való részvételre is lehetőség nyílik - hívta fel a figyelmet az esemény fontosságára.

Forrás: Orbán Balázs / Facebook

A színházlátogatások száma korábban nem látott szintre emelkedett az elmúlt tíz évben, hiszen míg 2010-ben alig érte el a 4,6 milliót, addig 2019-re 8 millióra nőtt. Eközben

az előadások száma tíz év alatt 95 százalékkal emelkedett

- folytatta.

Idén 16 milliárd forinttal segítik a színházak működését, ami a tavalyinál közel 6 milliárd forinttal több, és ezt egészíti ki a független színházi szféra 1 milliárd forintos éves támogatása. 14,5 milliárd forintból eddig 5 színház fejlesztése zárult le, 8 további színház folyamatban lévő felújítására pedig 32,5 milliárd forintot fordítottunk - zárta.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!