A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Zelenszkij tovább folytatja a hazudozást, miközben Oroszország újabb támadásra készül fel

Események

war Horizontal orosz ukrán háború
Herszon felé tartó ukrán tankok
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 269. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül34 bejegyzés
06:58
november 19, 2022
Vágólapra másolva!

Ez történt pénteken

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

07:10
november 19, 2022
Vágólapra másolva!

Nagy gondok vannak még az áramellátással

Egy nap alatt is sokat haladtak a szakemberek az ukrán energiahálózatot ért csapások helyreállításán, de rengeteg még a munka. Egyre több helyen már a tervezett rend szerint zajlanak az áramszünetek, rendkívüli leállásokkal már csak főleg a kijevi és az odesszai régió lakóinak kell számolniuk. Jelenleg 17 ukrán régióban akadozik az áramellátás.

07:21
november 19, 2022
Vágólapra másolva!

Legyőzhetetlenségi pontok

Felállt az első két „legyőzhetetlenségi pont" Herszonban. Ezek olyan ideiglenes mobil áramközpontok, ahol aggregátor biztosítja az energiát, az emberek fűtött helyen melegedhetnek, kapnak teát, humanitárius segítséget, valamint fetölthetik a telefonjaikat és használhatják a Starlink internetkapcsolatot. Az ukrán elnök ígérete szerint hamarosan több ilyen helyet létesítenek a frissen visszafoglalt városban.

07:49
november 19, 2022
Vágólapra másolva!

Eurómilliárdok

Kijevben járt az Európai Bizottság gazdasági területért felelős alelnöke. Valdis Dombrovskis és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök főleg az energiáról tárgyalt, de részletesen szóba került az Ukrajna és az Európai Unió közötti pénzügyi együttműködés, az ország év végéig tartó és a következő évi finanszírozási igénye is.

Kijev idén két részletben – novemberben 2,5 milliárd euróval, december elején pedig további 0,5 milliárd euróval – számít a makroszintű pénzügyi támogatásra.

08:17
november 19, 2022
Vágólapra másolva!

Heves harcok Donyeckben

Nem csillapodik a harcok hevessége Donyeck térségében. Csak pénteken mintegy száz orosz támadást sikerült visszaverni a térségében - közölte az ukrán elnök.

08:44
november 19, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrán békeképlet

Videókapcsolaton keresztül beszélt a kanadai Halifaxban tartott biztonsági fórum résztvevőihez Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök ismét bemutatta az "ukrán békeképletet", és felkérte az Ukrajnát támogató országokat, hogy válasszák ki maguknak a békeképlet egy-egy olyan összetevőjét, amelyben a lehető legjobban meg tudják mutatni vezető szerepüket.

"Elemekre bontottuk, hogy miből áll az orosz agresszió. És mindent megteszünk, hogy semlegesítsük ezeket az elemeket, és semlegesítsük az agresszort. Nap mint nap nagyon pozitív visszajelzéseket kapok a világtól ezzel a hozzáállásunkkal kapcsolatban – a főbb vezetők támogatják az ukrán konstruktivitást. És hiszem, hogy képesek leszünk megvalósítani békeképletünket" - mondta éjszakai videóüzenetében az ukrán elnök.

08:53
november 19, 2022
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. november 18-án az ukrán-magyar határszakaszon 6075 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4087 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 210 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2022. november 18-án 128 ember érkezett Budapestre vonattal, közöttük 38 gyermek - közölte a rendőrség.

09:20
november 19, 2022
Vágólapra másolva!

Amerikai-orosz fogolycsere

Oroszország azt reméli, hogy fogolycserét köt az Egyesült Államokkal, amelynek eredményeként a kosárlabdasztár, Brittney Griner kiszabadulhat – cserébe egy elítélt fegyverkereskedőért, akit a "Halál kereskedőjének" neveznek. Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes közölte, hogy Moszkva és Washington a lehetséges csere lehetőségét vizsgálja.

A hír azután érkezett, hogy Grinert ügyvédei szerint egy mordvai büntetés-végrehajtási telepre szállították, Moszkvától körülbelül 500 km-re délkeletre. A kétszeres olimpiai bajnok centert februárban vették őrizetbe, amikor a moszkvai repülőtéren kannabiszolajat tartalmazó fiolákat találtak a poggyászában. Augusztusban ítélték 9 év börtönbüntetésre.

09:51
november 19, 2022
Vágólapra másolva!

Lengyelország nem ad vízumot Oroszországnak

Varsó bejelentette, hogy nem ad vízumot az orosz delegációnak, hogy részt vegyenek az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet ülésén. A csúcstalálkozót december 1-2 között tartják Lódzban.

Az EBESZ a világ legnagyobb regionális biztonságorientált kormányközi szervezete, amely megfigyelői státusszal rendelkezik az ENSZ-nél. Mandátuma olyan kérdéseket foglal magában, mint a fegyverzetellenőrzés, az emberi jogok előmozdítása, a sajtószabadság, valamint a szabad és tisztességes választások.

A lengyel döntés napokkal azután született, hogy egy rakéta eltalált egy falut keleten, két ember életét vesztette, négyen pedig megsebesültek. Széles körben azt gondolják, hogy egy ukrán légvédelmi rakéta véletlenül csapódott be a térségbe, miközben jelentős orosz bombázást hárított el.

10:25
november 19, 2022
Vágólapra másolva!

Videón az orosz aknavető állások

Az iz.ru tudósítója Donyeckből, az orosz aknavető állásoktól tudósított az aknavetők működéséről.

10:49
november 19, 2022
Vágólapra másolva!

Ez állítja Ukrajna az orosz veszteségekről

Az ukrán vezérkar friss jelentése szerint az oroszok a háború kezdete óta csaknem 84 ezer katonát, 2900 tankot és 5800 páncélozott járművet vesztettek.

11:19
november 19, 2022
Vágólapra másolva!

Áram- és fűtéskimaradások Ukrajnában

Egy Zaporizzsját ért támadás után 123 többszintes lakóház maradt fűtés nélkül szombaton. A rakétacsapás a távhővezetéket érte, a szakemberek már dolgoznak a helyreállításon, jelentette be az ukrán szolgáltató vezetője.

Közben Odesszában is folyamatosan azon dolgoznak, hogy stabilizálni tudják az energiaellátást. Az infrastruktúrát ért támadások miatt vannak olyan területek a régióban, ahol napok óta nincs áram, de az energetikai szakemberek azt ígérik, hogy néhány nap alatt minden hibát ki tudnak javítani, jelentette be a régió katonai közigazgatás képviselője.

Ukrajna elnöke szerint országszerte 17 régió néz szembe "nehéz helyzettel" az energiaellátás akadozása és az áramhiány miatt.

11:50
november 19, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz előrenyomulás Donyeckben

A Donyecki Népköztársaság megbízott orosz vezetője, Gyenyisz Pusilin november 19-én Telegram-csatornáján azt közölte, hogy a Népi Milícia egységei a teljes frontvonalon haladnak előre.

Elismerte, hogy az előrenyomulás nem ment olyan gyorsan, mint ahogyan azt szerette volna, és hozzátette, hogy az orosz katonák fokozatosan „felszabadítják" Artemovszk városát.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ugyanakkor azt közölte, hogy az ukrán erők az elmúlt 24 órában mintegy száz támadást vertek vissza Donyeck keleti régiójában, miközben folyamatosak a harcok.

12:20
november 19, 2022
Vágólapra másolva!

Megérkezett az első vonat Kijevből Herszonba

Péntek este indult újra a vonatközlekedés Kijev és Herszon között. Az első járat – kilenc hónap után – szombat reggel érkezett meg a városba, ahonnan Oroszország múlt héten vonta ki a csapatait.

12:50
november 19, 2022
Vágólapra másolva!

Lehullott az első hó az áramkimaradásokkal küzdő Kijevben

Ukrajna fővárosa, Kijev „teljes leállással" szembesülhet, mivel az ország energiarendszerének csaknem a fele megrongálódott az orosz támadások során – közölte a kormány. Az ENSZ arra figyelmeztet, hogy az ukrajnai áram- és vízhiány humanitárius katasztrófával fenyeget ezen a télen, ami már meg is érkezett Kijevbe. A fővárosban lehullott az első hó.

13:20
november 19, 2022
Vágólapra másolva!

Két nap alatt 9 hajó indult el Odesszából a „gabonafolyosón” keresztül

Két nap alatt kilenc hajó hagyta el az odesszai kikötőket 162 000 tonna mezőgazdasági áruval, amelyet Afrikába, Ázsiába és Európába szállítanak. Erről az Infrastrukturális Minisztérium a Facebookon számolt be.

"Ma indult el a BOZBURUN - M áruszállító hajó 40 ezer tonna búzával Etiópiába. Ez már a nyolcadik hajó, amelyet az ENSZ Világélelmezési Programja az Afrikának és Ázsiának nyújtott segítség részeként indít" - áll a közleményben.

13:50
november 19, 2022
Vágólapra másolva!

Nemzetközi bizottság felállítására szólítottak fel az ukrán fegyveres erők által elkövetett bűncselekmények kivizsgálására

Az orosz elnöki tanács a civil társadalom és az emberi jogok fejlesztésével foglalkozó bizottsága nemzetközi bizottság felállítását szorgalmazta az ukrán fegyveres erők katonái és az oldalukon harcolók által elkövetett bűncselekmények kivizsgálására.

"Felszólítjuk egy nemzetközi bizottság felállítását az ukrán fegyveres erők katonái és az oldalukon harcoló fegyveresek által elkövetett bűncselekmények kivizsgálására, hogy átfogó vizsgálatot folytasson az összes ismert tényállásról, és biztosítsa a felelősök megbüntetését a nemzetközi és nemzeti joggal összhangban" - áll a nyilatkozatban.

A közlemény szerint a bizottság tagjai tisztában voltak azzal, hogy az európai emberi jogi aktivistákhoz intézett felhívásuk esetleg válasz nélkül marad, ezért a felhívást először az ENSZ-hez és az ázsiai, afrikai és latin-amerikai emberi jogi szervezetekhez küldték el.

14:20
november 19, 2022
Vágólapra másolva!

Finnország megszólalt a NATO-csatlakozásról

Finnország külügyminisztere szombaton egy bahreini konferencián felszólalva megvédte Finnország NATO-csatlakozási kérelmét.

A NATO-tagság iránti kérelemről szóló döntés "a biztonsági környezetünkben bekövetkezett drasztikus változás eredménye" - mondta Pekka Haavisto.

"És mi lenne drámaibb változás, mint a szomszédunk támadása egy 50 millió lakosú ország ellen?" - tette fel a kérdést Haavisto.

"A NATO-tagság kérelmezése... természetes lépés volt számunkra" - tette hozzá.

Finnország és Svédország májusban hivatalos NATO csatlakozási kérelmet nyújtott be, miután Oroszország megtámadta Ukrajnát.

14:50
november 19, 2022
Vágólapra másolva!

Egy nap alatt 10 ukrán drónt lőttek ki az oroszok

Az orosz légvédelmi eszközök egy nap alatt az Ukrán Fegyveres Erők 10 pilóta nélküli repülőgépét
iktatták ki, közölte Igor Konaszenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője szombaton.

Elmondása szerint a háború kezdete óta összesen 333 repülőgépet, 177 helikoptert, 2532 pilóta nélküli légi járművet, 388 föld-levegő rakétarendszert, 6705 harckocsit és más páncélozott harcjárművet, 897 többrakétás rakétavető harcjárművet, 3599 tábori tüzérségi és aknavetős löveget, valamint 7273 darab különleges katonai járművet semmisítettek meg.

15:20
november 19, 2022
Vágólapra másolva!

Akár egymilliárd dollár is lehet a kár

Az Ukrajna elleni november 15-i orosz rakétatámadás 0,5-1 milliárd dollár közvetlen kárt okozott az ukrán gazdaságnak. Erről Daniil Hetmancev, az ukrán parlament adóügyi szakbizottságának elnöke beszélt.

Hangsúlyozta, hogy a közvetlen veszteségek mellett vannak közvetett veszteségek is, például amikor a vállalkozások nem tudnak működni, termelni az áramkimaradások miatt.

Szerinte az ukrán gazdaság általános veszteségei az orosz támadások miatt "kézzelfoghatóak" lesznek, ugyanakkor kijelentette, hogy a generátorok működéséhez szükséges üzemanyagot a szükséges mennyiségben biztosítják.

Oroszország november 15-én nagy erejű rakétatámadást indított Ukrajna ellen, amelyben jelentősen sérültek infrastrukturális létesítmények. Az ország azóta folyamatos áramkimaradásokkal küzd.

15:38
november 19, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország megpróbálja túlterhelni az ukrán légvédelmi készleteket

Oroszország a rakétacsapások fokozásával megpróbálja túlterhelni és kimeríteni az ukrán légvédelmi készleteket - figyelmeztetett egy magas rangú amerikai Pentagon-tisztviselő.

Colin Kahl újságíróknak nyilatkozva kifejtette, hogy Oroszország célja az ország feletti égbolt uralása azáltal, hogy arra kényszeríti Ukrajnát, hogy felhasználja a nagy szükségletű készleteit.

Hozzátette azonban, hogy az Egyesült Államok "elkötelezett" amellett, hogy az ukránok megkapják a szükséges felszerelést, hogy életképes maradjon a védelmük.

16:09
november 19, 2022
Vágólapra másolva!

Három ukrán tengerészgyalogos szabadult ki az orosz fogságból

November 19-én három ukrán katona szabadult ki az orosz hadifogságból - közölte az ukrán hadsereg.

Korábban november 11-én egy fogolycsere során 45 ukrán katonát engedtek el az oroszok, valamint két ukrán katona holttestét is visszaadták. Március óta több mint 1000 civil és katona térhetett már vissza Ukrajnába az orosz hadifogságból.

16:39
november 19, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukrán aknamentesítők már mintegy 300 négyzetmérföldnyi területet tisztítottak meg

Az ukrán kormány becslései szerint Ukrajna területének közel 61 000 négyzetmérföldnyi része lehet tele aknákkal, robbanószerkezetekkel és fel nem robbant lőszerekkel, írja a The New York Times.

Az amerikai külügyminisztérium szerint eddig 288 négyzetmérföldet sikerült megtisztítani, és Washington kötelezettséget vállalt arra, hogy a következő évben 91,5 millió dollárt biztosít az ukrajnai aknamentesítésre.

17:07
november 19, 2022
Vágólapra másolva!

A brit kormányfő Kijevbe érkezett, és újabb katonai támogatást jelentett be

Rishi Sunak brit kormányfő előre be nem jelentett látogatást tett Kijevben szombaton, és közölte, hogy Nagy-Britannia 50 millió font (23 milliárd forint) értékben légvédelmi eszközökkel látja el Ukrajnát.

Az Ukrajnának nyújtandó új brit légvédelmi csomag részét képezik légvédelmi fegyverek, radarok, illetve drónok ellen bevethető eszközök. Nagy-Britannia a humanitárius célú támogatást is fokozza, tekintettel a zord tél közeledtére - közölte a brit kormányfő.

Sunak Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is találkozott. Látogatásának célja az volt, hogy megerősítse, az Egyesült Királyság továbbra is támogatja Ukrajnát az Oroszország ellen vívott háborúban - közölte a Downing Street.

17:39
november 19, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz külügy: Példátlan az a varsói döntés, hogy nem engedik be Lavrovot az EBESZ lódzi ülésére

Példa nélkül állónak és provokatívnak, valamint az EBESZ soros elnöki tisztségével összeegyeztethetetlennek nevezte az orosz külügyminisztérium szombati közleményében Lengyelország döntését, hogy elutasítja Szergej Lavrov orosz külügyminiszter részvételét a szervezet külügyminiszteri tanácsának december 1-2-án a lengyelországi Lódzban tartandó ülésén.

A moszkvai külügyminisztérium rámutat, hogy az EBESZ-ben 57 tagállam vesz részt szuverén és független államként, a teljes egyenlőség alapján.

Varsó döntése miatt az orosz küldöttséget az ülésen Alekszandr Lukasevics, Oroszország állandó EBESZ-képviselője fogja vezetni - olvasható a nyilatkozatban.

18:11
november 19, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz támadás miatt akadozik a fűtés Zaporizzsjában

Az orosz hadsereg november 18-án éjjel támadást intézett az ukrajnai Zaporizzsja városa ellen, aminek következtében egy ember meghalt és a város egyes részeiben megszűnt a fűtés.

A zaporizzsjai terület kormányzója, Oleksandr Starukh szerint több mint 17 ezer lakos nem tud fűteni a támadás következtében.

18:41
november 19, 2022
Vágólapra másolva!

Medvegyev a lengyelországi rakétaincidensről: Már mindenkinek elege van a neurotikus Zelenszkijből

Az orosz politikus szerint az ukrán elnökön kívül senki nem szeretné véglegesen elvágni magát Oroszországtól, sem a NATO, sem Amerika, sem az Európai Unió - írja a Mandiner.

Napokkal a lengyelországi rakétaincidenst követően szólalt meg a témáról Dimitrij Medvegyev.

Ismert: az ukránok kezdetben azt állították, orosz rakéta csapódott be Lengyelország területére, azóta az amerikai és lengyel vizsgálatok alapján feltételezhető, hogy az ukrán légvédelem rakétájáról van szó.

Ennek következtében Kijev most már inkább azt mondja, „irreleváns, hogy mi voltunk vagy az oroszok".

Az orosz politikus úgy fogalmazott Telegram-csatornáján:

már mindenkinek elege van a kijevi rezsimből, különösen a neurotikus Zelenszkijből (...). Úgy viselkedik, mint egy fejlődési rendellenességgel küzdő hisztis gyerek

19:25
november 19, 2022
Vágólapra másolva!

A britektől várnak pénzügyi segítséget az ukránok

Szerhij Marcsenko ukrán pénzügyminiszter brit kollégájával, Jeremy Hunttal Londonban folytatott megbeszélésén kijelentette, hogy jövőre további állami költségvetési forrásokra van szükség.

Erről a pénzügyminisztérium sajtószolgálata számolt be.

Hozzátették, hogy a felek megvitatták Ukrajna jelenlegi pénzügyi helyzetét, a további finanszírozás szükségességét, valamint a két kormány közötti partnerség megerősítését célzó együttműködés kiemelt területeit.

"Az ukrán pénzügyminiszter felhívta a figyelmet az [ukrán] állami költségvetés jövő évi pótlólagos finanszírozásának szükségességére. A hiány az előrejelzések szerint havi 3 milliárd USD lesz. Ukrajna számít a nemzetközi pénzügyi szervezetek és partnerországok, különösen az Egyesült Királyság makroszintű pénzügyi támogatására" - közölte a pénzügyminisztérium.

20:09
november 19, 2022
Vágólapra másolva!

Már az ukrán vezetők is arra kérik az ukránokat, hogy hagyják el az országot

A DTEK ukrán energiacég vezetője, Maxim Timcsenko azt javasolja annak aki teheti, hogy hagyja el az országot, annak érdekében, hogy csökkenhessen az ország áramigénye.

A Ria Novosti szerint az ukrán energetikai holding vezérigazgatója azt javasolta az ukránoknak, hogy fontolják meg, hogy három-négy hónapra elhagyják az országot az áramfogyasztás csökkentése érdekében.

Korábban Denisz Smihál ukrán miniszterelnök közölte, hogy az ország energiarendszerének csaknem fele leállt a folyamatos orosz rakétacsapások okozta károk miatt.

Szerinte az állampolgárok egy részének a távozása az országból segítene az áramfogyasztás csökkentésében.

Kedden Herman Galuscsenko ukrán energiaügyi miniszter azt mondta, hogy az ország energetikai rendszere ellen november 15-én elkövetett orosz támadás volt a legmasszívabb az orosz-ukrán háború kezdete óta.

20:36
november 19, 2022
Vágólapra másolva!

Evakuálhatják az ukrajnai herszon régió lakosait

Irina Verescsuk, Ukrajna miniszterelnök-helyettese bejelentette az ukránok által ellenőrzött Herszon területének lakosai számára az "önkéntes evakuálás" megkezdését.

A Herszon régió jobb parti része, beleértve Herszon városát is, jelenleg az ukrán csapatok ellenőrzése alatt áll - írja a Ria Novosti.

21:01
november 19, 2022
Vágólapra másolva!

Öt ember megsérült egy dél-ukrajnai elsősegély-állomás elleni orosz támadásban

Öt ember megsérült egy dél-ukrajnai elsősegély-állomás elleni orosz támadásban. Kijlo Timosenko, az ukrán elnöki adminisztráció helyettes vezetője elmondta, hogy a támadás Bilozerka településen történt, Herszon városától nyugatra.

A város korábban orosz ellenőrzés alatt állt, de a múlt héten az ukrán csapatok visszafoglalták a települést - írja a Sky News.

21:31
november 19, 2022
Vágólapra másolva!

Helyreállt a vasúti összeköttetés Herszon és Kijev között

Majdnem nyolc hónap után szombaton első alkalommal futott be egy utasszállító vonat Kijevből az orosz ellenőrzés alól nemrég felszabadult dél-ukrajnai Herszonba.

A hét vagonból álló szerelvényt, amely kétszáz utast szállított, helyi művészek a herszoni győzelem jelképeként színesre festették - jelentette az ukrán sajtó. A herszoni pályaudvaron ünneplő tömeg fogadta a különvonatot.

A Herszon és Kijev közötti vasúti összeköttetés közvetlenül a február 24-i orosz invázió után szakadt meg.

Moszkva november 9-én rendelte el az orosz csapatok visszavonását a Dnyeper folyó bal partjára az Ukrajnától elcsatolt Herszon megyében, a hónapokig megszállás alatt lévő Herszon városból ezt követően vonultak ki az orosz fegyveres erők.

21:50
november 19, 2022
Vágólapra másolva!

Videón az ukrán katonák földalatti bunkere

A felvételt az ukrán védelmi minisztérium osztotta meg a Twitteren.

23:07
november 19, 2022
Vágólapra másolva!

Helyreállt a gázellátás a Vsevolozhsk körzetben Oroszországban

A Gazprom beszámolója szerint, szombaton a leningrádi Vsevolozsszki körzetben, megszakadt és kigyulladt a Belousovo–Leningrád közötti fő gázvezeték. Az eset után hat gázelosztó állomást kikapcsoltak.

A gázellátás helyreállt a Vsevolozsszki körzetben." - írta Drozdenko régió kormányzója a Telegram csatornájában.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!