A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Visszafoglaltak egy várost az ukránok, erősödnek a harcok az ország keleti részén

Események

Ukrán válság 2022, orosz, ukrán, háború, Ukrajna
Donyeck megye, 2022. április 18. Ukrán katonák felkészülnek az orosz csapatok támadására Donyeck megyében 2022. április 18-án. MTI/EPA
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 56. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül39 bejegyzés
06:17
április 20, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukrán hadsereg a globális rangsorban előrébb van, mint az orosz

Jelenleg a betolakodók hadseregének gyakorlatilag teljes harcképes része államunk területén és Oroszország határ menti területein összpontosul. Ukrajna ellen küldtek szinte mindent és mindenkit, akit csak tudtak. Az egész világ szeme láttára valóban szembeszállunk a világhatalomban második-harmadiknak tartott hadsereggel. És ahogyan fegyveres erőink kitartanak, ahogy egész nemzetünk merészen védekezik, azt mutatja, hogy az ukrán hadsereg már régóta megérdemelte, hogy a globális rangsorban előrébb kerüljön, mint az orosz - fogalmaott éjszakai videóüzenetében Volodimir Zelenszkij.

06:22
április 20, 2022
Vágólapra másolva!

Fegyvereket kért az ukrán elnök

Az ukrán elnök videóüzenetében azt mondta, ha hozzáférnének minden olyan fegyverhez, amelyre szükségük van, már lezárták volna ezt a háborút. Zelenszkij igazságtalannak tartja, hogy Ukrajna továbbra is kénytelen elkérni azt, amit partnerei évek óta raktárakban tárolnak.

- kérte.

Volodimir Zelenszkij Forrás: Ukrán Elnöki Hivatal
06:38
április 20, 2022
Vágólapra másolva!

Intenzívebb lett az orosz tűzerő

Jelentősen megnőtt az orosz csapatok tüzének intenzitása Harkov irányában, Donbászban és a Dnyipropetrovszk régióban. Továbbra is normális célpontnak tekintik a civil infrastruktúrát. Ebben a háborúban az orosz hadsereg örökre beírja magát a világtörténelembe, mint a világ talán legbarbárabb és legembertelenebb hadserege - fogalmazott videójában az ukrán elnök.

06:48
április 20, 2022
Vágólapra másolva!

Súlyos a helyzet Mariupolban

A mariupoli helyzet változatlanul a legsúlyosabb. Az orosz hadsereg blokkol minden erőfeszítést a humanitárius folyosók megszervezésére és a civilek megmentésére. Több tízezer mariupoli lakost hurcoltak el az oroszok, rúluk azóta sem tudnak semmit - számolt be az ukrán elnök, aki Oroszországtól nem kapott választ a csereajánlatra, amellyel megmenthetnék Mariupol civil lakosságát.

06:55
április 20, 2022
Vágólapra másolva!

Így változott meg Mariupol a háború miatt - fotó

07:19
április 20, 2022
Vágólapra másolva!

„Utolsó napjainkkal, ha nem óráinkkal nézünk szembe"

A Mariupolban harcoló ukrán tengerészgyalogosok egyik parancsnoka azt mondta, hogy katonái „talán az utolsó napjainkkal, ha nem óráikkal néznek szembe", és a Facebook-fiókján szerdán kora reggel közzétett videoüzenetben kért segítséget.

„Tízszeres túlerővel állunk szemben" – mondta Szerhij Volina a 36. tengerészgyalogos ezred parancsnoka az Azovstal gyárból, kérve a világ vezetőit, hogy segítsenek számukra kijutni az ostromlott területről. „Csak egy objektumot védünk – az Azovstal üzemet –, ahol a katonákon kívül civilek is áldozatul estek ennek a háborúnak" – tette hozzá. Közölte, hogy nem adják fel a harcot, küzdenek a végsőkig.

07:35
április 20, 2022
Vágólapra másolva!

Etióp férfiak jelentkeznének harcra az oroszok oldalán

A Guardian jelentése szerint 2-300, a 30-as, 40-es éveiben járó etióp férfi gyűlt össze Addisz-Abeba orosz nagykövetsége előtt arra a pletykára, miszerint katonákat toboroznak az ukrajnai háborúban való fegyveres részvételre.

Maria Csernukina, a nagykövetség szóvivője megerősítette, hogy Etiópiában nem folytatnak toborzást. "Miközben ismételten köszönetünket fejezzük ki Etiópia érintett állampolgárainak, akik kifejezték szolidaritásukat az Orosz Föderáció iránt, szeretnénk tájékoztatni, hogy a nagykövetség nem fogad el semmilyen jelentkezést az Orosz Föderáció fegyveres erőibe való felvételre" - írta még keddi közleményében a külképviselet.

Az egyik állítólagos kérelmező az Anadolu Hírügynökségnek azt mondta: „Hallottam, hogy regisztráció indult a nagykövetségen. Egyesek azt mondták, hogy orosz biztonsági magáncégek keresnek embereket, mások szerint az orosz hadsereg. Akárhogy is, szerencsét próbálok itt. Szeretem Oroszországot, és ha megfizetik, a kockázatoktól függetlenül vállalom a feladatot" – tette hozzá.

07:43
április 20, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország új ultimátumot intézett a mariupoli védőkhöz

Az orosz védelmi minisztérium új ultimátumot adott az ostromlott Mariupol kikötővárosban rekedt ukrán harcosoknak. Azt közölték, hogy humanitárius folyosót nyitottak az Azovstali erőműből „az ukrán katonák és a nacionalista alakulatok fegyvereseinek kivonulására", hogy „önként tegyék le a fegyvert", valamint evakuálják a civileket.

"2022. április 19-én (moszkvai idő szerint) 22:00-ig senki sem használta a megadott folyosót" - tette hozzá a minisztérium.

Oroszország bejelentette, hogy április 20-án, szerdán (moszkvai idő szerint) 14 órától ismét lehetőséget kínál Ukrajnának, hogy „feladja a harcot és letegye a fegyvert".

07:53
április 20, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb amerikai segélycsomagot kaphat Ukrajna

A Biden-kormányzat várhatóan újabb jelentős katonai segélycsomagot küld Ukrajnának az orosz invázió kezdete óta már küldött 2,6 milliárd dollár biztonsági segély mellett.

Fiona Hill, a Fehér Ház volt orosz tanácsadója a BBC-nek azt mondta, hogy Vlagyimir Putyin elnök "nem köt kompromisszumot", és csekély az esély a tárgyalásra.

08:13
április 20, 2022
Vágólapra másolva!

700 ezer előfizetőt vesztette el a Netflix

A Netflix steraming-óriás egy évtizede először számolt be az előfizetők számának csökkenéséről. Miután a háború miatt csatlakoztak a nyugati vállalatok bojkottjához Oroszországban, 700 ezer orosz előfizetőjüknek mondták fel a szerződését.

Egy, a korábbi előfizetők nevében eljáró cég beperelte a társaságot, mondván, a Netflix lépése sérti az előfizetők jogait. Arról egyelőre nincs hír, hogy hol és milyen bíróság tárgyalná az ügyet.

08:20
április 20, 2022
Vágólapra másolva!

Kína bírálta az Oroszországgal szembeni nyugati lépéseket

Kína bírálta a nyugati fellépéseket Ukrajnában, mondván az ENSZ Biztonsági Tanácsának legutóbbi ülésén elhangzott, hogy a támadó fegyverek biztosítása Ukrajna számára csak meghosszabbítja és mélyíti a konfliktust, és tovább súlyosbítja a humanitárius katasztrófát.

Zhang Jun kínai nagykövet kijelentette, hogy egy elhúzódó konfliktus „aggasztó", és a háború mielőbbi befejezésére szólított fel.

A szankciókkal kapcsolatban azt állította, hogy annak a fejlődő országok „viselik a terhét", ami se nem igazságos, se nem ésszerű.

08:43
április 20, 2022
Vágólapra másolva!

Átkeresztelték az eddig Putyin nevét viselő vaddisznót

A bajorországi Mehlmeisel állatparkjába három éve került egy Oroszországból származó vaddisznó. Az állatot akkor az orosz genetikai öröksége miatt Putyinnak nevezte el a park üzemeltetője, az orosz-ukrán háború miatt azonban most szerencsésebbnek tartották, ha a közel 200 kilós állat már nem viseli az orosz elnök nevét.

Körülbelül 2700 névjavaslatból választották ki a vaddisznó új nevét, így egy népszerű bajor könyvsorozat rendőr főszereplője után Eberhofernek nevezik ezentúl.

Eberhofer a vaddisznó új neve Forrás:Wildpark Waldhaus Mehlmeisel
08:51
április 20, 2022
Vágólapra másolva!

Ismét közvetlen kapcsolat van a NAÜ és Csernobil között

Vezetője szerint helyreállt a közvetlen kommunikáció a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) és a csernobili atomerőmű között. Az orosz erők az invázió első napján, február 24-én vonultak be a csernobili atomerőmű területére, ahonnét március 31-én távoztak. A NAÜ kapcsolata március 10-én szakadt meg az erőművel.

Rafael Mariano Grossi, a NAÜ főigazgatója bejelentette, hogy a szervezet még ebben a hónapban egy szakértő csapatot küld a helyszínre, hogy nukleáris biztonsági, védelmi és radiológiai ellenőrzéseket végezzen, létfontosságú berendezéseket szállítson és megjavítsa az ügynökség távfelügyeleti rendszereit.

Március 7-i drónfelvétel a csernobili szarkofágról Forrás: EyePress via AFP
09:22
április 20, 2022
Vágólapra másolva!

Mariupolt és az Azovstal üzemet ostromolják az oroszok

Az orosz erők továbbra is Mariupolt próbálják elfoglalni, de emellett folytatják az Azovstal üzem ostromát is - írta a The Guardian az ukrán hadsereg hadműveleti jelentésére hivatkozva.

A jelentések szerint az elmúlt 24 órában tíz orosz támadást hiúsítottak meg az ukrán védők a donyecki és luhanszki területek területén.

A mariupoli Azovstal-gyár látképe Forrás: AFP/Sputnik/Ilya Pitalev
10:16
április 20, 2022
Vágólapra másolva!

Félmillió ukránt deportálhattak Oroszországba

Félmillió ukrán állampolgárt deportáltak Oroszországba - írta a Kyev Independent Ukrajna állandó ENSZ-képviselője, Szerhij Kiszliczjára hivatkozva.

A deportáltak között 121 ezer gyermek van - áll a jelentésben.

10:34
április 20, 2022
Vágólapra másolva!

Fegyverletételre szólították fel az ukránokat

Ismét a megadást ajánlotta az orosz védelmi minisztérium a mariupoli Azovsztal vas- és acélműben körbezárt ukrán erőknek, és biztonságot ígért, feltételül szabva, hogy szerdán közép-európai idő szerint 13 órától szüntessék be a harcot és tegyék le a fegyvert.

E szerint az ukrán fegyveres egységek tagjainak és külföldi zsoldosoknak kivétel nélkül fegyver és lőszer nélkül kell kivonulniuk moszkvai idő szerint 14 órától (közép-európai idő szerint 13 órától) az üzem területéről.

10:47
április 20, 2022
Vágólapra másolva!

Humanitárius folyosót nyitnak Mariupolban

Megállapodás született egy humanitárius folyosó létrehozásáról, amelyen

kimenekítik a Mariupolban rekedt civileket

- írta a BBC.

Tekintettel a Mariupolban kialakult katasztrofális humanitárius helyzetre, ma erre összpontosítjuk erőfeszítéseinket - írta Iryna Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes a Facebookon.

Az ostromlott városból a nőket, a gyerekeket és az időseket mentik ki ma délután két órától.

11:19
április 20, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint tízezer menekült érkezett tegnap is Ukrajnából

Az ukrán-magyar határszakaszon tegnap 5 482, a román-magyar határszakaszon belépők közül 6 756 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - írta összesítésében az Országos Rendőr-főkapitányság.

Szintén tegnap 520 ember, köztük

171 gyermek érkezett a háború elől menekülve Budapestre vonattal.

A különvonatokkal Kőbánya-felső vasútállomásra érkező menekülteket buszokkal vitték a BOK csarnokba.

Ukrajnai gyermekek a BOK Csarnokban Forrás: Nagy Boglárka
11:33
április 20, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb luhanszki várost bombáztak az oroszok

A luhanszki Novodruzseszk városát bombázták az oroszok az éjjel, a

város gázhálózatát és több épületet ért találat, így a városban nincs gáz

- írta a Nexta Szerhij Haidai kormányzóra hivatkozva.

11:41
április 20, 2022
Vágólapra másolva!

6000 ember menekülhet ma el Mariupolból

A ma egyeztetett humanitárius folyóson 6000 ember, nők, gyerekek és idősek hagyhatják el a várost - írta a BBC. 

A civilket 90 busz szállítja a délután két órakor megnyíló folyosón. Vagyim Boicsenkó polgármester azt mondta, 100 ezer civil marad így is a városban, a halottak számát pedig több tízezerre becsüli.

11:51
április 20, 2022
Vágólapra másolva!

Kijevbe érkezett az Európai Tanács elnöke

Kijevbe érkezett Charles Michel, az Európai Tanács elnöke - erről maga a tanácsi elnök számolt be a Twitteren szerdán.

Az Európai Unió tagországainak vezetőit tömörítő tanács elnöke közölte: Kijevben, "a szabad és demokratikus Európa szívében" tesz látogatást.

12:18
április 20, 2022
Vágólapra másolva!

Holtan találták a harkovi állatkert dolgozóit, akik ott maradtak etetni az állatokat

Holtan találtak már csak rá a harkovi állatkert két dolgozójára, akik azért maradtak ott, hogy etessék az állatokat - írta a Sky News. A dolgozók még márciusban tűntek el, a portál azt írja, lelőtték őket.

Az állatok egy részét korábban kimentették, az ott maradottak éheznek.

12:57
április 20, 2022
Vágólapra másolva!

106 ukrán lőállást semmisíthettek meg az oroszok

Az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a katonái az éjszaka folyamán 1053 ukrán katonai egységet, létesítményt támadtak, ez alatt 106 lőállást semmisítettek meg - írta a The Guardian a Reutersre hivatkozva.

A Reuters az adatokat más forrásból nem tudta ellenőrizni.

13:14
április 20, 2022
Vágólapra másolva!

Kormányhivatal: Csaknem 400 menekülőnek segítettek a humanitárius tranzitponton kedden

Kedden 361, az ukrajnai háború elől menekülő embernek segítettek a budapesti BOK Csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton. Az éjszakát 107-en töltötték a létesítményben - közölte a fővárosi kormányhivatal szerdán a honlapján.

A csaknem 4400 négyzetméter alapterületű BOK Csarnokban kulturált körülmények között várakozhatnak a menekülők. Az éjjel-nappal nyitva tartó tranzitponton ételt, italt, orvosi ellátást, tisztálkodási lehetőséget, utazásszervezést, gyereksarkot, internetelérhetőséget biztosít számukra a kormány a karitatív szervezetekkel és önkéntesekkel együttműködve.

A MÁV kihelyezett nemzetközi jegypénztárat üzemeltet a tranzitponton, ahol a menekülők átvehetik szolidaritási jegyüket.

A tranzitpontról továbbutazókat a Keleti és a Nyugati pályaudvarra, valamint a Liszt Ferenc-repülőtérre buszokkal viszik, a Magyarországon maradóknak pedig segítenek a szállás biztosításában - írták.

13:35
április 20, 2022
Vágólapra másolva!

Száz Mistral típusú légvédelmi rakétát kap Ukrajna

Száz "Mistral" típusú légvédelmi rakétát küld Norvégia Ukrajnának - írta a Kyev Independent. A francia gyártmányú föld-levegő rakétákat a norvégok már nem használják, de most is modern légvédelmi eszköznek számít.

13:49
április 20, 2022
Vágólapra másolva!

Moszkva: Következményei lesznek, ha a svédek és a finnek belépnek a NATO-ba

Oroszország figyelmeztette Svédországot és Finnországot esetleges NATO-csatlakozásuk következményeire - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerdán a Rosszija-24 tévécsatornának nyilatkozva.

"Brüsszel az Egyesült Államok égisze alatt fokozatosan vonja be Svédországot és Finnországot a struktúráiba, történtek különböző hibrid, gyakorlatoknak vagy kiképzésnek álcázott, a tényleges bevonásra irányuló intézkedések" - mondta Zaharova.

Mi minden figyelmeztetést megtettünk - mind nyilvánosan, mind kétoldalú csatornákon keresztül. Tudnak erről, ezért nem lesz min csodálkozni. Mindenről tájékoztatták őket, arról, hogy hová vezet ez az egész - tette hozzá.

A szóvivő az interjúban azt is elmondta, hogy Oroszország már nem bízik meg többé az ukrán tárgyalófélben, és Moszkva szerint Kijev továbbra is következetlenül fog viselkedni a diplomáciai egyeztetések során.

Ezzel kapcsolatban megismételte az orosz álláspontot, amely szerint Ukrajnában egy kívülről irányított rendszer van hatalmon, amely figyelemelterelésre használja a tárgyalásokat.

14:05
április 20, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrán veszteségekről számolt be az orosz védelmi minisztérium

Az Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője által ismertetett szerda délelőtti hadijelentés szerint az orosz légierő gépei 73 ukrán katonai célpontra, a rakétaerők és a tüzérség egységei pedig 1053 katonai infrastrukturális létesítményre mértek csapást kedd éjszaka.

A légvédelem hat drónt és két Tocska-U harcászati rakétát lőtt le.

A tábornok szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 140 repülőgépet, 496 drónt, 253 légvédelmi rakétarendszert, 2388 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 256 rakéta-sorozatvetőt, 1029 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 2232 különleges katonai járművet veszítettek.

A donyecki "népi milícia" szerdai tájékoztatása szerint öt ukrán katonai egység hagyta el a mariupoli Azovstal fémmű területét és tette le a fegyvert. A Telegramon megjelent közlemény szerint a megadás lehetőségéről az üzem területén szétszórt röplapokból szereztek tudomást. Az Izvesztyija című lap szerint a létesítményre kedden agitációs anyagot tartalmazó lövedékeket lőttek ki.

14:25
április 20, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint húszezer katonát veszthettek eddig az oroszok

Az ukrán védelmi minisztérium is közzé tette az eddigi orosz veszteségekről szóló aktuális listát:

14:49
április 20, 2022
Vágólapra másolva!

Kreml: A megállapodástervezetünk egyértelmű, az ukránok térfelén pattog a labda

Oroszország átadott Ukrajnának egy egyértelmű megfogalmazású megállapodástervezetet, és várja a választ - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán újságíróknak.

Dokumentumtervezetünket, amely teljesen világos, kidolgozott megfogalmazásokat tartalmaz, átadtuk az ukrán félnek. A labda az ő térfelükön van. Várjuk a választ - mondta Peszkov.

A szóvivő azzal vádolta meg az ukrán felet, hogy folyamatosan eltér a korábbi megállapodásoktól, és nem mutat hajlandóságot a tárgyalási folyamat intenzívebbé tételére.

15:38
április 20, 2022
Vágólapra másolva!

Lejárt a Mariupol védőinek adott határidő

Lejárt a határidő, ameddig Mariupol védői megadhatták volna magukat, de eddig senki nem élt a lehetőséggel - írta a BBC. 

Mint azt korábban megírtuk, délután két órától menekítenek ki mintegy 6000 civilt a városból- a harcoló felek humanitárius folyosó létrehozásáról állapodtak meg. 

15:50
április 20, 2022
Vágólapra másolva!

Mariupol polgármestere a város elhagyására szólította fel a civileket

Hamarosan

megnyitják Mariupol és Zaporizzsja között az evakuációs folyosókat,

ennek kapcsán közölt részleteket Vagyim Bojcsenko polgármester - írta a BBC.

Szétlőtt épület Mariupolban Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Leon Klein

A lakosok a város Taganrogszkaja utcáján szállhatnak fel a buszokra, és

megállnak az Azovstal acélgyár közelében is,

ahol ukrán katonák húzódnak meg, valamint a Sevcsenko körúton. Az evakuációban kilencven busz vesz részt.

Iryna Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes korábban azt mondta: nőket, gyermekeket és az időseket akarják kimenteni, de százezer civil sorsa egyelőre bizonytalan.

16:12
április 20, 2022
Vágólapra másolva!

Német külügyminiszter: A háború csak ukrán győzelemmel zárulhat

A bucsai mészárlás egyértelművé tette, hogy az Ukrajna elleni orosz háború csak ukrán győzelemmel zárulhat - jelentette ki Annalena Baerbock német külügyminiszter Rigában lett kollégájával közösen tartott sajtótájékoztatóján szerdán.

A külügyminiszter azt mondta, Németország kész közép- és hosszú távon is katonai segítséget nyújtani Ukrajnának, legyen szó három hónapról vagy három évről.Hozzátette: Berlin egymilliárd eurót bocsát rendelkezésre annak érdekében, hogy Ukrajna összetettebb fegyverrendszereket szerezzen be, amelyeket aztán hosszú távon használhat, és Németország kész biztosítani az ezek működtetéséhez szükséges képzést.

Baerbock megjegyezte: Berlin számos katonai szállítmányt küldött már Ukrajnába, amelyekről nem beszélt nyilvánosan. Aláhúzta: mindezek még nem teszik Németországot a háborúban részt vevő féllé.

Edgars Rinkevics lett külügyminiszter bejelentette, hogy az Európai Unió új intézkedéseken dolgozik, amelyek célja annak megakadályozása, hogy Moszkva meg tudja kerülni a nemzetközi szankciókat.

16:39
április 20, 2022
Vágólapra másolva!

91 éves holokauszt-túlélő halt meg egy mariupoli pincében

A 91 éves Vanda Szemjonovna Obiedkova és családja egy pincében keresett menedéket, amikor az oroszok megkezdték a déli kikötőváros bombázását - írta a Sky News a Chabad.org cikke alapján.

A portál úgy tudja, az idős asszony április 4-én halt meg, miután ő és a családja is hetekig víz és fűtés nélkül éltek. A lánya azt nyilatkozta: "A mama nem érdemelt ilyen halált".

Obiedkova asszony tízéves volt, amikor a nácik 1941-ben bevonultak a városba, az édesanyját elfogták, ő pedig egy pincében bújt el. Azt sikerült túlélnie, Mariupol ostromát nem.

17:56
április 20, 2022
Vágólapra másolva!

Az oroszok hamarosan átveszik az irányítást a mariupoli acél üzemnél, egy ukrán katona szerint

Egy, a mariupoli acél üzemben harcoló tengerészgyalogos szerint az oroszok hamarosan átveszik az irányítást

Szerhij Volina őrnagy a Sky News-nak azt nyilatkozta, hogy borzasztóak a körülmények a gyárban, de továbbra is kitartanak.

Több, mint 500 sebesültnek lenne szüksége orvosi ellátásra, de ez reménytelen a föld alatti menedékben.

Mariupol, 2022.04.16. Forrás: Sputnik via AFP/Ilya Pitalev

Az őrnagy azt mondta, hogy

az oroszok azt állítják, hogy hamarosan átveszik az irányítást. Elismerte, hogy ez nagyon is reális.

Tízszer nagyobb a túlerő a másik oldalon és a felszerelésük is jobb - mondta Szerhij Volina.

18:13
április 20, 2022
Vágólapra másolva!

Eddig több mint 5 millióan menekültek el a háború elől az ENSZ szerint

Az ENSZ menekültügyi ügynökség friss adatai szerint eddig összesen 5,03 millióan hagyták el Ukrajnáta háború miatt. További hétmillió ember pedig az országhatáron belül kényszerült elhagyni az otthonát.

Az Ukrajnából elmenekültek többsége Lengyelországba ment, de sokan menekültek Szlovákiába, Romániába, Magyarországra és Moldovába is - tudatta az ENSZ.

20:42
április 20, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország új interkontinentális ballisztikus rakétát tesztelt

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy tesztelték az új Szarmat interkontinentális ballisztikus rakétát - írja a Reuters.

Vlagyimir Putyin orosz elnököt a televízióban mutatták, amint a hadsereg tájékoztatta arról, hogy

a rakétát az ország északnyugati részén fekvő Pleseckből indították, és a távol-keleti Kamcsatka-félszigeten lévő célpontokat találta el.

A Szarmat interkontinentális ballisztikus rakéta "a legmagasabb taktikai és műszaki jellemzőkkel rendelkezik" - mondta az orosz elnök.

Az orosz védelmi tárca szerint a Szarmat

a világ legnagyobb hatóerejű és legnagyobb hatótávolságú rakétája.


A minisztérium közölte, hogy a Krasznojarszki területen lévő Uzsur rakétakomplexumban már folynak az előkészületek a fő rakétaezrednek az új rakétarendszerrel való átfegyverzésére. A fejlesztés alatt álló Szarmat rakétarendszer a Vojevoda helyét veszi át.

A Szarmat nehéz interkontinentális ballisztikus rakéta 10 vagy több robbanótöltettel szerelhető fel az amerikai kongresszusi kutatószolgálat szerint. Az új fegyver évek alatt fejlesztés alatt állt, ezért a tesztindítása nem okozott meglepetést a Nyugat számára, de különös hangsúlyt adott neki, hogy rendkívüli geopolitikai feszültség idején történt, amikor Oroszország háborút visel Ukrajnában.

22:34
április 20, 2022
Vágólapra másolva!

Ingyenesen elérhető a Menedekes mobilapplikáció

Szerdától elérhető az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság (OIF) Menedekes elnevezésű ingyenes mobilapplikációja. A főigazgatóságnak az MTI-hez eljuttatott szerdai közleménye szerint a saját fejlesztésű egyedi mobilapplikáció az orosz-ukrán háború elől menekülőknek segít a menedékeskérelem feltöltésében és adataik elektronikus rögzítésében.Azt írták: a Menedekes applikáció az OIF honlapjáról, az ukran2022.oif.gov.hu felületről tölthető le, ahol több hasznos információ is található. Az applikáció jelenleg androidos készülékeken működik, a menedékeskérelem űrlapja pedig magyar és ukrán nyelven érhető el.

Felhívták a figyelmet arra, hogy bár az applikáció segítségével gyorsul az ügyintézési folyamat, az adatok elektronikus rögzítése még nem minősül a kérelem benyújtásának, továbbra is személyesen meg kell jelenni a fénykép és ujjnyomat rögzítése miatt.Az elektronikus adatrögzítés előnyének nevezték ugyanakkor, hogy a menekültügyi hatóság a regisztrációnál megadott e-mail címen már előzetesen tájékoztathatja a kérelmezőket a lényeges körülményekről, például arról, ha hiánypótlásra van szükség.

Hozzátették: a mobilapplikáció mellett az Enter Hungary felületen keresztül is van lehetőség előzetes regisztrációt követően a menedékeskérelem előzetes benyújtására, és a kérelmező adatainak rögzítésére.

A közleményben jelezték: az elismert menedékest, vagy menedéket kérelmezőt foglalkoztatni kívánó munkáltatóknak is elkészült a foglalkoztatás bejelentését megkönnyítő elektronikus űrlap, mely az Enter Hungary felületen érhető el.
Az OIF az orosz-ukrán konfliktus kezdete óta kedd reggelig 16 733 menedékeskénti elismerés iránti kérelmet regisztrált - közölték.

00:03
április 20, 2022
Vágólapra másolva!

Charles Michel: Az EU mindent megtesz, hogy Ukrajna megnyerje a háborút

Az Európai Unió minden tőle telhetőt megtesz, hogy Ukrajna megnyerje az Oroszország által indított háborút, Vlagyimir Putyinnak nem fog sikerülni megosztani az európaiakat - jelentette ki szerdán Kijevben Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az ukrán elnökkel közös tartott sajtótájékoztatón, ahol Volodimir Zelenszkij prioritásnak nevezte Ukrajna európai uniós csatlakozását.

"Nincsenek egyedül, önökkel vagyunk és minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy támogassuk önöket, hogy Ukrajna nyerje meg a háborút" - jelentette ki a sajtótájékoztatón Charles Michel.
Az ukrán fővárosba látogató Michel elmondta, hogy "mély benyomást" tett rá a kezdetektől fogva Zelenszkij "személyes parancsnoksága" a február 24-i orosz lerohanás kezdete óta, amely az ukrán lakosság orosz haderőkkel szembeni bátorságáról tanúskodik.

Az Európai Tanács által közreadott képen Charles Michel, az Európai Tanács elnöke és Olga Sztefanisina ukrán miniszterelnök-helyettes látogatást tesz Borodjankában 2022. április 20-án. Forrás: MTI/EPA/Európai Tanács/Dario Pignatelli

Vlagyimir Putyin orosz elnöknek "nem fog sikerülni sem lerombolnia Ukrajna szuverenitását, sem megosztani az Európai Uniót" - mondta Michel, aki üdvözölte, hogy a huszonhét tagállam képes közösen dönteni, egyhangúlag elfogadni az Oroszország elleni súlyos szankciók több hullámát.

A legfontosabb célnak nevezte annak az elérését, hogy a szankciók fájdalmasak legyenek Putyin rendszere számára, és megígérte, hogy rövidesen az orosz kőolaj- és földgázexportot veszik célba, ahogy azt Zelenszkij kérte.

"Nagyon keményen dolgozunk, hogy meg tudjuk hozni a szükséges döntéseket, hogy elérjük a közös célt" - mutatott rá Charles Michel, miközben az EU továbbra is függ az orosz szállításoktól.
A politikus ugyanakkor úgy vélte, hogy rendkívül nehéz lesz megváltoztatni a Kreml viselkedését.
"Két eszközünk van: az Ukrajnának nyújtott támogatás és a szankciók. Ezeket az eszközöket kell felhasználnunk, hogy bizonyosak legyünk abban, hogy Ukrajna nyeri meg a háborút".

Volodimir Zelenszkij hangsúlyozta, hogy Ukrajna európai uniós csatlakozása "prioritás" az állam az és ukrán nép ereje szempontjából.
Az ukrán elnök kijelentette, hogy a fegyverszállítások miatt szorosabbá váltak a kapcsolatok a Nyugattal. "Az Ukrajnának szánt katonai felszerelések érkezésének az időpontja egyre világosabb" - mondta az ukrán elnök, aki ismételten felszólította az uniót az orosz kőolaj- és földgázexport elleni szankciókra.

Szerdán Charles Michel elutazott a Kijev melletti Borogyankára, ahol az ukrán hatóságok szerint az orosz csapatok polgári személyeket "mészároltak le". Az uniós vezető elítélte a Moszkva által elkövetett háborús bűnöket.

Ugyancsak szerdán Stéphane Dujarric, az ENSZ főtitkárának szóvivője közleményben jelentette be, hogy Kijevbe és Moszkvába is el kíván utazni António Guterres.
Dujarric közölte: kedden adták át a leveleket Oroszország és Ukrajna állandó ENSZ-képviseletének, amelyben a főtitkár kéri Vlagyimir Putyin orosz, illetve Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hogy fogadja őt Moszkvában, illetve Kijevben.

A főtitkár közölte: a nagy veszély és súlyos helyzet miatt meg szeretné vitatni azokat a sürgős lépéseket, amelyekkel békét lehet teremteni Ukrajnában, valamint biztosítani a többoldalú kapcsolatok jövőjét az ENSZ alapokmánya és a nemzetközi jog alapján - áll a közleményben.

06:52
április 21, 2022
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Az orosz-ukrán háború friss fejleményeiről ITT ÍRUNK a továbbiakban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!