A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Geronimo volt bin Laden kódneve - percről percre

Események

Meghalt Oszama, Osama bin Laden, Dzsalábád, 1988, terrorizmus
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok egy katonai műveletben megölte Oszama bin Ladent Pakisztánban - jelentette be Barack Obama amerikai elnök magyar idő szerint hétfőn hajnalban. A Fehér Ház előtt Washingtonban ezrek ünnepeltek az [origo] helyszíni tudósítója szerint. Az első hírek szerint Pakisztán is részt vett az akcióban, de ezt az ország miniszterelnöke cáfolta. Az al-Kaida bosszút hirdetett bin Laden haláláért, ezért világszerte megerősítették az amerikai nagykövetségek védelmét és figyelmeztették az utazó amerikaiakat. Magyarországon a szakértők szerint nincs terrorveszély.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül67 bejegyzés
08:25
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Nem volt közös akció

A pakisztáni elnök megerősítette, hogy az Oszama bin Laden elleni akciót amerikai katonák hajtották végre, a pakisztániak nem vettek részt benne, s nem is tudtak a terroristavezér hollétéről. Aszif Ali Zardari a Washington Post című amerikai lap véleményoldalán hétfőn megjelent írásában közli: habár a vasárnapi akciót nem közösen hajtották végre, az Egyesült Államok és Pakisztán közötti évtizedes együttműködés és partnerség vezetett el Oszama bin Laden megöléséhez.

08:35
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Élőben nézte Obama az akciót

Barack Obama és biztonsági kabinetje a Fehér Ház szituációs szobájában élő videón nézte végig azt a mintegy 40 perces kommandós akciót, amelyben Pakisztánban lelőtték Oszama bin Ladent, az al-Kaida terrorszervezet vezetőjét jelentette hétfőn az amerikai Time magazin internetes oldala. Az elnöki csapatnak a lap szerint a végrehajtásnak ebben a szakaszában már nem volt módjuk beleszólni a különleges egységek parancsnokainak döntésébe.

09:44
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Washington visszakozott az élő pajzsként használt asszonyról szóló hírek miatt

A washingtoni Fehér Ház visszakozott hétfő este azzal a közléssel kapcsolatban, hogy Oszama bin Laden élő pajzsként használt egy nőt, amikor amerikai kommandósok megtámadták. John Brennan, Barack Obama elnök terrorelhárítási tanácsadója nem sokkal korábban közölte, hogy az asszony feltehetőleg a terroristavezér egyik felesége volt, és  a tűzharc áldozata lett.

Egy meg nem nevezett, magas rangú fehér házi tisztségviselő elmondta: miután az akcióban részt vevő kommandósokat részletesen beszámoltatták a művelet mozzanatairól, kiderült, hogy a szóban forgó asszony nem halt meg, csak megsebesült. A ház egy másik részében halt meg egy asszony lövésektől. Brennan így pontosított: az asszony olyan helyzetben volt, amiről azt lehet sejteni, hogy élő pajzsul szolgált.

11:06
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Érzékeny a kapcsolat Pakisztán és Amerika között

Egy, a BBC által megkérdezett biztonsági szakértő szerint az, hogy Pakisztán nem tudta, hogy valami gyanús van abban a házban, amiben végül megtaláltak Oszama bin Ladent mutatja, hogy milyen érzékeny a kapcsolat Pakisztán és az Egyesült Államok között. "A két országnak szüksége van egymásra, de gyanakszanak is egymásra" - mondta Gordon Correa.

11:16
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Meghalt Oszama bin Laden

"Igazságot tettünk" - fogalmazott Barack Obama vasárnap éjjel a Fehér Házból élőben közvetített rendkívüli televíziós beszédében, amikor bejelentette, hogy az Egyesült Államok végzett Oszama bin Ladennel Pakisztánban. Az elnök elmondása szerint az akciót egy kis létszámú amerikai csoport hajtotta végre, amely tűzharc során megölte bin Ladent, majd elhozta a helyszínről a holttestét. Erről bővebben itt olvashat.

A pakisztáni hírszerzés illetékesei is megerősítették, hogy az al-Kaida vezetőjét megölték Pakisztánban.

11:23
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Nyugati politikusok reakciói

Amerika és a világ polgárainak győzelméről beszélnek politikai vezetők Oszama bin Laden halála után. George W. Bush nagy jelentőségű eredménynek minősítette Bin Laden megsemmisítését. Bill Clinton szerint a terroristavezér halála a világ összes emberének győzelmével ér fel. Michael Bloomberg polgármester szerint a New York-iak csaknem tíz évet vártak erre a hírre, mások szerint azonban túl késő, mert "Bin Laden van minden sarkon". Még több véleményt Bin Laden haláláról itt olvashat.
11:26
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Örül a piac

Jól reagáltak Oszama bin Laden halálának hírére az ázsiai tőzsdék, a Nikkei a március eleji földrengés óta először járt 10 ezer pont fölött. Egyes elemzők szerint Bin Laden halálával csökken az üzleti kockázat, és nőhet a fogyasztói bizalom is. A gazdasági hatásokról bővebben itt olvashat.

11:30
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Martonyi: Kérdéses, hogy reagál az arab világ

Martonyi János külügyminiszter szerint Oszama bin Laden megölése komoly siker, de a terrorizmus ezzel nem ért véget. Martonyi szerint egyelőre bizonytalan, hogyan reagál a hírre az átalakulóban lévő arab világ.
11:35
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

A tálibok szóvivője még kivár

Zabiullah Mujahid, a tálibok szóvivője Afganisztában azt mondta a BBC-nek, hogy egyelőre nem kommentálják Oszama bin Laden halálhírét, mert még vizsgálódnak.
11:39
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Irakban is a tudósításokat figyelik - kép

Forrás: AFP/Sabah Arar
További képekért kattintson a fotóra!

11:55
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Állítólag tengerbe temették Bin Laden testét

Egy meg nem nevezett amerikai tisztviselő a CNN-nek azt mondta, bin Laden testét a tengerbe temették. A tisztviselő szerint a holttestet iszlám szokások szerint kezelték, de részleteket nem közölt. Korábban még azt állították, a testet az amerikaiak magukkal vitték, hogy DNS-vizsgálattal azonosítsák.

12:04
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Merkel: Még nem győzték a szélsőségeseket

"Győzelem a béke erői számára" - reagált bin Laden halálhírére Angela Merkel német kancellár. Figyelmeztetett ugyanakkor, hogy az iszlám szélsőségeseket még nem győzték le.

12:06
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Washington nem egyeztetett Pakisztánnal

Az Egyesült Államok nem értesítette előre a pakisztáni hatóságokat az Oszama bin Laden elleni katonai akcióról. Az amerikai kormány egy magas rangú illetékese azzal magyarázta a pakisztáni szuverenitás megsértését, hogy "törvényes és erkölcsi kötelességének érezte, hogy cselekedjen".

12:09
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Abbottabadban minden a megszokott egy helyi szerint

"Abbottabadban a megszokott élet folyik, az utak járhatók. Az anyám elment a boltba, az apám a hivatalba. Egyedül a Bilal kerületben van katonai ellenőrzés" - közölte a BBC egy helyi lakos beszámolóját abból a városból, ahol az amerikai katonák megölték Oszama bin Ladent.

12:19
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Kemp: Ez a harmadik csapás a terrorizmus elleni harcban

Richard Kemp, a brit erők korábbi afganisztáni parancsnoka szerint fontos csapást mértek az al-Kaidára, ami azt mutatja, hogy az Egyesült Államok erős és az al-Kaida gyenge. Szerinte ez a harmadik csúcspont  a terrorizmus elleni háborúban. Az elsőnek a tálibok hatalomból való eltávolítását, a másodiknak Szaddam Husszeim vereségét jelölte meg.
12:23
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Beszámolók szerint rengeteg katona van a térségben

Abbottabad város közelében levő újságírók azt mondták a BBC-nek, hogy rendkívüli mértékű katonai mozgást észleltek a térségben.

12:27
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Karzai: A táliboknak tanulniuk kell ebből

Hamid Karzai agfán elnök arra hívta fel a tálibok figyelmét, hogy fejezzék be erőszakos cselekedeteiket az al-Kaida vezérének halála után. "A táliboknak tanulniuk kellene ebből, tartózkodniuk kellene a harcoktól " - mondta az elnök egy sajtótájékoztatón.

12:34
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Az Interpol fokozott éberségre biztat

Különleges éberségre lesz szükség a fokózódó terrorizmusveszély elleni harchoz, miután megölték Oszama bin Ladent - figyelmeztetett az  Interpol. A szervezet főfitkára szerint a terrorista szervezet vezetőjének halála nem jelenti az al-Kaidához kötődő csoportok, vagy a szervezet befolyása alatt állók végét.

12:37
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Az elsőszámú közellenség - Oszama bin Laden életrajza

Egy gazdag és befolyásos család gyermekeként született, majd a nyugati világ elsőszámú közellenségévé vált Oszama bin Laden, akivel vasárnap végeztek amerikai katonák Pakisztánban. Valaha közgazdaságtant tanult, de az üzleti élet helyett Afganisztánba ment, ahol akkor még amerikai támogatással harcolt a szovjetek ellen. Az utolsó évtizedet bujkálva töltötte, a személyét övező bizonytalanság miatt már-már mítikus figurává vált. Oszama bin Laden életrajzát ebben a cikkünkben találja.

Forrás: MTI
Oszama bin Laden 1988-ban

12:47
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Egy brit szakértő szerint már nem Bin Laden irányított

Az al-Kaida terrorhálózat már vezére halála előtt is bénult állapotban volt, és bin Laden nem vett részt az operatív irányításban - véli az iszlamista mozgalmak egyik legnevesebb nagy-britanniai szakértője. Fawaz Gerges BBC-nek azt mondta, hogy ezt már Ajman az-Zavahri, a terrorhálózat második számú vezetője végezte helyette.

12:55
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Egy kuvaiti futár buktatta le bin Ladent

A CNN amerikai hírtelevízió diplomáciai forrása szerint egy Abu Ahmad nevű kuvaiti futár vezette el az amerikaiakat Oszama bin Ladenhez. Az amerikai hatóságok, amelyek egyébként nem nevezték meg a férfit, azonosításakor annyit közöltek, hogy a futár szoros kapcsolatban volt bin Ladennel. Azt is közölték, hogy az Egyesült Államok 2007-ben kezdett utat építeni bin Laden pakisztáni házához.

12:56
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

A Ground Zerón ünnepelnek New Yorkban

New Yorkban a Világkereskedelmi Központ ikertornyai helyén álló Ground Zerón verődött össze az ünneplő tömeg. Egy egykori tűzoltó (akinek azért kellett nyugdíjba vonulnia, mert 2001-ben mentés közben túl sok por ment a tüdejébe) azt mondta, hogy az a 343 kollegája, aki ott vesztette életét, már nem halt meg hiába.

13:03
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Nem a halott bin Laden fotóját mutogatják a tévében

Sem az Egyesült Államok, sem Pakisztán nem igazolta annak a fotónak a hitelességét, amely Oszama halálának bejelentése után tűnt fel néhány televízió adásában, sőt, két amerikai hivatalnok figyelmeztette is az NBC tévétársaságot, hogy a kép nem hiteles. A fotón egy Oszama bin Ladenre hasonlító férfi véres feje látható, a sérülések megfelelhetnek annak a reggeli hírnek, hogy fejlövés végzett Oszama bin Ladennel. Az NBC fotóblogja szerint a kép hamisítvány, azt Oszama egy 1998-as fotójából készítették.

13:11
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Nem volt internet és telefon Bin Laden rejtekhelyén

Bin Laden rejtekhelye 2005-ben épült egy kesekeny földút végén, mely körülbelül nyolcszor nagyobb volt a környékbeli házaknál - írja a Reuters meg nem nevezett forrásra hivatkozva. Az épület egy körülbelül 4-5 méter magas fallal volt körbevéve, tetején szögesdróttal, két biztonsági kapuval. A telefon és az internet nem volt bevezetve.

13:15
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Karzai szerint már látszik, hogy a terrorizmus gyökere nem Afganisztánban van

Az afgán elnök, Hamid Karzai azt mondta, bin Laden megölése Pakisztánban bebizonyította Kabul régóta hangoztatott álláspontját, miszerint a terrorizmus nem Afganisztánban gyökerezik. "Újra és újra, évek óta minden nap azt mondtuk, hogy a terroristák elleni háborút nem az afgán falvakban, nem az afgán házakban, a szegény és elnyomott emberek ellen kell vívni. Bebizonyosodott, hogy igazunk volt" - mondta az elnök.

13:18
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Megerősítették a magyarországi amerikai nagykövetség védelmét

"Az elmúlt órák külpolitikai eseményeire tekintettel a magyar rendőrség a kora reggeli órákban megtette a szükséges és elengedhetetlen intézkedéseket az Amerikai Egyesült Államok magyarországi külképviseletéhez tartozó objektumok biztonságának erősítése érdekében" - közölte hétfő délelőtt az Országos Rendőr-főkapitányság.

13:24
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Obamát átkozzák iszlám fórumokon

Iszlám katonai fórumok tagjai hétfőn azt írták, imádkoznak azért, hogy a bin Laden haláláról érkező hírek ne bizonyuljanak igaznak, és megtorlásról beszélnek - számol be a Reuters. "Kérlek Istenem, ne legyenek igazak ezek a hírek. Isten átkozzon meg Obama" - olvasható az egyik arab nyelvű fórumon. "Amerikaiak, továbbra is legálisan vághatjuk el a torkotokat" - írják.

13:41
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Tavaly augusztus óta figyelték Oszama lakóhelyét

A BBC azt írja egy közelebbről meg nem nevezett amerikai tisztségviselőre hivatkozva, hogy a hírszerzés tavaly augusztusban fedezte fel Oszama bin Laden abbottabadi lakóhelyét, és azóta zajlott a küldetés előkészítése. A megszerzett információkat azonban nem osztották meg egyetlen más országgal sem a rajtaütés előtt.

Az írás szerint Bin Laden tartózkodási helyének mérete és összetettsége "sokkolta" az amerikaiakat. A 4-6 méter magas fallal körülvett építmény értékét több millió dollárosra tették.

13:50
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

"A jó győzelme a rossz fölött"

Oszama bin Laden halála "a jó győzelme a rossz, és az igazságé a kegyetlenség fölött" - jelentette ki Franco Frattini olasz külügyminiszter hétfői közleményében. "Ez a győzelem biztató mindannyiunk számára, akik az Egyesült Államok oldalán harcoltunk, és továbbra is harcolni fogunk a terrorizmus ellen. (...) Ez a szabad és demokratikus világ győzelme" - vélte a külügyminiszter.

A Vatikán sajtóirodájának vezetője szerint az al-Kaida vezetőjének "súlyos felelőssége" volt "a népek közötti gyűlölet és megosztottság" terjesztésében". "Ugyanakkor egy keresztény sosem örülhet egy másik ember halálának, hanem el kell gondolkoznia az Isten és az emberek iránt viselt felelősségein" - mondta Federico Lombardi atya.

13:58
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

"Ha nincs test, nincs bizonyíték"

A BBC élő blogja az Oszama bin Laden halála után írt kommentek közül szemezget. Többen is azt írják, hogy Bin Laden halálát csak akkor hiszik el, ha látják a holttestet, és nem értik, hogy miért kellett ilyen gyorsan hullámsírba temetni Bin Ladent, miért nem lehetett megmutatni a testét, mint korábban Szaddám Huszeinét. Ha nincs test, nincs bizonyíték - írja egyikük.

14:03
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Pakisztáni férfiak követik a Bin Ladenről szóló híreket

Forrás: MTI
További képekért kattintson a galériánkra!

14:11
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Oroszország szerint felnőttek Bin Laden követői

Oroszország  komoly sikernek tartja Oszama bin Laden megölését, de úgy véli, hogy a terrorizmus elleni harcban csakis közös összefogással lehet eredményt elérni. Dmitrij Rogozin, Oroszország NATO-nagykövete szerint Bin Laden likvidálása önmagában nem old meg semmit." A terroristavezér már csak szimbóluma volt az Egyesült Államok elleni iszlamista-fundamentalista harcnak, de lényegében régen felhagyott az aktív tevékenységgel, és felnőttek azok a fiatalok, akik átvették az irányítást" - véli.

14:16
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Először a Twitteren jelent meg Bin Laden halálhíre

Barack Obama amerikai elnök beszédének tervezett kezdete előtt Keith Urbahn, a korábbi védelmi miniszter, Donald Rumsfeld egykori kabinetfőnöke ezt írta ki Twitter-falára: "Egy felelős személy azt mondta, megölték Oszamát. Rohadt kemény." Perceken belül a három legnagyobb amerikai országos televíziós csatorna adását megszakítva közölte a hírt. Erről bővebben itt olvashat.

14:21
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Üdvrivalgás egy baseballmeccsen

Noha a pályán semmi szenzációs nem történt a kilencedik szakaszban, a Philadelphia Phillies-New York Mets profi baseballmérkőzésen a nézők mégis üdvrivalgásban törtek ki, amelyet Oszama bin Laden halálhíre váltott ki.

14:32
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Elfogták Bin Laden két feleségét is

Pakisztáni közlés szerint mintegy negyven percig tartott az Oszama bin Laden lakóhelyét ért támadás, melynek során a terroristavezér testőrei a háztetőről lőttek a támadó helikopterekre, amelyek közül egy lezuhant. Sajtóhírek szerint a kommandósok megölték Bin Laden egyik fiát, valamint még három másik férfit is, akiknek személyazonosságát nem közölték. Elfogták továbbá Bin Laden két feleségét és négy gyermekét.

Egy helyi beszámolója szerint hajnali 1 óra után 15 perccel mennydörgésszerű robbanás, majd heves lövöldözés zaját hallotta. A fegyverek hirtelen elhallgattak, majd még egy hatalmas robbanás döreje hallatszott. A szemtanú később helikopterroncsokat látotta a ház körüli mezőn.

14:41
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Szaúd-Arábia nem fogadta be Bin Laden holttestét

Meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a BBC azt írja, az USA megkérte Szaúd-Arábiát, hogy fogadja be Oszama bin Laden holttestét, de az arab ország ezt visszutasította. A brit lap szerint ezért döntöttek úgy, hogy bin Ladent a "tengerbe temetik". A CNN szerint ez az iszlám hagyományok figyelembevételével történt.

14:47
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Egyelőre nem biztos, hogy volt DNS-vizsgálat

Amerikai hivatalnokok közölték, hogy arcfelismerő technikákat és egyéb módszereket használtak Oszama bin Laden holttestének azonosítására - írja a CNN. A nemzetbiztonsági hivatal azonban nem erősítette meg azokat a korábbi sajtóhíreket, hogy DNS-vizsgálatot is végeztek volna.

15:00
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Bin Laden halála hatással lesz a terrorizmusra

Az al-Kaida hálózatra "valószínűleg hatással lesz" vezetőjének, Oszama bin Ladennek a halála - vélekedett a jordániai Muzulmán Testvériség szóvivője, ugyanakkor figyelmeztetett, hogy más hasonló mozgalmak is megjelenhetnek. A Muzulmán Testvériség szóvivője utalt arra, hogy az iszlamisták "nem osztják Bin Laden hozzáállását és taktikáját", de üdvözölte az al-Kaida-vezér "halálig tartó elkötelezettségét és odaadását ideológiája iránt".

Magyarics Tamás, a Magyar Külügyi Intézet (MKI) igazgatója a terrorizmus elleni küzdelem látványos eredményének nevezte Oszama bin Laden megölését, ugyanakkor rámutatott, hogy a siker kétséges, hiszen nem egyértelmű, hogy az al-Kaida-hálózat mennyire központosított.

Magyarics Tamás arra is rámutatott: Oszama bin Laden karizmatikus vezető volt, "hiánya mindenképpen érezhető lesz a nemzetközi terrorizmusban". Most az a kérdés, hogy helyébe tud-e majd lépni az eddigi második számú vezető, a lényegesen kisebb tekintélyű Ajman az-Zavahri - tette hozzá.

15:03
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Amerika ünnepel

Forrás: MTI
A képre kattintva galéria nyílik

15:18
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Téglától tartott az amerikai hadsereg

A BBC biztonsági szakértője szerint Amerika azért csak az akció után vonta be a részletekbe a pakisztáni titkosszolgálatot, mert féltek attól, hogy egy tégla van a szervezetben, aki riasztaná Oszama bin Ladent. Frank Gardner szerint hasonlóan közel jártak a terroristavezér elfogásához 1998-ban, amikor Bill Clinton kiadta a parancsot, hogy bombázzák Bin Laden táborát, de az akció kezdetére Bin Laden eltűnt.

15:28
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

"Szent arab harcos"

Pakisztán legnagyobb tálib csoportja támadással fenyegette meg Pakisztánt és az Egyesült Államokat. A radikális Hamász elítélte Oszama bin Laden megölését, és "kivégzésnek" nevezve. A terroristavezért a szervezet "szent arab harcosnak" aposztrofálta.

15:40
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Tudtán kívül közvetítette a katonai akciót egy twitterező

Tudtán kívül közvetített az Oszama bin Laden elleni amerikai katonai akcióról egy, a helyszín közlében lakó pakisztáni twitterező - írja a The Telegraph. Szohaib Athar helyi idő szerint hajnali egykor jegyezte meg a Twitter-oldalán, hogy egy helikopter húzott el a feje felett, amit ritka esemény a városukban. Bosszúsan azt írta, hogy "menj innen helikopter, vagy előveszem az óriási légycsapómat". Később óriási robbanásról számolt be, és megjegyezte: reméli, ez nem valami rossznak a kezdete. Nem sokkal később otthagyta a gépét, órákkal később végül ezt írta: "azt gondolom, hogy a helikopterbaleset és Obama amerikai elnök bejelentése között összefüggés lehet".

Az [origo] cikkét bővebben itt olvashatja.

15:56
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

A hullámsír ellentétes az iszlám vallási szabályaival

Dalil Boubakeur, a párizsi nagymecset rektora szerint az, hogy Oszama bin Ladent az amerikaiak a tengerbe temették, "teljesen ellentétes az iszlám szabályaival" - írja az MTI a rektor környezetébe tartozó forrásra hivatkozva, hozzátéve, hogy Dalil Boubakeur "nagyon meglepődött" a híren, és annak ellenőrzését kérte.

A muzulmán hagyományok azt írják elő, hogy az elhunyt holttestét először szappanos, majd tiszta, végül pedig kámforos vízzel le kell mosni, mielőtt három gyolcsdarabba betekernék. A sírba tétel pedig földben, koporsó nélkül kell hogy történjen. A holttestet Mekkával párhuzamosan kell elhelyezni, a fejet kissé jobbra, Kába szentélye, a mekkai nagymecset felé fordítva.

16:34
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Bin Laden megölése volt a cél

Az USA különleges egységeinek küldetése az volt, hogy megöljék az al-Kaida vezetőjét, nem pedig az, hogy elkapják - írja a Reuters hírügynökség amerikai biztonsági forrásokra hivatkozva. "Ez egy gyilkossági hadművelet volt" - fogalmazott a lapnak az egyik hivatalnok.

16:50
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Nincs információ magyarországi célpontok ellen tervezett támadásokról

A budapesti amerikai nagykövetség szerint nincs információ arról, hogy terroristák magyarországi célpontok ellen támadást terveznének Bin Laden megölése miatt. A képviselet nem zár be, tovább folytatja tevékenységét. Magyarország az Egyesült Államok partnere az al-Kaida elleni küzdelemben, "ezért a támogatásért köszönetünket fejezzük ki Magyarországnak" - mondta a nagykövetség. (MTI)

17:00
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

A CIA vezetője szerint a terroristák bosszút fognak állni

"Bin Laden halott, az al-Kaida azonban nem. Szinte biztos, hogy a terroristák mindent el fognak követni, hogy bosszút álljanak haláláért, nekünk pedig muszáj lesz továbbra is ébernek és határozottnak lennünk" - idézi a BBC brit közszolgálati médium Leon Panetta CIA vezető szavait.

17:27
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Bin Laden szülőhazája is üdvözölte az al-Kaida vezér halálhírét

Szaúd-Arábia, Bin Laden szülőhazája reményét fejezte ki, hogy az al-Kaida vezér halála segíteni fogja a terrorizmus elleni nemzetközi küzdelmet -  írja a Reuters egy hivatalos forrásra hivatkozva. A hírügynökség információi szerint Rijád azt reméli, hogy a vezér halála elősegítheti az al-Kaida terrorszervezet különböző sejtjeinek felbomlását.

17:43
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Esett az olaj és az arany ára

Több mint három százalékot (négy dollárt) esett az olaj ára hétfőn, miután megjelentek az első hírek az al-Kaida-vezér, Bin Laden haláláról - írja a Reuters hírügynökség. Az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti árának mélypontja hétfőn eddig 121,67 dollár volt, több mint négydolláros csökkenéssel. A Brent ára áprilisban 32 havi csúcson, 127 dollár fölött is állt. Az azonnali arany ára 1,540 dollárra csökkent unciánként.

17:55
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Hillary Clinton: A tálibok nem tudnak legyőzni bennünket

"Tudom, hogy vannak, akik kételkedtek benne, hogy eljön ez a nap, akik megkérdőjelezték céljainkat, és azok elérését. Hadd emlékeztessem őket rá, hogy ez Amerika. Mi megbirkózunk a kihívásokkal" - idézi a BBC brit közszolgálati médium Hillary Clinton amerikai külügyminiszter Fehér Házban elmondott szavait. "Folytatjuk Afganisztánban a tálibok és szövetségeseik elleni harcot. Azt üzenjük nekik: legyőzni nem tudnak minket, de van rá lehetőségük, hogy elhagyják az al-Kaidát" - fogalmazott Clinton.

18:18
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

A manipuláltnak titulált és az eredeti fotó Bin Ladenről

Forrás: AFP

18:50
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

"Hihetetlen, hogy mellettünk lakott Bin Laden"

Egy abbottabadi lakos azt mondta a BBC-nek: "Túl közel történt minden a mi házunkhoz, hihetetlen volt. Nem tudjuk felfogni, hogy valóban ilyen közel élt hozzánk. Nagyon nehéz megmondani, hogy egyáltalán bárki tudott-e róla, hogy itt élt, én nem tudtam."

19:00
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

A DNS-tesztek is megerősítették, hogy Bin Laden halt meg

A DNS-tesztek megerősítették, hogy Oszama bin Ladent ölték meg az amerikai katonák - mondták Barack Obama hivatalának magukat megnevezni nem kívánó munkatársai az AP hírügynökségnek. "A tesztek 99,9 százalékos bizonyossággal azt mutatják, hogy az al-Kaida vezére halt meg" - fogalmaztak a hivatalnokok, akik arról nem beszéltek, hogy hol és hogyan vettek DNS-mintát Bin Laden testéből.

19:15
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

A világ vezető napilapjai címlapon hozzák Oszama bin Laden halálának hírét

Forrás: AFP/Getty Images/Mario Tama

19:37
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Bin Laden szobája - kép

Forrás: AFP/ABC News
Bin Laden szobája abban az épületben, ahol végeztek vele (több képért kattintson a fotóra!)

19:43
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Bin Laden futára szerepelt a WikiLeaks-aktákban

A guantánamói foglyoknak a WikiLeaks által korábban kiszivárogtatott vallomásai között az egyikben szerepel egy utalás arra a futárra, aki végül Bin Laden nyomára vezette az amerikaiakat. Eszerint a férfi már 2003-ban Bin Laden személyes kapcsolattartója volt, és emellett azzal foglalkozott, hogy üzeneteket vitt és adományokat terített szét Pakisztánban.

20:00
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

"Oszama kellett, hogy meglegyen Obama"

A Guardian washingtoni tudósítója szerint a jeles alkalomra már reagáltak is a pólóárusok: "Obama kellett, hogy meglegyen Oszama" feliratú pólókat árulnak az ünneplők között.

20:14
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Két golyót kapott bal arcába Oszama bin Laden

Két golyó végzett Oszama bin Ladennel a hétfőn hajnali amerikai kommandósakcióban - írja az amerikai National Journal. A lap szerint a golyókat a bal arcába kapta a terroristavezér, az amerikai haditengerészet speciális egységének (Navy SEALs) katonáitól. A kommandósoknak felépítették Bin Laden rejtekhelyének mását, és már április elején begyakorolták a műveletet.

20:25
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Túl véresnek tartja a Pentagon a Bin Laden haláláról készült fotókat

A BBC washingtoni tudósítója szerint készültek képek Bin Ladenről, de a Pentagon várhatóan túl véresnek találja őket ahhoz, hogy közzétegyék.

20:29
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Bin Laden aktája az FBI honlapján - képe

Forrás: FBI
Elhalálozott - olvasható az FBI Bin Ladenről szóló lapján

20:33
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Muszlim szertartással temették Bin Ladent

Iszlám vallási szertartást követően temették a tengerbe Oszama Bin Ladent - jelentette a Reuters brit sajtóügynökség amerikai védelmi forrásokra hivatkozva. Azért temették el a tengeren, mert egyetlen ország sem fogadta volna be a holttestét.

21:07
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

USA-ellenes tüntetés Kvettában - kép

Forrás: AFP/Banaras Khan

A tálibokat támogató egyik helyi párt aktivistái tüntetnek Oszama bin Laden megölése miatt a pakisztáni Kvettában (kattintson további képekért!)

21:53
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Repülőgép-hordozóról küldték hullámsírba Bin Ladent

Egy repülőgép-hordozó fedélzetén, az Arab-tengeren adták meg a végtisztességet Oszama bin Ladennek - közölte hétfőn Washingtonban egy névtelenül nyilatkozó amerikai hivatalos forrás. "Ma az elhunyt számára vallási szertartást tartottak a Carl-Vinson amerikai hadihajó fedélzetén. Ezt az iszlám hagyományok szerinti temetés követte. A halottat megmosdatták, és testét fehér lepelbe burkolták" - idézte az MTI.

22:17
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Lövöldözve fogadta az amerikaiakat Bin Laden

Éjjellátó berendezésekkel ellátott kommandósok helikopterekről ugrottak be a Bin Laden rejtekhelyéül szolgáló építménybe, a terroristavezér lövöldözve fogadta a katonákat, akik viszonozták a tüzet. A kommandósok Bin Laden holttestét magukkal vitték, az épületben lévő további 22 személyt átadták a pakisztáni hatóságoknak - idézett egy névtelenül nyilatkozó amerikai tisztségviselőt az AP hírügynökség.

22:22
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

A perui elnök szerint Bin Laden halála II. János Pál csodája

Alan Garcia perui elnök szerint senki nem láthatta előre, hogy be fog következni Bin Laden megölése, amelyet ő a vasárnap boldoggá avatott II. János Pál pápa első csodájának tart. Garcia közölte, a néhai pápa "Megszabadította a világot a megtestesült gonosztól".

Forrás: AFP/Cris Bouroncle
Alan Garcia perui elnök

00:02
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Még egy utolsó Bin Laden-üzenetre számítanak

Újabb Bin Laden-felvétel napvilágra kerülésére számít a Sky News szerint az USA. Amerikai illetékesek szerint a felvételt a közelmúltban rögzíthették.

00:35
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Economist: Újabb elnöki ciklust jelenthet Obamának Bin Laden halála

Az Economist brit gazdasági hetilap internetes kiadásán megjelent publikáció szerint Oszama bin Laden halála 2012-ben Barack Obama amerikai elnök újraválasztását eredményezheti. A lap Obama elnöki tevékenységének nagy pillanataként értékeli a terroristavezér megölésének bejelentését.

01:30
május 02, 2011
Vágólapra másolva!

Geronimo volt bin Laden kódneve

A legendás apacs főnök, Geronimo volt Oszama bin Laden kódneve a halálát okozó amerikai kommandós akcióban - írja az amerikai Time magazin az akciót élőben, kamerákon keresztül figyelő Barack Obama elnök műveleti szobájáról szóló beszámolójában. "Azonosítottuk Geronimót" jött az üzenet, majd később az, hogy meg is ölték - írja a magazin.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!