A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Egymást követik az orosz bombatámadások

Események

war Horizontal orosz ukrán háború
Ukrán tüzérek egy önjáró, 152 mm-es SAU 2S3 Akatsiya lövegből lövik az orosz csapatokat a Donyeck régióban
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 231. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül41 bejegyzés
06:02
október 12, 2022
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:22
október 12, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Gyors és hatékony a helyreállítás

A helyreállítási munkák meglehetősen gyorsan és hatékonyan zajlanak az egész országban. Ha nem lettek volna a keddi csapások, máris helyreállítottuk volna azt az energiaellátást, a vízellátást és a kommunikációt, amit hétfőn megrongáltak a terroristák - mondta éjszakai videóüzenetében az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij szerint "ahol pusztulás volt, ott mindenhol megújul az infrastruktúra. Ahol veszteségek voltak, ott már van vagy lesz építkezés. Ahol az ellenség reményei voltak, ott az orosz államiság romjai lesznek."

06:28
október 12, 2022
Vágólapra másolva!

Önmérséklet az áramfogyasztásban

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sikeresnek értékelte a kezdeményezést, amivel a 17 és 22 óra közti áram csúcsfogyasztást igyekeznek mérsékelni Ukrajna-szerte.  Az emberek lelkiismeretességének köszönhetően országban átlagosan az energia tizedét sikerült megtakarítani, ami lehetővé tette a elektromos rendszer stabilabb működését.

Az elnök további önmérsékletre kérte az embereket, hogy a csúcsidószaki rendszerterhelést negyedével sikerüljön csökkenteni, ezért továbbra is azt kérik, hogy a sok áramot igénylő háztartási készülékek működtetését lehetőleg halasszák a nap más óráira.

06:47
október 12, 2022
Vágólapra másolva!

Joe Biden szerint Putyin nem vet be atomfegyvert

Joe Biden amerikai elnök azt mondta, nem hiszi, hogy Vlagyimir Putyin taktikai atomfegyvert használna az Ukrajnával vívott háborúban.

Az orosz nukleáris doktrína lehetővé teszi az úgynevezett taktikai nukleáris fegyver – egy korlátozott nukleáris robbanás – használatát egy hagyományos konfliktusban, hogy az ellenség meghátráljon.

07:14
október 12, 2022
Vágólapra másolva!

Szlovák fegyverek Ukrajnának

Németország, Norvégia és Dánia közösen kíván vásárolni 16 darab Zuzana-2 önjáró löveget Szlovákiától, hogy további segítséget nyújtson Ukrajnának – írja a Kyiv Independent. A tüzérségi rendszer egy 52-es kaliberű löveggel rendelkezik, nagy hatótávolsággal, nagy pontossággal és tűzgyorsasággal. A fegyvereket Szlovákiában gyártják, előzetes átadásuk 2023-ban várható.

07:38
október 12, 2022
Vágólapra másolva!

20-ra nőtt az áldozatok száma

20-ra emelkedett az október 10-i orosz rakétatámadások halottainak száma, 108 ember sebesült meg – közölte Olekszandr Horunzsij, az ukrán Állami Sürgősségi Szolgálat szóvivője. Több mint 200 épület sérült meg, köztük 45 ház, 30 lakóház és kritikus infrastruktúra. A támadások 15 régióban az áramellátást is megrongálták.

08:09
október 12, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb légicsapás érte Zaporizzsját

Az orosz erők október 11-én éjszaka ismét célba vették Zaporizzsja városát, közölte a megye kormányzója, Olekszandr Sztaruk. Az áldozatokról és a károkról egyelőre nem érkezett információ.

08:33
október 12, 2022
Vágólapra másolva!

Egy orosz helikopter 12 rakétát lőtt ki

Szumi megye kormányzója, Dmitro Zsivickij azt mondta, hogy kedden egy orosz helikopter 12 rakétát lőtt ki egy mezőgazdasági létesítmény ellen. A helikopter nem lépte át a határt, hogy megtámadja Ukrajna északi régióját.

08:35
október 12, 2022
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. október 11-én az ukrán-magyar határszakaszon 5189 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 3879 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 164 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2022. október 11-én 115 ember, köztük 31 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

08:53
október 12, 2022
Vágólapra másolva!

Fokozott infrastruktúra-védelem

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár ígéretet tett a létfontosságú infrastruktúra védelmének fokozására, válaszul az Északi Áramlat gázvezetékek elleni szabotázsra. A NATO megduplázta jelenlétét a Balti- és az Északi-tengeren, a több mint 30 cirkáló hajót repülőgépek és tengeralattjárók támogatják.
Stoltenberg azt is mondta, hogy a szövetség szoros figyelemmel kíséri az orosz nukleáris erőket, mivel az ország "veszteségekkel küzd az ukrán csatatéren".

09:44
október 12, 2022
Vágólapra másolva!

Moszkva figyelmeztet

Moszkva újabb figyelmeztetést adott ki a Nyugatnak az ukrajnai háborúban való részvétele miatt. Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes kijelentette, hogy Oroszország megfelelő ellenintézkedéseket fog tenni a Nyugat "növekvő szerepvállalására". Az állami tulajdonban lévő RIA hírügynökség kommentárjában azt mondta: "Figyelmeztetjük és reméljük, hogy felismerik az ellenőrizetlen eszkaláció veszélyét Washingtonban és más nyugati fővárosokban."

10:04
október 12, 2022
Vágólapra másolva!

Az orosz védelmi miniszter egyeztetett török kollégájával

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter telefonbeszélgetést folytatott török ??kollégájával, Hulusi Akarral – áll az orosz védelmi minisztérium közleményében. A TASZSZ hírügynökség jelentése szerint megvitatták az ukrajnai helyzetet, valamint az ENSZ és Törökország közreműködésével júliusban kötött megállapodás állapotát, amelynek célja Ukrajna agrárexportjának feloldása.
A tervek szerint csütörtökön Kazahsztánban találkozik Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török ??elnök, hogy Ukrajnáról és más kérdésekről tárgyaljanak.

10:30
október 12, 2022
Vágólapra másolva!

Robbanások Herszonban és Melitopolban

Az orosz ellenőrzés alatt álló dél-ukrajnai Herszon városából öt, a szintén megszállt Melitopolból pedig legalább egy robbanást jelentettek a helyi hatóságok szerda reggel az orosz média beszámolói szerint.

Herszon az azonos nevű megye székhelye nem messze a Krím félszigettől, és az első városok között esett el, amikor Oroszország februárban offenzívát indított Ukrajna ellen.

Melitopol Zaporizzsja megye déli részén fekszik, és a város elűzött polgármestere, Ivan Fjodorov a Telegramon számolt be arról, hogy a városban erős robbanás történt.
A RIA orosz hírügynökség a helyi orosz rendőri erőkre hivatkozva azt írta, hogy a város központi piacán lépett működésbe robbanószerkezet, de áldozatok nincsenek.

10:44
október 12, 2022
Vágólapra másolva!

Harmadik front megnyitásával aggasztják az ukránokat

A héten Alekszandar Lukasenka fehérorosz elnök bejelentette, hogy megállapodott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel egy közös, regionális katonai egység létrehozásáról. Michael Clarke professzor, a brit védelmi és biztonsági elemző, a Royal United Services Institute (RUSI) volt főigazgatója szerint komolyan nem kell tartani egy ilyen egység hatékonyságától.

Szerinte Fehéroroszország fegyveres erői annyira gyengék, hogy rövid időn belül 6-7000 katonánál többet képtelenek lennének kiállítani.

"Azzal, hogy fehéroroszok és a csatából kivont orosz egységek egy részének közös gyakorlatozásáról beszélnek, aggasztják az ukránokat, hogy azt gondolják, megnyílhat egy harmadik front Ukrajna északnyugati részén, elvonva az ukrán erőket az ország déli részétől."  

11:12
október 12, 2022
Vágólapra másolva!

Letartóztatások a Krími híd felrobbantásának ügyében

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat őrizetbe vette a Krími híd elleni támadás nyolc gyanúsítottját.

Részleteket ITT olvashat.

11:32
október 12, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrán utászok képzésében segít Kanada

Anita Anand kanadai védelmi miniszter varsó látogatásán bejelentette, hogy a következő hetekben Kanada körülbelül 40 hadmérnököt küld Lengyelországba, hogy segítsen a lengyel erőknek kiképezni az ukrán utászokat mérnöki felderítésre és robbanóanyag-kutatásra.A kanadai fegyveres erőknél 2015 óta több mint 33 000 ukrán katonai és biztonsági személy kapott kiképzést, de február óta felfüggesztették a programot. Kanada a háború kitörése óta a lengyel hadseregnek nyújt támogatást a menekülteket befogadó központok kiépítésében, és segítettek a brit székhelyű képzési programok beindításában.

11:57
október 12, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb légiriadó Kijevben

Az oroszok hétfőn és kedden is súlyos csapásokat mértek Ukrajnára és úgy tűnik, hogy a rakétázás folytatódni fog az elkövetkező napokban. Az orosz célpontok között hőerőművek, vasúti csomópontok, kommunikációs központok és katonai létesítmények is szerepeltek korábban, vagyis a létfontosságú infrastruktúrát szeretnék megbénítani. Mindez akár egy közelgő offenzíva előjele is lehet, hiszen korábban is hasonló sorrendben zajlottak az események.

12:10
október 12, 2022
Vágólapra másolva!

Elon Musk tagadja, hogy beszélt volna Putyinnal a béketervéről

Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója cáfolta azokat az állításokat, amelyek szerint Vlagyimir Putyinnal egyeztetett, mielőtt Twitter-üzenetben megosztotta volna ukrán-orosz béketervét. Musk ebben azt javasolta, hogy az elcsatolt területeken a népszavazásokat az ENSZ felügyelete mellett ismételjék meg, Ukrajna pedig fogadja el a semlegesség egy formáját.

"Csak egyszer beszéltem Putyinnal, és ez körülbelül 18 hónappal ezelőtt volt. A téma az űr volt" - állította Elon Musk.

12:17
október 12, 2022
Vágólapra másolva!

Légiriadó Ukrajnában - térkép

12:38
október 12, 2022
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok figyelmeztette Ukrajnát

A New York Times leplezte le, hogy az amerikai főnökei tudta nélkül hajtott végre Zelenszkij merényletet Darija Dugina ellen. A Politico szerint az Egyesült Államok felháborodott a moszkvai pokolgépes támadást követően és arra figyelmeztették az ukránokat, hogy a jövőben tartózkodjanak az féle provokációtól, hiszen ez csak a helyzet eszkalációjához vezet.

12:59
október 12, 2022
Vágólapra másolva!

Moszkva üzent a Nyugatnak

Marija Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerint a Nyugat kettősmércét alkalmaz a Kercsi híd elleni terrortámadás kapcsán. Szerinte Kijev a robbantással nem csak a nemzetközi jogi normákat sértette meg, hanem civilizálatlan országként viselkedett. Szerintük a nyugati vezetők csak szóban állnak ki az emberei jogok mellett, de az oroszajkú emberek nyolc éven át tartó üldözése nem érdekelte őket. Hozzátette, hogy az ENSZ sem válaszol a Kercsi hídon történt robbantással kapcsolatos kérdésekre és a nyugati országok sem ítélték el a terrorcselekményt.

13:16
október 12, 2022
Vágólapra másolva!

Fontos orosz vezető halt meg

Meghalt Nikolaj Petrunin, az orosz Duma képviselője, számolt be róla az Izvesztija. A közlemény szerint Petrunin hosszas betegség után, 46 évesen halt meg. Képviselői munkája mellett az orosz alsóház energiaügyi bizottságában töltött be vezető szerepet.

13:41
október 12, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb rakétatámadások

Dnyepropetrovszk és Szumi térségekben több robbanás is történt a helyi hatóságok szerint. Ennek következtében a területek jelentős részén nincs áram.

13:55
október 12, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz bejelentés az európai szankcióellenes tüntetésekről

Dimitrij Iszlamov, az orosz Duma energiaügyi bizottságának alelnöke szerint az Európában tapasztalható tüntetések csak fokozódni fognak az elkövetkező időszakban az elhibázott uniós döntések miatt. Kiemelte, hogy a mostani energetikai krízis fontos kiváltó oka az is, hogy az unió elfordult a széntől és az atomenergiától, így Oroszország volt az egyetlen megoldás számos ország számára.

A szankciók, a szabotázsok és a terrortámadások miatt azonban Európa energia nélkül marad - mondta.

14:50
október 12, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország új térképe - kép

Oroszországban megkezdték azoknak a térképeknek az árusítását, amelyeken már az ukránoktól elszakadó négy régió is Oroszország területéhez tartozik.

15:02
október 12, 2022
Vágólapra másolva!

Putyin újra felszólalt

Vlagyimir Putyin szerint Kijev régóta terrorista módszereket használ, ennek bizonyítékait pedig ők maguk teszik közzé az interneten. Amikor rájönnek hibájukra, törlik a tartalmakat. Az orosz elnök arról is beszélt, hogy Oroszország hajlandó energiahordozókat szállítani Európának, azonban a labda most az európai térfélen pattog. A Északi Áramlattal kapcsolatban elmondta, hogy ki lehet javítani a károkat, de ennek csak akkor van értelme, ha garantálni tudják a vezetékek biztonságát - számolt be róla a Ria Novosti Telegram-csatornája.

15:37
október 12, 2022
Vágólapra másolva!

Putyin bizalmasa az atomfegyverekről beszélt

Káros és provokatív a nyugati vezetők retorikája a nukleáris fegyverek lehetséges alkalmazásáról - jelentette ki szerdán Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán újságíróknak.

Szólt arról is, hogy az orosz hadsereg mozgósításának nincs újabb hulláma, miután egyes regionális tisztviselők arról számoltak be, fokozzák a mozgósítási erőfeszítéseket. Újságíróknak azt tanácsolta, hogy erről a regionális kormányzóknál kell érdeklődni.

A Kreml szóvivője egyben hangsúlyozta, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár keddi kijelentései megerősítésnek tekinthetők abban, hogy a NATO Ukrajna oldalán harcol Ukrajna és Oroszország konfliktusában.

16:39
október 12, 2022
Vágólapra másolva!

Eltávolítják Elon Musk posztereit Odesszában - videó

Odesszában megkezdték azon poszterek eltávolítását, amelyeken köszönetet nyilvánítanak Elon Musknak. A Tesla és a SpaceX vezére korábban nagy támogatója volt Ukrajnának, azonban miután tárgyalásokat és kompromisszumot javasolt az ukrán - orosz konfliktus lezárására, népellenséggé vált Ukrajnában.

16:49
október 12, 2022
Vágólapra másolva!

Bulgária bejelentése Oroszországról

A hivatalos és diplomata útlevéllel rendelkező oroszok nem léphetnek majd be Bulgáriába vízum nélkül, számolt be a helyi televízióra hivatkozva a Ria Novosti.

17:17
október 12, 2022
Vágólapra másolva!

Új információk a Barátság vezetékről

Korábban az Origo is beszámolt róla, hogy szivárog a Barátság kőolajvezeték. Mint kiderült, egy technológiai hiba okozhatta a szivárgást, de továbbra sem zárható ki, hogy szabotázs történt. A hatóságok szerint nagyjából tíz napot vesz igénybe, amíg a hibát teljesen elhárítják.

17:23
október 12, 2022
Vágólapra másolva!

Bankot akartak felgyújtani Péterváron - videó

Szentpéterváron egy nyugdíjas próbálta meg felgyújtani a Sberbank egyik bankfiókját. A szemtanúk szerint a nő a Komendantszkij sugárúton lévő bankfiókhoz érkezve azt kiáltotta, hogy dicsőség Ukrajnának, majd egy tárgyat dobott a földre, ami ki is gyulladt. Ezt követően az elkövető nem hagyta el a helyszínt, nyugodtan telefonált. Az intézkedő rendőrökkel szemben nem tanúsított erőszakot, követte az utasításaikat. Állítólag azt mondtam nekik, hogy a a küldetését elvégezte, tehát most már vigyék el innen.

17:42
október 12, 2022
Vágólapra másolva!

Fontos célpontokra mértek csapást az oroszok

Az orosz erők szerdán csapást mértek energetikai létesítményekre az ország keleti részében lévő Dnyipropetrovszk megye kamjanszkei járásában, a támadás következtében nagy kiterjedésű tűz ütött ki - közölte Valentin Reznyicsenko, a régió kormányzója a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

A tisztségviselő szavai szerint a tűzoltók most is oltják a tüzet. Ezután az energetikai mérnökök megpróbálják helyreállítani a sérült berendezéseket.

Az orosz erők egész éjjel lőtték Grad rakéta-sorozatvetőkkel és más nehézfegyverekkel a régióban lévő Nyikopol várost és környékét - írta az Ukrajinszka Pravda hírportál a megyei kormányzói hivatal korábbi közlése alapján.

17:47
október 12, 2022
Vágólapra másolva!

Drámai Gazprom bejelentés

A Gazprom vezére szerint több mint egy évig tartanak majd az Északi Áramlat javítási munkálatai - idézte a Ria Novosti.

18:02
október 12, 2022
Vágólapra másolva!

Putyin megdöbbentő bejelentése a gázszállításról

Oroszország kész növelni a gázszállítást Európába - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán Moszkvában az Orosz Energiahét 2022 rendezvény plenáris ülésén.

Putyin szerint a megrongált Északi Áramlat vezetékek gáztranzitja áthelyezhető lenne a Fekete-tenger térségébe. Mint mondta, Törökországban jelentős gázcsomópontot lehetne létrehozni, ha ebben Európa is érdekelt lenne. Kifejezte Oroszország készségét a gázszállításra az Északi Áramlat-2 vezeték megmaradt kapacitásain keresztül.

18:31
október 12, 2022
Vágólapra másolva!

Térképen a front jelenlegi állása

18:48
október 12, 2022
Vágólapra másolva!

Az EU-ban képezhetik ki az ukrán katonákat

Az Állandó Képviselők Bizottsága megállapodott abban, hogy új missziót hoznak létre az ukrán katonák kiképzésére. Az első körben összesen 15 ezer ukránt képezhetnek majd ki. Németország és Lengyelország már jelezte, hogy elszállásolja a missziót, de végleges döntés csak október 17-én várható. A megállapodás lehetővé teszi majd, hogy a fogadóországokkan támaszpontot és kiképzési központot hozzanak létre - írja a Ria Novosti.

19:32
október 12, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukránok áramkimaradások elkerülése miatt 25%-kal csökkentik az áramfogyasztást

Ukrajna miniszterelnöke, Denys Shmyhal arra kérte az állampolgárokat és a vállalkozásokat, hogy csökkentsék áramfogyasztásukat csúcsidőben, hogy elkerüljék az áramkimaradásokat.

Arra kérik az embereket, hogy 25%-kal csökkentsék az áramfogyasztást délután 5 óráról este 22 óráig, hogy stabilizálják az orosz rakétatámadások által megrongált energiarendszert.

21:23
október 12, 2022
Vágólapra másolva!

Légiriadó Kijevben

Kijevben ismét bejelentették a légiriadót – számoltak be a RIA Novosztyi a város vezetés Telegram üzenetére hivatkozva.

21:57
október 12, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukránok Donyecket támadják

Az ukrán csapatok Donyecket, Gorlovkát és Golmovszkij településre mérnek csapást.
Gorlovka Donyecktől 50 kilométerre északra található, a városban van a Stirol vegyipari gyár, illetve szénbányászati ??vállalkozások - írja a RIA Novosztyi.

22:44
október 12, 2022
Vágólapra másolva!

Közel 4000 településen helyreállt az áramellátás Ukrajnában

Bár még folynak a helyreállítási munkák, Ukrajna energiaellátása normális.

Mint ismert Október 10-én az orosz erők 12 megyében és Kijevben csaptak le különböző infrastruktúrákra, beleértve az energetikai létesítményeket.

23:54
október 12, 2022
Vágólapra másolva!

Az oroszok készenállnak egy újabb támadásra Zaporozsje régióban

Az orosz katonák védelmi vonalakat építettek a Zaporozsje régióban, és készen állnak a támadásra – írja a RIA Novosztyinak hadi forrásra hivatkozva.
Az orosz sereg három Kislovka falu elleni támadását is visszavert. A fegyvereseknek eleinte sikerült áthatolniuk a védelmen, de később visszaszorították őket - közölte szerdán az orosz védelmi minisztérium.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!