Az ukrajnai háború egyik legvéresebb csatatere

Események

conflict army war TOPSHOTS Horizontal orosz ukrán háború
Ukrán tank lövi az orosz állásokat a luhanszki régióban
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 325. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül28 bejegyzés
07:08
január 14, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt pénteken

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

07:13
január 14, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. január 13-án az ukrán-magyar határszakaszon 6204 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 9560 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 213 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

07:22
január 14, 2023
Vágólapra másolva!

A Világgazdasági Fórumon is téma lesz Ukrajna

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éjszakai videóüzenetében arról beszélt, hogy a héten lezajlott tárgyalásoknak köszönhetően sikerült jelentősen megerősíteni a partnerországok elszántságát Ukrajna fegyverellátásának növelésére. Szerinte ez tükröződni fog majd az európai védelmi miniszterek soron következő találkozóján is, Ramsteinben. 

"Ukrajna részvételére is készülünk a davosi Világgazdasági Fórumon. A hagyományos gazdasági témák mellett idén nyilván megjelennek a biztonsági kérdések is. Számunkra pedig fontos, hogy a biztonsággal kapcsolatos kérdésekre hatékony és egyértelmű választ adjunk" - mondta Volodimir Zelenszkij.

08:01
január 14, 2023
Vágólapra másolva!

Nagy-Britannia tankokat küld Ukrajnába

A brit miniszterelnök, Rishi Sunak beleegyezett, hogy azonnal Ukrajna rendelkezésére bocsát négy Challenge 2 harckocsit, további nyolcat pedig készenlétbe helyeznek. A The Sun című bulvárlap egy Downing Street-i forrásra hivatkozva azt írta, a kormányfő erről szombaton tájékoztatja Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt.

Ezzel az Egyesült Királyság lenne az első nyugati hatalom, amely harckocsikkal látja el Kijevet – ez lényegi változás, mivel a NATO-n belül attól tartanak, hogy egy ilyen lépést az oroszok a háború jelentős eszkalációjának tekinthetnek.

08:29
január 14, 2023
Vágólapra másolva!

Az amerikaiak megmagyarázzák, hogy az orosz hadi siker nem siker

Az ISW (Institute for the Study of War) amerikai agytröszt lekicsinyelte annak stratégiai jelentőségét, hogy Oroszország potenciálisan megszerezze Szoledart, amely a háború eddigi egyik legvéresebb csataterévé vált. Azt mondják, hogy az oroszok eltúlozták a sóbányász város jelentőségét, és hogy elfoglalása "nem valószínű, hogy előrevetíti Bahmut küszöbön álló orosz bekerítését".

09:08
január 14, 2023
Vágólapra másolva!

Lemondását tervezi a német védelmi miniszter

Christine Lambrecht védelmi miniszter állítólag lemondásra készül, ami tovább fokozza Olaf Scholz német kancellár problémáit, mivel Ukrajna katonai támogatásának fokozását tervezi. A Bild című német lap értesülését nem volt hajlandó kommentálni a védelmi minisztérium szóvivője.

Olaf Scholz jelenleg nyomás alatt áll, hogy jóváhagyja az Ukrajna számára nyújtott nemzetközi katonai támogatás növelését.

09:35
január 14, 2023
Vágólapra másolva!

Fokozza ukrajnai jelenlétét a NAÜ

Az ENSZ nukleáris felügyelő szervezete bejelentette, hogy fokozza jelenlétét Ukrajnában, hogy segítsen megelőzni egy nukleáris balesetet a konfliktus során. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) közölte, hogy hamarosan állandó jelenléte lesz mind az öt ukrajnai nukleáris létesítményben. Jelenleg csak az orosz irányítás alatt álló, a frontvonal közelében lévő zaporizzsjai üzemben vannak jelen a NAÜ ellenőrei.

10:01
január 14, 2023
Vágólapra másolva!

Szoledar a "21. századi Verdun"

Egy magas rangú ukrán tisztviselő szerint a Soledar a „21. századi Verdun". Andrij Jermak, az ukrán elnök hivatalának vezetője az első világháború leghosszabb és legvéresebb csatájához hasonlította a városért vívott küzdelmet.

12:06
január 14, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán elnök az ENSZ-be akar utazni

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ENSZ-be látogatna, hogy az Oroszország február 24-i inváziójának első évfordulójának előestéjén felszólaljon a Közgyűlés magas szintű tanácskozásán - közölte az ukrán külügyminisztérium egy magas rangú tisztviselője. Emine Dzsaparova, az ukrán külügyminiszter első helyettese az AP hírügynökségnek adott interjújában ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az útra csak akkor kerülhet sor, ha a biztonsági helyzet azt lehetővé teszi. A miniszterhelyettes megemlítette, hogy az ukrán hírszerzés szerint Oroszország "egy nagyon komoly offenzívára készül februárban."

Volodimir Zelenszkij Forrás: Ukrán Elnöki Iroda
12:30
január 14, 2023
Vágólapra másolva!

Meglepő vélemény az orosz állami tévében

A Portfolio azt írja, hogy a legnagyobb orosz állami televízió, a Rosszija 1 egyik beszélgetős műsorában az egyik biztonságpolitikai szakértő azt mondta, hogy

Oroszország szándékosan nem akar gyorsan nyerni, ezért húzzák el a háborút.

– mondta a szakértő a műsorban.

13:00
január 14, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanások sorozata hallatszott Kijevben

Robbanások sorozata hallatszott Kijevben szombat reggel, azelőtt, hogy megszólaltak volna a légiriadó szirénái. Harkovban két rakéta csapódott be.

Kilenc óra körül Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője a Telegrammon arról számolt be, hogy rakétatámadás zajlik a főváros kritikus infrastruktúrája ellen. A főváros katonai adminisztrációja szerint találat ért Kijevben egy infrastrukturális létesítményt, de hogy pontosan mit, azt nem közölték. A bejelentés szerint mentők érkeztek a helyszínre.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester pedig arról számolt be, hogy robbanások hallatszottak a fővárosban a Dnyeper folyó bal partján, Dnyiprovszkij kerületben és a jobb parton található Holoszijivszkij kerület egyik nem lakóövezetére rakétatöredékek zuhantak, de a polgármester szerint nem tudni áldozatokról.

Az ukrán fővárost szilveszter éjszaka óta nem érte rakétatámadás.

Szombaton kora reggel két orosz Sz-300-as rakéta csapódott be Ukrajna második legnagyobb városa, Harkov ipari körzetében - közölte Harkov megye kormányzója. Oleh Szinyehubov azt mondta, hogy áramkimaradások lehetnek a városban és a környező településeken, a szakemberek gőzerővel dolgoznak a károk felszámolásán.

13:23
január 14, 2023
Vágólapra másolva!

Ezt mondják a károkról

Az orosz invázió miatt az ukrán polgári és kritikus infrastruktúrában keletkezett kár meghaladta a 127 milliárd dollárt - jelentette ki az ukrán külügyminiszter első helyettese az ENSZ Biztonsági Tanácsának Ukrajnáról tartott ülésén. Emine Dzsaparova szerint Ukrajna helyreállítása az egyik legnagyobb beruházási projekt lesz.

13:50
január 14, 2023
Vágólapra másolva!

ENSZ-jelentés: 18 096 civil áldozata van eddig az ukrajnai háborúnak

A legutóbbi harcokat követően az ENSZ emberi jogi hivatala, az OHCHR 18 096 civil áldozatot igazolt az ukrajnai háború kezdete óta.

Ez 6952 halottat és 11 144 sebesültet jelent

– mondta Rosemary DiCarlo, az ENSZ politikai és béketeremtési ügyekért felelős főtitkárhelyettese a világszervezet Biztonsági Tanácsának ülésén New Yorkban.

14:07
január 14, 2023
Vágólapra másolva!

Medvegyev a volt japán miniszterelnököt kritizálta

A The Guardian arról ír, hogy Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök szombaton azzal vádolta meg Kisida Fumio japán miniszterelnököt, hogy alárendelte magát az Egyesült Államoknak.

14:39
január 14, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz veszteségek Ukrajna szerint

Az ukránok szerint az orosz-ukrán háború kezdete óta már több, mint 114 ezer orosz katona halt meg a harcokban. A jelentés szerint az ukrán hadsereg többek között megsemmisített 3104 orosz tankot, 276 helikoptert és 286 repülőgépet is.

15:04
január 14, 2023
Vágólapra másolva!

Nagy-Britannia harckocsikat kíván szállítani Ukrajnának

Nagy-Britannia harckocsikat kíván átadni az ukrán fegyveres erőknek - közölte szombaton Rishi Sunak brit miniszterelnök.

A Downing Street tájékoztatása szerint Sunak telefonon tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, akinek elmondta, hogy a brit kormány az eddigieknél intenzívebb támogatást kíván nyújtani Ukrajnának, és ennek jegyében Challenger 2 típusú harckocsikkal és további tüzérségi rendszerekkel látja el az ukrán hadsereget.

A Challenger 2 brit tervezésű és gyártású, 120 milliméteres löveggel felszerelt, 75 tonna össztömegű harmadik generációs harckocsi, amely 1998 óta áll hadrendben a brit hadseregnél.

A londoni miniszterelnöki hivatal a szombati telefonos megbeszélésről szóló tájékoztatásában nem részletezte, hogy a brit kormány hány Challenger 2 harckocsit szállítana Ukrajnának, és azt sem, hogy a szállítások mikor kezdődnek.

A Downing Street ismertetése szerint ugyanakkor Sunak és Zelenszkij elismeréssel nyugtázta más országok hasonló támogatási kötelezettségvállalásait, köztük azt a felajánlást, amelyet Lengyelország tett a minap egy harckocsiszázadnyi Leopard tank ukrajnai szállítására.

15:41
január 14, 2023
Vágólapra másolva!

Több ukrán régiót ért orosz csapás az elmúlt napon

Az orosz hadsereg erői az elmúlt 24 órában Ukrajna nyolc régiójának lakott területeit támadták, legalább három civilt megöltek és kilencet megsebesítettek - közölték ukrán tiszviselők.

16:08
január 14, 2023
Vágólapra másolva!

Légiriadó van Ukrajna több régiójában

Az ukrán hatóságok légiriadót rendeltek el az ország különböző régióiban.

Az elmúlt két órában a Kijev környéki régióra, valamint Herszon és Lviv nagyvárosokra is figyelmeztetést adtak ki. Riasztás van érvényben továbbá Harkov, Donyeck, Dnyipropetrovszk és mintegy tucatnyi más régióban is.

A hatóságok azt is közölték, hogy tüzérségi tűz érte a dél-ukrajnai Nikopol várost, aminek minden lakosát arra szólították fel, hogy keressenek menedéket - írja a The Guardian.

16:45
január 14, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb részletek derültek ki a Kijevet ért reggeli orosz rakétacsapásról

Újabb részletek derültek ki az ukrán fővárost, Kijevet ma reggel ért orosz rakétacsapásról.

Az ukrajnai Kijev régió kormányzója, Olekszij Kuleba közölte, hogy a ma reggeli orosz rakétatámadás következtében 18 házban keletkezett kár - írja a Sky News.

"Az ellenség a fővárost és a környékét támadja. Maradjanak az óvóhelyeken" - írta a Telegramon közzétett közleményében.

Kuleba szerint egyelőre nem tudni áldozatokról, a mentőegységek az érintett helyszíneken vannak - közölte.

17:23
január 14, 2023
Vágólapra másolva!

Lakóépületet ért találat az ukrajnai Dnyipro városában

Legalább 10 ember megsérült a közép-ukrajnai Dnyipro városában egy lakóépületet ért orosz csapás következtében - közölték a hatóságok.

A régió kormányzója, Valentyin Reznyicsenko elmondta, hogy a sérültek között két gyermek is van. A sebesültek közül hárman súlyosan megsérültek, őket kórházban ápolják.

Az ukrán hatóságok szerint eddig 15 embert mentettek ki a romok alól - írja a Sky News.

18:05
január 14, 2023
Vágólapra másolva!

Rakétamaradványokat találtak Moldovában

Moldova belügyminisztériuma közölte, hogy rakétamaradványokat találtak az ország északi részén a mai napon az Ukrajnát ért legutóbbi orosz légicsapásokat követően.

"Az Ukrajna elleni orosz légitámadást követően egy határrendészeti járőr egy rakéta maradványait fedezte fel, amelyek az Ukrajna elleni orosz légitámadásokból származnak" - közölte a minisztérium a Facebookon.

Korábban robbanások sorozata rázta meg Kijevet és Harkovot - írja a Sky News.

19:16
január 14, 2023
Vágólapra másolva!

Öten meghaltak az ukrajnai Dnyipro elleni rakétatámadásban

A legfrissebb hírek szerint öt ember meghalt és 27 megsebesült a Dnyipro elleni orosz rakétatámadásban, ami egy lakóépületet ért - írja a Sky News.

A régió kormányzója, Valentyin Reznyicsenko elmondta, hogy a sérültek között hat gyermek van, mindannyian kórházba kerültek.

19:46
január 14, 2023
Vágólapra másolva!

Egy második rakétatámadás-hullám is érte szombaton Ukrajnát

Több halottja és számos sebesültje van a második orosz rakétatámadás-hullámnak, amely szombaton érte Ukrajnát, órákkal a Kijevre és Harkovra mért korábbi rakétacsapás után - jelentette az ukrán média hivatalos hatósági közlésekre hivatkozva.

A reggeli támadás után az egész országra légiriadót rendeltek el.
A második hullámban támadott célpontok közé tartozik Odessza, Harkiv, Krivij Rih, Lviv, Ivano-Frankivszk, Ternopil, Mikolajiv és a főváros, Kijev is.

Robbanások hallatszottak a közép-ukrajnai Vinnicja megyében is. Az infrastruktúrában, ezen belül az áramszolgáltató létesítményekben újabb károk keletkeztek.

A második rakétatámadásban a közép-ukrajnai Dnyipróban egy kilencemeletes lakóház részben összeomlott. Lakói közül öten meghaltak, és 27-en megsérültek, köztük hat gyermek is - számolt be Valentin Reznyicsenko, Dnyipropetrovszk megye kormányzója.

A reggeli rakétatámadásban, amely Kijevet és Harkovot érte, a jelentések szerint senki sem sérült meg, de Kijev környékén a rakéták darabjai tüzet okoztak egy helyen, és épületekben is károk keletkeztek.

21:50
január 14, 2023
Vágólapra másolva!

Közel hatvanra nőtt az ukrajnai Dnyipro városát ért rakétatámadás sérültjeinek a száma

Közel hatvanra nőtt az ukrajnai Dnyipro városát ért rakétatámadás sérültjeinek a száma - közölte Valentyn Reznicsenko, Dnyipropetrovszk terület kormányzója.

A lakóépületet az Ukrajna kritikus infrastruktúrája elleni legújabb orosz rakétacsapás során érte találat.

23:16
január 14, 2023
Vágólapra másolva!

Négyen meghaltak a Pologit ért ukrán támadásban

Négy civil meghalt, öten pedig súlyosan megsebesültek szombaton, a zaporozsjei Pologa várost ért ukrán támadásban - közölte az Orosz Védelmi Minisztérium. Eközben Ukrajna több régiójában is légiriadót rendeltek el az orosz rakétacsapások miatt.

23:21
január 14, 2023
Vágólapra másolva!

Dnyiprót támadja az orosz tüzérség, többen meghaltak

12 ember, köztük egy 15 éves lány halt meg, amikor egy bérházat ért rakétatámadás Dnyipróban

– jelentette ki Dnyipropetrovszk megye kormányzója, Valentyin Reznicsenko.

00:49
január 14, 2023
Vágólapra másolva!

Gorlovkát támadják az ukránok

Szombat este az ukrán tüzérség három darab, 155 mm-es tüzérségi lövedéket lőtt ki Gorlovkára. Halottakról, károkról egyelőre nem érkezett hír. A nyugati fegyverszállítmányoknak köszönhetően az ukrán hadseregnek amerikai, lengyel, német és francia önjáró lövegek is a rendelkezésére állnak, amelyekkel folyamatosan támadja az orosz állásokat.

07:26
január 15, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!