A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Stratégiailag fontos várost foglaltak el az oroszok Donbaszban, már biztosan nem lesz tűzszünet

Események

ukrán válság 2022, orosz, ukrán, háború, Mriupol, épület, rom, romok
8156530 02.04.2022 A rezidential house destroyed by an air bomb is seen in Mariupol, DPR. Ilya Pitalev / Sputnik (Photo by Ilya Pitalev / Sputnik / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 47. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül43 bejegyzés
06:24
április 11, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Oroszország nem képes elismerni Ukrajna-politikájának hibáit

Oroszország nem képes elismerni Ukrajna-politikájának hibáit - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap esti videóüzenetében. "Félnek annak elismerésétől, hogy évtizedeken át helytelen álláspontot képviseltek és hatalmas forrásokat költöttek olyan emberi nullák támogatására, akiket az ukrán-orosz barátság jövendőbeli hőseivé akartak tenni" - hangoztatta Zelenszkij.

Mint mondta, Moszkva próbálkozása, hogy saját embereit juttassa hatalomra Ukrajnában, nem működött. Mert ezek a személyek "csak abban voltak gyakorlottak, hogy saját zsebeikbe tömjék az Oroszországból kapott pénzt" - fogalmazott Zelenszkij, aki szerint a hibák eltussolására újabb hibákat követtek el, s a politikai eszközök hiányában Moszkva végül a háború megindítása mellett döntött.
Zelenszkij szerint Oroszország mindenben Ukrajnát hibáztatja. Hozzátette, hogy eljön a nap, amikor Oroszországnak el kell ismernie az igazságot.

06:26
április 11, 2022
Vágólapra másolva!

NATO-tagként nem érte volna támadás Ukrajnát

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az amerikai NBC hírtelevízió műsorában arról beszélt, hogy stratégiai hiba volt Franciaország és Németország részéről, hogy ellenezték 2008-ban Ukrajna NATO csatlakozását. Mint mondta, ennek most látja kárát hazája. "Ha NATO-tagok lennénk, ez a háború nem történt volna meg" - hangsúlyozta Kuleba.

Az ukrán külügyminiszter egyben azzal vádolta Németországot, hogy nem támogatja kellő képpen Ukrajnát, mert szerinte még mindig védelmi és támadó fegyverek kategóriáiban gondolkozik a fegyverzet tekintetében. Hozzátette, hogy Ukrajna sokkal erősebb helyzetben volna most, ha Berlin nem pazarolt volna annyi időt erre a különbségtételre.

06:30
április 11, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna alkut kínál

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint Kijev tisztességes alkut ajánl a NATO-nak, illetve a nyugati országoknak.

, ha Vlagyimir Putyin orosz elnök egyszer úgy dönt, hogy tesztelni fogja az észak-atlanti szerződés ötös cikkelyét, megtámadva az egyik NATO-tagállamot" - mondta az ukrán diplomácia vezetője az észak-atlanti szervezet alapokmányának 5. cikkelyére utalva, amely kimondja, hogy ha valamelyik tagállamot támadás éri, azt a NATO egésze elleni támadásnak tekintik. Az említett cikkely hatálya azonban nem terjed ki a nem NATO-tagállam Ukrajnára.

Dmitro Kuleba Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Orhan Cicek

"Ukrajna megnyerte a Kijevért folytatott csatát. Most egy másik ütközet közeleg, a Donbaszért folytatott csata" - fűzte hozzá Kuleba.

06:41
április 11, 2022
Vágólapra másolva!

Erős robbanások

Az ukrán sajtó hétfőre virradóra erős robbanásokról adott hírt az északkeleti Harkov és a déli fekvésű Mikolajiv térségéből.

"Az orosz hadsereg továbbra is a kelet-ukrajnai minimáltervének megvalósításán dolgozik" - közölte hétfőre virradóra Hanna Maljar, az ukrán védelmi miniszter helyettese. A védelmi tisztségviselő, akit az UNIAN ukrán hírügynökség idézett, beszélt arról is, hogy a kijevi vezetés időközben folytatja a mozgósítást és az újoncok kiképzését.

Az ukrán vezérkar azzal számol, hogy az orosz csapatok hamarosan újabb offenzívát indítanak Kelet-Ukrajna teljes elfoglalása érdekében. Ehhez jelenleg Oroszországból újabb alakulatok érkeznek és feltöltik a leharcolt egységeket. A támadások súlypontjai várhatóan Harkov és Szlovjanszk lesznek.

06:48
április 11, 2022
Vágólapra másolva!

Megszólalt a csecsen vezér

Ramzan Kadirov csecsen vezető hétfőre virradóra Telegram-oldalán

újabb orosz offenzívát jelentett be


nemcsak az ostromlott Mariupol kikötőjének elfoglalására, de Kijev és más ukrán városok ellen is.


- hangoztatta Kadirov, akinek alakulatai az orosz csapatok oldalán harcolnak Ukrajnában.

Ramzan Kadirov Forrás: AFP/Sputnik/Ramil Sitdikov
07:03
április 11, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna gazdasága több mint 45 százalékkal fog zsugorodni

Ukrajna gazdasága 45,1 százalékkal fog zsugorodni az idén, tekintettel az orosz invázió nyomán bezárt vállalkozásokra, megszakadt exportokra és a megsemmisült termelőeszközökre - ismertette vasárnap a Világbank a háború gazdasági hatásait vizsgáló elemzésében. A Világbank szerint Oroszország hazai összterméke (GDP) 11,2 százalékot fog esni 2022-ben a nyugati pénzügyi szankciók hatására.

Az elemzés készítői szerint az ukrán vállalkozások több mint fele kénytelen volt bezárni, a még működő vállalkozások pedig rendes kapacitásukon alul teljesítenek. A fekete-tengeri hajózási útvonalak elvágásával Ukrajna elesett gabonaexportjának 90 százalékától, illetve összes exportjának felétől.

A Világbank hangsúlyozta, hogy Ukrajna kiterjedt térségein a harci cselekmények következtében lehetetlenné vált a gazdasági tevékenység, a háború mindemellett súlyosan akadályozza a mezőgazdasági termelést is.

07:09
április 11, 2022
Vágólapra másolva!

100 milliárd dollár feletti károk

Becslések szerint 100 milliárd dollárt is meghaladó károk keletkeztek az ukrán infrastruktúrában.
Anna Bjerde, a Világbank alelnöke kijelentette, hogy Ukrajnának haladéktalanul masszív pénzügyi támogatásra van szüksége. A Világbank eddig 923 millió dollárt különített el, illetve egy további kétmilliárd dolláros csomagot tervez kölcsönök és garanciák formájában Ukrajna számára.

A Világbank előrejelzései szerint a kelet-európai régió (Ukrajna, Fehéroroszország és Moldova) GDP-je az idén 30,7 százalékkal fog zsugorodni. A közép-európai régió (Bulgária, Horvátország, Magyarország, Lengyelország és Románia) gazdasági növekedése a korábban becsült 4,7 százalékhoz képest mindössze 3,5 százalék lesz, tekintettel a nagyszámú menekültre és a növekvő nyersanyagárakra.

07:50
április 11, 2022
Vágólapra másolva!

Kezdődik a romeltakarítás

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök vasárnap este közölte, hogy a kijevi vezetés egymilliárd hrivnyát (12 milliárd forint) folyósít az orosz megszállás alól visszafoglalt területeken a romeltakarítási és műszaki rendbetételi munkálatokra. Mint mondta, elsőbbséget élvez a távfűtési-, valamint gázelosztó hálózatok, illetve a víz- és áramvezetékek javítása. Ezt követően kerülhet sorra a tetők és nyílászárók, valamint az utak javítása.

Az elképzelések szerint az ukrán kormány 400 millió hrivnyát Kijev térségének szánna, az északkeleti Csernyihiv és Szumi egyenként 250 millió hrivnyát, a nyugati Zsitomir pedig 100 millió hrivnyát kapna.

08:05
április 11, 2022
Vágólapra másolva!

Páncélozott teherautók visznek segítséget Ukrajnába

Korábban gyémántok és más értékes tárgyak szállítására használt páncélozott teherautókkal indult segélyszállítmány az Egyesült Királyságból az ukrajnai frontvonalhoz.

A járműveket adományokból vásárolták meg két gloucesteri városi tanácstag szervezésében, és péntek délután indultak el az angol városból az Európát átszelő útra. Harctéri egészségügyi felszereléseket, aknakereső készleteket és golyóálló mellényeket szállítanak.

08:11
április 11, 2022
Vágólapra másolva!

Törökország külön légitársaságot indít az orosz turisták számára

Törökország egy külön légitársaság létrehozását tervezi az orosz turisták üdülőhelyekre történő szállítására – áll a török sajtóban megjelent beszámolóban.

"Az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus eszkalációja problémákhoz vezetett a törökországi turisztikai szektorban, mivel mindkét piac nagyon fontos volt az üzleti élet számára" - írta a Sabah című török lap. A hírek szerint az új légitársaság székhelye Antalya városában, Törökország Földközi-tenger partján lesz. "Ennek a légitársaságnak köszönhetően több millió orosz turistát lehet majd vonzani" - írja a kiadvány.

Eközben a Turkish Airlines állítólag már megállapodott orosz utazásszervezőkkel, hogy járataikon "blokkokat" foglalnak le az orosz turisták számára.

Kaputas Beach, Antalya, Törökország Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Talip Demirci
08:18
április 11, 2022
Vágólapra másolva!

Hatalmas robbanás rázta meg Mikolajivot - videó

Egy vasárnap késő este készített mobiltelefonos felvétel szerint hatamas robbanás rázta meg Mikolajiv városát. Vasárnap az orosz hadsereg újabb támadást indított Harkov és Mikolajiv ellen.

08:23
április 11, 2022
Vágólapra másolva!

Mobil kórházzá alakított vonaton mentik a sebesülteket

Egy kórházzá változott vonattal 48 sebesültet és idős beteget sikerült kimenteni Kelet-Ukrajnából. Ez az első ilyen evakuálás keletről azóta, hogy pénteken egy rakéta 57 embert ölt meg a kramatorszki vasútállomáson.

A vonatutat az Orvosok Határok Nélkül (MSF) jótékonysági szervezet szervezte. A vonaton 13 egészségügyi dolgozó utazik, többségük ukrán. Az MSF azt közölte, hogy a tervek szerint vasárnap este ismét kelet felé küldik a mentővonatot.

Mobil kórházzá változott a hálókocsi Forrás: AFP/Genya Savilov
08:37
április 11, 2022
Vágólapra másolva!

Légitámadásra figyelmeztető szirénák szólaltak meg Ukrajna-szerte

Helyi idő szerint 6 óra körül légiriadó-szirénák szólaltak meg Ukrajna-szerte: Lviv, Kijev, Dnyipro és Zaporizzsja régiókban - állítja a helyi sajtó.

Zelenszkij ukrán elnök vasárnap esti videóüzenetében figyelmeztette honfitársait, hogy készüljenek fel arra, hogy Oroszország "még nagyobb hadműveletekbe kezd az ország keleti részén".

08:53
április 11, 2022
Vágólapra másolva!

Joe Biden találkozik az indiai miniszterelnökkel

A Fehér Ház közleménye szerint Joe Biden amerikai elnök hétfőn találkozik Narendra Modi indiai miniszterelnökkel. A találkozón téma lesz az orosz-ukrán háborúnak a globális élelmiszerallátásra és az árupiacokra gyakorolt negatív hatása, valamint Oroszország olajexportja is.

India épp kihasználja az erősen leértékelt orosz olaj adta lehetőségeket, egyes becslések szerint körülbelül hatmillió hordót vásárolt. Az indiai kormány ezt a tranzakciót úgy minősítette a globális olajkereskedelem szintjén, mint "szó szerint egy cseppet, egy nagyobb vödörben".

Daleep Singh, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadó-helyettese, aki a közelmúltban Delhiben járt, kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem jelöl ki „vörös vonalat" India Oroszországból származó energiaimportjára, de nem akar „gyors felgyorsulást" látni a vásárlások terén.

09:04
április 11, 2022
Vágólapra másolva!

Nehammer osztrák kancellár találkozni készül Putyinnal

Karl Nehammer osztrák kancellár hétfőn tárgyal Vlagyimir Putyinnal. Ő lesz az első európai vezető, aki személyesen találkozik az orosz elnökkel azóta, hogy Oroszország február végén támadást indított Ukrajna ellen.

Nehammer kijelentette, hogy Ausztria katonailag semleges, de egyértelmű álláspontot képvisel Oroszország Ukrajnával szembeni agressziós háborújával kapcsolatban. „Humanitárius folyosókra, tűzszünetre és a háborús bűnök teljes kivizsgálására van szükség!" - közölte.

Az osztrák kancellár szombaton a Kijevhez közeli Bucsában járt, ahol a múlt héten polgári tömegsírokat és vélhetően az orosz erők által elkövetett utcai gyilkosságokat fedeztek fel.

Karl Nehammer Bucsában Forrás: AFP/Sergei Supinsky
10:17
április 11, 2022
Vágólapra másolva!

Foszfortartalmú lőszereket használhatnak az oroszok Mariupolban

Az orosz erők foszfortartalmú lőszereket vetettek be Donyekckben, ez pedig felveti annak lehetőségét, hogy Mariupolban is ilyeneket használjanak, ahogy súlyosbodnak a harcok - írja a The Guardian a brit védelmi minsiztérium legfrisebb jelentése alapján.

A tárca közlése szerint folytadtak a harcok Luhanszkban és Donyeckben, ahol

Az elemzésben azt is kiemelik, hogy az oroszok továbbra is a nem célzott légitámadásokra alapoznak, ezek pedig nagymértékben növelik a civil áldozatok kockázatát.

10:31
április 11, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukránok szerint már több mint 19 ezer orosz katona halt meg

Körülbelül 19 500 főt veszített az orosz haderő az Ukrajna elleni háború február 24-i kezdete óta az ukrán védelmi minisztérium hétfő reggeli közlése szerint.

Azt is írják, hogy emellett már

725 tankot, 1923 páncélozott harci járművet, 154 repülőgépet, 137 helikoptert és 347 tüzérségi eszközt veszítettek

az oroszok.

11:13
április 11, 2022
Vágólapra másolva!

2,6 millió menekült érkezett Lengyelországba a háború kezdete óta

Több mint 2,6 millió menekült érkezett a háború február 24-i kezdete óta Ukrajnából Lengyelországba - írja hétfő reggel összesítésében a lengyel határőrség.

A közlésük szerint

április 10-én, vasárnap 25,5 ezer ember érkezett az országba,

ami 2,1 százalékos csökkenést jelent az elöző naphoz képest.

11:24
április 11, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz dezinformációs kampányra figyelmeztet Kuleba

Oroszország tudja, hogy a fegyverszállítás elengedhetetlen Ukrajna számára, és minden erőfeszítésmegtesz, hogy ezt aláássa - írta a Twiteren hétfő reggel az ukrán külügyminiszter.

Dmitro Kuleba szerint

Ennek során Kulabe szerint dezinformációkkal fogják majd elárasztani a kommenteket és emailcímeket.

11:51
április 11, 2022
Vágólapra másolva!

5266-an érkeztek Magyarországra vasárnap

5 266 fő lépett be Magyarország területére április 10-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon - írja hétfő reggeli közleményében az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

A román-magyar határszakaszon belépők közül 5 036 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 1 212 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. 

A tájékoztatás szerint Budapestre április 10-én 960 ember, köztük 354 gyermek érkezett vonattal. A különvonatokkal Kőbánya-felső vasútállomásra érkező menekülteket buszokkal vitték a BOK csarnokba. Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 33 ember, köztük 18 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg.

12:12
április 11, 2022
Vágólapra másolva!

Drónvideón a rommá lőtt Borogyianka

12:19
április 11, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajnának adományozott rakétarendszereket semmisítettek meg az oroszok

Az orosz erők megsemmisítették az egyik európai ország által Ukrajnának adományozott négy darab S-300-as légvédelmi rakétarendszert, melyet egy Dnyipro közelében lévő hangárban tároltak - állítja az orosz védelmi minisztérium.

A közlésük szerint a támadás során 25 ukrán katona halt meg.

Azt nem közölték az oroszok, hogy melyik európai országtól kapta Ukrajkna a fegyverrendszert, de a The Guardian megjegyzi, hogy pénteken Szlovákia jelezte, hogy ilyen rakétarendszert adományoz keleti szomszédjának. 

Szlovákia azonban vasárnap cáfolta, hogy az általa szállított rendszert találat érte volna. Az orosz állítást Pozsony álhírnek minősítette.

12:40
április 11, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Több tízezer katonát összpontosít Oroszország

Oroszország több tízezer katonát összpontosít a következő offenzivájához - mondta Volodomir Zelenszkij a dél-koreai törvényhozóknak mondott beszédében. A Reuters szerint az ukrán elnök azt is hozzátette, hogy Oroszország addig nem fog megállni, amíg nem kényszerítik erre.

12:46
április 11, 2022
Vágólapra másolva!

Tömeges jelei vannak a háborús bűnöknek a német külügyminiszter szerint

Tömeges jelei vannak annak, hogy Ukrajnában háborús bűnöket követtek el - mondta újságíróknak Annalena Baerbock Luxembrurgban, az EU külügyminsztereinek tanácskozása előtt a Reuters beszámolója szerint.

A német külügyminiszter azt is hozzátette, hogy ezekről az esetekről végül a bíróságoknak kell majd dönteniük, de ahogy fogalmazott, "számunkra központi jelentőséggel bír, hogy az összes bizonyítékot biztosítsuk ehhez."

12:53
április 11, 2022
Vágólapra másolva!

Borrell: Heves harcokra számítunk a Donyec-medencében

Arra számítunk, hogy a háború fokozódni fog a Donyec-medence régiójában - jelentette ki a jelen lévő újságíróknak Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője az EU-tagállamok külügyminisztereinek hétfői luxemburgi tanácskozására érkezve.

Attól tartok, hogy az orosz csapatok azért gyülekeznek Ukrajna keleti felében, hogy támadást indítsanak a Donyec-medence térsége ellen – tette hozzá, azzal összefüggésben, hogy Moszkva a múlt héten kivonta erőit a főváros, Kijev környékéről.

Borrell az Oroszország elleni olajembargó esetleges bevezetésével kapcsolatban elmondta: a szankciók továbbra is napirendben vannak. Hozzátette: a külügyminiszterek megvitatják "a különböző lehetőségeket", biztosítani fogják, hogy a már életbe léptetett szankciók hatékonyak legyenek, és tárgyalnak arról is, hogy segíthetnének a legjobban Ukrajnának.

A főképviselő múlt heti ukrajnai látogatásával kapcsolatban elmondta: tanúi voltunk a történeseknek, elképesztő az orosz csapatok agressziója a polgári lakosság ellen.

Ami Moldova és Georgia uniós csatlakozási kérelmét illeti, Borrell kijelentette: a folyamat a szokásos módon fog zajlani, első lépésként csatlakozási kérdőívet fognak nekik küldeni, ahogy Ukrajna esetében is tették.

13:13
április 11, 2022
Vágólapra másolva!

Kilenc humanitárius folyosót nyitnak meg hétfőn

Kilenc humanitárius folyosót nyitnak meg hétfőn az ostromlott ukrán városokból - erről állapodtak meg az orosz és az ukrán hatóságok. Ezeken többek között Mariupolból és más délekeleti városokból, illetve Luhanszk régió városaiból evakuálják az embereket.

Az ukrán hatóságok fokozták az erőfeszítéseiket Donbasz lakosainak kimenekítésére is.

14:21
április 11, 2022
Vágólapra másolva!

Az oroszok lelőttek két ukrán harcigépet Izjum közelében

Az orosz erők lelőttek két ukrán Szu-25-ös harci repülőgépet is Izjum város közelében, és megsemmisítettek két lőszerraktárt, az egyiket a déli Mikolajiv közelében - tudatta hétfői hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium.

A tájékoztatás szerint csapataik újabb 78 ukrán katonai célpontot semmisítettek meg. Igor Konasenkov minisztériumi szóvivő hozzátette, hogy erőik lelőttek egy ukrán Mi-24-es harci helikoptert a déli Herszon közelében.

Ezt az információt a Reuters brit hírügynökségnek nem sikerült független forrásból megerősítenie.
Konasenkov szerint több ukrán parancsnoki állás, lőszerraktár és üzemanyagraktárat, valamint légvédelmi rendszereket is megsemmisítettek.

14:27
április 11, 2022
Vágólapra másolva!

Fegyvereket kért Dél-Koreától az ukrán elnök

Hadi felszerelést kért Dél-Koreától Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a dél-koreai parlamenthez intézett hétfői videoüzenetében.

Ukrajnának többféle hadi technikára van szüksége a repülőgépektől a tankokig. Dél-Korea segíthet nekünk – fogalmazott Zelenszkij.

Leszögezte azt is, hogy a fegyverekkel "nemcsak az ukrán civilek életét menthetik meg, de elejét vehetik annak is, hogy Oroszország más országok ellen indítson támadást".

Felhívta egyúttal a figyelmet a délkelet-ukrajnai Mariupol tragikus helyzetére is.

– Mariupolt lerombolták, több tízezren meghaltak, de az oroszok még ennek ellenére sem állnak le az offenzívával – fogalmazott az elnök.

Zelenszkij vasárnap a "háború szívének" nevezte az Azovi-tenger partján fekvő kikötővárost, és kijelentette, hogy ha a települést az ott élők feladnák, azzal jelentősen meggyengülne az ukrán fél tárgyalási pozíciója Oroszországgal szemben.

Pénteken Vuk Szo dél-koreai védelmi miniszter telefonon egyeztetett ukrán hivatali partnerével, Olekszij Reznyikovval. A beszélgetés során az ukrán tárcavezető - amellett, hogy köszönetét fejezte ki a Dél-Korea által küldött humanitárius segélyért - légvédelmi fegyvereket kért az ázsiai országtól.

A szöuli védelmi minisztérium március végén már bejelentette, hogy sisakokat, sátrakat, takarókat és elsősegély-csomagokat küldött Ukrajnába továbbá útnak indított egy 1 milliárd von (278 millió forint) értékű segélyszállítmányt is a háború sújtotta országba.

14:32
április 11, 2022
Vágólapra másolva!

Fokozni fogja az ukránok elleni harcot a Donyecki Népköztársaság

Az oroszok által támogatott szakadár ukrán régió, a "Donyecki Népköztársaság" fokozni fogja az ukrán erők elleni harcot - mondta hétfőn Gyenyisz Pusilin, az ottani szeparatisták vezetője.

Minél tovább késlekedünk, annál többet szenved a civil lakosság, amelyet túszul ejt ez a helyzet. Meghatároztuk azokat a területeket, ahol bizonyos lépéseket fel kell gyorsítani – tette hozzá Pusilin.

14:41
április 11, 2022
Vágólapra másolva!

Harkov és Szlovjanszk közelében lesz az újabb orosz támadások középpontja

Oroszország továbbra is dolgozik azon, hogy elfoglalja Kelet-Ukrajnát - vélekedett Hanna Maljar ukrán védelmiminiszter-helyettes. Hangsúlyozta Oroszország folytatja előkészületeit, mozgósít és újoncokat képez ki.

Az UNIAN hírügynökség értesülése szerint az ukrán hadsereg vezérkara arra számít, hogy az orosz erők újabb erőfeszítést tesznek Kelet-Ukrajna teljes elfoglalására. Ennek érdekében Oroszország más részeiből újabb csapatokat vezényelnek a határokhoz. Emellett új személyzettel egészítenék ki a megtizedelt orosz egységeket.

A következő orosz támadások középpontja várhatóan Harkov és Szlovjanszk közelében lesz - vélekedett egy ukrán tábornok az UNIAN beszámolója szerint.

14:50
április 11, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint 700 menekülőnek segítettek a humanitárius tranzitponton vasárnap

Vasárnap 709, az ukrajnai háború elől menekülő embernek segítettek a budapesti BOK csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton - közölte hétfőn honlapján Budapest Főváros Kormányhivatala.

Az éjszakát 270-en töltötték a létesítményben. A csaknem 4400 négyzetméter alapterületű BOK csarnokban kulturált körülmények között várakozhatnak a menekülők. Az éjjel-nappal nyitva tartó tranzitponton ételt, italt, orvosi ellátást, tisztálkodási lehetőséget, utazásszervezést, gyereksarkot, internet elérhetőséget biztosít számukra a kormány a karitatív szervezetekkel és önkéntesekkel együttműködve - olvasható a közleményben.

A MÁV kihelyezett nemzetközi jegypénztárat üzemeltet a tranzitponton, ahol a menekülők átvehetik szolidaritási jegyüket. A tranzitpontról továbbutazók számára a Keleti és a Nyugati pályaudvarokra, valamint a Liszt Ferenc-repülőtérre különbuszokkal biztosítják az eljutást, a Magyarországon maradóknak pedig segítenek a szállás megoldásában - írták.

15:40
április 11, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz diplomatákat utasított ki Horvátország

Horvátország a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezményre hivatkozva tizennyolc orosz diplomatát és az adminisztratív-technikai személyzet hat tagját, összesen 24 orosz nagykövetségi dolgozót utasított ki az országból - közölte hétfőn a horvát külügyminisztérium.

A tárca bekérette Andrej Neszterenko zágrábi orosz nagykövetet, hogy kifejezze Horvátország leghatározottabb tiltakozását Oroszország Ukrajna elleni "brutális agressziója és az elkövetett bűncselekmények" miatt.

Az orosz nagykövetnek elmondták:

Horvátország úgy döntött, a zágrábi orosz nagykövetség létszámát hozzáigazítja saját moszkvai nagykövetségének létszámához.  

A közlemény szerint Zágráb ismételten felszólította az orosz felet az Ukrajna elleni katonai agresszió azonnali abbahagyására, az orosz csapatok kivonására Ukrajna egész területéről, valamint a lakosság evakuálási útvonalának és a humanitárius segélyek eljuttatásának sürgős biztosítására. Hangsúlyozták: Horvátország elvárja, hogy a bűncselekmények felelőseit bíróság elé állítsák.Az Európai Unió tagállamai eddig több száz orosz diplomatát utasítottak ki az Ukrajna ellen indított háborúra válaszul.

15:55
április 11, 2022
Vágólapra másolva!

Az igazolt orosz áldozatok egyötöde tiszt volt

1038 Ukrajnában elesett orosz katona személyazonosságát ellenőrízte le a BBC, ezek alapján pedig azt írják, hogy az áldozatok több mint 20 százaléka tiszt volt.

A vizsgált áldozatok között 10 ezredes, 20 alezredes, 31 őrnagy és 155 fiatal tiszt volt.

Olga Ivshina, a BBC tudosítója ezzel kapcsolatban azt írta, hogy a bizonyítékok alapján az orosz haderő a legjobb szakembereit veszítette el a háború során, köztük elitegységek vezetőit és képzett pilótákat is.

17:51
április 11, 2022
Vágólapra másolva!

Fontos települést foglaltak el az oroszok Donbaszban

Az oroszok elfoglaltak egy stratégiailag fontos települést az Izyum felé vezető úton.

18:06
április 11, 2022
Vágólapra másolva!

Festékkel rongálták meg a római orosz nagykövetség épületét - fotó

Forrás:
18:30
április 11, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz álláspont a béketárgyalásokról

Oroszország nem fogja szüneteltetni ukrajnai katonai műveletét a béketárgyalások további fordulói miatt - jelentette ki hétfőn Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Részleteket ITT olvashat.

18:58
április 11, 2022
Vágólapra másolva!

Az oroszok elfoglalták Mariupol kikötőjét

Elfoglalták a stratégiai fontosságú Mariupol kikötőjét - jelentették orosz hírügynökségek.

19:31
április 11, 2022
Vágólapra másolva!

Több, Ukrajnával határos régióban emeltek a terrorkészültségen

Az Ukrajnával határos belgorodi régióban április 11-től április 25-ig a második legmagasabb (sárga) terrorfenyegetettségi fokozatot vezették be - írta a Medusa.

Ugyanilyen készültségi szint van a szintén ukrán területekkel határos kurszki, voronyezsi és brjanszki régióban is.

21:01
április 11, 2022
Vágólapra másolva!

Ezen múlhat Kijev újbóli megtámadása

Az ukrán védelmi minisztérium szerint a Kijev elleni orosz támadás lehetősége orosz részről elsősorban a donbaszi harcok sikerességétől függ.

A védelmi minisztérium szóvivője szerint az orosz hadsereg továbbra is jelentős egységeket állomásoztat a fehéroroszországi Gomel illetve az oroszországi Brjanszk és Kurszk régiókban azzal a céllal, hogy "észak felé nyújtsa" az ukrán védelmet - írja a Kyiv Independent.

21:59
április 11, 2022
Vágólapra másolva!

Erről beszélt az osztrák kancellár Putyinnal

Karl Nehammer osztrák kancellár nagyon közvetlen, nyílt és nehéz tárgyalást folytatott hétfőn Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és nem lett tőle derűlátó, sőt, nyilvánvalónak látja, hogy az orosz erők súlyos támadásra készülnek Kelet-Ukrajnában - fogalmazott a kancellár abban a közleményben, amelyet a hivatala adott ki.

Putyinnak ez volt az első személyes találkozója európai vezetővel az ukrajnai háború február 24-i kezdete óta.

Ez nem baráti látogatás volt, a tárgyalás Putyin elnökkel nagyon közvetlen, nyílt és nehéz. A legfontosabb üzenetem az volt, hogy a háborút meg kell állítani, mert egy háborúban csakis vesztesek vannak mindkét oldalon - jelentette ki Nehammer a közlemény szerint, amely nem sokkal azután jelent meg, hogy véget ért a találkozó az orosz elnök hivatalos, Moszkvához közeli, novo-ogarjovói rezidenciáján.

23:56
április 11, 2022
Vágólapra másolva!

A donbaszi csata lesz a háború legpusztítóbb időszaka

Nyugati tisztviselők szerint Oroszország az ukrajnai katonai hadjárat következő szakaszának részeként meg akarja duplázni, sőt megháromszorozni a Donbasz régióban állomásozó erőinek számát.

Az oroszok jelenleg csapaterősítéseket hajtanak végre illetve az utánpótlás megerősítésén dolgoznak a térségben.

Sir Richard Barrons tábornok, a brit hadsereg parancsnokságának korábbi vezetője a Sky Newsnak nyilatkozva elmondta, hogy a Donbaszért vívott ütközet lesz a háború eddigi legnagyobb csatája.

Barrons szerint Oroszország "kemény leckéket" tanult a "háború kezdeti szakaszának kudarcából", és most úgy döntött, hogy "szerényebb célokat" tűz ki maga elé - írja a Sky News.

00:37
április 11, 2022
Vágólapra másolva!

Megkezdődött Donbasz bombázása

Pavlo Kirilenko Donyeck megyei kormányzó nemrég arról számolt be Twitter-oldalán, hogy az oroszok megkezdték a donbaszi térség bombázását. A támadsások során legalább két ember meghalt, többen megsérültek.

Szintén támadásokról számoltak be Luhanszkban, ott nem történt jelentés áldozatokról.

07:01
április 12, 2022
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Az orosz-ukrán háború friss híreiről ITT írunk a továbbiakban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!