A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Eltérő vércsoportjuk ellenére lett édesapja vesedonora egy fiatal nő

Vágólapra másolva!
Egy úttörő japán technikának köszönhetően lehetővé válhat, hogy eltérő vércsoportú emberek is potenciális donorok lehessenek. Ez reményt ad a végstádiumú veseelégtelenségben szenvedők számára, akiknek már csak a veseátültetés jelenti az esélyt az életbenmaradásra.  
Vágólapra másolva!

A bristoli Southmead Hospital jelenleg az egyetlen Dél-Angliában, ahol a beavatkozás elérhető. A módszer azon alapul, hogy eltávolítják az antitesteket a vérből, melyek meggátolhatják a sikeres szervátültetést. A donor és recipiens közötti vércsoport-összeférhetetlenség eddig a transzplantáció kizáró oka volt, mivel a recipiens vérében jelen lévő antitestek az átültetett szerv azonnali és végzetes kilökődését okozhatják.

A férfi állapota 10 évnyi krónikus veseelégtelenség után tavaly fordult rosszabbra. Az orvosok szerint új vesére volt szüksége és heti három alkalommal művesekezelést kezdtek a férfinál. Felesége ugyanakkor megvizsgáltatta magát, nem alkalmas-e donornak, azonban a vizsgálatok során veseköveket fedeztek fel nála, ez pedig lehetetlenné tette a szervadományozást. A betg lánya, Carly szintén ajánlkozott, de kiderült, hogy vércsoport-összeférhetetlenség áll fenn közöttük. Mark ekkor került a transzplantációs várólistára és nem tudhatta, mikor fog rendelkezésre állni egy kompatibilis vese.

"Édesapám ekkorra már elég rossz állapotban volt és minden héten sok órát töltött művesekezeléssel" - emlékszik vissza Carly. "Nagyon szerettem volna egyik vesémet édesapámnak adni."

Az új eljárás során egy kilökődést gátló gyógyszerrel "kikapcsolják" Mark szervezetében az anti-A antitestek termelését, ezt követi a plazmaferezis, mely során eltávolítják a vérben keringő antitesteket. Ez utóbbit több alkalommal is el kell végezni a transzplantáció előtt, hogy a recipiens szervezete befogadja az átültetett szervet. Ezután, mint minden vesetranszplantáció esetén a recipiensnek határozatlan ideig kilökődésgátló gyógyszereket kell szednie. Két hónappal a műtét után Mark új veséje tökéletesen működik.

"Sokkal több energiám van és visszatért az étvágyam is" - mondta el a Daily Mailnek a férfi. "Általánosságban is sokkal jobban érzem magam és most már játszhatok az unokáimmal, anélkül, hogy kifáradnék."

Dr. Rommel Ravanan, az eljárást felügyelő nefrológus konzultáns azt mondta: "Ez az első ilyen eljárás, amelyet az Észak-Bristoli Egészségbiztosító Tröszt területén végeztek és valóban előremutató megoldást kínál a hasonló szituációban lévő betegek számára, akiknek így nem kell évekig várniuk a kompatibilis szervre. Az élődonoros veseátültetés a legjobb megoldás előrehaladott veseelégtelenség esetén és bármilyen felfedezés, amely megnöveli az ilyen transzplantációk számát, azt jelenti, a betegek választhatják a számukra legoptimálisabb megoldást" - folytatta az orvos. "Ezzel az Anglia délnyugati részén élők számára is biztosíthatjuk a legmagasabb szintű ellátást."

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!