A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Mi történik a zaporizzsjai atomerőműnél?

Események

conflict war army Horizontal
Ukrán tank a keleti front közelében
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 273. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül38 bejegyzés
05:08
november 23, 2022
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:15
november 23, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb amerikai pénzek

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éjszakai videóüzenetében azt mondta, hogy érkezik az Európai Uniótól származó makroszintű pénzügyi segély újabb, 2,5 milliárd eurós részlete, valamint várják a jövő évi pénzügyi segélyprogram jóváhagyását is 18 milliárd euró értékben.

Az Amerikai Egyesült Államok eközben bejelentette, hogy hamarosan 4,5 milliárd dolláros kiegészítő finanszírozást biztosít az ukrán költségvetés közvetlen támogatására.

05:25
november 23, 2022
Vágólapra másolva!

Milliók kapnak nyugdíjat és szociális ellátást

Az ukrán elnök emlékeztetett: a partnerországok közvetlen pénzügyi támogatásának segítségével sikerül eleget tenni a társadalmi kötelezettségeknek. "A teljes háború kezdete óta stabil kifizetéseket folyósítunk a nyugdíjasoknak – ez csaknem 11 millió embert jelent. A nyugdíjak indexálása a törvényben foglaltak szerint megtörtént. 6 millió állampolgár részesül valamilyen szociális támogatásban. Csak ebben a hónapban a szociális kifizetések összesen csaknem 14 milliárd hrivnyát (kb. 150 milliárd forint) tettek ki. Ez a sokgyermekesek, a szegények, az egyedülálló anyák és a fogyatékkal élők támogatása. Szintén több mint 2 millió belső menekült kap segítséget az államtól. Plusz a költségvetési szektor alkalmazottainak fizetése. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy minden védőnk fizetését is biztosítsuk. Ukrajna pénzügyi frontvonala most ugyanolyan fontos, mint a csatatéren" - mondta Volodimir Zelenszkij.

05:54
november 23, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb támadás érheti az energiaellátást

Az energetikai és közüzemi dolgozók sok régióban folytatják a hálózat helyreállítását. Készülünk az energiarendszerünk elleni esetleges újabb terrortámadásokra is - mondta az ukrán elnök, aki egyben bejelentette, hogy mostantól Kijevben és 16 régióban már csak a leállási ütemterv szerint lesznek tervezett áramszünetek. Ezt a rendszert azonban csak addig lehet tartani, amíg a felhasználók is partnerek ebben. Mindenkinek meg kell értenie, hogy a fogyasztási kiugrások újabb vészleállásokat eredményezhetnek - emlékeztetett Volodimir Zelenszkij.

06:18
november 23, 2022
Vágólapra másolva!

Legyőzhetetlenségi pontok

Az első példák sikerén felbuzdulva újabb és újabb helyeken nyílnak "Legyőzhetetlenségi pontok" Ukrajnában. Már több mint 4000 ilyen pont van Ukrajnában, de még többet terveznek. Az ingyenesen, napi 24 órában használható "Legyőzhetetlenségi pontok" egy helyen koncentrálják az alapvető szolgáltatásokat: generátor segítségével biztosít áramot a telefontöltéshez, van Starlink internetkapcsolat, tiszta ivóvíz, elsősegély-készlet, mindez egy fűtött helyiségben.

A pontokat iskolákban, a regionális és kerületi önkormányzatok épületeiben alakították ki, de egyre több vállakozó is csatlakozik a kezdeményezéshez, így kereskedelmi egységekben vagy akár gyár- és irodaépületekben is alakítottak már ki "Legyőzhetetlenségi pontokat". A nezlamnist.gov.ua weboldal folyamatosan frissülő térképén is feltüntetik, hol találnak az emberek ilyen segélypontokat, ahogy azt is, hol működik a legközelebbi benzinkút, bank, gyógyszertár vagy élelmiszerbolt.

06:47
november 23, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrán biztonságiak lerohantak egy kijevi kolostort

Az ukrán biztonsági szolgálat (SBU) lerohant egy történelmi kolostort Kijevben, hogy megállítson feltételezett orosz ügynököket.

A 11. században alapított Kijevi Pecserszk Lavra keresztény kolostor az ukrán ortodox egyház (UOC) székhelye. Az egyház Oroszország megszállása után kivált a moszkvai patriarchátusból, a szakadást Kirill orosz pátriárka háborús támogatása váltotta ki. Ennek ellenére az UOC néhány vezető papját azzal vádolják, hogy továbbra is rejtetten támogatják Moszkvát, és pozíciójukat a templomba járók befolyásolására használják fel. A Kreml szerint a razzia újabb támadás volt Kijev részéről az orosz ortodoxia ellen.

A kijevi SBU biztonsági szolgálat kedden bejelentette, hogy "elhárító intézkedéseket" hajt végre az orosz különleges szolgálatok "felforgató tevékenysége" ellen. Azt mondták, megnőtt a támadások, a szabotázs és a túszejtés kockázata azokon a helyeken, amelyek polgárok nagy csoportjait vonzották.

A kolostor, amely az UNESCO Világörökség része, egyike volt annak a számos ortodox templomnak, amelyben kedden razziáztak, mivel a hatóságok reagáltak azokra a panaszokra, miszerint a papok dicsőítették Oroszországot, és szövetségben állhatnak a Kremllel.

07:09
november 23, 2022
Vágólapra másolva!

A frontvonal helyzete nem változott

A Donyeck régióban heves orosz támadások, folyamatos ágyúzás közepette tartják pozícióikat az ukrán védők, mg Luhanszkban centiméterről centiméterre, de folyamatos az előrehaladásuk. Herszon régióban most azon dolgoznak az ukránok, hogy csökkentsék a megszállók harci potenciálját, és megszüntessék a városok ágyúzását.

07:16
november 23, 2022
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. november 22-én az ukrán-magyar határszakaszon 4931 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 3390 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 132 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2022. november 22-én 114 ember, köztük 45 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

07:44
november 23, 2022
Vágólapra másolva!

Tengeri drónokra gyűjtenek

Az ukrán United24 adománygyűjtő platformon jelenleg haditengerészeti drónok vásárlásához gyűjtenek pénzt. Konkrét összegek számszerűsítése nélkül az ukrán elnök azt mondta, hogy a felület eredményei most is nagyszerűek. Több mint 50 ukrán cég mellett nemzetközi vállalkozások, ukrán és külföldi magánemberek küldtek már pénzt, összesen 93 országból csatlakoztak a kezdeményezéshez. Az adományok hatására fokozatosan építik fel az ukrán haditengerészeti drónflottát.

08:08
november 23, 2022
Vágólapra másolva!

Eltávolítják az oroszbarát táblákat

Miután Oroszország visszavonult Herszonból, az emberek leszedik az Oroszország iránti szeretetet, valamint az orosz útlevelek és nyugdíjak előnyeit taglaló plakátokat. Helyükön olyan egyszerű szlogenek jelennek meg, mint a "Herszon - hős város" és a "Honfitársak, szabadok vagytok".

08:11
november 23, 2022
Vágólapra másolva!

"Most elmegyünk, mert ijesztő éjszaka aludni"

A nemrégiben felszabadult Herszon városából, ahol a távozó orosz csapatok kritikus infrastruktúrákat romboltak le, jelenleg olyan területekre telepítik át a polgárokat, ahol a biztonsági és fűtési problémák kevésbé súlyosak. Az egyik lakó, Tetyjana Sztadnik a Sky Newsnak így nyilatkozott: Most elmegyünk, mert ijesztő éjszaka itt aludni. Drónok repkednek a fejünk felett és felrobbannak. Ez túl sok. Kivárjuk, amíg a helyzet javulni fog.
Irina Verescsuk, Ukrajna miniszterelnök-helyettese a herszoni lakosoknak – különösen az időseknek, a gyermekes nőknek, valamint a betegeknek vagy fogyatékkal élőknek – szóló üzenetében azt írta, nem kell amiatt aggódniuk hogy végleges lenne az evakuálás, az csak a téli időszakra vonatkozik.

08:44
november 23, 2022
Vágólapra másolva!

Március végéig is eltarthatnak az áramszünetek

Az ukránok valószínűleg legalább március végéig áramszünetekkel élnek majd – mondta egy nagy energiaszolgáltató vezetője, amikor az ukrán kormány megkezdte a herszoni lakosság evakuálását más régiókba.

09:07
november 23, 2022
Vágólapra másolva!

Szenátorok lobbiznak az amerikai drónokért

16 amerikai szenátor arra kérte a Biden-adminisztrációt, hogy alaposan gondolja át Ukrajna drónszállítási kérését. A kétpárti csoport tagjai magyarázatot várnak a Pentagontól, miért nem teljesítik Ukrajna MQ-1C Grey Eagle drónok iránti kérelmét – írja a Wall Street Journal. A szenátorok aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy az Egyesült Államok ellenzi a kérést, mondván, hogy a drónok szállítása "alapos átgondolást igényel".

A Biden-adminisztráció eddig elutasította a drón iránti kérelmeket, mert aggódnak, hogy lelőhetik, ezzel pedig fontos haditechnika kerülhet idegen kézbe. Ezen kívül úgy ítélték meg, hogy nem voltak nélkülözhetetlenek Ukrajna háborús erőfeszítéseihez, és eszkalálhatják a konfliktust, de a Pentagon nem erősítette meg ezt az álláspontot. A Pentagon szóvivője azt mondta: "Szakpolitikai kérdésként nem kommentáljuk a választott tisztségviselőkkel folytatott kommunikációnkat."

09:49
november 23, 2022
Vágólapra másolva!

Putyinnak nem érdeke a háború lezárása

Vlagyimir Putyinnak nem érdeke lezárni az ukrajnai háborút - mondta Lawrence Freedman, a londoni King's College hadtudományi emeritus professzora. A Sky Newsnak nyilatkozva azt mondta, hogy a következő hónapokban a világ azt tapasztalhatja, hogy az ukrán csapatok megerősítik pozícióikat anélkül, hogy Oroszország elismerné, hogy veszített.

„Amint Putyin egy tárgyalással lezárja a háborút, gyakorlatilag ki kell vonulnia, és be kell látnia, hogy az egész ostobaság és hiábavalóság volt, és számon lehetne őt kérni. Tehát bizonyos mértékig könnyebben elhúznia a dolgot, még ha nem is ér el nagy sikereket a csatatéren, még ha területet kell is átengednie" - mondta Freedman, aki szerint mindkét harcoló fél számára rendkívül nehéz lesz a tél.

10:45
november 23, 2022
Vágólapra másolva!

Ársapkát kaphat az orosz olajexport

A G7 hamarosan bejelenti az orosz olajexport árplafonját, és a koalíció valószínűleg évente néhányszor módosítani fogja a szintet, nem pedig havonta - mondta egy magas rangú amerikai pénzügyi vezető. A tervek szerint a G7-ek, köztük az Egyesült Államok, valamint az EU és Ausztrália december 5-én bevezetik az orosz olaj tengeri exportjára vonatkozó árplafont, a Moszkva ukrajnai inváziója miatti megbüntetését célzó szankciók részeként.

11:14
november 23, 2022
Vágólapra másolva!

Mosógépet követelt kenőpénzként egy orosz ezredes

Házi őrizetbe helyeztek egy mozgósításért felelős orosz ezredest – írja a Kommerszant című orosz napilap. Az ezredest azután vették őrizetbe a hatóságok, hogy egy új mosógépet követelt kenőpénzként egy moszkvai sorozótiszttől, akinek a hivatalában a hírek szerint rosszul sikerült a katonák mozgósítása. Az ezredes, hogy eltussolja az eredményt, egy 70 000 rubel (490 ezer forint) értékű mosógépet kért. Miután feljelentették az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnál (FSZB), az ezredes bűnösnek vallotta magát vesztegetésben, és két hónapra házi őrizetbe helyezték.

12:21
november 23, 2022
Vágólapra másolva!

Polgármesterrablás

Az orosz erők több közösség ukrán polgármesterét is elrabolták Herszon megyében, és a Dnyipro folyó keleti partjára vitték őket – jelentette az ukrán belügyminisztérium.

12:44
november 23, 2022
Vágólapra másolva!

Hazaárulással vádolják a volt minisztert

Dmitro Tabacsnyikot, aki Viktor Janukovics elnöksége idején oktatási miniszter volt Ukrajnában, azzal gyanúsítják, hogy megszervezte és koordinálta az orosz meghatalmazottak tevékenységét Herszon és Zaporizzsja megyék megszállt részein – közölte a Legfőbb Ügyészség.

13:25
november 23, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz rakéta csapódott a szülészet épületébe

Orosz rakétatámadás érte a Zaporizzsja melletti Vilnianszka Kórház szülészetét az éjszaka – írta Olekszandr Sztarukh, Zaporizzsja megye kormányzója a Telegramon. A támadásban egy újszülött meghalt.

14:02
november 23, 2022
Vágólapra másolva!

Európai Parlament: Oroszország terrorista rezsim

Az Európai Parlament terrorista rezsimnek nyilvánította Oroszországot az Ukrajna elleni brutális háborúja miatt, és felszólította a világ demokráciáit, hogy kövessék példáját.

A képviselők nagy többsége által elfogadott, nem kötelező érvényű állásfoglalásban az Európai Parlament szerint Oroszország terrorista rezsimnek minősül a polgári infrastruktúra szándékos fizikai rombolása és az ukrán civilek tömeges meggyilkolása miatt, amelynek célja az ukrán nép kiirtása.

A parlament sürgette az EU 27 tagállamát, hogy ugyanezt a minősítést tegyék meg "az ezzel járó összes negatív következménnyel együtt" (The Guardian)

14:33
november 23, 2022
Vágólapra másolva!

Légiriadó Ukrajna egész területén

Légiriadót adtak ki Ukrajna egész területére miután robbanásokról érkeztek jelentések az ország déli és keleti régióiból - írja a Reuters.

Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminisztérium tanácsadója szerint Oroszország újabb rakétatámadást indított, és felszólította az embereket, hogy maradjanak az óvóhelyeken.

14:47
november 23, 2022
Vágólapra másolva!

Robbanások Kijevben

Több robbanás történt Kijevben, miután Oroszország újabb rakétahullámot zúdított Ukrajnára. Kijev polgármestere, Vitalij Klicskó megerősítette a kritikus infrastruktúrát ért csapást, a robbanásokat áramkimaradások követték. Robbanások voltak Mikolajiv és Dnyipropetrovszk régiókban is.

15:10
november 23, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz rakéta Harkov felett – videó

Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminisztérium tanácsadója osztotta meg a videót.

15:23
november 23, 2022
Vágólapra másolva!

Moldova felében nincs áram

Andrei Spînu, Moldova miniszterelnök-helyettese súlyos áramkimaradásról számolt be az ukrán energetikai infrastruktúrát ért orosz támadást követően.

A Moldelectrica, az állami tulajdonú energetikai vállalat azon dolgozik, hogy az ország több mint 50 százalékát visszakapcsolja az áramszolgáltatásba - tette hozzá.

16:56
november 23, 2022
Vágólapra másolva!

Halottak Kijevben a bombázás után

Legalább három ember meghalt és hat megsebesült az orosz rakétacsapások következtében Kijevben - közölte a városvezetés.

Olekszij Kuleba, a regionális katonai közigazgatás vezetője elmondta, hogy az egész kijevi régió áram nélkül maradt, miután Moszkva kritikus infrastruktúrát célzott meg.

Kijev polgármestere, Vitalij Klitschko szintén a Telegramon számolt be arról, hogy a város vízellátása megszűnt.

17:09
november 23, 2022
Vágólapra másolva!

Itt az orosz bejelentés

Az orosz parlament elfogadta a szankcióellenes szabályozási csomagjának bővítéséről szóló törvényjavaslatot - jelentette a TASZSZ hírügynökség.

A törvényjavaslatot még kétszer fogják áttárgyalni a döntéshozók, mielőtt végső jóváhagyásra az orosz felsőházhoz és Vlagyimir Putyin elnök elé kerülne.

17:28
november 23, 2022
Vágólapra másolva!

Evakuálják Kijev egy részét

"Ez a második világháború óta a legrosszabb tél" - mondta Vitalij Klitschko kijevi polgármester a Bild című német lapnak. Klitschko szerint a lakosoknak fel kell készülniük a "legrosszabb forgatókönyvre" a téli áramkimaradások közepette.

18:00
november 23, 2022
Vágólapra másolva!

Nagy-Britannia először küld helikoptereket Ukrajnának

Nagy-Britannia három "Sea King" helikoptert fog küldeni Ukrajnának - közölte a Brit Védelmi Minisztérium vezetője, Ben Wallace. Az AFU emellett 10 ezer tüzérségi lövedéket is kap.

18:31
november 23, 2022
Vágólapra másolva!

Drámai moldáv bejelentés

Tömeges áramkimaradások kezdődtek szerdán Moldovában az ukrajnai energiahálózatban keletkezett károk miatt - közölte Andrei Spinu miniszterelnök-helyettes, infrastrukturális és regionális fejlesztési miniszter.

Az ukrajnai energiarendszer helyzete miatt az utóbbi órában tömeges áramkimaradások kezdődtek országszerte. A Moldelectrica dolgozik az áramszolgáltatás helyreállításán

- írta Andrei Spinu Telegram-csatornáján.

A Moldelectrica állami áramszolgáltató megerősítette a hírt. Korábban a kormány utasítására titkosították a cég honlapján szereplő adatokat.

A moldovai elektromos hálózat a szovjet idők óta összeköttetésben van az ukrajnai és Dnyeszter melléki hálózatokkal.

18:53
november 23, 2022
Vágólapra másolva!

Leállások a Pivdennoukrainszki atomerőműben

Az Energoatom ukrán atomenergetikai vállalat közölte, hogy több blokkot leállítottak a dél-ukrajnai Pivdennoukrajnai atomerőműben.

Az Energoatom szóvivője elmondta:
Az erőműben minden rendben van, de az elektromosáram termelés leállt.

19:31
november 23, 2022
Vágólapra másolva!

Svájc további szankciókat fogadott el Oroszország ellen

A svájci kormány újabb szankciókat fogadott el Oroszország ellen, összhangban az Európai Unió nyolcadik szankciócsomagjával az ukrajnai háború miatt.

A svájci kormány hozzátette, hogy az intézkedések szerdán késő este lépnek hatályba.

19:52
november 23, 2022
Vágólapra másolva!

Kibertámadás érte az EU parlamentet

Kibertámadás érte az Európai Parlamentet, miután Oroszországot a terrorizmus állami támogatójának nyilvánították - közölte egy szóvivő.

Az uniós politikusok korábban megszavazták, hogy Oroszországot a terrorizmus állami támogatójának nyilvánítsák, miután azzal érveltek, hogy Moszkva polgári célpontokra, például energetikai infrastruktúrára, kórházakra, iskolákra és óvóhelyekre mért katonai csapásai sértik a nemzetközi jogot.

20:19
november 23, 2022
Vágólapra másolva!

Kitűzték az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgős ülését

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának Ukrajnával foglalkozó sürgős ülését november 23-án 16 órára tervezik New Yorkban - közölte szerdán Dmitrij Poljanszkij, Oroszország első ENSZ-nagykövet-helyettese.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videohíváson keresztül jelentette be felszólalását, ami Poljanszkij szerint sérti a Biztonsági Tanács eljárási szabályzatát.

Poljanszkij hangsúlyozta, hogy Ukrajna az ország infrastruktúráját ért mai orosz csapásokat követően az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgős összehívását kérte.

20:59
november 23, 2022
Vágólapra másolva!

A légvédelem a Kijevre kilőtt 31 rakétából 21-et lelőtt

Vitalij Klitschko kijevi polgármester megerősítette, hogy három ember, köztük egy 17 éves lány meghalt a mai bombázásokban.

Elmondta, hogy Kijevben 11 ember sérült meg az oroszok november 23-i támadásai következtében.

21:34
november 23, 2022
Vágólapra másolva!

Az amerikaiak szerint megint kifogytak az oroszok a rakétákból

Az oroszoknak az ukrajnai háború kezdete óta logisztikai problémáik vannak - magyarázta Austin egy katonai repülőgépen a vele utazó újságíróknak.

A Pentagon vezetője hozzátette: jelenleg a tüzérségi lövedékek hiánya jelenti a legnagyobb gondot, miután az ukránok több orosz lőszerszállítmányt megsemmisítettek.

Oroszország a háború kezdete óta erősen támaszkodik a tüzérségre, és a csapatmozgások előtt rendszeresen lövi az ukrán erőket.

"Az efféle műveletekhez nagyon sok lőszerre van szükség" - mutatott rá Austin. "Nem vagyok biztos benne, hogy van elég lövedékük ahhoz, hogy hasonló támadásokat hajtsanak végre a jövőben" - tette hozzá.

A tárcavezető megjegyezte: az orosz precíziós lövedékek készlete jelentősen csökkent a háború kilenc hónapja alatt, és Moszkva a szankciók miatt nem tudja megfelelő ütemben pótolni őket.

22:11
november 23, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij újra fenyegetőzik

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök utasította Ukrajna ENSZ-nagykövetét, hogy a szerdai orosz rakétacsapások miatt követelje a Biztonsági Tanács rendkívüli ülésének összehívását.

Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka a Facebookon ítélte el a szerdai orosz rakétatámadásokat.

Az ukrán hadsereg legyőzésére képtelen ellenség civilek, hőerőművek, egészségügyi intézmények, sőt csecsemők ellen is hadat visel

- fogalmazott a főparancsnok, utalva arra, hogy egy szerdára virradóra végrehajtott orosz rakétatámadás során találat ért egy szülészeti osztályt Zaporizzsja megyében, és meghalt egy újszülött.

Zaluzsnij köszönetet mondott a partnerországoknak az Ukrajnának adott légvédelmi és rakétaelhárító rendszerekért kiemelve, hogy "az európai béke közvetlenül függ Ukrajna stabilitásától és biztonságától".

22:38
november 23, 2022
Vágólapra másolva!

Ezt mondta Putyin legfőbb szövetségese

Békekötésre szólított fel Oroszország és Ukrajna között Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) jereváni csúcsértekezletén szerdán.

Minden háború béketárgyalásokkal ér véget. Nem engedhetjük meg, hogy az orosz és ukrán testvérnépet évtizedekre vagy évszázadokra kölcsönös gyógyíthatatlan sebek válasszák el egymástól

- mondta.

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta kollégáinak, hogy Ukrajnáról zárt ajtók mögött fog beszélni.

A vasárnap újraválasztott kazah elnök szoros szövetséget ápol Moszkvával, de már korábban is bírálta Oroszország ukrajnai háborúját.

22:57
november 23, 2022
Vágólapra másolva!

Lembergben is súlyos következményei voltak a rakétacsapásoknak

A mai nap folyamán egész Lemberg áram nélkül maradt az ukrán energetikai infrastruktúrára mért nagy erejű orosz rakétacsapások miatt,

mostanra helyreállt az áram- és vízellátás.

Andrij Szadovij polgármester közölte, hogy a tervezett áramkimaradások továbbra is érvényben maradnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!