A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A britek és a németek is újabb fegyvereket küldtek Ukrajnába, Putyin villámgyors csapásról beszélt

Események

ukrajna, ukrajnai háború, háború
Ukrán katonák ülnek egy katonai járművön Sloviansk közelében, Kelet-Ukrajnában
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 63. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül51 bejegyzés
06:36
április 27, 2022
Vágólapra másolva!

A szabad világnak joga van az önvédelemhez

"Szinte már nincs olyan ember a szabad világban, aki ne értené meg, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborúja csak a kezdet. Az orosz vezetés végső célja nem csupán Ukrajna területének elfoglalása, hanem Európa egész középső és keleti részének feldarabolása, és globális csapás a demokráciára. Ezért a szabad világnak joga van az önvédelemhez. És ezért még jobban segíti Ukrajnát." - fogalmazott éjszakai videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

06:41
április 27, 2022
Vágólapra másolva!

Elkerülhető az élelmiszerválság

Az ukrán elnök szerint azzal, hogy Nagy-Britannia eltöröl minden vámot és kvótát az ukrán áruk behozatalára, lehetővé teszi, hogy munkahelyek ezreit mentsék meg a háború alatt, és biztosítsák a Nagy-Britanniával fenntartott gazdasági kapcsolatok jelentős elmélyülését. Hasonló lépést várnak a többi partnerországtól is. "Ez nemcsak hazánk vagy az egyes partnerországok számára fontos. Ez stabilitást ad a globális piacokon is, különösen az élelmiszerpiacon, amely a háború miatt egyetlen lépésnyire van egy még nagyobb árválságtól. A válság elkerülésének egyetlen módja van: meg kell erősíteni az együttműködést, és nyomást kell gyakorolni Oroszországra, hogy feladja ezt a háborút" - fogalmazott Zelenszkij.

06:48
április 27, 2022
Vágólapra másolva!

Folytatódtak a támadások

Az odeszai régióban, Harkov közelében, Donbászban folytatták támadásaikat az orosz erők. Egyfajta új kormányt igyekeznek felállítani Herszonban és a Zaporizzsja régió egy részén az ukrán elnök megfogalmazása szerint. Volodimir Zelenszkij éjszakai videóüzenetében emlékeztetett: minden háborús bűnöst és kollaboránst azonosítanak, megkeresnek és felelősségre vonnak. Minél hosszabb és brutálisabb ez a háború, annál több erőforrást költ majd Ukrajna és a demokratikus világ az igazságszolgáltatás megteremtésére és a felelősök megbüntetésére.

07:08
április 27, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz ellenőrzés alatt lehet Herszon

Az Interfax orosz hírügynökség értesülései szerint az orosz hadsereg teljes ellenőrzése alá vonta az egész Herszon régiót, valamint Harkov, Zaporizzsija és Mikolajiv egyes részeit. Herszon regionális közigazgatási központját, Herszon városát a háború első napjaiban elfoglalták. A Pentagon azonban később azt közölte, hogy az orosz csapatok részben elvesztették az uralmat felette. Herszon az eddigi legnagyobb Oroszország által birtokolt lakossági központ.

Egy ukrán regionális katonai tisztviselő azt mondta, hogy a megszállók elfoglalták Herszon városi tanácsának helyiségeit és eltávolítottak minden ukrán jelképet. Kinevezték a regionális közigazgatás és a városi tanács új vezetőit. Herszon város polgármestere, Ihol Kolikajev kijelentette, hogy nem hajlandó együttműködni az orosz csapatok által kijelölt adminisztrációval.

07:24
április 27, 2022
Vágólapra másolva!

Robbanások voltak egy orosz városban

Egy helyi tisztviselő szerint több robbanást is hallottak Belgorodban, az ukrán határtól mintegy 40 kilométerre északra. A Telegram közösségimédia-alkalmazásban Vjacseszlav Gladkov, a régió kormányzója azt mondta, szerdán 03:35 körül robbanás hangjára ébredt, majd újabb három hangos robbanst hallott. Gladkov később azt mondta, az első jelentések szerint egy lőszerraktár égett egy vidéki településen, és nem érkezett jelentés áldozatokról vagy sérültekről.

07:27
április 27, 2022
Vágólapra másolva!

Harci gépek Ukrajnának

Brit lapértesülés szerint Liz Truss brit külügyminiszter szerdán bejelenti, hogy Nagy-Britanniának és más nyugati hatalmaknak harci repülőgépeket kell adniuk Ukrajnának hosszú távú katonai támogatásuk részeként.

Ukrajna többször kért már harci repülőgépeket, különösen szovjet kori vadászgépeket, amelyeket pilótáik ismernek. A nyugati szövetségesek eddig nem mentek el, mert attól féltek, hogy provokálják Oroszországot. De amint a NATO-tagok nagyobb hatótávolságú fegyverekkel fokozzák Ukrajna támogatását, Truss azt fogja mondani, hogy még tovább kell menniük.

07:37
április 27, 2022
Vágólapra másolva!

Kivonul Oroszországból és Ukrajnából is a legnagyobb kínai dróngyártó

A DJI Technology, amely a világ legnagyobb lakossági és ipari dróngyártója, bejelentette, hogy ideiglenesen felfüggeszti tevékenységét Oroszországban és Ukrajnában. A társaság szóvivője azt mondta a Reutersnek, hogy a DJI irtózik attól, hogy drónjaik bármilyen károkozásban vegyenek részt, ezért függesztik fel tevékenységüket mindkét országban, hogy egyik fél se használja azokat harcban.

Az ukrán katonaság és állampolgárok azzal vádolják a DJI-t, hogy kiszivárogtatta adataikat Oroszországba – a cég tagadja a vádat. A DJI szóvivője a múlt hónapban azt mondta, hogy a cég észrevett az interneten olyan felvételeket, amelyek azt sugallják, hogy az orosz hadsereg használja a termékeiket, de ezt nem tudták megerősíteni.

A DJI inkább mindkét országban felfüggesztette a forgalmazást - Képünk illusztráció Forrás: AFP/NurPhoto/Jakub Porzycki
08:13
április 27, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna támogatást ígért Moldovának

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök úgy véli, hogy Oroszország megpróbálja destabilizálni a helyzetet a Dnyeszteren túli régióban, és hozzátette, hogy az ukrán fegyveres erők készen állnak az orosz csapatok esetleges eszkalációjára Moldova ideiglenesen megszállt területén. „A cél nyilvánvaló: destabilizálni a helyzetet a régióban, megfenyegetni Moldovát."

08:25
április 27, 2022
Vágólapra másolva!

Megtörtént, ami bejelentettek az oroszok: Lengyelország már nem kap gázt

Az előzetes bejelentésnek megfelelően Oroszország leállította a gázszállítást Lengyelországban - jelentette szerdán a Reuters az Európai Unió gázszállító-hálózatának adataira hivatkozva. A PGNiG lengyel állami földgáztársaság importja többségében az orosz gázóriásra, a Gazpromra támaszkodik. A Gazprom a március 31-én bejelentett új fizetési szabályokkal indokolta a szállítás felfüggesztését, amely szerint a „barátságtalan országoknak" rubelben kell fizetniük az orosz gázért. A PGNiG nem volt hajlandó orosz valutában fizetni.

A lengyel cég szerint nincsenek azonnali ellátási problémáik. A jó idő miatt a kereslet is kisebb, a földalatti gáztárolók pedig csaknem 80%-os töltöttségűek.

Oroszország elvileg Bulgária felé is leállítja a gázszállítást, de kora reggelig még nem volt nyoma a bejelentett lépés végrehajtásának.

A PGNiG gázátadó telepe Kosakowóban - korábbi felvétel Forrás: AFP/NurPhoto/Michal Fludra
08:41
április 27, 2022
Vágólapra másolva!

A magyarországi földgázszállítás zavartalan

A Magyarországra irányuló földgázszállítás szerződés, ütemterv szerint, zavartalanul zajlik - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán szerdán. A New Yorkban tartózkodó politikus elmondta, hogy a Magyarországra irányuló földgázszállítás jelentős része, évi 3,5 milliárd köbméter, vagyis napi nagyjából 10 millió köbméter az úgynevezett déli útvonalon, Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik Magyarországra.

Ebből a szempontból nyugtalanító lehet az a hír, amely szerint a Gazprom szállítása Bulgária irányába leállt - tette hozzá. "A hír azonban úgy pontos, hogy a Bulgáriának szánt gázmennyiséget nem szállítja a Gazprom. A Gazprom tájékoztatása szerint a tranzit, tehát a Bulgárián keresztüli szállítás, akár Szerbia, akár Magyarország irányába ettől független. A Gazprom más-más bolgár céggel áll szerződésben a Bulgáriának szánt mennyiségek szállítása, illetve a tranzitszállítások tekintetében" - mondta Szijjártó.

Hozzátette: a Magyar Földgázszállító Zrt. tájékoztatása szerint Kiskundorozsmánál a szerződés és a tervek szerint történik a gázszállítás Magyarország irányába.

09:01
április 27, 2022
Vágólapra másolva!

Nem hirdetnek bajnokot az ukrán labdarúgó-bajnokságban

Az ukrán labdarúgóklubok közgyűlésén az a döntés született, hogy nem hirdetnek bajnokot az idényben. A háború miatt felfüggesztett bajnokság végső helyezése a február 24-i állás lesz - ezen a napon támadta meg Oroszország Ukrajnát -, de a bajnoki címet nem ítélik oda az élen zárt Sahtarnak. A második helyen a Dinamo Kijev végzett.

A liga döntését még az Ukrán Labdarúgó Szövetség illetékes testületének jóvá kell hagynia.

09:33
április 27, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz állásokat támadtak az ukránok a Kígyó-szigeten

Egy parancsnoki állást és egy légvédelmi rendszert semmisítettek meg az ukránok a Kígyó-szigeten – írta a Kyev Independent az ukrán operatív parancsnokságra hivatkozva.

09:52
április 27, 2022
Vágólapra másolva!

ORFK: Csaknem tízezer menekült érkezett tegnap Ukrajnából

Az ukrán-magyar határszakaszon 5228, a román-magyar határszakaszon 5430 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – írta közleményében az Országos Rendőrfőkapitánység.

A beléptetettek közül a rendőrség 465 ember kapott ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Vonattal 701 ember, köztük 231 gyermek érkezett Budapestre – áll a tájékoztatásban.

Ukrajnai menekültek Budapesten Fotó: Nagy Bogi - Origo
10:12
április 27, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrán ellenőrzés alatt a légtér nagy része

Ukrajna továbbra is kontroll alatt tartja a légteret, mivel az orosz haderő nem tudta teljesen megsemmisíteni az ukrán légvédelmet – írta friss jelentésben a brit védelmi minisztérium.

A jelentés szerint az orosz légi tevékenység elsősorban Ukrajna déli és keleti részére összpontosul, a légtér északi és nyugati részében viszont ukrán fölény van, ezért

csak távolról tudnak csapást mérni az ukrán célpontokra.

A jelentés tartalmazza azt is, hogy az oroszok Mariupolban pontatlan bombákat vetnek be, ami nagyobb eséllyel követel civil áldozatokat.

10:57
április 27, 2022
Vágólapra másolva!

Zavar a gázszállítás leállítása körül

A Gazprom orosz energetikai óriásvállalat szerda reggel közölte, hogy leállította a gázszállításokat Bulgáriába és Lengyelországba, miután egyik ország sem volt hajlandó rubelben fizetni a szállításokért.

A PGNiG gázátadó telepe Kosakowóban - korábbi felvétel Forrás: AFP/NurPhoto/Michal Fludra

A Gazprom bejelentésére azután került sor, hogy szerda kora reggel némi zavar támadt, amikor az adatok szerint a Fehéroroszországon keresztül Lengyelországba irányuló gázszállítások a Jamal-Európa gázvezetéken átmenetileg nullára csökkentek, de aztán újraindultak, - erről a Reuters hírügynökség írt uniós adatokra hivatkozva.

11:06
április 27, 2022
Vágólapra másolva!

Kigyulladt egy lőszerraktár az orosz Belgorod megyében

Egy lőszerraktár kigyulladásáról számolt be az Ukrajnával határos oroszországi Belgorod megyében lévő Sztaraja Nyelidovka faluból szerda hajnali Telegram-bejegyzésében Vjacseszlav Gladkov, a régió kormányzója szerdán.

Gladkov szerint lakóépületekben nem keletkezett kár, civil áldozatok nem voltak. A kormányzó később azt közölte, hogy a lőszerraktárban keletkezett nyílt tüzet eloltották.

Az Interfax hírügynökség az írta, hogy ezt megelőzően, helyi idő szerint hajnali háromkor robbanás hallatszott Belgorod város központjából, majd fél óra múlva újabb három.

11:18
április 27, 2022
Vágólapra másolva!

Többször lőtték ukrán részről Belgorodot

Belgorod megye határ menti falvait az Ukrajna elleni orosz háború kezdete, február 24. óta többször is lőtték ukrán részről.

Az Interfax összesítése szerint április 1-jén egy légicsapás következtében tűz ütött ki egy belgorodi olajtárolóban. Április 12-én vasúti síneket rongáltak meg az ukrajnai Harkiv megyével határos sebekini járásban. Április 14-én Zsuravljovka egyik lakosát repeszek sebesítették meg. A faluban és Nyehotyejevkában rendkívüli állapotot vezettek be.

Április 24-én egy Ukrajnából kilőtt gránát robbant fel egy mezőn Otradnoje közelében. Április 25-én Ukrajnából ismét lőtték Nyehotyejevkáz és Zsuravljovkát. Egy férfi a karján, egy nő pedig a nyakán sebesült meg.

Alekszandr Basztrkin, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) vezetője utasítást adott a Belgorod megyei településeket ért minden belövés kivizsgálására.

12:02
április 27, 2022
Vágólapra másolva!

Elfogott két embert az orosz biztonsági szolgálat

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közölte, hogy Belgorodban őrizetbe vett két diverzánst, aki az orosz katonai szerelvények által használt vasúti vonalak megrongálására készült. Mindkét gyanúsított orosz állampolgár.

12:11
április 27, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország csapatokat vezényel a harkovi régióba

Oroszország csapatokat vezényel a harkivi Izumba - jelentette az ukrán védelmi minisztérium. A jelentés tartalmazza azt is, hogy Ukrajna az elmúlt 24 órában kilenc támadást tudtak visszaverni Donyeck és Luhanszk térségében.

12:26
április 27, 2022
Vágólapra másolva!

Friss adatok az orosz veszteségekről

Közzé tette az ukrán hadsereg az eddigi orosz veszteségeket, a tájékoztatás szerint 22400 katonát vesztettek az oroszok április 27-ig. A veszteségek között szerepel 185 repülőgép, 155 helikopter, 939 tank és 431 ágyú is. Az adatokat más forrás nem erősítette meg.

12:59
április 27, 2022
Vágólapra másolva!

A Dnyeszter Menti Köztársaság támadással vádolja Ukrajnát

Dróntámadással vádolja Transznitria Ukrajnát. Az Oroszország által megszállt moldovai régió belügyminisztériuma azt állítja, az éjszaka folyamán drónokat láttak a moldovai Kolbasna falu felett, reggel pedig lövéseket adtak le Ukrajnából a falu közelében - írta a Kyev Independent.

A közlemény tartalmazza azt is, hogy Kolbasnaban van Európa legnagyobb lőszerraktára.

13:18
április 27, 2022
Vágólapra másolva!

Külföldi fegyverek zaporizzsjai raktárának megsemmisítését jelentette be az orosz katonai szóvivő

Tengerről indított, nagy hatótávolságú, precíziós Kalibr rakétákkal a zaporizzsjai alumíniumgyár területén hangárokat semmisítettek meg az éjszaka folyamán, amelyekben nagy mennyiségű amerikai és európai fegyvert és lőszert tároltak - jelentette ki Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szerda délelőtti hadijelentést ismertetve.

A tábornok szerint az orosz harcászati légierő 59 ukrán katonai létesítményre mért csapást, aminek következtében egyebek között több mint 120 "nacionalista" fegyveres és 35 páncélozott jármű megsemmisült. A rakéta- és tüzérségi erők 573 célpontot támadtak, a légvédelem pedig lelőtt 18 ukrán drónt és egy Tocska-U harcászati rakétát.

13:49
április 27, 2022
Vágólapra másolva!

Ismét támadják az Azovstalt Mariupolban

Az oroszok ismét támadják az Azovstal acélgyárat, ahol a katonákon kívül civilek is vannak - írta a The Guardian a város polgármesterének munkatársára hivatkozva.

A mariupoli Azovstal Forrás: AFP/Sputnik/Ilya Pitalev

A Reuters jelentése szerint Petro Andriuscsenko segédje azt is elmondta, hogy szerdán

nem született megállapodás arról, hogy megpróbálják evakuálni a civileket Mariupolból.

Egy hete Oroszország taktikát váltott, Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte, hogy a komplexumot ostrom helyett inkább blokád alá kell venni, úgy, "hogy a légy se tudjon átjutni".

14:29
április 27, 2022
Vágólapra másolva!

Két donyecki települést foglaltak el az oroszok

Az oroszok először Jampilt, majd Zaricsne települést foglalták el - írta a The Guardian. Az ukrán vezérkar állítása szerint Oroszország vasúton szállít felszereléseket, hogy pótolja eddigi veszteségeit. 

14:47
április 27, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz előrenyomulás Donbaszban

Több települést elfoglaltak az oroszok Izium város közelében, benne Zavody falut és Kamyshevakha külterületét is - tájékoztatott az ukrán főparancsnokság.

Donbaszban Zaricsne és Novotoshkivske falvakat foglalták el, miközben Nyizsnye és Orikhiv települések felé nyomulnak tovább.

15:09
április 27, 2022
Vágólapra másolva!

44 millió dollárral támogatja Norvégia Ukrajna fegyverhez jutását

A norvég kormány döntése szerint Norvégia részt vesz abban a brit kezdeményezésben, amely segít fegyverhez juttatni Ukrajnát.

Jonas Gahr Store norvég miniszterelnök mai bejelentése szerint

Norvégia 44 millió dollárral járul hozzá a fegyvervásárláshoz.

15:30
április 27, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország kitilt 287 brit parlamenti képviselőt

Oroszellenes hisztériakeltéssel indokolta a döntést az orosz külügy, mely szerint kitilt a területéről 287, a brit alsóházi képviselőt - írta a The Guardian az Interfax orosz hírügynökségre hivatkozva.  

A döntés egyúttal válasz arra a brit lépésre, amely az orosz Duma 386 képviselőjét sújtotta szankciókkal, amiért azok támogatták az ukrajnai szakadár Luhanszk és Donyeck régiót.

A szankciós listán szereplő 287 képviselő "mostantól nem léphet be az Orosz Föderáció területére" - áll a közleményben.

16:00
április 27, 2022
Vágólapra másolva!

Utánpótlás nélkül maradhatnak az ukránok keleten

A jelenlegi orosz csapatmozgások alapján arra lehet következtetni, hogy teljesen el akarják zárni Ukrajnát a tengertől, valamint a keleti régiók teljes egészet be akarják kebelezni, amelyhez szükség lesz az ott állomásozó ukrán csapatok bekerítésére is, az utánpótlásvonalak elvágására. 

Részleteket itt olvashat: Hamarosan Ukrajna harmada orosz kézben lehet

16:24
április 27, 2022
Vágólapra másolva!

Ukránbarát tüntetést oszlattak fel az oroszok Herszonban - videó

Könnygázt, és kábítógránátokat is használtak az orosz egységek, amikor feloszlattak egy ukránbarát tüntetést Herszonban. Az erőszakos fellépés nyomán négy ember megsebesült - írta a Kyev Independent.

16:47
április 27, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukránok szerint Oroszország ismét foszforbombát vetett be Donyeckben

Úgynevezett fehér foszforbombát használt Oroszország a donyecki Avdivka támadása során - írta a Nexta a régió kormányzójára hivatkozva.

Pavlo Kijrilenko kormányzó közlése szerint két alkalommal is támadták a várost, az egyik során lakóépületet ért találat, egy ember megsérült

17:32
április 27, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukrán-orosz háború kezdete óta eddig majdnem 19 ezren adtak be menedékes elismerés iránti kérelmet Magyarországon

Naponta átlagosan kétszázan keresik fel az egy hete indult "Menedekes" applikációt, mely az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság saját fejlesztése.

Az applikációban lehetősége van a menedékes elismerés iránti kérelmet benyújtóknak adataikat előzetesen feltölteni, vagy ugyanezt megtehetik az Enter Hungary felületen keresztül is.

Az elektronikus kérelem benyújtására alkalmas felületek az OIF honlapján keresztül elérhetők.

Az adatok elektronikus rögzítését követően továbbra is szükséges személyesen megjelenni a fénykép és ujjnyomat rögzítése céljából. Az elmúlt egy hétben közel kétezer kérelmet adtak be, egyre többen éltek az előzetes adatfeltöltés lehetőségével.

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság az orosz-ukrán háború kitörése óta ezidáig 18 596 menedékeskénti elismerés iránti kérelmet regisztrált.

A kérelmek elbírálása folyamatos, határidőn belül történik, eddig 7 797 fő esetében született elismerő döntés.

17:42
április 27, 2022
Vágólapra másolva!

Felfüggeszti tevékenységét és kivonul a DJI dróngyártó cég Ukrajnából és Oroszországból

A kínai DJI Technology dróngyártó cég ideiglenesen felfüggesztette üzleti tevékenységét Oroszországban és Ukrajnában, hogy megakadályozza drónjainak a háborúban való használatát -írja a Sky News.

A feltételezések szerint mind az orosz, mind az ukrán fél használja a harcokban a DJI drónjait, a cég szerint viszont azokat kizárólag polgári célokra gyártotta, ezért úgy döntöttek, hogy felfüggesztik üzleti tevékenységüket mindkét országban határozatlan időre.

17:54
április 27, 2022
Vágólapra másolva!

Törökország sikertelenül próbálta megszervezni a Zelenszkij-Putyin-találkozót

Ukrajna vezető tárgyalója, Mihajlo Podoljak arról számolt be, hogy nem született megállapodás arról, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és orosz kollégája, Vlagyimir Putyin tárgyalni fognak az ukrajnai helyzetről - habár Törökország komoly erőfeszítéseket tett ilyen megbeszélés megszervezésére.

Podoljak szerint a "két elnök találkozójának időpontja és a tárgyalás kontextusa még nincs meghatározva" - írja a The Guardian

18:09
április 27, 2022
Vágólapra másolva!

Szerb miniszter: A Bulgáriába és Lengyelországba irányuló gázszállítás leállítása nem érinti Szerbiát

Szerbiát semmilyen módon nem érinti az, hogy a Gazprom leállította a gázszállítást Bulgáriába és Lengyelországba - közölte szerdán Zorana Mihajlovic szerb energiaügyi miniszter.

A Gazprom azért állította le a gázszállítást a bolgár Bulgargaz és a lengyel PGNiG vállalatnak, mert nem fizettek rubelben a megállapított határidőn belül.

A szerbiai közszolgálati televízió beszámolója szerint mindezek ellenére Szerbiába továbbra is a korábbiaknak megfelelően érkezik gáz a Bulgárián is áthaladó Balkáni Áramlat gázvezetéken keresztül.

Mint mondta, Szerbia továbbra is hatmillió köbméter gázt kap naponta Oroszországtól a korábbi megállapodásoknak megfelelően.

Az ország naponta körülbelül 4,6 millió köbméter gázt fogyaszt, így van elegendő energiahordozó a szükségletek fedezésére - tette hozzá a tárcavezető.

18:27
április 27, 2022
Vágólapra másolva!

Az Európa Tanács különmegbízottat jelölhet ki a háború diplomáciai úton történő rendezéséhez

Az Európa Tanács különmegbízottat jelölhet ki az ukrajnai háború diplomáciai úton történő rendezésének elősegítése végett - jelentette ki Németh Zsolt, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésén az Országgyűlés delegációjának vezetője szerdán Strasbourgban az MTI-nek adott nyilatkozatában.

A közgyűlésnek az ukrajnai háború következményével foglalkozó vitáját követően a politikus elmondta: a strasbourgi szervezet gyorsan, és egységesen reagált a háború kitörésére, ennek az egységnek a fenntartásához a különmegbízotti intézmény hatékonyan hozzájárulhat a 46 tagország közötti nézetek összehangolása révén.

Németh Zsolt azt is hozzátette, hogy a konfliktusra mindenképpen diplomáciai megoldást kell találni, amelynek elősegítésére jó alkalmat szolgáltathat egy negyedik ET-csúcs, amelynek keretében a tagországok vezetői irányt mutathatnak egy új európai biztonsági rendszer megteremtéséhez.

Arra is kitért, hogy a háború nem csak diplomáciai és politikai, hanem gazdasági következményekkel is jár: Ukrajnát újjá kell építeni.

Erre a nemzetközi közösségnek már most el kell kezdenie felkészülni, az ET ehhez egy újjáépítési alap létrehozását javasolja - tette hozzá Németh Zsolt.

18:36
április 27, 2022
Vágólapra másolva!

Moszkva kiutasít három norvég diplomatát

Moszkva bekérette a Norvég Királyság nagykövetét és határozott tiltakozását fejezte ki nála Oslo "indokolatlan" döntése ellen, amelynek értelmében kiutasították a norvégiai orosz nagykövetség alkalmazottait.

Az orosz külügyminisztérium azt is kifogásolta, hogy a norvég kormány katonai segítséget nyújt "a kijevi rezsimnek", és "eltussolja az ukrán nacionalisták által Donyec-medence és Ukrajna békés lakossága ellen elkövetett bűncselekményeket".

A misszióvezetőnek elmondták, hogy a norvég hatóságok barátságtalan irányvonala komoly károkat okoz a kétoldalú kapcsolatoknak.

A nagykövetnek átadták a moszkvai norvég nagykövetség három diplomatáját a kölcsönösség elve alapján nem kívánatos személlyé nyilvánító jegyzéket.

18:45
április 27, 2022
Vágólapra másolva!

A harkovi állatkert lakóinak döntő többségét már sikerült biztonságba helyezni

A Harkov melletti Feldman Ökoparkban az ukrán-orosz háború előtt körülbelül 5000 állat élt - írja a Kyiv Independent Twitter-oldala

Az orosz ágyúzás következtében mintegy 100 állat és az állatkert 5 alkalmazottja meghalt.

Eddig az állatok körülbelül 80 százalékát már sikerült biztonságos helyekre menekíteni, de folytatjuk a munkát

- közölte az állatkert igazgatósága.

18:58
április 27, 2022
Vágólapra másolva!

Meghalt egy nő a szeverodonyecki kórházat ért orosz ágyúzásban

Egy nő meghalt a kelet-ukrajnai Szeverodonyeck városának egyik kórházát ért orosz ágyúzásban ma - közölte a regionális kormányzó.

Szerhij Gaidai szerint a kórház egyike volt annak a kettőnek, amelyik még mindig működik a térségben - írja a The Guardian

19:21
április 27, 2022
Vágólapra másolva!

Testével védte macskáját a mariupoli kisfiú a bombáktól

Vanya, egy mariupoli kisfiú úgy próbálta megóvni a macskáját, hogy a testével védte őt a város egyik orosz bombázása alatt. Mindkettőjüket viszont a fiú édesapja igyekezett védeni a saját testével ez idő alatt.

A család túlélte a bombázást, azóta már sikerült elhagyniuk a várost - írja a Sky News.

19:25
április 27, 2022
Vágólapra másolva!

Egyelőre nem érinti a lengyelországi nagyvállalatokat az orosz gázszállítások leállítása

A lengyelországi üzemekkel rendelkező nagyobb európai vállalatok zavartalan termelésről számoltak be szerdán az orosz gázszállítások leállítását követően.

A Gazprom orosz gázipari konszern szerdán jelentette be a gázszállítások leállítását Lengyelországba és Bulgáriába, arra hivatkozva, hogy nem rubelben fizetnek a szállításokért.

Moszkva az ukrajnai konfliktus miatt ellene kivetett nyugati szankciókra válaszul rendelte el az energiaexport ellenértékének kiegyenlítését rubelben.

Lengyelország az elmúlt két évtizedben jelentős autóipari központtá vált, miután a nagy autógyártók, a Volkswagen és a Fiat az alacsony munkaerő- és termelési költségek miatt üzemeket telepítettek oda.

Szerdán a Stellantis, a Fiat és a Peugeot márkák tulajdonosa azt közölte, hogy három lengyelországi üzemét nem érintette az orosz gázszállítások leállítása. 

A Mercedes-Benz pénzügyi vezetője, Harald Harald elmondta, hogy nem tapasztaltak fennakadást a lengyelországi üzemükben, Jaworban.

A Michelin észak-lengyelországi olsztyni üzeme rendben működik, és a vállalat tartalék megoldásokkal pótolta a gázellátási nehézségeket - közölte a cég szóvivője további részletek nélkül.

A Carrefour, Európa legnagyobb lengyelországi élelmiszer-kiskereskedője azt mondta, hogy helyi üzemeltetői megteremtették a szükséges üzemanyag-tartalékokat, hogy védekezzenek a fennakadások ellen.

A svéd Assa Abloy, a világ legnagyobb zár- és beléptetőrendszer-gyártója nem számít arra, hogy a bulgáriai és lengyelországi termelését befolyásolná a gázszállítások leállítása, legalábbis nem a közeljövőben - mondta Nico Delvaux vezérigazgató a Reutersnek.

20:02
április 27, 2022
Vágólapra másolva!

Megsebesült két, Ukrajnában harcoló amerikai önkéntes

Megsebesült két, Ukrajnában harcoló amerikai önkéntes a zaporizzsjai területen fekvő Orehov város közelében - írja a The Guardian.

A két férfi éppen egy orosz tankok elleni műveletet hajtott végre, amikor tüzérségi csapás érte a pozíciójukat.

Az amerikai hadsereg veteránjai, Manus McCaffrey és Paul Gray közül előbbit repeszek sebesítették meg az arcán és törzsén, utóbbinak a lába sérült meg.

Mindketten kórházba kerültek.

20:17
április 27, 2022
Vágólapra másolva!

Már 150 taposóaknát segített hatástalanítani egy ukrán kutya

Patronnak már több mint 140 ezer követője van az öt hete létrehozott Instagram-oldalán.

A Jack Russell terrier az orosz-ukrán háború kezdete óta több mint 150 robbanószerkezetet és taposóaknát "szimatolt ki", ezzel segítve a tűzszerész egysége munkáját, aminek egyben ő a kabalája is - írja a Sky News.

20:44
április 27, 2022
Vágólapra másolva!

Lebontották az orosz–ukrán barátságot szimbolizáló szovjet emlékművet Kijevben

Az ukrán hatóságok lebontották az orosz–ukrán barátságot szimbolizáló szovjet emlékművet Kijevben.

A körülbelül nyolcméteres bronzszobrot még 1982-ben állították fel a Szovjetunió megalakulásának 60. évfordulója alkalmából

- írja a The Guardian.

Az alkotás egy orosz és egy ukrán munkást ábrázolt, ahogy közösen tartották a szovjet barátság érdemrendet.

21:29
április 27, 2022
Vágólapra másolva!

Német alkancellár: Németország szó szerint szegényebb lesz a háború miatt

Németország "szó szerint szegényebb lesz" Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt a háború előtt készített előrejelzésekhez képest, de az állam nem vállalhatja át a lakosságot és a vállalkozásokat terhelő összes költséget - jelentette ki Robert Habeck német alkancellár, gazdasági miniszter szerdán Berlinben a hazája gazdaságának idei alakulásáról készített kormányzati előrejelzés bemutatóján.

Az Európai Unió legnagyobb gazdasága a háború előtt készített prognózisban jelzett 3,8 százalékkal szemben 2,2 százalékkal növekedhet - ismertette a miniszter.

Azzal kapcsolatban, hogy az energia drágulása miatt a szerdai kormányülésen elfogadtak és a törvényhozás elé terjesztettek egy újabb támogatási csomagot, amely a többi között tartalmazza, hogy júliustól három hónapig csökkentik az üzemanyagok árára rakodó adóterhet, és 9 euróra (3420 forint) csökkentik a havi bérlet árát a közösségi közlekedésben, kiemelte, hogy "lehetetlen és nem is kívánatos" minden költség átvállalása, mert a hatékonyság javításához szükség van az árakban megmutatkozó piaci ösztönzőkre.

21:34
április 27, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukránok szerint az oroszok nem tudták áttörni a védelmüket

Az ukrán vezérkar szerint az orosz hadsereg képtelen volt áttörni a védelmüket az ország keleti felén, a vonalaikat ért heves tüzérségi csapások ellenére.

Jelentésük szerint az orosz csapatok jelenleg feltöltik készleteiket a dél-ukrajnai régiók megszállt területein.

22:17
április 27, 2022
Vágólapra másolva!

Tíz európai ország már megnyitotta a rubelszámláját az orosz gázért

Eddig összesen tíz európai gázvállalat nyitott számlát az orosz Gazprombanknál, s négyen már rubelben fizettek Oroszországnak a földgázért - jelentette szerdán a Bloomberg amerikai hírügynökség.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja el.

22:37
április 27, 2022
Vágólapra másolva!

Csúcstechnológiás megfigyelő rendszert helyeztek üzembe Kárpátalján

Új, "csúcstechnológiás" megfigyelő rendszert helyeztek üzembe Kárpátalján, amely lehetővé teszi a megyébe belépő potenciálisan kockázatos személyek és gépjárműveik gyors azonosítását és kiszűrését - jelentette be kedden Viktor Mikita kormányzó.

A megfigyelő rendszer a Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatás bázisán létrehozott helyzetelemző központban működik - derül ki a közigazgatás hivatalos honlapján közzétett közleményből.

Ez az egyedülálló és csúcstechnológiát képviselő digitális platform lehetővé teszi számunkra, hogy információkat szerezzünk a lehetséges fenyegetésekről, elemezzük a kockázatokat, és biztosítsuk a rendvédelmi szervek, katonai alakulatok, segélyszolgálatok, egyéb védelmi és biztonsági szolgálatok gyors reagálását régiónkban - hangsúlyozta Mikita.

A kormányzó elmondta, hogy a rendszer az arcképrögzítés és -felismerés segítségével biztosítja a "kockázati" csoportba tartozó, illetve a térségben esetlegesen titkosszolgálati, felforgató és bűnözői tevékenységet folytató személyek gyors felkutatását és azonosítását.

Ebből a célból korszerű kamerákat telepítenek a kritikus infrastruktúra létesítményeiben, a fő közlekedési csomópontokban, az ellenőrző pontokon, vasútállomásokon, amelyek segítségével minden, a régióba belépő személyről vagy járműről információt gyűjtenek, amelyet a megyei helyzetelemző központba továbbítanak, ahol azonnal feldolgozzák azokat.

A rendszerbe integrálják a településeken már működő térfigyelő rendszereket is.

A Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatás az elsők között döntött úgy Ukrajnában, hogy információbiztonsági irányítási rendszert épít ki a térség információforrásainak védelme érdekében a hadiállapot idején - húzta alá Viktor Mikita.

22:55
április 27, 2022
Vágólapra másolva!

Microsoft: Oroszország kibertámadások özönét indította Ukrajna ellen

Az orosz kormányzathoz köthető hackerek számos kiberműveletet hajtottak végre Ukrajnával szemben az orosz hadművelet és online propagandakampányok támogatására - derült ki a Microsoft szerdán ismertetett jelentéséből.

Az amerikai számítástechnikai óriáscég által közzétett adatok szerint a hackertámadások az eddig ismertnél nagyobb szerepet játszottak a konfliktusban.

A számítástechnikai szakemberek szerint a február 24-én kezdődött orosz hadműveletet megelőzően egy évvel indult digitális támadások özöne feltehetőleg egy sor különböző katonai bevetés alapjául szolgált a háború dúlta országban.

A Microsoft közölte, hogy február 23. és április 8. között 37, károkozó kibertámadást regisztrált Ukrajnában.

Szakértők szerint a jelentés következtetései rávilágítanak arra, hogy a korszerű hadviselés miként ötvözi a digitális és hagyományos csapásokat.

A Microsoft szerint az orosz hackertevékenység és katonai hadműveletek összehangoltan működnek a közös célok ellen. A számítástechnikai cég szakértői ugyanakkor nem tudták megállapítani, hogy ez az összefüggés összehangolt döntéshozatali mechanizmusokra, vagy egyszerűen a közös célokra vezethető-e vissza.

23:42
április 27, 2022
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Királyság több mint 5000 páncéltörő rakétát küldött eddig Ukrajnának

A brit Védelmi Minisztérium szerint az ország eddig több mint 5000 tankok ellen bevethető páncéltörő fegyvert, valamint 1360 bunkerrombolót küldött az ukrán erőknek.

Az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás része volt körülbelül 4,5 tonna robbanóanyag és öt darab légvédelmi rendszer is.

A brit minisztérium közlése szerint az Egyesült Királyság továbbra is fog küldeni fegyvereket Ukrajnának.

02:34
április 28, 2022
Vágólapra másolva!

Tűzharc volt Moldova szakadár régiójában

Ukrajnából lőtték a Moldova szakadár régiójában, a Dnyeszter-menti Köztársaságban lévő egyik falut - közölte a régió belügyminisztériuma. A falu mellett lőszerraktár van. Ukrajna szerint az oroszok be akarnak vonulni a régióba. 

06:35
április 28, 2022
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk lezárult

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos legfrissebb eseményket itt követheti - Putyin villámgyors csapásról beszélt

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!