A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Mi történik a zaporizzsjai atomerőműnél?

Események

conflict war Horizontal orosz ukrán háború
Ukrán katonák a Donyeck régió frontvonalán
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 272. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül28 bejegyzés
05:08
november 22, 2022
Vágólapra másolva!

Ez történt hétfőn

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:10
november 22, 2022
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. november 21-én az ukrán-magyar határszakaszon 4521 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 2778 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 161 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2022. november 21-én 36 ember, köztük 19 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

05:29
november 22, 2022
Vágólapra másolva!

Megugrott az áramfogyasztás

A tervezett, stabilizáló leállásokon túl rendkívüli áramszünetek si voltak Ukrajnában, mert a fogyasztás időnként magasabb szinten volt, mint amit az ország jelenleg biztosítani tud. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éjszakai videóüzenetébenarra kérte a  regionális hatóságok és a helyi közösségek képviselőit, hogy ne hagyják abba a racionális villamosenergia-fogyasztásról szóló kommunikációt.

"Az orosz terroristák támadásai által energiaszféránkat ért rendszerszintű károk olyan jelentősek, hogy mindenkinek nagyon takarékosnak kell lennie, és a fogyasztást a nap óráira szét kell osztania. Különösen nehéz most a helyzet Kijevben és a régióban, valamint Vinnicja, Szumi, Ternopil, Cserkaszi, Odessza régiókban és néhány más városban és körzetben" - mondta az ukrán elnök.

05:53
november 22, 2022
Vágólapra másolva!

Márciusig is eltarthatnak az áramszünetek

Az ukránok valószínűleg legalább március végéig áramszünetekkel lesznek kénytelenek együtt élni – mondta egy nagy energiaszolgáltató vezetője. Szergej Kovalenko, a YASNO kijevi magánenergia-szolgáltató vezetője azt mondta, hogy a munkások rohamtempóban végzik a javításokat, igyekeznek minél több munkát elvégezni az igazán hideg időszak előtt.

A hálózatüzemeltető Ukrenergo szerint keddre további leállásokat terveznek.

06:19
november 22, 2022
Vágólapra másolva!

Akut válságra figyelmeztet Moldova

Moldova figyelmeztette polgárait, hogy készüljenek fel a kemény télre, mivel „akut" energiaválsággal néznek szembe. Párizsban mintegy 50 ország és intézmény találkozott, hogy az Ukrajna és Románia közé ékelődő Moldovának nyújtható segítségről tárgyaljanak, mivel egyre nagyobb a félelem, hogy az orosz-ukrán konfliktus tovább destabilizálhatja az országot. A nagy menekültáradat mellett potenciális biztonsági fenyegetést is jelent az ukrajnai háború.

Maia Sandu elnök azt mondta: "Ez a háború veszélyezteti az áram- és gázellátást. Nem vagyunk biztosak abban, hogy találunk elegendő energiahordozót otthonaink fűtésére és világítására, és ha találnánk is, az árak megfizethetetlenek számunkra. Ez veszélyeztetheti a társadalmi békénket és biztonságunkat. Tudom, hogy Európában mindenki nagyon magas árat fizet az energiáért, de ugyanezek az árak sokkal rombolóbb hatással vannak országunkra és népünkre."

Sandu szerint Moldova demokráciáját támadják az oroszok által támogatott bűnözői csoportok, akik heti tüntetéseket szerveznek a lemondását követelve.

06:44
november 22, 2022
Vágólapra másolva!

A herszoni szemétlerakónál égették el a holttesteket

Az orosz csapatokat azzal vádolják, hogy megszállásuk alatt holttesteket égettek el egy Herszon szélén lévő szemétlerakónál. A helyszínen lakók és dolgozók azt mondták a Guardiannek, hogy orosz nyitott teherautókat láttak a helyszínen, amelyekről fekete zsákokat dobáltak le, aztán felgyújtották. A levegőt nagy füst és az égett hús bűze töltötte meg. Az égetés után a területet hulladékkal fedték el. Feltételezik, hogy a megszállók saját katonatársaik holttestétől szabadultak meg így, de nem kizárt, hogy ukránok is a szeméttelepre kerülhettek.

07:10
november 22, 2022
Vágólapra másolva!

Felgyorsítják az amerikai fegyverbeszerzéseket

Az amerikai hadsereg felgyorsítja fegyverbeszerzési folyamatát, hogy mielőbb visszatöltse az Ukrajnába küldött fegyverszállítmányok miatt kimerülő készleteit – közölte egy amerikai tisztviselő. Washington mintegy 17,9 milliárd dollár értékű fegyvert küldött Ukrajnába azóta, hogy Moszkva februárban megindította az ország elleni inváziót. A hadsereg fő fegyvervásárlója, Doug Bush újságíróknak azt mondta, hogy a szerződéskötések felgyorsítása a folyamatok egyidejű futtatásával történik, míg az eddigi gyakorlat szerint ezek egymás után futottak.

A Pentagon legfrissebb szerződéses adatai szerint körülbelül 2,6 milliárd dollár értékű szerződést kötöttek az Ukrajnába szállított fegyverek cseréjére, mióta Washington elkezdte használni az elnöki rendelkezést, amelyik vészhelyzetben lehetővé teszi a gyors fegyverszállítást kongresszusi jóváhagyás nélkül.
Az Egyesült Államok október második fele óta mintegy 1 milliárd dolláros szerződést kötött fegyvergyártókkal, főként lőszerekre és rakétákra.

07:38
november 22, 2022
Vágólapra másolva!

Civileket evakuálnak Herszonból

Az ukrán hatóságok civileket evakuálnak Herszon és Mikolajiv régió nemrég felszabadult részeiről, attól tartva, hogy az orosz tüzérségi támadások miatti hő-, áram- és vízhiány miatt túl élhetetlenek lesznek a körülmények ezen a télen. Az embereket vonattal viszik Kijevbe.

08:02
november 22, 2022
Vágólapra másolva!

Közvetlenül a Dnyeperből vesznek vizet a herszoniak

Azok, akik nem hajlandóak elhagyni Herszon városát, már most is súlyos kommunális hiányosságok között kénytelenek élni. Többen kihasználják a város adottságát, hogy a Dnyeper partján fekszik, ezért közvetlenül a folyóból mernek maguknak vizet. Amíg ezt tisztálkodásra és mosásra használják, nincs probléma, de a víz közvetlen emberi fogyasztása a megfelelő szűrés és vízkezelés nélkül veszélyeket hordozhat magában.

Sok herszoninak most a Dnyeper az egyetlen vízforrás Forrás: AFP/Genya Savilov
08:27
november 22, 2022
Vágólapra másolva!

Nincsenek nukleáris biztonsági gondok Zaporizzsjánál

A Nemzetközi Atomeregia Ügynökség megerősítette, hogy nincs közvetlen nukleáris biztonsági aggály Zaporizzsjánál az ágyúzás után. Az ENSZ atomfelügyelő szervezete közölte, hogy a hétvégi, széleskörű károkat okozó ágyúzást követően nincs azonnali nukleáris biztonsági probléma az orosz kézben lévő ukrajnai Zaporizzzsja atomerőműben. A NAÜ helyszínen járt szakértői meg tudták erősíteni, hogy a lövöldözés súlyossága ellenére a kulcsfontosságú berendezések sértetlenek maradtak, és nem merültek fel azonnali biztonsági tennivalók.

08:40
november 22, 2022
Vágólapra másolva!

Védelmi állásokat építenek

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerint az orosz erők részben gyengén képzett mozgósított tartalékosokból álló védelmi állásokat építenek az északkelet-ukrajnai Luhanszk régióban található Szvatove szektorban. Mivel Oroszország délnyugati frontvonala már könnyebben védhető a Dnyeper folyó keleti partja mentén, a Szvatove szektor valószínűleg az orosz haderő sebezhetőbb hadműveleti szárnya – olvasható a brit hírszerzés legfrissebb jelentésében.

09:02
november 22, 2022
Vágólapra másolva!

Az amerikaiak figyelik az orosz, de az esetleges ukrán háborús bűnöket is

Washington háborús bűnökkel foglalkozó megbízottja azt mondta, hogy az Egyesült Államok figyelemmel kíséri az ukrán erőkkel kapcsolatos vádakat orosz csapatok kivégzésével kapcsolatban, és kijelentette, hogy minden félnek szembe kell néznie a következményekkel, ha visszaéléseket követ el a konfliktusban.
Pénteken az orosz védelmi minisztérium a közösségi médiában elterjedt videókra hivatkozott, amelyek állítólag ukrán katonákat mutatnak be, akik orosz hadifoglyokat végeznek ki. "Nyilvánvalóan nagyon szorosan nyomon követjük ezt" - mondta Beth Van Schaack, az Egyesült Államok globális büntető igazságszolgáltatásért felelős követe. "Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a háború törvényei minden félre egyformán vonatkoznak: az agresszor államra és a védekező államra is, egyenlő arányban" - mondta.

09:26
november 22, 2022
Vágólapra másolva!

A WHO szerint ez a tél Ukrajnában a túlélésről szól

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatója, Dr. Hans Kluge egy humanitárius folyosó létrehozását sürgette, amely lehetővé teszi az egészségügyi segélyek bejutását Ukrajnába. Különös aggodalmának adott hangot a kelet-ukrajnai donyecki régióban élő 17 000 HIV-beteg miatt, akik - elmondása szerint - közel állnak a kritikus antiretrovirális gyógyszerek kifogyásához.
A pusztító energiaválság, az egyre súlyosbodó mentális egészségügyi vészhelyzet, a humanitárius segítségnyújtás korlátozása és a vírusfertőzések kockázata miatt az idei tél hatalmas próbatétel lesz az ukrán egészségügyi rendszer és az ukrán nép, de a világ és Ukrajna támogatása iránti elkötelezettsége számára is - mondta Dr. Hans Kluge.

09:41
november 22, 2022
Vágólapra másolva!

Luxemburg páncélozott járműveket küld Ukrajnába

Francois Bausch, a nagyhercegség védelmi minisztere és az ország miniszterelnök-helyettese a páncélozott teherautók útnak indításakor azt mondta, hogy a nagy mobilitású többcélú kerekes járművek "erősítik Ukrajnát az önvédelemhez való jogának gyakorlásában".

10:06
november 22, 2022
Vágólapra másolva!

Négy helyen kínozhatták a herszoniakat

Az ukrán főügyészség közölte, hogy tisztségviselői négy olyan helyet azonosítottak, ahol az orosz erők fogva tartottak és kínoztak embereket Herszon városában.

11:59
november 22, 2022
Vágólapra másolva!

Peszkov: Oroszország már nem akarja megdönteni az ukrán kormányt

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt nyilatkozta, hogy Oroszország már nem akarja a "különleges hadművelet" keretében megdönteni az ukrán kormányt. A háború februári kitörésekor még az volt a cél, hogy a jelenlegi kormány helyett oroszpárti vezetőket tegyenek Ukrajna élére.

16:32
november 22, 2022
Vágólapra másolva!

A magyar katonák képesek garantálni a magyar emberek biztonságát

Hivatalában fogadta Novák Katalin köztársasági elnök Béres Jánost, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatóját és Ruszin-Szendi Romuluszt, a Magyar Honvédség parancsnokát kedden. A katonai vezetők tájékoztatták az orosz-ukrán háborúról és biztosították arról, hogy a magyar katonák képesek garantálni a magyar emberek biztonságát.

Kun Szabó István, az államfő főhadsegéde a találkozó után a közmédiának azt mondta: a szokások szerint negyedévente kap tájékoztatást a Magyar Honvédség főparancsnokaként Novák Katalin, de a kialakult helyzetre tekintettel, az orosz-ukrán háború miatt kéthetente tartanak ilyen találkozót.

Ismertette: a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatója általános tájékoztatást adott, a Magyar Honvédség parancsnoka pedig a honvédség feladatrendszeréről számolt be, kiemelve a haderőfejlesztési programot.

Ruszin-Szendi Romulusz számot adott arról, hogy folyamatos a Zrínyi 2026 elnevezésű program végrehajtása.

16:57
november 22, 2022
Vágólapra másolva!

Üzent a Roszatom

Egyre nagyobb az érdeklődés az atomenergia iránt, a Roszatom az elmúlt négy év alatt 13 nagyteljesítményű atomerőművi blokk kivitelezését kezdte meg a világban, jelenleg 23 atomerőművet épít, és 11 országból 34 blokk építésére van megrendelése - hangsúlyozta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának nemzetközi üzletfejlesztésért felelős első helyettese az Atomexpót záró keddi sajtótájékoztatón, Szocsiban.

Kirill Komarov elmondta, a jelenlegi formájában 15 éve működő Roszatom a 2020-2030. közötti stratégiájában célul tűzte ki, hogy az atomenergia-termelés mellett az eddig szerzett tapasztalatokra építve új területeken jelenik meg, például szélerőmű parkokat épít, az új üzletágak között szerepel az energiatárolás, és üzletet látnak a hidrogéntechnológia fejlesztésében, alkalmazásában is.

A stratégiai tervek szerint 2030-ra a Roszatom bevételének 40 százalékát adják majd az új üzleti területek.

Az Atomexpón Alekszandr Merten, a Paks II. projekt igazgatója, a Roszatom atomerőműépítéssel foglalkozó leányvállalata, az ASZE társaság alelnöke magyar újságíróknak hangsúlyozta, a paksi projekt a Roszatom egyik kulcsfontosságú projektje.

17:30
november 22, 2022
Vágólapra másolva!

Találkozót szerveznek Putyinnak

Vlagyimir Putyin a következő napokban találkozik néhány orosz katona édesanyjával - írja a Sky News.

Ezt most a Kreml is megerősítette - közölték, hogy a találkozó szervezése "folyamatban van".

"Az elnök gyakran tart ilyen találkozókat, ezek nem mind nyilvánosak. Az elnök minden esetben első kézből kap tájékoztatást a dolgok valós állásáról" - mondta Dmitrij Peszkov szóvivő.

17:52
november 22, 2022
Vágólapra másolva!

A horvátok elutasították az ukrán kérést

Zoran Milanovic horvát államfő nem kíván foglalkozni azzal a levéllel, amelyben Mario Banozic horvát védelmi miniszter arra kéri, járuljon hozzá ukrán katonák horvátországi kiképzéséhez - közölte kedden az elnöki hivatal.

"A Horvát Köztársaság alkotmánya csak a Horvát Köztársaság kormányát, a Horvát Köztársaság elnökét és esetleg a horvát parlamentet írja elő illetékesnek ilyen döntések meghozatalára" - olvasható a sajtóközleményben.

A levél ráadásul nem részletezi horvát katonák külföldi és ukrán katonák horvátországi tevékenységét, csak az Európai Unió Katonai Segítségnyújtási Missziójának (EUMAM Ukrajna) általános információit tartalmazza - tették hozzá.

A védelmi miniszter levele az alkotmány azon cikkelyére hivatkozik, amely szerint a szövetséges országok fegyveres erői nemzetközi megállapodás alapján, a horvát parlament hozzájárulása mellett, a kormány javaslatára és az elnök előzetes jóváhagyásával léphetik át a horvát határt és folytathatnak tevékenységet az országon belül.

18:41
november 22, 2022
Vágólapra másolva!

Hónapokig is áramkimaradások lehetnek Ukrajnában

Az ukrán áramhálózat üzemeltetéséért felelős cég vezetője szerint az ország energiatermelő létesítményei "kolosszális" károkat szenvedtek az orosz támadásokban.

Volodimir Kudrytskyi, az Ukrenergo vezérigazgatója elmondta, hogy a vállat azon dolgozik, hogy az ukránok állampolgárok a télen is az országban maradhassanak.

Ukrajna egyes területei olyan kulcsfontosságú szolgáltatások nélkül maradtak, mint a fűtés, a víz vagy az áram - a várakozások szerint a széleskörű áramkimaradások hónapokig is eltarthatnak - írja a Sky News.

19:33
november 22, 2022
Vágólapra másolva!

Japán segítséget küld Ukrajnának

A japán kormány bejelentette, hogy 2,57 millió dollárnak (kb. 1 milliárd forintnak) megfelelő összegű gyorssegély részeként generátorokat és napelemes lámpákat biztosít Ukrajnának - írja a The Guardian.

"Ukrajna különböző területein nagymértékű áramkimaradások vannak, amiket az energetikai infrastruktúra létesítmények nagy részének megsemmisülése okozott.

Miközben Ukrajnában napról napra hidegebb lesz a tél és rövidülnek a nappalok, minden támogatásnak nagy jelentősége van azok számára, akik az áramszünetek miatt nem tudják használni a fűtő - és a világítóberendezéseket.

Japán továbbra is támogatni fogja és kiáll az ukrán nép mellett - olvasható az ország közleményében.

19:53
november 22, 2022
Vágólapra másolva!

Putyin fontos megbeszélést folytatott

Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonbeszélgetést folytatott Ilham Alijev azerbajdzsáni államfővel. A két ország vezetői többek között megvitatták az energetikai ágazatban való együttműködés további fejlesztésének lehetőségeit - írja az iz.ru.

A beszélgetés során az október 31-én Szocsiban elért megállapodások végrehajtásának kérdései is szóba kerültek.

A két vezető egyetértett, hogy az Oroszország, Azerbajdzsán és Örményország közötti háromoldalú együttműködés keretében folytatni kell a munkát az azerbajdzsán-örmény határ biztonságának szavatolása és a dél-kaukázusi közlekedési kapcsolatok helyreállítása érdekében.

20:31
november 22, 2022
Vágólapra másolva!

Fidel Castro-szobrot avatott az orosz és a kubai elnök Moszkvában

Fidel Castro kubai vezető emlékművét avatta fel Moszkva Szokol negyedében kedden Vlagyimir Putyin orosz és Miguel Díaz-Canel kubai elnök.

Putyin legendás személyiségnek, valamint a 20. század egyik legragyogóbb és legkarizmatikusabb vezetőjének nevezte Fidel Castrót, aki - mint mondta - életét az elnyomott népek szabadságáért folytatott küzdelemnek szentelte.

"Sokórányi vele folytatott beszélgetés él az emlékezetemben. Különösen a legutóbbi, 2014. júliusi beszélgetésünk. Olyan dolgokról beszélt, amelyek figyelemre méltóan összhangban vannak a korral - a többpólusú világrend kialakulásának idejével. Hogy a függetlenség és a méltóság nem adható fel, minden nemzetnek joga van a szabad fejlődéshez, a saját útjának megválasztásához, és hogy egy valóban igazságos világban nem lehet helye diktátumoknak, fosztogatásnak és neokolonializmusnak" - mondta az orosz elnök.

A három méter magas Castro-bronzszobor felállítására az orosz védelmi minisztérium tett javaslatot. Az emlékmű tervezésére az Orosz Hadtörténeti Társaság által kiírt zárt pályázatot Alekszej Csebanyenko szobrász és Andrej Belij építész nyerte.

21:08
november 22, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrán vezérkar: Wagner-zsoldosok és csecsen fegyveresek érkeztek a Donyeck megyei Debalcevébe

Az orosz Wagner zsoldoshadsereg katonái és csecsen fegyveres egységek érkeztek a Donyeck megyei, orosz megszállás alatt álló stratégiai jelentőségű Debalceve városába - közölte kedd esti harctéri helyzetjelentésében az ukrán vezérkar.

A kijevi katonai vezetés saját értesülései alapján hírt adott még arról, hogy a Donyeck megyei Jenakijeve városában folytatódik az orosz csapatok soraiba a megszállt területekről erőszakkal mozgósított újoncok kiképzése. A helyi műszaki technikum helyiségeiben egyidejűleg folyik a kiképzés és az oktatás a tanintézmény diákjai számára - tette hozzá a vezérkar.

A közlemény szerint a Csecsen Köztársaság területéről és a Wagner katonai magáncégtől külön alakulatokat helyeztek át Debalceve városába az ottani csapatok létszámának növelése céljából. Az ukrán katonai vezetés tájékoztatása szerint ezen túlmenően a zaporizzsjai régióban Molocsanszk településen az orosz erők átcsoportosításokat hajtottak végre. A rendelkezésre álló információk szerint néhány állást elhagytak, és néhány ellenőrző pontot eltávolítottak.

21:54
november 22, 2022
Vágólapra másolva!

Dróntámadás történt Szevasztopolban

Az Oroszország által 2014-ben Ukrajnától elcsatolt Krím-félszigeten lévő Szevasztopol városának tisztviselői közölték, hogy a város légvédelme két drónt lelőtt - írja a The Guardian.

Mihail Razvozhayev, a Kreml által kinevezett Szevasztopol kormányzója a Telegramon közölte:

Támadás történt drónokkal. Légvédelmi erőink most is a fenyegetés elhárításán dolgoznak, két drónt már lelőttek.

A polgári infrastruktúra nem sérült meg - tette hozzá, és nyugalomra intette az embereket.

22:23
november 22, 2022
Vágólapra másolva!

Kreml: Putyin nem kapott orosz-ukrán békeszerződés-tervezetet a G20-csúcs előtt

Valótlannak nevezte Dmitrij Peszkov a Kreml szóvivője azt a sajtóértesülést, amely szerint Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz a G20-csoport csúcstalálkozója előtt eljuttattak egy tervezetet az Ukrajnával megkötendő békeszerződésről.

Peszkov a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva reagált így kedden az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportálnak arra a közlésére, hogy a G20-csúcsot megelőzően egy közvetítő ország eljuttatott Putyinhoz egy lehetséges keretmegállapodás-tervezetet, amely közvetlen tárgyalások alapjául szolgálhatott volna.

"Nem!" - válaszolt Peszkov arra a kérdésre, hogy érkezett-e ilyen javaslat.

"Az ukrán fél régóta háborúban áll az orosz ortodox egyházzal. Azt mondanám, hogy ez egy újabb láncszemnek tekinthető az orosz ortodoxia elleni katonai akciók láncolatában" - jelentette ki a szóvivő újságíróknak azt kommentálva, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) az ukrán rendőrséggel és nemzeti gárdával átkutatta a moszkvai patriarkátushoz tartozó ukrán ortodox egyház által birtokolt kijevi barlangkolostort, a Pecserszka Lavrát.

05:26
november 23, 2022
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!