A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Elkezdődött a háború második szakasza, Donbaszt támadják az oroszok

Események

Ukrán válság 2022, orosz, ukrán, háború, Ukrajna, Borodianka, romok, romos lakóházak
People walk in front of buildings destroyed in bombardment, in the Ukrainian town of Borodianka, in the Kyiv region on April 17, 2022. - Russia invaded Ukraine on February 24, 2022. (Photo by Sergei SUPINSKY / AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 55. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül40 bejegyzés
06:06
április 19, 2022
Vágólapra másolva!

A csata Donbaszért folyik

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint „csata a Donbaszért" folyik, Oroszország megindította a várt támadást a régió ellen. Zelenszkij vezérkari főnöke úgy fogalmazott, hogy "megkezdődött a háború második szakasza".

A BBC tudósítója arról számolt be, hogy az orosz csapatok alig 5 km-re vannak Donbasztól, ahol már hallani lehet a távolabb zajló csata hangját. A lakosság egy része már korábban elmenekült, de sokan jöttek ide a már régóta ostrom alatt tartott településekről is.

06:08
április 19, 2022
Vágólapra másolva!

Külföldi fegyverszállítmányokat semmisítettek meg Lvivben

Az orosz védelmi tárca szóvivőjének közlése szerint külföldi fegyverszállítmányokat semmisített meg Lvivben az orosz légierő precíziós levegő-föld rakétákkal - jelentette ki hétfő esti hadijelentésben Igor Konasenkov vezérőrnagy.

A logisztikai parancsnokságon az elmúlt hat nap alatt beérkezett külföldi fegyverszállítmányok voltak.

06:14
április 19, 2022
Vágólapra másolva!

Támadássorozatot indított Oroszország

Ukrán tisztségviselők és a helyi média azt közölte, hogy az Ukrajna északkeleti részén fekvő Harkovban, a déli Mikolajivban és a délkeleti Zaporizzsjában robbanásokat lehetett hallani.

Mindez órákkal az után történt, hogy Ukrajna elnöke figyelmeztetett, hogy Oroszország megkezdte nagy új offenzíváját az ország keleti részén, miközben megpróbálja átvenni az irányítást Donbasz felett.

A robbanásokról szóló híreket egyelőre nem lehet független forrásokból ellenőrizni - tette hozzá a Sky News.

06:33
április 19, 2022
Vágólapra másolva!

40 ezer civilt deportálhattak Mariupolból

Vadim Bocsenko, Mariupol polgámestere szerint 40 000 civilt deportáltak erőszakkal Mariupolból Oroszországba, vagy Ukrajna orosz ellenőrzése alatt álló régióiba.

A polgármester egy ukrán tévéinterjúban azt mondta, hogy a számokat "az önkormányzati nyilvántartáson keresztül ellenőrizték", Oroszország viszont továbbra is tagadta, hogy civileket támadtak volna meg.

A BBC kijevi tudósítója szerint a kényszerű kitoloncolásokról már korábban is szó volt, viszont nagyon nehéz ellenőrizni ezeknek a híreknek a hitelességét.

06:52
április 19, 2022
Vágólapra másolva!

Nincs esély a tűzszünetre

Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius ügyekért felelős munkatársa azt mondta, nincs kilátás rá, hogy Oroszország és Ukrajna most humanitárius tűzszünetet kössön, de néhány hét múlva megállapodhatnak róla - írja a Guardian.

07:29
április 19, 2022
Vágólapra másolva!

15 ezer kilométert került egy orosz repülő

A FlightRadar szerint 15 ezer kilométeres kerülőre kényszerült egy Moszkvából Spanyolországba, majd Görögországba érkezett, a kiutasított orosz diplomaták hazautaztatására indított gép az EU repülési tilalma miatt.

A gép összesen 15 163 kilométert tett meg.

07:55
április 19, 2022
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokba 5000 menekült érkezett

Márciusban több mint 5000 ukránt regisztráltak az amerikai-mexikói határon - írja a Fox News. Egy hónappal korábban még 1150 ukrán menekült próbált bejutni az országba.

Sokan kaphatnak majd 18 hónapra szóló ideiglenes védelmi státuszt az Egyesült Államokban.

08:12
április 19, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország állítja, hogy Ukrajna megtámadott egy határ menti falut

Vjacseszlav Gladkov, az oroszországi Belgorod kormányzója a Telegramon azt közölte, hogy az ukrán erők lecsaptak egy falura és megsebesítettek egy embert. Az nem derült ki, hogy légicsapásról van szó, vagy egyáltalán mivel támadták meg a falut.

A Guardian megjegyezte, nem tudták ellenőrizni a kormányzó állítását.

08:28
április 19, 2022
Vágólapra másolva!

Továbbra is védik a kulcsfontosságú Mariupolt

Az ostromlott Mariupol kikötővárost védő ukránok a végsőkig harcolni fognak az orosz csapatok ellen - mondta Denisz Anatolijovics Smihal, Ukrajna miniszterelnöke.

- mondta az amerikai ABC-nek adott interjújában.

Az orosz hadsereg azt állítja, hogy szinte egész Mariupolt az ellenőrzése alatt tartja. A hétvégén fegyverletételi ultimátumot adtak annak a néhány ukrán katonának, akik még védik a kulcsfontosságú kikötővárost, de az ukrán erők nem adták meg magukat.

Az orosz hadsereg azt állítja, hogy szinte egész Mariupolt az ellenőrzése alatt tartja Forrás: Sputnik via AFP/Sergey Averin
08:59
április 19, 2022
Vágólapra másolva!

Látványos térképen az orosz csapatok mozgása

10:11
április 19, 2022
Vágólapra másolva!

880 menekült érkezett Budapestre hétfőn

Április 18-án 880 menekült, köztük 314 gyerek érkezett Budapestre vonattal, buszokkal vitték őket a BOK Csarnokba.

A teljes cikk ITT olvasható.

10:26
április 19, 2022
Vágólapra másolva!

Vegyi támadás elleni védőfelszerelést küld Japán Ukrajnába

Védőmaszkokat, drónokat és vegyi fegyverek elleni öltözékeket küld Japán Ukrajnának, a szállítmányokat hamarosan útnak indítják.

- mondta Kisi Nobuo japán védelmi miniszter.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a múlt héten arra figyelmeztetett, hogy Oroszország vegyi fegyvert vethet be Ukrajnában, és szigorú szankciók bevezetését kérte, hogy elrettentsék Moszkvát még az ilyen fegyverekről való beszédtől is.

Márciusban Japán már golyóálló mellényeket, sisakokat és téli egyenruhákat küldött a harcok sújtotta kelet-európai országba, valamint humanitárius támogatást nyújtott az ukrán menekülteket befogadó Lengyelországnak is.

10:41
április 19, 2022
Vágólapra másolva!

Ukránok millióinak korlátozott a vízhez való hozzáférése

Hatmillió ukrán korlátozott hozzáféréssel rendelkezik az ivóvízhez az ENSZ szerint – írja a Kyiv Independent a Twitter-oldalán. Az UNICEF április 18-án kijelentette, hogy a háború elpusztította a víz- és elektromos hálózatokat Ukrajnában, és további 4,6 millió embernek korlátozott a vízhez való hozzáférése.

11:14
április 19, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna benyújtotta az EU-tagsági kérdőívet

Volodimir Zelenszkij bejelentette, hogy hétfőn kérdőívet nyújtott be az európai uniós tagsághoz.

„Hiszünk abban, hogy támogatást nyerünk, és tagjelöltté válunk. Ezt követően kezdődik a következő, végső szakasz. Úgy gondoljuk, hogy ez az eljárás a következő hetekben lezajlik" – mondta az ukrán elnök.

Továbbra sem tudni, hogy Ukrajna milyen előrelépéseket tett a korrupció és más olyan kérdések terén, amelyek eddig megakadályozták az EU-tagságát.

11:25
április 19, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország újra keletre összpontosítja erőit

Miután kemény ellenállást követően kivonultak Kijev környékéről az orosz csapatok, most Ukrajna keleti részére összpontosítanak. Ukrajna heves támadásokra készül keleten, ahol évek óta harcol az orosz szeparatista erőkkel

11:41
április 19, 2022
Vágólapra másolva!

Amerikai hírtévé egykori politikai elemzője csatlakozott az ukrán sereghez

Az MSNBC amerikai hírtelevízió egykori külpolitikai elemzője, Malcolm Nance csatlakozott az ukrán csapatokhoz az orosz erők elleni harcban.

Nance korábban az amerikai haditengerészetnél szolgált. Azt mondta, a háború kitörésekor voltak barátai Donyeckben az ukrán seregben. „Azt írták, nem fogják túlélni. Minél többet láttam a háborúból, annál többet gondoltam arra, hogy ideje befejezni a beszédet, és cselekedni" – mondta.

12:04
április 19, 2022
Vágólapra másolva!

Húsvét alatt többen utaztak Ukrajnába Lengyelországból, mint fordítva

A lengyel határőrség szerint a háború kezdete óta mintegy 2,838 millió ember menekült Ukrajnából Lengyelországba.

Péntektől vasárnapig azonban többen indultak Lengyelországból Ukrajnába, mint fordítva – írja a BBC.

Hétfőn 16%-kal nőtt a Lengyelországba belépők száma vasárnaphoz képest, 20 ezren lépték át a határt. Az Ukrajnából érkezők napi átlagos száma 16800.

Ugyanakkor szintén hétfőn 14400-an mentek Ukrajnába Lengyelországból.

A háború kezdete óta összesen 738 ezer ember lépte át a lengyel-ukrán határt Ukrajna felé.

12:20
április 19, 2022
Vágólapra másolva!

Ma sem nyitnak humanitárius folyosót

Immáron harmadik napja nem nyitnak humanitárius folyosókat Ukrajnában a civilek megmentésére.

A korábbi folyosók, melyek eltérő sikereket értek el, lehetővé tették a civil lakosságnak, hogy kijussanak az ország veszélyes régióiból, és a humanitárius segélyt is ezeken keresztül vitték az országba.

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes azt mondta,

folytatódnak az intenzív lövöldözések a kelet-ukrajnai Donbasz régióban, ahol Volodimir Zelenszkij szerint Oroszország offenzívát indított.

Azt is mondta, hogy már többször kudarcot vallott a civilek mentése az ostromlott Mariupolból.

Mariupol szerint az oroszok nem hajlandók folyosót nyitni Bergyanszk irányába a civilek kijuttatására – mondta Verescsuk, hozzátéve, hogy „nehéz tárgyalások" zajlanak a humanitárius folyosók megszervezése érdekében a déli Herszon régióban és a kelet-ukrajnai Harkov régióban.

12:43
április 19, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz szeparatisták próbálják megrohamozni a mariupoli acélgyárat

Az oroszok által támogatott szeparatista erők megpróbálják megrohamozni az ostromlott Mariupol kikötővárosban található Azovstal acélgyárat – jelentette az orosz RIA hírügynökség Eduard Basurinra, a szeparatisták szóvivőjére hivatkozva.

A szeparatisták célja, hogy a lehető leggyorsabban felszabadítsák a létesítményt

– idézte a RIA Denis Pushilint, egy másik szeparatistát.

A Mariupolban megmaradt utolsó ukrán katonák feltehetően az acélgyár körül húzódtak meg. Ukrajna arra kéri Oroszországot, hogy segítsen létrehozni egy humanitárius folyosót a városból és az acélgyárból evakuált emberek számára.

13:00
április 19, 2022
Vágólapra másolva!

Görögország lefoglalt egy orosz olajszállító tartályhajót

Görög tisztviselők megerősítették, hogy az ország lefoglalt egy orosz tankhajót az Égei-tengeren.

Az orosz zászló alatt közlekedő Pegast egy olajszállító tartályhajó, 19 tagú orosz legénységgel a fedélzetén. Április 15-én foglalták le a hajót, azóta a Karystos-öbölben van – írja a Fox News.

13:27
április 19, 2022
Vágólapra másolva!

1260 ukrán célpontot semmisítettek meg orosz rakéták az éjszaka

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint 1260 célpontot semmisítettek meg az orosz erők az éjszaka folyamán.

A légelhárító erők egy ukrán MiG-29-es repülőgépet is lelőttek a kelet-ukrajnai Donyeck régióban – írja a Sky News, hozzátéve, hogy még nem tudta ellenőrizni az állításokat.

13:57
április 19, 2022
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Királyság harci járműveket küld Ukrajnának

Páncélozott légvédelmi járműveket küld Ukrajnába az Egyesült Királyság, hogy segítse az ukrán erőket az ország keleti részén megnövekedett támadások miatt.

A Stormer járművek Starstreak légelhárító rakéták indítására alkalmasak, melyek segítségével repülőgépek és helikopterek vehetők célba.

14:19
április 19, 2022
Vágólapra másolva!

Ezer civil rekedt a mariupoli acélműben

A városban maradt utolsó ukrán katonák vezetője arra kérte a világ vezetőit, hogy segítsen biztosítani a biztonságos kijutást a civilek számára, akik korábban az acélműben leltek menedékre.

A mariupoli Azovstal-gyár látképe Forrás: AFP/Sputnik/Ilya Pitalev

Helyi tisztviselők szerint ezer ember – közülük sokan a harcosok rokonai – találtak menedéket a helyszínen lévő bunkerekben és alagutakban.

Az ipari komplexumot az orosz erők által támogatott szeparatista harcosok próbálják megrohamozni.

14:38
április 19, 2022
Vágólapra másolva!

60 ukrán katonai létesítményre mértek csapást az orosz erők

Konasenkov a kedd délelőtti hadijelentést ismertetve közölte, hogy az orosz légierő repülőgépei

60 ukrán katonai létesítményre mértek csapást, megsemmisítve két olyan raktárt, amelyben a Tocska-U taktikai rakéták robbanótölteteit tárolták, valamint három harcálláspontot.

A tábornok szerint a Tocska-U-robbanófejeket Cservona Poljana és Balaklija területén semmisítették meg. Az orosz rakétacsapatok és a tüzérség 1260 ukrán katonai létesítményre mértek csapást, köztük 25 parancsnoki állásra Mikolajiv és Kirovszk térségében, a légvédelem pedig lelőtt egy MiG-29-es vadászgépet, két Tocska-U rakétát és négy drónt.

A vezérőrnagy azt mondta, hogy az ukrán erők a háború kezdete óta 140 repülőgépet, 487 drónt, 252 föld-levegő rakétarendszert, 2 353 harckocsit és páncélozott harcjárműt, 256 rakéta-sorozatvetőt, 1 014 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 2 208 speciális katonai járművet veszítettek.

15:03
április 19, 2022
Vágólapra másolva!

Civilekre mérhettek csapást rakéta-sorozatvetővel az ukrán erők

Vjacseszlav Gladkov, az oroszországi Belgorod megye kormányzója kedd reggel a Telegramon közölte, hogy a határhoz közeli Golovcsino falut Ukrajna felől tűz alá vették, aminek következtében három helyi lakos megsebesült, és harminc házban károk keletkeztek. Eduard Baszurin szóvivő, aki egyben a donyecki milícia parancsnokhelyettese, arról tett bejelentést, hogy a "népköztársaság" az elmúlt nap folyamán több mint 200 ukrán belövést kapott, amely következtében 18 ember, köztük egy gyerek megsérült.

Az orosz védelmi tárca szerint az ukrán erők civilekre mértek csapást rakéta-sorozatvetővel a Zaporizzsja megyei Polohi faluban.

Az orosz ellenőrzés alatt álló településen egy idős asszony megsebesült, több ház pedig megsemmisült. Az oroszországi Rosztov megye határőrsége közölte, hogy az elmúlt egy nap alatt több mint 13 és fél ezer menekült érkezett a Donyec-medencéből.

Mihail Mizincev vezérezredes egyébként kedden arra figyelmeztetett, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) "provokációra" készül Odessza megyében, és ennek nyomán az orosz hadsereget szándékozik megvádolni háborús bűnök elkövetésével.

A "megbízható értesülésekre" hivatkozó tábornok szerint orosz egyenruhát öltött provokatőrök arra készülnek, hogy kamerák előtt demonstratívan tüzet nyissanak polgári lakosokra.

15:25
április 19, 2022
Vágólapra másolva!

Öt civil meghalt Harkovban az orosz támadásokban

Oroszország megtámadta a kelet-ukrajnai Harkovot, melynek következtében öt civil meghalt. Oleh Szinyehubov, Harkov régió kormányzója azt mondta, a támadásban legalább 17 civil megsebesült.

15:49
április 19, 2022
Vágólapra másolva!

Bejelentette a mariupoli Azovstal acélmű ostromát a donyecki "milícia"

Bejelentette a még ukrán kézen lévő mariupoli Azovstal vas- és acélmű "részleges ostromának" megkezdését és az objektum területére történő behatolást a donyecki "népi milícia", miközben az orosz védelmi tárca délig adott haladékot a védőknek a fegyverletétel bejelentésére.

Eduard Baszurin, a szakadár donyecki "népköztársaság" katonai szóvivője közölte, hogy az acélmű területére behatolt rohamegységeket az orosz légierő és a tüzérség támogatja, valamint

reményét fejezte ki, hogy a létesítményt védő egységek megadják magukat.

Gyenyisz Pusilin, a Moszkva által függetlennek elismert donyecki entitás vezetője a Szolivjov.Live online csatornának nyilatkozva kijelentette, hogy

nem bizonyosodott be az a feltevés, miszerint az objektumban civilek vannak.

Mihail Mizincev vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős orosz tárcaközi koordinációs parancsnokság és a Nemzeti Védelmi Irányító Központ vezetője az orosz védelmi minisztérium nevében

megadásra szólította fel az Azovstalban körülzárt katonákat, gárdistákat és zsoldosokat.

Az általa felajánlott menetrend szerint a védőknek helyi idő szerint délben be kell szüntetniük a tüzet, le kell tenniük a fegyvert, majd délután kettő és négy között el kell hagyniuk a létesítményt.

Mizincev felszólította őket, hogy ne harcoljanak a "nácizmus" eszméiért. Kijelentette, hogy az orosz fél garantálja számukra az életük megóvását és a genfi egyezmény valamennyi, a hadifoglyokkal történő bánásmódra vonatkozó normájának betartását, ahogy ez azon ukrán katonák esetében is történt, akik korábban megadták magukat Mariupolban.

Korábban Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője azt mondta, hogy

az Azovstalban, amely alatt egy hétszintes folyosórendszer húzódik, több mint 2500 fegyveres, köztük az Azov nacionalista ezred tagjai és külföldi zsoldosok tartózkodnak.

Az orosz hadsereg előzőleg azt ajánlotta nekik, hogy vasárnap délelőtt tegyék le a fegyvert, amit nem tettek meg. Orosz katonai források szerint az Azov fegyveresei kivégzéssel fenyegették meg a megadás híveit.

16:05
április 19, 2022
Vágólapra másolva!

Elfoglaltak egy kelet-ukrajnai várost az oroszok

Az orosz erők átvették az irányítást Kreminna város felett. Ez az első város, amit az oroszok elfoglaltak keletre irányuló új offenzíva során.

A teljes cikk ITT olvasható.

16:20
április 19, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország szerint az Egyesült Államok miatt húzódik a háború

„Az Egyesült Államok és más nyugati országok mindent megtesznek Oroszország ukrajnai hadműveletének elhúzása érdekében" – mondta Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter.

Szerinte az Ukrajnába küldött külföldi fegyverek növekvő mennyisége egyértelműen bizonyítja azon szándékukat, hogy harcra provokálják az ukránokat.

16:34
április 19, 2022
Vágólapra másolva!

Közel 5 millió ember menekült el Ukrajnából

A menekültek 90%-a nő és gyerek. A 18 és 60 év közötti férfiak nem hagyhatják el az országot, mivel sorkötelesek.

  • Lengyelországba 2.801.000,
  • Szlovákiába 340.000,
  • Magyarországra 466.000,
  • Romániába 751.000,
  • Moldovába 425.000,
  • Fehéroroszországba 24.000,
  • Oroszországba 536.000

ember menekült Ukrajnából a háború kezdete óta.

16:58
április 19, 2022
Vágólapra másolva!

Azonnali menekülésre szólították fel Luhanszk lakóit

Arra kérték a luhanszki civileket, hogy azonnal meneküljenek el. A régió városaiból busszal menekítik ki az embereket, köztük Szeverodonyeckből.

Liszicsanszkból és Szeverodonyeckből 50 embert menekítettek ki.

„Ma mindenkit kihozunk" – írta Szerhij Hajdaj luhanszki regionális kormányzó a Telegramon.

17:02
április 19, 2022
Vágólapra másolva!

Az orosz külügyminiszter megszólalt a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban

Kezdődik az ukrajnai "különleges hadművelet" következő szakasza, amelynek célja a délkelet-ukrajnai szakadár entitások "teljes felszabadítása"- jelentette ki Szergej Lavrov. Szerinte Zelenszkij szavait nem lehet komolyan mérlegelni, mert az ukrán vezető folyamatosan változtatja az álláspontját.

A teljes cikk ITT olvasható.

17:26
április 19, 2022
Vágólapra másolva!

Ilyen robaj hallható a folyamatosan bombázott Harkovban - videó

Igor Terekhov, Harkov polgármestere szerinte éjjel-nappal bombázzák az orosz a várost, amelynek civil áldozatai is vannak. Állítása szerint az elmúlt másfél napban 15 civil halt meg a városban, 50-en megsérültek - írja a Guardian.

Az egyik közösségi oldalra kikerült egy videó, amelyen fényes nappal hallható a bombázás zaja:

17:34
április 19, 2022
Vágólapra másolva!

Ötödik alkalommal történt fogolycsere az oroszok és az ukránok között

Irina Verescsuk, az ukrán miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy 76 embert cserélt ki Oroszország és Ukrajna.

A cserének köszönhetően 60 ukrán katona (köztük 10 tiszt), és 16 civil került vissza Ukrajnához.

Ez volt az ötödik hadifogolycsere a felek között - írja a BBC.

18:15
április 19, 2022
Vágólapra másolva!

Képeken az 55. napja tartó háború

Az ukrán-orosz háborúról készült legfrissebb képeket az alábbi fotóra kattintva tekintheti meg:

---- separator ----gallery-content-type:ff705e69-a9c1-4e29-9bb4-cbfa68f66c98---- separator ----
18:34
április 19, 2022
Vágólapra másolva!

Látványos drónfelvétel, óriási füst száll fel a mariupoli acélgyárból

Hatalmas füst szállt fel a nap folyamán az Azovstel acálgyár területén Mariupolban. Az eseményről egy látványos felvétel is előkerült:

Hogy pontosan mi okozta a füstöt, és hogy miképp áll a harc a város utolsó ukrán kézen lévő helyszínén, arról még nem érkezett információ.

18:53
április 19, 2022
Vágólapra másolva!

Rengeteg aknát hagy hátra az orosz hadsereg

A BBC azt írja, hogy ugyan az orosz hadsereg kivonult Csernyihiv környékéről, rengeteg taposóakna hátráltatja a mezőgazdasági munkálatok megkezdését a régióban.

A gazdáknak egyelőre meg van tiltva, hogy a földekre menjenek, amíg a helyzetet az illetékes szervek nem oldották meg. Oroszország és Ukrajna felel a világ búzaexportjának 30 százalékát, míg Ukrajna a világ legnagyobb napraforgó-olaj exportőrének számít.

00:42
április 19, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország tűzszünetet javasol a mariupoli acélgyárnál

Az orosz védelmi minisztérium

tűzszünetet javasol a mariupoli Azovstal acélüzem környékén

- írja a Reuters hírügynökség. Az orosz csapatok április 20-án moszkvai idő szerint 14 órától (11 óra GMT) tűzszünetet tartanak Azovsztalban - közölte a minisztérium. Ukrajna egyelőre nem kommentálta a javaslatot.

Az orosz védelmi minisztérium megjegyezte, hogy

a mára javasolt fegyverletételt egytelen ukrán katona sem fogadta el.

A mariupoli Azovstal-gyár látképe Forrás: AFP/Sputnik/Ilya Pitalev

A terület kulcsfontosságú harctérré vált Dél-Ukrajnában, és úgy tudni, hogy a város védelmi erőinek maradék része ott tartja magát földalatti bunkerekben.
A jelentések szerint 1000 civil is jelen van, bár az orosz állami média az elmúlt órákban azt állította, hogy kedden mintegy 120-an menekültek el a humanitárius folyosókon keresztül.

00:47
április 19, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna nem tudja, mikor folytatódnak a béketárgyalások

Ukrajna vezető tárgyalója szerint nehéz megmondani, hogy mikor folytatódnak a béketárgyalások Ukrajna és Oroszország között - írja a Sky News.

Mihajlo Podoljak úgy véli, hogy a tárgyalások szüneteltetése valószínűleg hosszabb lesz a reméltnél az Ukrajna déli és keleti részén kiéleződő harcok miatt.

- mondta Podoljak úr a Reuters hírügynökségnek.

Mariupol, 2022.04.16. Forrás: Sputnik via AFP/Sergey Averin

Hozzátette, nehéz megmondani, hogy mikor lesz lehetőség a személyes tárgyalásokra, amelyekre legutóbb március végén került sor.

06:38
április 20, 2022
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

A háború friss eseményeiről ITT ÍRUNK a továbbiakban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!