Elképesztő bejelentést tettek az oroszok a háborúról

Események

Avdivka, Donyeck, Ukrajna, ágyú, löveg, katona, háború, Oroszország, Ukrajna, orosz-ukrán háború
Avgyijivka, 2022. december 27. Ukrán katonák orosz állásokat lőnek egy francia gyártmányú, löveggel felszerelt önjáró tüzérségi eszközzel a Donyeck megyei Avgyijivka térségében 2022. december 26-án. MTI/AP/Libkos
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 311. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül27 bejegyzés
06:52
december 31, 2022
Vágólapra másolva!

Ez történt pénteken

Előző napi közvetítésünket ITT TALÁLJA!

06:56
december 31, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna szerint az oroszok hamarosan lezárják a határokat

Oroszország újabb mozgósítási hullámra készül, és egy héten belül le akarja zárni a határokat - mondta Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter a Kyiv Independentnek.

"Biztosan tudom, hogy körülbelül egy hetük van hátra, mielőtt még bármilyen választásuk lenne. Január elején az orosz hatóságok lezárják a határokat, kihirdetik a hadiállapotot, és újabb mozgósítási hullámot indítanak. Fehéroroszországban is lezárják a határokat" - mondta Reznyikov.

06:58
december 31, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrán rajtaütés Luhanszkban

Az ukrán hadsereg összehangolt műveletben felszabadított egy falut Luhanszk megyében - írta a Kyiv Independent.

A művelet során számos orosz katonát ejtettek fogságba - írta a portál.

07:32
december 31, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint 12 ezer menekülő érkezett tegnap Ukrajnából

Magyarországra tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 6954 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 5659 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - írta közleményében az Országos Rendőr-főkapitányság.

Az ukrajnai háború elől szintén tegnap 70 ember, köztük 46 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

07:49
december 31, 2022
Vágólapra másolva!

Videón az ukrán akció Luhanszkban

Mint korábbi bejegyzésünkben írtuk, az ukránok elfoglaltak egy falut Luhanszk megyében, videón a rajtaütés:

08:51
december 31, 2022
Vágólapra másolva!

Légvédelmét erősíti Ukrajna

Az ukrán erők tartják állásaikat az orosz csapatokkal szemben a keleti Donbász régióban, és egyes területeken kisebb előretöréseket hajtanak végre - közölte Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök esti videóbeszédében hozzátette, hogy Kijev megerősítette légvédelmét, és az új évben tovább erősíti azt. (The Guardian)

09:24
december 31, 2022
Vágólapra másolva!

Ez az orosz milliárdos vesztette a legtöbbet a háború miatt

A leggazdagabb orosz oligarchák idén csaknem 95 milliárd dollárt veszítettek a nyugati országok által az ukrajnai háború miatt bevezetett szankciók miatt - naponta 330 millió dollárt, amióta a Kreml megkezdte az inváziót – írta a The Guardian. Roman Abramovics, a Chelsea FC korábbi tulajdonosa volt a legnagyobb vesztes, vagyona 57%-kal, 7,8 milliárd dollárra csökkent idén – írta a lap.

09:47
december 31, 2022
Vágólapra másolva!

Putyin engedményt tett a barátságtalan országoknak

Az orosz földgázszállítók külföldi devizában is elszámolhatnak a barátságtalan országok gázvásárlóival a szállításból eredő adósságuk rendezésekor, ha a vásárlók maguk fizetik vissza a tartozást - az erről szóló orosz elnöki rendelet-módosítást péntek este tették közzé az orosz hivatalos jogi információk portálján.

Az elszámolások a szerződésben meghatározott külföldi pénznemben teljesíthetők valamelyik, az orosz szállító kérelme alapján egy felhatalmazott bank által nyitott speciális számlán. A gázszállításokkal kapcsolatos tartozás azt követően minősül majd visszafizetettnek, hogy a külföldi vevő pénzeszközeit a számlán jóváírták.

Ugyanakkor "a külföldi vevőnek a földgázszállítási szerződés szerinti tartozás visszafizetése szolgál alapul az orosz szállító földgázszállításainak folytatásához, ha a külföldi vásárló nem tartja be a rendeletben meghatározott eljárást" - áll a Vlagyimir Putyin orosz elnök által aláírt dokumentumban.

Az Oroszországgal szemben barátságtalan országok vásárlói április 1-je óta csak rubelben fizethetnek az orosz gázér

10:30
december 31, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz és ukrán hadmozdulatok

Az ukrán hadsereg szerint az orosz erők megpróbáltak előrenyomulni Bakhmut és Avdivka közelében, amelyek az ország keleti részén fekvő Donyecki terület egészének elfoglalására irányuló, lassan haladó hadjáratuk fókuszpontjai.

A Reuters jelentése szerint az ukrán fegyveres erők vezérkara pénteken azt közölte, hogy az orosz erők több várost és falut lőttek, köztük Bakhmutot, a tőle délre fekvő Kudrjumivkát, a közeli Szoledart, valamint a Bakhmuttól nyugatra fekvő Kosztyantyinivka várost is.

A vezérkar szerint az orosz erők lőtték Avdivkát, a közeli Marjinka és Nyevelszke városát is. Az orosz erők a Donyecki területen nyugatabbra fekvő településeket, köztük Vuhledar városát is lőtték - áll a közleményében.

11:02
december 31, 2022
Vágólapra másolva!

Adómentességgel csábítják a frontra az oroszokat

Az orosz hatóságok bejelentették, hogy az Ukrajnában állomásozó katonák és állami alkalmazottak mentesülnek a jövedelemadó alól, ezzel is ösztönözve az ottani katonai művelet támogatását.

Az AFP jelentése szerint az új intézkedés mindazokra vonatkozik, akik azon a négy ukrajnai területen harcolnak, amelyeket Oroszország sajátjának nyilvánított, bár nem ellenőrzi őket teljes mértékben: Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja.

11:26
december 31, 2022
Vágólapra másolva!

Több száz orosz katonát öltek meg tegnap az ukránok

Ukrán adatok szerint az orosz veszteségek december 30-án további 710 fővel nőttek. A Guardian által nem ellenőrzött adatok szerint a február 26-án kezdődött invázió óta közel 106 ezer orosz fegyveres halt meg. Az orosz adatok eltérnek, de független becslések szerint is a Kreml erői súlyos veszteségeket szenvedtek.

12:20
december 31, 2022
Vágólapra másolva!

Brit információk szerint súlyos csapásra készülnek az oroszok

Nagy-Britannia szerint Oroszország a következő napokban újra támadhatja Ukrajnát, hogy aláássa a morált. Reális esély van arra, hogy az orosz erők az elkövetkező napokban nagy hatótávolságú rakétacsapásokat mérnek Ukrajnára, hogy aláássák az ukrán morált az újévi időszakban - állítja a brit védelmi minisztérium.

12:51
december 31, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajnának üzent a brit miniszterelnök

Rishi Sunak brit miniszterelnök az ukrajnai háborúra tett utalást újévi köszöntőjében – írta a The Guardian. A brit kormányfő azt mondta: „2023 lehetőséget ad arra, hogy Nagy-Britannia legjobbjait mutassuk be a világ színpadán. Továbbra is kiállunk ukrán barátaink mellett Putyin brutalitásával szemben, és megvédjük a szabadságot és a demokráciát, bárhol is találjuk azt veszélyben".

13:27
december 31, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz rakétacsapás Csernyihivre

Oroszország Iszkander rakétával csapást mért a csernyihivi területre – jelentette be a régió kormányzója. Vjacseszlav Csaus szerint az oroszok ilyen típusú rakétáját az Ukrajnában rendelkezésre álló légvédelmi rendszerekkel "szinte lehetetlen" követni.

13:43
december 31, 2022
Vágólapra másolva!

Légiriadó Ukrajna nagy részében

Több rakétatámadásra számít ma Ukrajna, erről beszélt Vitalij Kim mikolajivi kormányzó is. Ukrajna mintegy felére légiriadó van érvényben.

14:00
december 31, 2022
Vágólapra másolva!

Robbanások Kijevben és több ukrajnai régióban

Robbanásokról számoltak be Kijevben, és az ország több régiójában. A közösségi médiában több jelentés is arról számolt be, hogy december 31-én délután Kijev, Herszon, Harkov és Vinnyica területén működött a légvédelem.

14:28
december 31, 2022
Vágólapra másolva!

Az oroszok szerint elkerülhetetlen a győzelmük

A győzelem "elkerülhetetlen" - mondta az orosz védelmi miniszter újévi üzenetében. "Nehéz katonai-politikai helyzetben találkozunk az új évvel" - mondta Szergej Sojgu a Reuters szerint. "Egy olyan időszakban, amikor vannak, akik megpróbálják eltörölni dicsőséges történelmünket és nagyszerű eredményeinket, lerombolni a fasizmus felett győztesek emlékműveit, piedesztálra emelni a háborús bűnösöket, eltörölni és meggyalázni mindent, ami orosz".

Mivel az 1000 kilométeres frontvonalon véres harcok folynak, és Oroszország a háború első hónapjai óta nem szerzett semmilyen területi nyereséget, Shojgu azt mondta az orosz katonáknak: "A győzelem, akárcsak az új év, elkerülhetetlen".

15:09
december 31, 2022
Vágólapra másolva!

Rakétatalálat ért egy kijevi szállodát – videó

Több rakétatalálat érte ma délután az ukrán fővárost, az egyik lövedék egy belvárosi szállodába csapódott.

15:25
december 31, 2022
Vágólapra másolva!

Egy japán újságíró is megsérült a Kijevet ért támadásban

Nyolcan sérültek meg a Kijevet ért orosz rakétacsapásban, a sérültek egyike egy japán újságíró – mondta Vitalij Klicsko polgármester. Az újságírót kórházba szállították.

15:45
december 31, 2022
Vágólapra másolva!

Több tucat orosz hadifoglyot engedtek el

Több tucatnyi fogságba esett orosz katonát engedett szabadon Ukrajna. A Reuters az orosz védelmi minisztériumra hivatkozva arról számol be, hogy a 82 katonát fogolycsere keretében engedték szabadon.

16:41
december 31, 2022
Vágólapra másolva!

Kijevet lőtték az oroszok

Vitalij Klicsko kijevi polgármester arról számolt be, hogy az orosz rakétacsapások következtében egy idős férfi meghalt és 7 ember megsérült a Szolomjanszkij negyedben. Egy ember állapota válságos.

17:25
december 31, 2022
Vágólapra másolva!

Így ünnepli Putyin az újévet - videó

Vlagyimir Putyin orosz elnök december 31-én pezsgőt ivott az orosz hadsereggel a Déli Katonai Körzet főhadiszállásán.

Az orosz elnök boldog új évet kívánt, és azt mondta a katonáknak, hogy vigyázzanak magukra és egymásra.

18:13
december 31, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukránok szerint rendezvényközpontot lőttek az oroszok

A fotókon egy koncertterem látható Kijev központjában, amelyet a tömeges rakétacsapás megrongált. Gyakran rendeznek itt különféle téli ünnepeket, például gyerekeknek szóló műsorokat - írja a Kyiv Independent.

19:16
december 31, 2022
Vágólapra másolva!

Így néz ki Kijev a rakétacsapás után - videó

A kijevi rakétatámadás következményei, a Protasiv Yar negyedben, közel a városközponthoz - osztotta meg a videót Kirillo Timosenko, Ukrajna elnöki hivatalának helyettes vezetője.

20:27
december 31, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz támaszpontot támadtak az ukránok

Több robbanás is volt a Krím-félszigeten lévő dzsankoji repülőtéren, ami egy katonai légibázis, amelyet jelenleg az orosz erők üzemeltetnek.

21:59
december 31, 2022
Vágólapra másolva!

Katonai létesítményt talált el orosz rakéta Hmelnickijben

Szerhij Hamalij kormányzó közölte, hogy egy katonai létesítményt ért találat Hmelnickijben. A támadás során berendezések, valamint egy benzinkút, nyolc jármű és 13 lakóépület károsodott.

06:57
január 01, 2023
Vágólapra másolva!

Ez az élő közvetítés véget ért

Az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeit itt követheti.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!