Az ID nem tudomány!

Vágólapra másolva!
Miközben a teremtéspárti "tudósok" aláírást gyűjtöttek, az evolúciót támogató szakemberek sem tétlenkedtek.
Vágólapra másolva!
Félezer tudós evolúcióellenes nyilatkozata/magazin2/20060505felezer.htmlAz ME cikke a Discovery Institute aláírásgyűjtéséről

Az utóbbi hónapok nemzetközi médiáját akár felületesen is átnézve szemet szúr, milyen hevességgel lobbantak fel a darwini evolúciót igazoltnak látó, illetve az alkotó, felsőbb értelem meglétében hívők (vagyis az intelligent design, az ID pártján állók) közötti, sokszor személyeskedő felhangoktól sem mentes viták. A világhálón sem kell sokáig keresgélni annak, aki a részletekre kíváncsi: mindkét "párt" hívei jelentékeny számban képviseltetik magukat a neten, s bevallott szándékuk, hogy újabb és újabb tagokat toborozzanak soraikba, időnként azt a hamis látszatot keltve, mintha pusztán mennyiségi kérdésről, s nem a tudomány kontra áltudomány gazdagon árnyalható problémájáról lenne szó.

A négy dicsőséges nap

2005. szeptember 28. és október 1-je között magánkezdeményezésre (az R. Joe "nicknév" mögé rejtőző R. Joe Brandon régésztől kiindulva), az interneten zajlott egy aláírásgyűjtési akció, mely a darwinizmust hivatott támogatni. A módszer igen egyszerű volt, s a szervező honlapján elhelyezett több mint 300 oldalas, az aláírók nevét és fontosabb adatait tartalmazó dokumentum alapján eredményesnek is mondható: a különleges akció négy napja alatt világszerte 7 733 tudós szignálta a nyilatkozatot, amely a Discovery Institute A Scientific Dissent From Darwinism című petíciójára adott választ (s azért éppen négy napig tartott, mert a kreacionista csapat négy esztendőn keresztül gyűjtögette a szignókat...). "R. Joe" megjegyzi honlapján, hogy tudományos kérdésekben, ahogy eddig, ezután sem a többség szava fog dönteni. Ugyanakkor véleménye szerint az a tény, hogy ilyen számban és ilyen különböző háttérrel rendelkező tudóscsapat csatlakozott kezdeményezéséhez, azt bizonyítja, hogy az találkozik a tájékozott tudóstársadalom véleményével.

Az A Scientific Support for Darwinism című szöveget közel 7 000 amerikai tudós írta alá, közülük több, mint 4 000 PhD-fokozattal rendelkezik, huszonegyen pedig az "Amerikai Tudományos Akadémia", vagyis a National Academy of Sciences tagjai, hatan kapták meg a MacArthur Alapítvány Genius-díját, s egy Nobel-díjas is emeli a névsor fényét. Céljuk röviden megfogalmazható: a DI törekvésével szemben annak a törekvésüknek akartak nyomatékot adni, hogy az "intelligent design" fogalmát ne tanítsák az amerikai középiskolákban. A kezdeményezéshez az evolúció témájával foglalkozók, vagyis főleg régészek, antropológusok és biológusok csatlakoztak.

R. Joe internetes weboldalán számokkal is kifejezi a különbséget: míg a Discovery Institute éves költségvetése 4 millió dollár, addig ő semmilyen kormányzati vagy tudományos köröktől származó juttatásban nem részesül. Sajátos felmérését hitelesíti, hogy a szöveget aláíró több ezer kutató (természetesen) nem azonos világnézetű, jónéhányan közülük nem vallásosak, mások hívők. Mindezt azért szükséges kiemelni, mert számosan a hit és a tudomány között feszülő ellentétről beszélnek. A petíció ezzel szemben megmutatta, hogy hitbeli kérdésekre való tekintet nélkül a "valódi" tudósok azonos álláspontot képviselnek ebben a sok vitát kiváltó témában.

Érdemes megfontolni Mark Siddall-nak, az American Museum of Natural History munkatársának mondatait: "A harc nem a tudomány természetéről szól, hiszen a tudósok már korábban meghatározták azt. A valóságban a vita azért folyik, hogy a fiaink és a lányaink mit fognak majd tanulni az iskolában arról, hogy miben rejlik a tudomány lényege." R. Joe Brandon aláírásgyűjtésére utalva Siddall megjegyzi: "R. Joe erőfeszítéseit elképesztő siker koronázta a tudományos közösségtől érkezett válaszok formájában. Az aláírásgyűjtés minden, a hit mentén képződött törésvonalat eltörölt, s az eltérő tudományos műhelyek munkáját is egységfrontba tömörítette." R. Joe kezdeményezése alighanem célt ért: a közvéleményt megtévesztő, a Discovery Institute által jegyzett kiáltványt látványosan cáfolta az internetes "szavazás".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!