Ledőlt a második Lenin-szobor - percről percre

Események

Vágólapra másolva!
A rendőrök elkezdték bontani a tüntetők barikádjait, de összecsapásokról nem érkezett hír. Miközben az utcán feszült helyzet alakult ki, az elnök bejelentette, hogy nemzeti kerekasztal-tárgyalást tartanak kedden. Az ország három korábbi vezetőjével ül össze, hogy megoldást találjanak a helyzetre. Viktor Janukovics elnök az ellenzékkel is szóba állna, de közben razziát tartottak a bebörtönzött Timosenko pártjánál.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül41 bejegyzés
10:00
december 09, 2013
Vágólapra másolva!

Lenin nélkül, békében

A Lenin-szobor ledöntése után békés volt a kijevi tüntetők éjszakája. A demonstrációk szervezői attól féltek, hogy a szobordöntésre erőszakkal válaszolnak a hatóságok, de az éjjel egyetlen támadásról sem érkezett hír – írja a kyivpost.com. A tüntetők továbbra is blokád alatt tartanak néhány teret és kormányzati épületet.

Tüntetés Ukrajna európai integrációjának leállítása miatt Kijevben Forrás: MTI/EPA/Anatolij Malcev

Vitalij Klicsko pártja, az UDAR aktivistái továbbra is fekvőblokádot tartanak az ügyészég épülete előtt. December 1-jén bebörtönzött társaik szabadon bocsátását szeretnék elérni.

A blokádok és a hó reggelre sok kijevi útszakaszon dugókat okozott. Az UDAR ezért közleményben kért elnézést a kijeviektől. „Azért kényszerülünk ezt csinálni, hogy nyomást gyakorolhassunk a hatóságokra, amelyek nem hajlandóak meghallani a nép követeléseit” – írják.

11:00
december 09, 2013
Vágólapra másolva!

Rendőrök érkeznek

A Twitteren azonban délelőtt arról számolt be egy szemtanú, hogy a Kijevhez közeli Vaszilkiv városában a lakosok különleges rendőri egységeket szállító buszokat tartóztattak fel. Feltételezések szerint a rendőröket a Krímből küldték Kijevbe. A Krím egyébként Ukrajnában hagyományosan oroszbarát területnek számít, a népesség csaknem 60 százaléka orosznak vallja magát a félszigeten.

Tüntetés Ukrajna európai integrációjának leállítása miatt Kijevben Forrás: AFP/Vasily Maximov

A kyivpost.com legfrissebb beszámolói azt írják, hogy egy Facebook-bejegyzés szerint a Berkut egy 1500 fős különítményt küldött a feltartóztatott buszok kiszabadítására. (A Berkut az ukrán rendőrség különleges egységeiből áll.)

Közben Kijevben hallgatók százai gyülekeznek a Tarasz Sevcsenko Egyetem főépületénél. Sztrájkra szólítják fel társaikat, és senkit nem engednek az épületbe.

12:00
december 09, 2013
Vágólapra másolva!

Bomba a metróban?

Kiürítették a Teatralnaja, a Hreshatik és a Függetlenség tere metróállomásokat Kijevben, mert egy névtelen telefonáló bombatámadással fenyegetőzött. Az állomásokat lezárták, a metró munkásai részt vettek az evakuálásban. A szerelvényeket ugyanakkor nem állították le: megállás nélkül áthajtanak az állomásokon. A metró fenntartói a kyivpost.com-nak nem kommentálták az esetet.

12:20
december 09, 2013
Vágólapra másolva!

Rendőrök mindenütt

Közben a bombafenyegetésre hivatkozva a rendőrség speciális egységei lezárták a belvárost. Az egyes kormányépületeket blokád alatt tartó tüntetők közben Facebook- és Twitter-bejegyzések ezreiben figyelmezették egymást a rendőrség küszöbön álló támadására.

Érdekes egybeesés, hogy épp hétfőn délelőtt tartóztattak fel Kijevtől nem messze néhány buszt, amik feltételezhetően a Krímből küldött rendőröket szállítottak a fővárosba. Időközben a blokádból 18 busznak sikerült kiszabadulnia, ezek érkeztek meg délelőtt Kijevbe. A bombatámadás valóban jó ürügy lehetett arra, hogy rendőrök megszállják a belvárost.

12:40
december 09, 2013
Vágólapra másolva!

Félnek a városházán

A városházát blokád alatt tartó tüntetők támadástól tartanak, a Berkut (az ukrán rendőrség speciális egysége) rohamrendőrei több belvárosi épületet körbevettek. Az ukrán kormánypárt egyik szóvivője szerint a rendőrség, a szükséges erőt fogja alkalmazni a városháza felszabadítása érdekében.

13:00
december 09, 2013
Vágólapra másolva!

Evakuálnak

A kormányzati alkalmazottakat kimenekítették a belvárosból – mondta a kyivpost-com-nak az ukrajnai EU-delegáció egyik tagja. Közben néhány rohamrendőr megindult a Függetlenség tere felé.

13:05
december 09, 2013
Vágólapra másolva!

A tüntetők készen állnak

Már csak a sajtó képviselőit engedik át a rendőrök a barikádokon, és a városházába is csak ők léphetnek be. A épületben 200-300 tüntető maradt, ők sisakokkal és gázálarcokkal készülnek az összecsapásra. Azt mondják: készen állnak megvédeni az épületet a hatóságoktól.

13:15
december 09, 2013
Vágólapra másolva!

Jöhet az erőszak

A Kyiv Postnak egy magas rangú kormányzati tisztségviselő azt mondta, hogy a kormány engedélyezte, hogy erőszakot alkalmazzanak a rendőrök a tüntetőkkel szemben.

Rohamrendőrök az ukrán kormány épületének közelében Kijevben Forrás: AFP/RIA Novosti/Alexey Kudenko

13:25
december 09, 2013
Vágólapra másolva!

A Berkut a Rádió udvarán

A Berkut behatolt a Nemzeti Rádió épületének udvarára. Közben a Mihailivszka térre is rohamrendőrök érkeztek Vitalij Klicsko, az UDAR nevű párt vezetője is itt tartózkodik, beszélni próbál a rendfenntartókkal.

13:35
december 09, 2013
Vágólapra másolva!

Ott vannak, és mindent látnak

David Stulik, az EU kijevi nagykövetségének munkatársa szerint, több európai ország nagykövetségi munkatársai tartózkodnak jelenleg is a városháza körül. „Ott vannak, és látják az egészet” – mondta a Kyiv Postnak.

13:50
december 09, 2013
Vágólapra másolva!

Klicsko a főtér elhagyására kérte a nőket és a gyerekeket

A kijevi Függetlenség terének elhagyására kérte hétfőn a nőket és a gyerekeket Vitalij Klicsko ökölvívó, az ellenzéki Ütés (UDAR) párt elnöke a rohamrendőrök mozgósításáról szóló értesülések miatt.

Helyszíni jelentések szerint a rohamrendőrök, akik több irányból indultak meg autóbuszokkal a tüntetések központi helyszíne felé, elkezdték körbevenni a Függetlenség terét. Feltételezések szerint nem kizárt, hogy rohamra készülnek a tüntetők által melegedőnek elfoglalt épületek, közöttük a városháza ellen. Egy másik feltételezés szerint a kormányzati negyed megtisztítására készülnek a hatóságok.

14:00
december 09, 2013
Vágólapra másolva!

Nagy beszélgetés készül

Viktor Janukovics államfő Ukrajna három korábbi elnökével, Leonyid Kravcsukkal, Leonyid Kucsmával és Viktor Juscsenkóval fogja megvitatni az elmúlt napok történéseit. A találkozót december 10-én tartják majd. Kravcsuk azt is kérte Janukovicstól, hogy ültesse egy asztalhoz a kormány és az ellenzék vezetőit és próbáljanak kompromisszumot találni. Az államfő hivatalos honlapja szerint Janukovics "egyetértett ezzel."

14:20
december 09, 2013
Vágólapra másolva!

Viccelődnek a tüntetők, de feszült a hangulat

A barikádokon feszült a hangulat, de egyelőre nem indult meg a támadás. A rendőrök egyelőre parancsokra várnak. A tüntetők néha még viccelődnek is velük.

A városházán hasonló a helyzet, a bent lévő demonstrálók azt mondják, felkészültek a védekezésre, botokkal készülnek, sisakokat és gázmaszkokat vettek fel, néhány vizestömlőt pedig kihúztak, hogy azzal locsolják a rendőröket, ha azok megrohamozzák az épületet. A támadásnak szerintük is nagy a valószínűsége a városháza elhagyásának határideje ugyanis lassan lejár. Ezt a határidőt korábban egy bírósági végzés rögzítette.

Közben a fontosabb metróállomások környékén is nagy a mozgolódás, a tüntetők attól tartanak, hogy a lezárt állomások valamelyikéből özönlenek majd ki a rohamrendőrök, ezért igyekeznek ellenőrzésük alatt tartani a bejáratokat.

14:35
december 09, 2013
Vágólapra másolva!

Az amerikai nagykövet szerint nem kellene beavatkozni

Geoffrey Pyatt az Amerikai Egyesült Államok kijevi nagykövete twitterén azt írta, hogy amíg a tüntetések békések maradnak, a rendőrségnek nincs joga erőszakot alkalmazni a demonstrálókkal szemben. Szerinte a békés tüntetések teret kell hagyni, hogy folytatódhassanak.

Arról nem ír, mennyiben számít erőszakos cselekedetnek a városháza elfoglalása.

Tüntető a Függetlenség téren egy pohár meleg teával a kezében hétfő délelőtt Forrás: AFP/Vasily Maximov

15:00
december 09, 2013
Vágólapra másolva!

Az ellenzéki vezetők nyugalomra intenek

Ihor Svajka, a radikális jobboldali Szvoboda párt egyik vezető tisztségviselője nyugalomra intette a tüntetőket, mondván: nincs ok az aggodalomra, hiszen ha erőszakkal jönnek a tüntetők ellen a rendőrök, még többen mennek majd az utcára. „Janukovics fél ennyi embertől” – mondta. Beszélt arról is, hogy az ukrán rendfenntartó erők egy speciális egysége, a kelet-krími Tigris-alakulat 1000 rendőre érkezett Kijevbe, és közülük 300 főt azonnal az fővároson kívül található elnöki palota védelmére csoportosítottak át.

15:05
december 09, 2013
Vágólapra másolva!

Tanácskozik az ellenzék

A főbb ellenéki pártok vezetői megvitatják, hogy elfogadják-e Janukovics elnök meghívását arra a beszélgetésre, mely a kijevi helyzet békés megoldását hivatott elősegíteni. A politikusok magyar idő szerint 3 órára ígértek tájékoztatást a döntésükről. Közben egyre gyűlik a tömeg a Függetlenség terén.

15:17
december 09, 2013
Vágólapra másolva!

Rendőrségi járművek érkeznek a kijevi belvárosba - kép

Forrás: AFP/RIA Novosti/Alexey Kudenko

15:39
december 09, 2013
Vágólapra másolva!

Barroso önmérsékletet kért az ukrán elnöktől

Egyre több rendőrségi busz érkezik a kijevi belvárosba a BBC helyszíni tudósítója szerint. A feszült sakk-matt helyzet továbbra is fennáll. Közben Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke közölte, telefonon beszélt Viktor Janukovics ukrán elnökkel, akitől azt kérte, tanúsítson önmérsékletet, ne alkalmazzon erőszakot a tüntetők ellen, és tartsa tiszteletben a szabadságjogokat, „amelyek olyan fontosak számunkra Európában”. 

15:58
december 09, 2013
Vágólapra másolva!

Pszichológiai nyomás a téren

Tömegével vitték haza a gyerekeket a szülők hétfőn kora délután a kijevi tüntetések környékén, ahol egyre több rohamrendőr jelent meg. A belügyminisztérium egy magas rangú tisztségviselője szerint a különleges belügyi alakulatok tagjai csak a rendre vigyáznak, oszlatásra nem kaptak parancsot. Vitalij Klicsko, az ellenzéki Ütés (UDAR) párt vezetője szerint a rendvédelmi szervek "pszichológiai nyomást" próbálnak gyakorolni a tüntetőkre, és arra kérte a demonstrációk résztvevőit, hogy menjenek sürgősen a térre. Arszenyij Jacenyuk, a Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfő mögött álló Haza (Batykivscsina) párt frakcióvezetője szerint a rohamrendőrök az újabb tüntetők érkezését, illetve a demonstrálók élelemmel való ellátását készülnek megakadályozni.

Rohamrendőrök buszban Forrás: AFP/RIA Novosti/Alexey Kudenko

16:49
december 09, 2013
Vágólapra másolva!

Összecsapások az elnöki hivatal közelében

Összecsaptak egymással a tüntetők és a rohamrendőrök az ukrán elnöki hivatal közelében, a Bankova utcán Kijevben - jelentette a Kiev Post angol nyelvű ukrán lap. A rendőrök megpróbálták távolabb szorítani a tüntetőket a rendőrsorfaltól. Egyéb részletet egyelőre nem tudni.

17:19
december 09, 2013
Vágólapra másolva!

Éjszakára várják a rendőrrohamot Kijevben

Jelenleg nincs elég rendőr a kijevi belvárosban, hogy képesek legyenek kiüríteni a Függetlenség teret és felszabadítani a kormányépületeket a tüntetők blokádja alól – idézte a Kyiv Post Olekszandr Szuskót, az Euro-atlanti Együttműködési Intézet igazgatóját. Szusko azonban figyelmeztetett, ez a helyzet pillanatokon belül megváltozhat. „Kiszámíthatatlan a helyzet. Belső források szerit (Janukovics) még azelőtt szeretné kiüríttetni a teret, hogy megérkezik az országba” Catherine Ashton az EU külpolitikai főképviselője. Az akció várhatóan éjszaka fog megtörténni, mivel Ashton kedden érkezik Kijevbe, hogy segítsen megoldást találni a kialakult helyzetre. A főképviselő az összes érintett politikai erő vezetőivel találkozni szeretne. 

17:26
december 09, 2013
Vágólapra másolva!

Meleg tea a rohamrendőrnek

Forrás: MTI/EPA/Anatolij Malcev

17:33
december 09, 2013
Vágólapra másolva!

Felszedik a tüntetők sátrait a kormány közelében

A belbiztonsági erők emberei elkezdték felszedni a tüntetők barikádjait és a sátrakat a Hrusevszkij utcán, a kormány épületének közelében. Itt körülbelül 240 rendőr van, az utat rendőrségi buszokkal állták el. Itt nincsenek összecsapások - jelentette az Interfax orosz hírügynökség.

17:44
december 09, 2013
Vágólapra másolva!

Még nincs oszlatási parancs

Keddig kaptak időt a kijevi tüntetők arra, hogy elhagyják az ukrán kormány épületeinek környékét - jelentette a BBC. Eközben a Kyiv Post azt jelentette, hogy a Berkut (az ukrán rendőrség speciális egysége) Kijevbe vezényelt dnyepropetrovszki alakulatának parancsnoka közölte, nincs parancsuk az oszlatásra a Függetlenség terén.

A kérdéses helyszínek elhelyezkedése (piros pontokkal jelölve):

18:29
december 09, 2013
Vágólapra másolva!

Betörtek a rendőrök Timosenko pártjának irodáiba

Az ukrán rendőrség betört Julia Timosenko börtönbe zárt korábbi miniszterelnök mögött álló Haza (Batykivscsina) párt irodáiba a párt szóvivője Marina Szoroka szerint. Részletek egyelőre nem ismertek. 

18:38
december 09, 2013
Vágólapra másolva!

Összecsapásokra készülő tüntetők - kép

Forrás: MTI/EPA/Anatolij Malcev

19:28
december 09, 2013
Vágólapra másolva!

George Clooney támogatja a tüntetőket

George Clooney videóüzenetben biztosította támogatásáról az ukrán tüntetőket, akiket "Ukrajna bátor polgárainak" nevezett. Szerinte nem létezhet demokrácia tisztességes választások nélkül, és nincs ott demokrácia, ahol bántalmaznak és letartóztatnak békés demonstrálókat. "Amikor nyugatra tekintetek, akkor a nagyrabecsülésünk tekint vissza rátok" - mondta a színész, aki azzal zárta mondandóját, hogy "sok szerencsét!"

19:41
december 09, 2013
Vágólapra másolva!

Feszült várakozás

Az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint a rendőrség a kormánynegyed közelében lévő barikádokat eltávolítja, de összetűzésekre nem került sor a tüntetők és a rendőrök között.

A belügyminiszter a Kyiv Post szerint arról beszélt, hogy a tüntetők különböző tárgyakkal szerelkeznek fel, amelyek veszélyesek lehetnek a rendőrökre.

19:58
december 09, 2013
Vágólapra másolva!

Hóemberkordon

Rendőrkordon a Függetlenség téren Forrás: RIA Novosti/Iliya Pitalev

20:36
december 09, 2013
Vágólapra másolva!

Több ezer rendőr

Az ukrán belügyminisztérium közleménye szerint 6000 rendőrt vezényeltek ki Kijevbe - írta az Itar-Tass hírügynökség alapján az orosz RT angol nyelvű kiadása.

A Kiev Post pedig azt írta, a rohamrendőrök átvágták a szögesdrótot, és csupán néhány méterre állnak a tüntetőktől a Luteranszka utcán. A rendőrparancsnok azt mondta, a különleges alakulatokért nem ő a felelős, de a bíróságtól kapott egy határozatot, hogy tisztítsák meg az utat a hivatalokig, hogy a köztisztviselők felvehessék a munkát.

21:04
december 09, 2013
Vágólapra másolva!

Bezár a McDonald's

A boltok és éttermek zárva vannak Kijev belvárosában - még a McDonald's is. Az étteremlánc képviselője a Kyiv Postnak azt mondta, a vezetőik utasítására zártak be.

21:09
december 09, 2013
Vágólapra másolva!

Elvitték az ellenzék számítógépeit

Az ukrán belügyminisztérium megerősítette, hogy a rendőrség házkutatást tartott az ellenzéki Haza párt székházában, és számítógépeket foglalt le - írta a Kyiv Post hozzátéve, hogy a közlemény nem nevezte meg a pártot, de a korábbi információk alapján tudni lehet, hogy a bebörtönzött Julija Timosenko pártjához rontott be a rendőrség. A minisztérium szerint előzetes nyomozást tartottak egy olyan szervezet ellen, amelyet csalással és hatalommal való visszaéléssel gyanúsítanak.

A közlemény szerint a számítógépeken talált dokumentumokkal bizonyítani lehet, hogy elkövették-e ezeket a feltételezett bűncselekményeket. "Állampolgárok egy csoportja" tett bejelentést a minisztérium állítása szerint arról, hogy 350 ezer hrivnya (közel 1 milliárd forint) összeget sikkasztottak el.

21:26
december 09, 2013
Vágólapra másolva!

Önmaguk evakuáltak

Vitalij Klicskó, az Ütés nevű párt vezetője bejelentette, hogy evakuálták a számítógépeket a pártjuk központjából, nehogy tőlük is lefoglalja a rendőrség, ahogy Timosenkóék pártjánál (Haza) tették.

Marina Szoroka, a Haza párt szóvivője a Hromadszke TV internetes televízióban azt állította, hogy a rendőrség különleges egységei elfoglalták több ellenzéki sajtóorgánum, köztük az INTV és Cenzor.net internetes újságok, valamint a Vecsirni Viszti újság szerkesztőségét is, s onnan nem engedik ki az újságírókat - jelentette a TVN24 lengyel hírtelevízió. A szóvivő szerint gyakorlatilag túszként fogva tartják őket.

22:00
december 09, 2013
Vágólapra másolva!

Kik törnek előre a tüntetéseken?

A sínylődő rab, az ambiciózus bokszoló és a hímzett ingesek az ukrán elnök ellen indulnak - olvassa el az ukrán tüntetéseken előretörő politikusokról szóló cikkünket!

22:26
december 09, 2013
Vágólapra másolva!

Két hete nem állnak szóba az IMF-fel

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) nem változtat az álláspontján az ukrajnai tüntetések miatt - közölte a szervezet az RT.com szerint. Az IMF és Kijev között két hete nincsenek tárgyalások. Ukrajna 2008 óta két hitelcsomagot kapott a Valutaalaptól, az utóbbi visszafizetése 2015-ig tart. Az EU és az IMF közösen adhat támogatást az országnak, amennyiben fizetési nehézsége akad, de ez a segítség elakadt a tüntetéssorozaton.

22:45
december 09, 2013
Vágólapra másolva!

Az USA aggódik

Joe Biden amerikai alelnök hétfőn telefonon aggodalmát fejezte ki Viktor Janukovics ukrán elnöknek az ukrajnai erőszakcselekmények miatt, és sürgette, hogy kezdjen párbeszédet az ellenzéki vezetőkkel a feszültség csökkentése érdekében - közölte hétfőn a Fehér Ház. (MTI)

23:07
december 09, 2013
Vágólapra másolva!

Klicskóék a tüntetőkkel éjszakáznak

Az ellenzéki UDAR (Ütés) párt közleménye szerint pártvezető Vitalij testvére, Vlagyimir Klicsko megállított egy traktort, amely a tüntető tömeget akarta volna megtörni. A Kyiv Post szerint a két boxoló a körülbelül 5000 főnyi tüntetővel marad éjszakára, hogy megvédjék őket.

Az UDAR (Ütés) nevű ellenzéki párt vezére, Vitalij Klicsko testvérével, Vlagyimirrel Forrás: AFP/Genya Savilov

23:16
december 09, 2013
Vágólapra másolva!

Újabb Lenin-szobrot döntöttek le

A vasárnapi kijevi eset után egy újabb Lenin-szobrot döntöttek le Ukrajnában, ezúttal az Odessa-tartományban fekvő Kotovszk városban.

23:32
december 09, 2013
Vágólapra másolva!

Németország békét kér

Mindegy melyik oldalról, de végzetes lenne, ha bármi nyomás, fenyegetés vagy erőszak ásná alá a békés demonstrációkat - mondta Guido Westerwelle német külügyminiszter, aki szerint a vélemény- és a gyülekezési szabadságot minden kormánynak meg kell védenie.

23:57
december 09, 2013
Vágólapra másolva!

Zárva marad a metró

A tüntetések fő helyszínéhez közel eső metrómegállók zárva maradnak - írta a Kyiv Post.

00:40
december 09, 2013
Vágólapra másolva!

Vége a közvetítésnek

Hétfői tudósításunkat lezárjuk. A nap összefoglalóját itt olvashatja. Kövesse az Origón a keddi eseményeket is!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!