Újabb települést foglaltak el az oroszok Donyecknél, egyre fokozódnak a harcok

Események

ukrajna, oroszország, orosz-ukrán, konfliktus, háború, válság
Jaszinuvata, 2022. augusztus 10. Az ukrajnai oroszbarát szakadár "Donyecki Népköztársaság" milíciájának tagja 2A36 Hjacint-B 152 mm-es ágyúval készül ukrán célpontot lőni a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Jaszinuvata térségében 2022. augusztus 10-én. MTI/AP
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 171. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül26 bejegyzés
07:44
augusztus 13, 2022
Vágólapra másolva!

Ez történt pénteken

Előző napi közvetítésünket ITT TALÁLJA!

07:52
augusztus 13, 2022
Vágólapra másolva!

Pentagon: Ukrajna bombázta a krími orosz légitámaszpontot

A Pentagon szerint Ukrajna támadta meg a krími orosz légitámaszpontot augusztus 9-én, a csapásban 12 orosz harcigép megsemmisült. A Pentagon szerint a támadásban nem használtak amerikai fegyvereket.

07:57
augusztus 13, 2022
Vágólapra másolva!

Fontos utánpótlási vonalat vágtak el az ukránok

Az ukránok lerombolták az utolsó működő hidat, amelyet az orosz erők katonai felszerelések szállítására használtak a Kakhovka vízerőmű közelében.

08:27
augusztus 13, 2022
Vágólapra másolva!

Gránátot dobott a drón az orosz tankra - videó

09:13
augusztus 13, 2022
Vágólapra másolva!

Felpörgött az orosz offenzíva

Az orosz offenízva Donyeck és Luhanszk megyékre koncentrál, emellett próbálják megtartani Herszon, Harkov, Zaporizzsja és Mikolajiv megyék eddig megszállt részeit - jelentette az ukrán vezérkar.

Az orosz tüzérség Szumi és Csernyihiv régiókat lövi, az ukránok fekete tengeri kommunikációját pedig próbálják elvágni.

09:51
augusztus 13, 2022
Vágólapra másolva!

Harminc rakétát lőttek ki az oroszok a dnyipropetroszki régióra

A rakéták lakónegyedekbe csapódtak be, több mint húsz épületet ért találat, közöttük emeletes házakat és más lakóházakat is leromboltak - jelentette Valentyin Reznyicsenko, a terület kormányzója.

10:38
augusztus 13, 2022
Vágólapra másolva!

Öt halott, 35 sebesült a donyecki csapásokban

Kramatorszkban, Bakhmutban, Kurakhove-ban, és Kodemában is voltak áldozatok – jelentette Pavlo Kirilenko kormányzó.

11:01
augusztus 13, 2022
Vágólapra másolva!

Lőszerraktárakat, logisztikai célpontokat támadtak az ukránok Herszonban

Az ISW szerint az ukrán partizánok valószínűleg orosz megbízottakat és oroszbarát kollaboránsokat vesznek célba, hogy szabotálják a közelgő látszat-népszavazásokat az ideiglenesen megszállt régiókban.

11:43
augusztus 13, 2022
Vágólapra másolva!

Polgármester: Az oroszok katonai bázist csináltak a melitopoli kórházból

Ivan Fedorov, Melitopol polgármestere szerint az oroszok katonai bázist létesítettek a város központjában, erre a kórházat használják fel.

12:01
augusztus 13, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint 16 ezer menekülő érkezett tegnap Ukrajnából

Magyarországra tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 8165, a román-magyar határszakaszon belépők közül 8832 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - írta közleményében az Országos Rendőr-főkapitányság. 

A beléptetettek közül a rendőrség 324 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől szintén tegnap 170 ember, köztük 59 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

12:19
augusztus 13, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint háromezer lakóház sérült meg Irpinyben

A város infrastruktúrájának csaknem teljes átvizsgálása után állapították meg, hogy 3247 lakóépületet ért kár – jelentette be Olekszandr Markuscsin, Irpin polgármestere

A sérült és megsemmisült infrastruktúra javításához, újjáépítéséhez hazai és nemzetközi forrásokat próbálnak szerezni – mondta Markuscsin.

12:35
augusztus 13, 2022
Vágólapra másolva!

Több tucat épület semmisült meg Nikopolban – képek

Mint ahogy korábbi bejegyzésünkben írtuk, mintegy harminc rakétát lőttek ki az oroszok a dnyipropetrovszki régióra, a rakéták emeletes házakat, lakóházakat, és egy óvodát is eltaláltak – közölte a régió vezetője Valentyin Reznyicsenko.

12:43
augusztus 13, 2022
Vágólapra másolva!

Harkov az orosz bombázás után – videó

12:59
augusztus 13, 2022
Vágólapra másolva!

Moszkva: megszűnhet a diplomáciai kapcsolat az Egyesült Államokkal

Moszkva szerint a diplomáciai kapcsolatok sérülésével vagy akár megszüntetésével járhat, ha Washington a terrorizmust támogató államnak nyilvánítja Oroszországot - idézte az orosz külügyminisztérium egyik vezető tisztségviselőjének nyilatkozatát a TASZSZ orosz hírügynökség.

Alekszandr Darcsijev, az orosz külügyminisztérium észak-amerikai osztályának vezetője pénteki nyilatkozatában leszögezte: ha az Egyesült Államok szenátusa megszavazza, hogy Oroszországot "terrorizmus támogató államnak" nyilvánítsák, az visszafordíthatatlanná teszi Moszkva és Washington kapcsolatát.

13:24
augusztus 13, 2022
Vágólapra másolva!

Két újabb gabonahajó indult el Ukrajnából

Mindkét hajó Törökországba tart - jelentette a Reuters. Az egyik 12 ezer tonna kukoricával van megrakodva, a másik 3000 tonna napraforgómagot szállít.

13:57
augusztus 13, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna lelőtt egy orosz Szu-25-ös repülőgépet - képek

A vadászgép mellett az elmúlt 24 órában az ukrán hadsereg négy orosz Orlan-10-es drónt is megsemmisített Ukrajna keleti részén - jelentette az ukrán hadsereg.

14:36
augusztus 13, 2022
Vágólapra másolva!

Meggyengítették az orosz pozíciókat a Dnyeper hídjai elleni ukrán csapások

Jelentősen meggyengítette az orosz pozíciókat Ukrajna déli részén, hogy az ukrán haderő sikeres ellentámadásokat indított a Dnyeper folyó átkelési pontjai ellen - állapította meg szombat reggeli értékelésében az ukrajnai hadihelyzetről a brit hírszerzés.

A brit védelmi minisztérium által kiadott tájékoztatás szerint jelenleg a folyón átívelő két fő híd egyike sem alkalmas arra, hogy jelentős mennyiségű katonai felszerelést szállítsanak át rajta a folyótól nyugatra elhelyezkedő orosz erőknek. A brit hatóságok szerint az orosz csapatoknak csak felületes javításokat sikerült végezniük az antonivkai hídon, a másik hídon pedig jelen állapotában egyáltalán nem tudnak átkelni nehéz katonai járművek.

14:56
augusztus 13, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb települést foglaltak el az oroszok

Az orosz védelmi minisztérium mai bejelentése szerint katonáik ellenőrzésük alá vonták az ukrajnai Donyeck határán fekvő Pisky falut.

15:35
augusztus 13, 2022
Vágólapra másolva!

Megnevezte Oroszország kit kér cserébe az amerikai fogolyért

Az Egyesült Államok és Oroszország egy olyan fogolycseréről tárgyal, amelynek keretében egy hírhedt orosz fegyverkereskedőt cserélnének el Brittney Griner amerikai kosárlabdasztárra - közölte szombaton egy orosz diplomata.

Ez volt az első alkalom, hogy Oroszország kimondta, hogy a tárgyalások a "halál kereskedőjeként" is ismert Viktor Bout cseréjéről szólnak a kétszeres olimpikon Grinerért - írja az AFP.

"A csere nagyon kényes témájáról szóló megbeszélések az elnökeink által választott csatornákon keresztül folynak" - idézte Alekszandr Datchievet, az orosz külügyminisztérium észak-amerikai osztályának vezetőjét a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

16:21
augusztus 13, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrán külügyminiszter: Panaszkodjanak a háborút támogató oroszoknak

Azok az oroszok, akiket felháborít az a kilátás, hogy megtiltják az Európába irányuló turistautazást, panaszaikat a Kremlhez és a háborút támogató honfitársaik több mint 70%-ához intézhetik. Senki sem javasolja annak a néhány orosznak a kitiltását, akiknek esetleg menedékjogra vagy humanitárius beutazásra van szükségük – írta a Kuleba a Twitteren.

Korábban Zelenszkij ukrán elnök beszélt arról, hogy ki kellene tiltani az orosz turistákat az EU-ból.

17:17
augusztus 13, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukránok szerint ezt jelentené a béketárgyalás

Az orosz és ukrán fél közötti béketárgyalások folytatása Oroszország győzelmének elismerését jelentené - mondta Mihail Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója.

Az Orosz Föderációval folytatott tárgyalások folytatása ma csak egy dolgot jelentenének: azt, hogy Oroszország győzött, Ukrajna pedig vereséget szenvedett - ahogyan Ukrajnával együtt az európai demokratikus értékek is - hangsúlyozta Podoljak egy interjúban.

A politikus megjegyezte, jelenleg Kijevnek nincs oka a béketárgyalások folytatására - írja az iz.ru.

18:24
augusztus 13, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb HIMARS megsemmisítéséről számolt be az orosz védelmi minisztérium

Az orosz hadsereg megsemmisített egy amerikai gyártmányú HIMARS-rakétarendszert és egy hozzátartozó lőszerraktárt az ukrajnai Kramatorszk közelében - közölte a moszkvai védelmi minisztérium szombaton.

A tárca hozzátette: az orosz csapatok teljesen ellenőrzésük alá vonták a kelet-ukrajnai Donyeck határában fekvő Piszkit. Az orosz és a Moszkva-barát erők több mint egy héttel korábban már beszámoltak a falu elfoglalásáról.

Luhanszk megye megszerzését követően Oroszország arra törekszik, hogy a szomszédos Donyeck megyét is elfoglalja. A két terület alkotja a Donyec-medencét, amely az ukrán szén- és acélipar központja.

Donyeck városa 2014 óta a Moszkva-barát szakadárok kezén van, de a hasonló nevű megye jelentős részben az ukrán csapatok ellenőrzése alatt áll.

19:09
augusztus 13, 2022
Vágólapra másolva!

Újra az erőműveket lövik Ukrajnában

Az Ukrán Fegyveres Erők kilenc tüzérségi lövedéket lőttek ki az Enerhodari erőművel szomszédos területre - ezt augusztus 13-án, szombaton jelentette be a városi közigazgatás.

Ukrajna fegyveres erői és alakulatai továbbra is támadják a zaporizzsjei atomerőmű és Enerhodar város területét.

Korábban az iz.ru arról számolt be, hogy augusztus 11-én az orosz légvédelmi rendszerek visszaverték az ukrán hadsereg összes éjszakai támadását Enerhodar városa ellen, ahol a zaporozsjei atomerőmű található.

19:49
augusztus 13, 2022
Vágólapra másolva!

Egyre több ukrán menekül el a besorozás elől

A hadköteles ukránok diáknak kiadva magukat tömegesen menekülnek a balti országokba és Lengyelországba, hogy elkerüljék a besorozást.- írja a lenta.ru.

Az Ukrán Fegyveres Erőkben (APU) való szolgálat elkerülésének ezt a módját használják ki az embercsempészek, akik jelentős összegért segítséget ígérnek mindenkinek, aki el akarja hagyni az országot.

Rengeteg ilyen jellegű "szolgáltatást" ígérő hirdetés jelent meg az ukrán közösségi médiában a közelmúltban, ezért jelentősen megszigorodott az Ukrajnából kilépők iratainak ellenőrzése a határokon.

21:26
augusztus 13, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország újabb kemény üzenete

Augusztus 13-án Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő ironikusan emlékeztette Kae Kallas észt miniszterelnököt korábbi szavaira, miszerint Európába látogatni általában "kiváltság, nem pedig jog". A diplomata rámutatott, hogy milyen mindennapi szükségletek váltak mára "kiváltsággá" maguknak az európai lakosoknak - írja az iz.ru.

"Arra a kérdésre, hogy az európaiaknak most mi valójában a "kiváltság" - mint kiderült például fűteni és szellőztetni - írta a tárca képviselője a Telegram-csatornáján.

Zaharova csatolt egy linket a poszthoz egy olyan kiadványból, ami a párizsi üzletek büntetéséről szól a nyitott ajtókkal működő légkondicionálók miatt. Augusztus 10-től a francia főváros kereskedelmi építményei 150 euróig terjedő bírságokat kaphatnak az energia ilyen "pazarlása" miatt.

22:54
augusztus 13, 2022
Vágólapra másolva!

Itt az orosz válasz az amerikaiaknak

Az Amerikai Egyesült Államok azon döntése, hogy Oroszországot "a terrorizmust támogató országnak" nyilvánítják, a politikai őrület megnyilvánulása lehet - ezt augusztus 13-án, szombaton jelentette ki Grigorij Karaszin, az orosz Föderációs Tanács nemzetközi ügyekkel foglalkozó bizottságának elnöke az Izvesztyija című lapnak adott interjújában.

"Ha az Egyesült Államok meghozza ezt a döntést, az a politikai őrület megnyilvánulása lesz, amely a nemzetközi légkört a szakadék szélére sodorja. Szeretném, ha kétszer is meggondolnák" - mondta Karaszin.

Karaszin reményét fejezte ki, hogy az Egyesült Államokban még vannak épeszű és nyugodt emberek.

Egyúttal figyelmeztetett arra, hogy Washington számára a kemény hangvételű nyilatkozatok és az "őrült döntések" szörnyű következményekkel járhatnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!