A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Zelenszkij tovább folytatja a hazudozást, közben Oroszország újabb támadásra készül fel

Események

Horizontal orosz ukrán háború lengyelország
Drónfelvételen a becsapódás helyszíne
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 268. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül27 bejegyzés
05:04
november 18, 2022
Vágólapra másolva!

Ez történt csütörtökön

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:20
november 18, 2022
Vágólapra másolva!

A világ egysége legyőzi az éhinséget

Éjszakai videóüzenetében az ukrán elnök üdvözölte, hogy sikerült megállapodni az ukrán gabonaexport-kezdeményezés négy hóapos meghosszabbításáról. Volodimir Zelenszkij emlékeztetett: az egyezmény életbe lépése, augusztus 1-je óta már több mint 450 hajó hagyta el az ukrán kikötőket, az elszállított élelmiszerek teljes mennyisége 11 millió tonna. Elsősorban afrikai országokban élő emberek tízmillióit mentették meg az éhezéstől, különösen az ENSZ Élelmezési Világprogramja keretében a kikötőinkből érkező szállítások révén.

"A globális élelmiszerpiacon is sikerült csökkentenünk a nyomást. Ez pedig azt jelenti, hogy az élelmiszerárak lényegesen alacsonyabbak, mint az élelmiszerexportunk nélkül lennének. Köszönetet mondok minden segítő partnerünknek: az ENSZ-nek és Guterres főtitkárnak, Törökországnak és Erdogan elnöknek" - mondta Volodimir Zelenszkij aki szerint a világ összes országa - Ukrajnával együtt - biztosítani tudja az élelmiszerhiánytól leginkább szenvedők élelmiszerellátását a világon.

05:34
november 18, 2022
Vágólapra másolva!

10 millió ukránnál nincs áram

Az orosz rakétatámadások, valamint a tervezett és a kényszerű vészleállások miatt jelenleg több mint 10 millió ukránnál nincs áram. A szolgáltatás elsősorban Vinnica régióban, Odessza régióban, Szumi régióban és Kijevben akadozik. Mindent megteszünk az ellátás normalizálása érdekében  - mondta az ukrán elnök.

05:58
november 18, 2022
Vágólapra másolva!

Hét halott Zaporizzsjában

Zaporizzsjában folytatódik egy lakóépület romjainak eltakarítása, amelyet éjszaka az orosz ágyúzás tönkretett... A halottak listáján hét ember szerepel, de az áldozatok száma sajnos még növekedhet - mondta az ukrán elnök.

06:16
november 18, 2022
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. november 17-én az ukrán-magyar határszakaszon 4713 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4839 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 157 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.
Az ukrajnai háború elől 2022. november 17-én 15 ember érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

06:27
november 18, 2022
Vágólapra másolva!

32 ezer kitüntetés

Volodimir Zelenszkij az ukrán fegyveres erők újabb 402 katonájának adott állami kitüntetést. Az elnök összesítése szerint február 24. óta több mint 32 ezer ukrán férfit és nőt ismertek el valailyen szintű állami kitűntetéssel a csatákban tanúsított bátorságért. Közülük 4950-en posztumusz kapták az elismerést.

06:55
november 18, 2022
Vágólapra másolva!

A Herszonból kivont oroszok megjelentek a front más részein

Az ukrán hadsereg tájékoztatása szerint orosz rakéták és lövedékek több régióban is eltalálták az állásaikat, miközben a keleti donyecki régióban folytatódtak a heves harcok. A Herszonból kivont egységek átvezénylésével megerősödött orosz tüzérség többek között Bahmut és a közeli Soledar városait lőtte. Orosz rakéták találták el az északkeleti Harkov régióban lévő Balakliját is, amelyet Ukrajna szeptemberben foglalt vissza, valamint Nikopol városát, amely a Zaporizzsja atomerőműtől északnyugatra, a Kahovka-tározó túlsó partján található.

A donyecki régió a legsúlyosabb harcokat éli át a kilenc hónapja tartó háborúban.

07:21
november 18, 2022
Vágólapra másolva!

Megérkeztek Lengyelországba az ukrán szakértők

Ukrajna közölte, hogy szakértői már Lengyelországban vannak, miután kedden rakétatalálat egy keleti falut, ahol ketten meghaltak és négyen megsebesültek. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter lengyel kollégájával, Zbigniew Rauval megegyezett abban, hogy "konstruktív és nyílt együttműködést" folytatnak az ügyben.

Ukrajna egyelőre kitart amellett, hogy az incidenst nem ukrán légvédelmi rakéták okozták, mint ahogy azt Lengyelország és a NATO valószínűsíti.

07:49
november 18, 2022
Vágólapra másolva!

Az utolsó azovstali acélból készült karkötőket árusítják

A United24 adománygyűjtő oldalon keresztül árulják az utolsó, azovstali acélból készült karkötőket. Az 1500 hrivnyáért (kb.: 16 ezer forint) kínált ékszer egy Ukrajna címerével lézergravírozott fémlap ejtőernyőzsinórra fűzve. A lapokat azokból a hatalmas, a mariupoli Azovstal acélműben gyártott fémbetűkből vágták ki, amelyek Kijevben álltak és a "Higgy a ZSU-ban" (Ukrajna fegyveres erőinek rövidítése) feliratot alkották. A karkötőkből származó bevételből drónokat akarnak vásárolni az ukrán hadsereg számára.

Az ukrán csapatok hónapokig harcoltak az orosz erőkkel Mariupolért, ami az Azovi-tenger stratégiai fontosságú kikötővárosa és ipari központja. A csata záró napjaiban a harcok a hatalmas Azovstal komplexumra összpontosultak, amely az utolsó megmaradt harcosokat és többszáz civilt védett a május közepén bekövetkezett feladásukig.

08:15
november 18, 2022
Vágólapra másolva!

Menekültekkel találkozott a walesi hercegnő

A walesi hercegnő dicsérte azoknak az ukrán nőknek a bátorságát és rugalmasságát, akik arra kényszerülnek, hogy gyermekeiket az Egyesült Királyságba költöztessék. A Reading-i Ukrán Közösségi Központban megindító és időnként könnyes beszélgetések során Katalin több anyával és nagymamával találkozott, hogy megbeszéljék tapasztalataikat. A Buckingham-palota megerősítette, hogy a walesi hercegnő segítséget ajánlott fel Ukrajna First Lady-jének, Olena Zelenszkának, hogy megbirkózzon a háború által az ukránok mentális egészségére gyakorolt ??hatásokkal

08:50
november 18, 2022
Vágólapra másolva!

Herszon lakosai lemondanak az orosz SIM-kártyákról

Az újonnan felszabadult Herszon városában emberek százai álltak sorba az esőben, hogy orosz SIM-kártyáikat ukránra cseréljék. Az orosz megszállás idején kénytelenek voltak a helyiek orosz SIM-kártyát használni a telefonjaikban, hogy kapcsolatot tarthassanak a külvilággal.

Az orosz csapatok tönkretették Herszon távközlési rendszerét, mielőtt elhagyták a várost. Kijev azóta mobil közvetítőállomásokat állított fel a város körül, a főtéren pedig a helyi távközlési szolgáltatók, köztük a Kyivstar és a Vodafone ingyen oszt SIM-kártyát a helyieknek.

09:30
november 18, 2022
Vágólapra másolva!

A NAÜ határozatot fogadott el Oroszország ellen

Az ENSZ nukleáris felügyelő szervezete, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) felszólította Oroszországot, hogy szüntessen be minden akciót az ukrán atomlétesítményekben. A NAÜ már a harmadik ilyen határozatot fogadta el. Ezúttal 24 ország szavazott az állásfoglalás mellett, kettő nemmel voksolt, hét tartózkodott, és két ország hiányzott a szavazáson.

Az Oroszországgal vívott háború februári kirobbanása óta nőttek az ukrajnai nukleáris létesítményekkel kapcsolatos félelmek. Többször is rakéták csapódtak a Zaporizzsja Atomerőmű - Európa legnagyobb atomerőművének - közvetlen közelében.

Oroszország és Ukrajna egymást hibáztatja a kialakult helyzetért.

A Zaporizzsja Atomerőmű hónapok óta Moszkva ellenőrzése alatt áll, bár továbbra is ukrán alkalmazottak működtetik.

10:08
november 18, 2022
Vágólapra másolva!

Leesett az első hó Kijevben

Leesett az első hó Kijevben, miközben a 3 millió lakosú főváros nagy részében nincs áramszolgáltatás. Ukrajna szerint Oroszország a hét elején a háború eddigi legsúlyosabb csapását mérte a polgári infrastruktúrára. Jelenleg országszerte mintegy 10 millió ember kénytelen áram nélkül élni.

10:55
november 18, 2022
Vágólapra másolva!

Moszkva nem tud elképzelni nyilvános tárgyalásokat Kijevvel

A Kreml azt mondta, nem tudja elképzelni, hogy „nyilvános" tárgyalásokat kezdjen Ukrajnával. Dimitrij Peszkov szóvivő újságírókkal folytatott beszélgetésében azzal vádolta Kijevet, hogy megváltoztatta álláspontját az esetleges orosz-ukrán béketárgyalások kapcsán, hozzátéve, hogy a háború a hőmérséklet csökkenésétől függetlenül folytatódik.

12:00
november 18, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukránok Luhanszk 1%-át ellenőrzik

Az ukrán erők a keleti luhanszki régió területének mintegy 1%-át ellenőrzik, a terület oroszok által kinevezett vezetője szerint. A Moszkva által támogatott adminisztrátor, Leonyid Pasecsnik azt mondta, hogy Ukrajna ellenőrzi Belogorovka falut és két másik települést a régióban.

12:49
november 18, 2022
Vágólapra másolva!

Egy ember meghalt Donyeck megyében

Az elmúlt 24 órában az orosz támadásokban meghalt egy civil Bahmutban, négyen pedig megsebesültek Chasiv Yarban – jelentette Pavlo Kirilenko, Donyeck megye kormányzója.

13:23
november 18, 2022
Vágólapra másolva!

Tízre emelkedett a Vilnianszk elleni orosz támadás áldozatainak száma

Lakóépületet találtak el az oroszok Zaporizzzsja megye Vilnianszk városában. A támadásban tíz ember meghalt, köztük két gyerek (11 és 17 évesek).

14:13
november 18, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz veszteségek Ukrajna szerint

Az Ukrán Fegyveres Erők szerint a háború kezdete óta meghalt 83810 orosz katona, valamint megsemmisítettek többek közt 2880 orosz tankot, 278 repülőt és 261 helikoptert.

14:54
november 18, 2022
Vágólapra másolva!

Litvánia segíti az ukrán energiaszektor újjáépítését

Beruházásokkal és felszerelésekkel segíti Litvánia Ukrajnát abban, hogy újjáépítse a megrongálódott energetikai infrastruktúráját - közölte pénteken a vilniusi energiaügyi minisztérium.

A litván energiaszektorban működő cégek és szervezetek a háború február végi kezdete óta már hárommillió euró értékben juttattak el eszközöket - generátorokat, tüzelőanyagot, transzformátorokat - Kijevnek. A támogatást további kétmillió euró értékű felszereléssel tervezik folytatni.

15:23
november 18, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország: Nem tükrözi a valóságot a zaporizzsjai atomerőműről hozott NAÜ-határozat

Nem tükrözi a valóságot a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség kormányzótanácsának a zaporizzsjai atomerőmű ügyében megtartott szavazása - jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes újságíróknak pénteken Moszkvában.

A NAÜ kormányzótanácsában a matematikai többség olyan megközelítéseket ismételget, amelyek lényegében tagadják a valóságot

- mondta a diplomata, arra utalva, hogy Oroszország a területe részének tekinti Zaporizzsja megye Ukrajnától elcsatolt részeit.

Rjabkov arra hívta fel tanács tagjait, hogy foglalkozzanak azzal a kérdéssel, honnan lövik folyamatosan a zaporizzsjai atomerőművet. Moszkva szerint a létesítményt az ukrán, Kijev szerint az orosz tüzérség támadja.

A NAÜ kormányzótanácsa csütörtöki zárt ülésén határozatot fogadott el, amelyben felszólította Oroszországot, hogy haladéktalanul hagyjon fel tevékenységével az ukrajnai atomerőművekben. Ez idén már a harmadik ilyen jellegű állásfoglalás volt.

15:54
november 18, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország erődöket épít a Krím-félszigeten

A megszállt Krím-félszigeten az orosz erők erődítményeket kezdtek építeni, felkészülve az esetleges ukrán előrenyomulásokra délen.

16:19
november 18, 2022
Vágólapra másolva!

Donyec-medencei települést foglaltak el az oroszok

Elfoglalták az orosz erők Opitne települést a Donyecki Népköztársaságban - jelentette be pénteken Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Csütörtökön az orosz fegyveres erők nagy hatótávolságú, precíziós légi, tengeri és szárazföldi indítású fegyverekkel koncentrált csapást mértek az ukrán katonai vezetés létesítményeire, védelmi és ipari komplexumaira, valamint a hozzájuk kapcsolódó üzemanyag- és energetikai infrastruktúrára. A szóvivő szerint a támadás elérte céljait, és minden rakéta pontosan a kijelölt célpontot találta el.

Mint mondta, a csapások ukrán rakétagyártó üzemeket találtak el, megsemmisítettek egy nyugati tüzérségi fegyvereket tároló arzenált, valamint megállították az ukrán tartalékosok átcsoportosítását és a külföldi fegyverek harctérre szállítását.

16:49
november 18, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrán veszteségek Oroszország szerint

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 333 repülőgépet, 177 helikoptert, 2522 drónt, 388 légvédelmi rakétarendszert, 6889 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 895 sorozatvetőt, 3595 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 7266 különleges katonai járművet veszítettek.

17:14
november 18, 2022
Vágólapra másolva!

Tízre emelkedett a rakétacsapás halálos áldozatainak száma Zaporizzsja térségében

Tízre emelkedett a Zaporizzsjai területen egy lakóépületet ért rakétatámadás halálos áldozatainak száma - jelentette az ukrán főügyészség.

Tegnap az orosz erők teljes arzenáljukat bevetve támadták Ukrajna délkeleti részét, drónokat, rakétákat, nehéztüzérséget és harci repülőgépeket is bevetve.

A Zaporizzsja régióban, amelynek egy része orosz ellenőrzés alatt áll, a tüzérség 10 város bombázott.

Az ukrán főügyészség ma közölte, hogy két gyermek is van a halálos áldozatok között.

Denys Shmyhal ukrán miniszterelnök elmondta, hogy a héten végrehajtott heves rakétacsapások célpontjai között volt a dnyiproi Pivdenmash védelmi üzem is.

17:44
november 18, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna már dolgozik a lengyel rakétarobbanás helyszínén

Ukrán szakemberek már dolgoznak a kelet-lengyelországi rakétacsapás helyszínén - közölte ma délután az ukrán külügyminiszter.

Dmytro Kuleba hozzátette, hogy Ukrajna folytatja a "nyílt és konstruktív" együttműködést Lengyelországgal a keddi incidens miatt, amelyben két ember vesztette életét.

Lengyelország és nyugati szövetségesei szerint a helyszínről származó bizonyítékok arra utalnak, hogy a robbanást egy ukrán légvédelmi rakéta okozta, amely egy orosz rakéta üldözése közben tévedt el.

Kijev ezt tagadja, és azt állítja, hogy bizonyítékai vannak arra, hogy a robbanás orosz nyomra vezethető vissza.

"Hálás vagyok a lengyel félnek, amiért hozzáférést biztosít a szakértőknek. Folytatni fogjuk az együttműködést nyílt és konstruktív módon, ahogyan azt a legközelebbi barátok teszik" - mondta Kuleba.

18:13
november 18, 2022
Vágólapra másolva!

Helyreállt a vonatközlekedés Kijev és Herszon között

Egy magas rangú tisztségviselő közölte, hogy pénteken, egy héttel az orosz visszavonulás után újraindul a vasúti közlekedés az ukrán főváros, Kijev és a nemrég visszafoglalt Herszon város között.

Az első vonat ma 22:14-kor indul Kijevből, 200 utassal a fedélzetén és holnap körülbelül 09:00-kor érkezik majd meg Herszonba - mondta Szerhij Hlan, a Herszon régió helyettes vezetője.

07:23
november 19, 2022
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!