Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 335. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül23 bejegyzés
05:08
január 24, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt hétfőn

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:14
január 24, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. január 23-án az ukrán-magyar határszakaszon 4750 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 3673 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 133 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2023. január 23-án 58 ember, köztük 19 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

05:24
január 24, 2023
Vágólapra másolva!

Kiutazási tilalom

A központi kormányzat, valamint a helyi önkormányzatok valamennyi tisztviselője, a rendfenntartók, népképviselők, ügyészek és az összes, az államnak dolgozó számára kiutazási tilalmat rendelt el az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij éjszakai videóüzenetében bejelentette: az érintettek ezentúl csak hivatalos ügyben utazhatnak külföldre, a magánutazásokat, különösen a nyaralásokat megtiltják. A kiutazási feltételek részleteit öt napon belül kidolgozza a Minisztertanács.

Az államfő szerint ugyanis a harcokkal közvetlenül nem érintett hátországi városokban élők teljesen megfeledkeztek a valóságról, a háború figyelmen kívül hagyása azonban olyan luxus, amelyet senki sem engedhet meg magának.

06:02
január 24, 2023
Vágólapra másolva!

Szankciók, személyi változások

Ukrajna szankciókat vezetett be 22 orosz állampolgárral szemben, akik "a spiritualitás leple alatt terror- és népirtó politikát támogatnak" - jelentette be éjszakai videóüzenetében az ukrán elnök, de sem a konkrét személyeket, sem a szankciók formáját nem részletezte.

Volodimir Zelenszkij emellett azt is mondta, hogy személyi változásokról döntöttek minisztériumok és más kormányzati szervek, a régiók és a rendészeti rendszer különböző szintű tisztviselőivel kapcsolatban. Részleteket itt sem árult el.

06:31
január 24, 2023
Vágólapra másolva!

11 hónapja tart a háború

Pontosan 11 hónapja kezdődött az orosz-ukrán háború. A mai a konfliktus 335. napja. Volodimir Zelenszkij éjszakai videójában azt mondta: ez a nap is ugyanúgy telik majd, mint az eddigi 334: minden erőiket egyesítve harcolnak a szabadságért és függetlenségért.

Az ukrán elnök ezúttal a légvédelmi tüzéreket dicsérte, amiért orosz repülőgépeket, helikoptereket és rakétákat lőttek le, és kiemelte a Donyeckben harcoló 35. tengerészgyalogos és a 79. légi rohamdandár harcosainak bátorságát és eredményeit.

07:07
január 24, 2023
Vágólapra másolva!

Ágyúzások éjjel-nappal

Az orosz erők éjjel-nappal ágyúzzák és támadják az ukrán állásokat a konfliktus frontvonalán – mondta Volodimir Zelenszkij elnök. "Látjuk, hogy Oroszország hogyan tömöríti erőit, és tudjuk, hogyan kell reagálni" - fogalmazott az ukrán államfő.

07:42
január 24, 2023
Vágólapra másolva!

NATO-bővítéssel is kalkulál az új orosz haderőfejlesztési terv

Valerij Geraszimov, a Kreml vezérkari főnöke az Argumenty iFakty moszkvai hírportálnak nyilatkozva azt mondta: „Oroszország új haderőfejlesztési tervét Vlagyimir Putyin már jóváhagyta, de módosítható, ha az Orosz Föderáció katonai biztonságát fenyegető meglévő és új veszélyek megváltoznak. Ma ilyen fenyegetések közé tartozik az észak-atlanti szövetség Finnország és Svédország felé való terjeszkedési törekvése, valamint Ukrajnának az országunk elleni hibrid háborújának eszközként való felhasználása."

08:08
január 24, 2023
Vágólapra másolva!

Lengyelország engedélyt kér Leopard 2 harckocsik átadására

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök azt mondta, hogy Varsó hivatalos engedélyt fog kérni német Leopard 2 tankok Kijevbe küldésére. Josep Borrell, az EU külpolitikai vezetője a harckocsik kérdésével kapcsolatban kijelentette, hogy Németország nem akadályozza a harckocsik kivitelét. Azt mondta: "Nem fogják megtiltani ezeknek a fegyvereknek az exportját, ha bármely EU-ország, amely rendelkezik ilyen fegyverekkel, ezt meg akarja tenni."

08:21
január 24, 2023
Vágólapra másolva!

Hollandia F-16-os vadászgépeket küldene Ukrajnának

Miközben a nyugati világ Németországtól várja a döntést a Leopard 2 harckocsikkal kapcsolatban, a holland kabinet azt közölte, hogy megvizsgálja F-16-os vadászrepülőgépek szállítását Ukrajnának, ha a kijevi kormány kéri őket.
Az F-16 Falcon egy sokoldalú, gyors, jól manőverezhető vadászrepülőgép, minden időjárási körülmény között képes megtalálni a célpontokat, és észlelni tudja az alacsonyan szálló repülőgépeket. 800 km-es körzetben képes repülni, nagy pontossággal szállítani hasznos terhét, megvédeni magát az ellenséges repülőgépekkel szemben, és visszatérni a kiindulópontra.

Amerikai F16-os vadászgép Forrás: NurPhoto via AFP/Yichuan Cao/NurPhoto/Yichuan Cao

A Sky Newsnak nyilatkozó Philip Ingram korábbi hírszerző szerint valószínű, hogy idővel több nyugati repülőgép is Ukrajnába kerül, mert az ukránoknak szükségük van rájuk. A nehézséget az jelenti, hogy a pilóták nem tudnak egyszerűen átváltani egyik repülőgépről a másikra – különösen az éles harci műveletek intenzitásával. „Amit azonban az ukránokkal kapcsolatban tapasztalunk, amikor gyorsított kiképzésen megtanulják kezelni a nyugati fegyverrendszereket, az az, hogy hetek alatt megtanulják azt, ami a nyugati pilótáknak hónapokig tart" – tette hozzá Ingram.

09:11
január 24, 2023
Vágólapra másolva!

Szankciókat sérthetett egy volt FBI-tisztviselő

Vádat emeltek egy volt magas rangú FBI-tisztviselő ellen, amiért az amerikai szankciók megsértésével segített egy orosz oligarchának. Charles McGonigalt, aki az ügynökség New York-i kémelhárítási részlegét vezette, mielőtt 2018-ban nyugdíjba vonult, azzal vádolják, hogy Oleg Deripaska orosz milliárdos megbízásából dolgozott együtt egy volt szovjet diplomatából lett orosz tolmáccsal.

McGonigal, aki nyugdíjba vonulása előtt felügyelte az orosz oligarchák, köztük a Deripaska elleni nyomozást, állítólag azon dolgozott, hogy 2019-ben feloldják a Deripaska elleni szankciókat, és 2021-ben pénzt vett el tőle egy rivális oligarcha kivizsgálására.

Az 54 éves McGonigalt és a tolmácsot, a 69 éves Szergej Sesztakovot szombaton tartóztatták le, és vádat is emeltek ellenük a rendkívüli gazdasági hatalmak nemzetközi törvényének megsértése és a megsértésére irányuló összeesküvés, valamint pénzmosás és pénzmosás elkövetésére irányuló összeesküvés miatt.

09:42
január 24, 2023
Vágólapra másolva!

Videón a szétlőtt mariupoli acélmű

Nyilvánosságra került egy videó az Azovstal acél- és vasműről, amelyet heves lövöldözés tönkretett Mariupol déli kikötővárosában, amelyet most orosz erők foglalnak el. Az üzem volt az ukrán csapatok utolsó állása az ostromlott városban. Tavaly májusban kénytelenek voltak kiüríteni a területet, miután hetekig ellenálltak az orosz támadásoknak.

Az 1930-as években a tengerparton épült Azovstal acélmű sok kilométeres bunker- és alagúthálózattal rendelkezik mélyen a föld alatt. Bunkereit úgy tervezték, hogy ellenálljanak akár egy nukleáris robbanásnak is.

10:38
január 24, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb ukrán vezető távozik

Lemondott az ukrán védelmi miniszter-helyettes Olekszij Sapovalov, aki többek között az ukrán hadsereg logisztikájáért volt felelős.

11:21
január 24, 2023
Vágólapra másolva!

Kirúgták az ukrán elnöki hivatal vezetőjét

Felmentését kérte tisztségéből kedden Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője.

A tisztségviselő, aki 2019 májusa óta tölti be hivatalát, egy január 23-i dátumú képet tett közzé Telegram-csatornáján, és annak aláírásában megköszönte az iránta tanúsított bizalmat az államfő, valamint az összes tisztviselő részéről, akikkel együtt dolgozott a poszton. Lemondását nem indokolta meg.

Az ukrán média szerint Kirilo Timosenko távozása része lehet a Volodimir Zelenszkij elnök által bejelentett személyi változtatásoknak. A lemondásának elfogadásáról szóló rendeletet az elnök honlapján tették közzé.

12:06
január 24, 2023
Vágólapra másolva!

Új ukrán intézkedés

Közzétették kedden az ukrán elnök honlapján azoknak az állami tisztségviselőknek és biztonsági vezetőknek a névsorát, akik számára megtiltották a külföldi utazást szabadság "vagy bármilyen más nem állami célból".

A tilalom hatálya alá esnek a miniszterek és miniszterhelyettesek, a parlamenti képviselők, a végrehajtó hatalom központi szerveinek vezetői és helyetteseik, az ukrán elnöki hivatal vezetője és helyettesei, az államfő által létrehozott más szolgálatok vezetői, a biztonsági szolgálat vezetői, a jegybank elnöke és helyettesei, a televíziótanács, a számvevőszék és a központi választási bizottság összes tagja.

A névsorban szerepel a nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkára és helyettesei, az ombudsman, az alkotmánybíróság tagjai és más bírák, ügyészek és minden olyan tisztségviselő is, aki mozgósítás esetére fegyverrel rendelkezik.

13:17
január 24, 2023
Vágólapra másolva!

Itt a német döntés

Németország nem szigetelődött el abban a kérdésben, hogy kell-e Leopard típusú német harckocsikkal támogatni az orosz támadás ellen védekező Ukrajnát - jelentette ki Boris Pistorius német védelmi miniszter kedden Berlinben.

A négy napja kinevezett miniszter Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral folytatott első hivatalos megbeszélése után, kettejük közös tájékoztatóján kifejtette: míg egyes országok "nagyon határozottan követelik", hogy Ukrajna támogatói a világ legerősebb és legmodernebb nyugati harckocsijának számító Leoparddal is segítsék a védekezést, mások "éppen olyan alaposan mérlegelni akarnak, mint a német kancellár".

14:56
január 24, 2023
Vágólapra másolva!

Lukasenko meglepő bejelentése

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő kedden kijelentette, hogy az ukránok felkérték őt egy megnemtámadási paktum megkötésére Ukrajnával - közölte a Belta állami hírügynökség.

A fehérorosz elnök, aki Vlagyimir Putyin közeli szövetségese, egy kormányzati és rendvédelmi tisztségviselők részvételével megtartott ülésen közölte: "azt kérik tőlünk, hogy semmilyen körülmények között ne kezdjünk háborút Ukrajnával. Azt javasolják, hogy kössünk egy megnemtámadási paktumot".
Az elnök ezzel együtt megvádolta Ukrajnát, hogy területén olyan nyugati katonákat képeznek ki, akiknek az a céljuk, hogy destabilizálják Fehéroroszországot.

Kijev egyelőre nem reagált az fehérorosz elnök kijelentésére. Azt a felvetést, hogy Lukasenka megvitatja-e az állítólagos ajánlatot Vlagyimir Putyinnal, a Kreml nem kommentálta.

15:53
január 24, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin friss intézkedése

Vlagyimir Putyin felszólította Mihail Misutszin orosz miniszterelnököt, hogy növelje az életszínvonalat azokban a régiókban, amelyeket Oroszország nemrég annektált. Misutszin biztosította az orosz elnököt arról, hogy az ügyben megteszi a szükséges lépéseket.

16:46
január 24, 2023
Vágólapra másolva!

A finn elnök Kijevbe érkezett

Volodimir Zelenszkij bejelentette, hogy Kijevbe érkezett hivatalos látogatásra Sauli Niinistö finn elnök. A találkozón a jelenlegi ukrán helyzetet fogják megvitatni.

17:03
január 24, 2023
Vágólapra másolva!

Itt van Kijev válasza Fehéroroszországnak

Ukrajnának nincsenek agresszív szándékai Fehéroroszországgal szemben, és óva inti a szomszédos országot attól, hogy az Oroszországi Föderáció oldalán részt vegyen a háborúban - jelentette ki kedden Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő az Ukrajinszka pravda hírportál tudósítása alapján.

"Oroszország minden lehetséges módon megpróbálja bevonni Fehéroroszországot egy közvetlen háborúba. Ukrajna óva inti Minszket az esetleges további agresszív tervektől. A magunk részéről megerősítjük, hogy nincs semmilyen agresszív szándék Fehéroroszországgal szemben" - szögezte le a kijevi külügyi tárca képviselője.

22:36
január 24, 2023
Vágólapra másolva!

A német kancellár Bidentől kérdezi meg mit csináljon a harckocsikkal

A német szövetségi kormány a kellő sürgősséggel napirendre veszi a lengyel kormány kérését német gyártmányú Leopard 2 harckocsik Ukrajnába szállításáról, és a washingtoni vezetéssel egyeztetve hoz döntést - mondta Olaf Scholz kancellár kedden Berlinben.

A kormányfő a Die Welt című lap Gazdasági csúcstalálkozó című fórumán a lap hírportálján közölt beszámoló szerint rámutatott, hogy a hadiipari exportot szabályozó előírások határozzák meg azt az eljárást, amellyel dönteni kell a külföldön értékesített német termékek továbbadásáról harmadik országnak.

Ezt az eljárást le is folytatják, és a lengyel kérést az ügy által megkövetelt sürgősséggel kezelik - tette hozzá Olaf Scholz.

Olaf Scholz a nem nyilvános fórumon a Die Welt beszámolója szerint hozzátette, hogy a kérés jóváhagyását a washingtoni vezetéstől teszik függővé. Mint mondta, "soha nem egyedül cselekszünk, hanem szorosan egyeztetve legfontosabb partnereinkkel, mindenekelőtt az Egyesült Államokkal".

A német lakosság támogatja ezt az alapelvet, és a kormány kitart mellette - húzta alá a kancellár.

A lengyel kormány keddi tájékoztatása szerint hivatalosan megkérték a német kormányt arra, hogy járuljon hozzá a lengyel hadseregnek vásárolt Leopard 2 harckocsik egy részének - korábbi adatok szerint 14 darab - átadásához az orosz támadás ellen védekező ukrán erőknek.

23:48
január 24, 2023
Vágólapra másolva!

A svéd miniszterelnök tárgyalni akar a törökökkel

Mielőbb helyre kell állítani a párbeszédet Törökországgal Svédország és Finnország NATO-csatlakozásáról - jelentette ki kedden Ulf Kristersson svéd kormányfő.

"Egyetlen más nemzetbiztonsági kérdés sem bír akkora jelentőséggel mint az, hogy közösen Finnországgal gyorsan NATO-tagokká váljunk" - hangsúlyozta Kristersson újságíróknak nyilatkozva.
Tobias Billström külügyminiszter hozzátette, hogy Svédország jelenleg a második világháború óta legbizonytalanabb biztonságpolitikai helyzetbe került.

A svéd miniszterelnök mindemellett nyugalomra és önmérsékletre intett a hétvégén a stockholmi török nagykövetség közelében tartott tüntetéssel kapcsolatban, amelyen egy iszlamofób párt vezetője elégette a muszlimok szent könyvét, a Koránt. Törökország a közelmúltban történt svédországi "provokációkra" hivatkozva kedden határozatlan időre felfüggesztette a háromoldalú mechanizmust a NATO-csatlakozásra váró Svédországgal és Finnországgal.

Kristersson az üggyel kapcsolatban leszögezte, hogy nincs ellentmondás a szólásszabadság jogának fenntartása és a NATO-csatlakozás folyamatának továbbvitele között. Mint mondta, teljesen rendjén van, hogy eltérő vélemények vannak a NATO-csatlakozással kapcsolatban. Ugyanakkor Svédországban és Finnországban is nagy többséggel döntöttek arról, hogy a két ország az észak-atlanti szövetséghez csatlakozzon. Most azonban provokátorok próbálják Svédország más államokkal fenntartott kapcsolatainak ártva rombolni az ország csatlakozási esélyeit.

Finnország és Svédország csatlakozási jegyzőkönyvét a transzatlanti katonai-politikai szövetség mind a 30 tagállamának jóvá kell hagynia. A két észak-európai ország tavaly megállapodást írt alá Törökországgal, hogy meg tudjanak egyezni Törökországgal.

Ankara a svéd és finn NATO-csatlakozás jóváhagyásának feltételeként a többi között terroristának nyilvánított emberek, többnyire kurdok kiadását követeli.

01:11
január 25, 2023
Vágólapra másolva!

Amerikai és német tankokat küldenek Ukrajnának

Németország Leopard tankokat küld Ukrajnába - közölte kedd este több német lap. A döntés feltétele, hogy az amerikaiak is küldjenek Abrams tankokat. Erre állítólag még a héten sor kerül.

05:29
január 25, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!