Drónokkal támadtak az ukránok egy orosz bázisra

Események

BMP, Donyeck, Oroszország, Ukrajna, orosz-ukrán háború, háború
A photograph shows a destroyed Russian BMP infantry fighting vehicle in the Donetsk region, eastern Ukraine on January 2, 2023. (Photo by Sameer Al-DOUMY / AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 314. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül29 bejegyzés
05:09
január 03, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt hétfőn

Előző napi közvetítésünket ITT TALÁLJA!

05:14
január 03, 2023
Vágólapra másolva!

Drónokkal támadtak az ukránok Szevasztopolra

Több robbanásról érkezett jelentés a krími Szevasztopolból, az ukránok dróntámadást hajtottak végre. A helyi orosz vezetés szerint a légvédelmük két drónt lelőtt a tenger felett.

05:19
január 03, 2023
Vágólapra másolva!

Tudósítás közben sérült meg egy német újságíró

A Bild című német lap főszerkesztője, Johannes Boie január 2-án közölte, hogy riporterük, Björn Stritzel tudósítás közben megsérült. Állapotáról nem közölt részleteket.

05:49
január 03, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint 14 ezren jöttek tegnap Magyarországra Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 4820 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 9272 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - írta közleményében az Országos Rendőr-főkapitányság.

A beléptetettek közül a rendőrség 176 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől szintén tegnap 96 ember, köztük 30 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

06:28
január 03, 2023
Vágólapra másolva!

Rakéta csapódott be az élőben tudósító riporter mögött - videó

A robbanás a Kramatorszk melletti Druzskovkában történt, amit a francia televízió élőben közvetített.

07:35
január 03, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán támadás Makiivkában

Az ukrán fegyveres erők vezérkara hétfőn késő este közzétett közleményében azt állította, hogy a megszállt Makiivkában akár 10 egységnyi, különböző típusú orosz haditechnikai eszközt megrongáltak vagy megsemmisítettek. (The Guardian)

08:37
január 03, 2023
Vágólapra másolva!

A Makiivát ért támadás bizonytalanságot keltett

A donyecki Makiivka orosz bázisra mért ukrán csapás váratlanul érte a katonai vezetést - a Háborút Tanulmányozó Intézet (ISW) jelentése szerint.

Legutóbbi frissítésében az intézet azt írta:
Az orosz védelmi minisztérium valószínűleg megpróbálja a Donyecki Népköztársaság (DNR) tisztviselőire és a mozgósított erőkre hárítani a felelősséget a rossz műveleti biztonság (OPSEC) miatt, a csapás elismerése kritikát váltott ki az orosz katonai vezetéssel szemben.

Az ilyen jelentős katonai kudarcok megnehezítik Putyin erőfeszítéseit, hogy megőrizze a háborút támogatók bizalmát.

09:03
január 03, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán lakosok orosz fogságban

A herszoni régió 474 lakosa továbbra is az orosz megszállók fogságában van, jelentette be Anasztaszja Veszilovszka, a herszoni területi ügyészség szóvivője.

09:36
január 03, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna január 2-án több fronton is támadt

Ukrajna az elmúlt 24 órában 13 támadást indított az orosz csapatok által megszállt területek ellen - közölte az ukrán fegyveres erők vezérkara.

A vezérkar január 3-i frissítésében arról is beszámolt, hogy az orosz hadsereg legalább 6 rakétát, 52 légicsapást és több mint 70 MLRS támadást indított Ukrajna ellen.

10:15
január 03, 2023
Vágólapra másolva!

Több tucat drónt lőttek le az ukránok

Ukrajna állítása szerint vasárnap este 40, Kijev felé tartó orosz drónt semmisítettek meg, 15-öt a szomszédos régiók felett, hármat Kijev térségében, 22-t pedig közvetlenül a főváros felett.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elmondta, hogy országa 2023 eleje óta több mint 80 orosz drónt lőtt le.

10:42
január 03, 2023
Vágólapra másolva!

Januárban érkeznek az uniós pénzek Ukrajnába

Zelenszkij elmondta, hogy az uniós makroszintű pénzügyi támogatás első részletének megérkezésére januárban számít, miután hétfőn egyeztetett Ursula von der Leyennel. Zelenszkij megköszönte a segítséget hozzátéve, hogy a 18 milliárd euró értékű pénzügyi támogatás rendkívül fontos most, amikor Oroszország új erőt gyűjt a folytatáshoz.

11:15
január 03, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna és az Európai Unió képviselői Kijevben üléseznek februárban

Ukrajna és az Európai Unió február 3-án Kijevben tart csúcstalálkozót a pénzügyi és katonai támogatás megvitatására - közölte Zelenszkij hivatala.

11:41
január 03, 2023
Vágólapra másolva!

Megsemmisült az ukrán nemzetközi jégpálya

Orosz rakétatámadás következtében megsemmisült egy jégpálya a Donyecki területen található Drushkivka városban.

Fedor Iljenko, a donbászi jégkorongklub vezérigazgatója elmondta, hogy a jégpálya nemzetközi tornáknak és gyermekversenyeknek adott otthont.

A háború kezdete óta öt jégstadion semmisült meg.

12:10
január 03, 2023
Vágólapra másolva!

Mobiltelefont használó katonákat okolnak a Makiivka városát ért csapásért

Ukrajna azt állítja, hogy 400 orosz katona halt meg a megszállt Makiivka városára mért csapásban, míg Moszkva 63 halálos áldozatot ismert el. Orosz katonai bloggerek dühösen reagáltak arra, hogy az ukrán csapás legalább tucatnyi katonát megölt.

A DNR rendvédelmi tisztviselői azt mondták az orosz állami vezetékeknek, hogy a csapás azért történt, mert az épületben tartózkodó erők megsértették a biztonsági intézkedéseket azzal, hogy mobiltelefonjaikat használták, lehetővé téve az ukrán erőknek, hogy bemérjék a bázist.

12:36
január 03, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán katonák holttesteit exhumálták Donyeckben

Egy humanitárius misszió szakszerűen exhumálja a harctéren eltemetett ukrán és orosz katonák holttesteit.

A Fekete tulipán nevű csapat Ukrajna-szerte kiemeli az elesett katonák holttesteit.
Ezután a megtalált orosz katonák holttesteit halott ukrán katonákra cserélik.

12:50
január 03, 2023
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Királyság nem számít áttörésre

Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerint Oroszország valószínűleg nem fog jelentős áttörést elérni Bahkmut közelében a következő hetekben. Az elmúlt 10 napban Ukrajna jelentős megerősítette pozícióit a régióban, miközben az orosz gyalogsági támadások száma csökkent.

13:32
január 03, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz gyanúsítottak a bombázások utáni nyomozásban

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat bejelentette, hogy Szergej Kobylash vezérezredes és az orosz Fekete-tengeri Flotta volt parancsnoka Igor Oszipov admirális gyanúsítottak akkiről úgy vélik, hogy részt vettek a polgári infrastruktúra bombázásában.

13:59
január 03, 2023
Vágólapra másolva!

Elnéptelenedik a Herszoni régió

Herszon lakossága ötödére csökkent a háború előtti állípothoz képest - jelentette a herszon-i védelmi parancsnokság sajtószóvivője. Február 24-ig mintegy 330 ezer ember élt a városban, jelenleg már kevesebb mint 70 ezer.

14:34
január 03, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz támadás Donyecknél

Az orosz erők január 3-án reggel tüzérségi csapást mértek a Donyecki terület Kurakhove lakónegyedére - közölte Pavlo Kijrilenko, az oblaszty kormányzója.
A Kurakhove elleni orosz támadásban 1 ember meghalt, 2 megsebesült.

15:12
január 03, 2023
Vágólapra másolva!

Újra kitűzték az ukrán zászlót

A Déli Műveleti Parancsnokság szóvivője megerősítette, hogy az ukrán hadsereg kitűzte az állami zászlót a herszoni területen lévő szigetre, de azt mondta, hogy túl korai még annak felszabadításáról beszélni.

15:21
január 03, 2023
Vágólapra másolva!

Több ezer ukrán katona van orosz fogságban

A jelentések szerint közel 3400 ukrán katona van fogságban. Aljona Verbytska, a védelmi erők jogaiért felelős elnöki biztos tisztázta, hogy a szám a civileket is tartalmazza.

15:48
január 03, 2023
Vágólapra másolva!

Az elfoglalt területek 40%-a újra ukrán kézen

Valerij Zaluzsnij főparancsnok szerint Ukrajna továbbra is nehezíti az orosz támadásokat egy összesen 3786 km hosszú szárazföldi területen, beleértve az 1500 km hosszú aktív frontvonalat. A háború kezdete óta az Oroszország által megszállt területek 40 százalékát felszabadították.

16:31
január 03, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán vezérkar: Több száz katonát veszített az orosz hadsereg az ország déli részén

Az ukrán védelmi erők csapást mértek egy orosz élőerő- és haditechnikai összpontosulásra az ország déli részén, aminek következtében mintegy ötszáz orosz katona meghalt, illetve megsebesült - közölte kedden az ukrán vezérkar.

A Facebookon közzétett jelentés szerint a támadást az ukrán erők a Herszon megyei Csulakivka településen hajtották végre még december 31-én. A vezérkar arról is beszámolt, hogy január 1-jén az ukrán erők a Herszon megyei Fedorivka település környékén nyitottak tüzet egy orosz egységre. "Az ellenség veszteségeit még pontosítják" - tette hozzá a vezérkar.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy szilveszterkor a Donyeck megyei Makijivkában mértek csapást az ukrán erők egy orosz bázisra, aminek következtében ukrán közlés szerint mintegy négyszáz orosz katona meghalt. Az orosz védelmi minisztérium viszont jóval kevesebb, 63 orosz katona halálát ismerte el.

Pavlo Kirilenko, Donyeck megye kormányzója arról adott hírt, hogy kedd reggel az orosz csapatok tüzérségi fegyverekkel lőtték Kurahove város lakott részét, eltalálva egy többemeletes házat. A támadásban egy helyi lakos meghalt, kettő megsérült és megrongálódott egy vízműtelep.

17:50
január 03, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán hírszerzés szerint újabb orosz offenzívák kezdődhetnek

Az ukrán hírszerzés jelentése szerint újabb orosz offenzívák kezdődhetnek az ország északi és keleti felében. A katonai hírszerzés egyik tisztviselője szerint az ukrán hadsereg felkészült a várható támadások kivédésére.

18:41
január 03, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz védelmi tárca: A harcok során eddig több mint 2800 ukrán drónt semmisítettek meg

Az ukrajnai orosz hadművelet kezdete óta az ukrán fegyveres erők 2807 drónját semmisítették meg - közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

A keddi hadijelentést ismertetve arról számolt be, hogy csak az utóbbi 24 órában 13 drónt lőtt le az orosz légvédelem a luhanszki Szvisztunovka és Cservonopopovka, valamint a donyecki Kirillovka és zaporizzsjai Trudovoje és Berdjanszk térségében. Kilenc HIMARS-rakétát Cservonopopovka, valamint a harkivi Novaja Kahovka térségében semmisítettek meg.

Konasenkov kitért arra is, hogy légi- és rakétacsapásokkal megsemmisítették a donyecki Druzskovka vasútállomás közelében az ukrán fegyveres erők két amerikai gyártmányú HIMARS-sorozatvetőjét, valamint négy cseh gyártmányú RM-70 Vampire sorozatvetőjét, az ezekhez tartozó több mint 800 darab rakétával, valamint hat gépkocsit is.

A csapások során 120 ukrán katona vesztette életét - mondta. Hozzátette, hogy Kramatorszk közelében további két HIMARS-sorozatvetőt lőttek ki.

20:41
január 03, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint 3000 ukrán katona és civil lehet orosz fogságban

Több ezer ukrán katona és civil maradt orosz fogságban a mai napig - közölte Aljona Verbytska, ukrán tisztviselő.

Állítólag összesen 3392-en vannak, beleértve a katonai és civil foglyokat is. Verbytska szerint ez a szám az Oroszország által hivatalosan is elismert foglyokat takarja. Egyúttal hozzátette, hogy további legalább 15 000 ukránt eltűntként tartanak nyílván.

2022-ben csaknem 1600 ukrán hadifogoly szabadult ki az orosz fogságból - írja a Sky News.

21:26
január 03, 2023
Vágólapra másolva!

Akna ölt meg két embert Herszon régióban

Két ember meghalt egy robbanásban, amikor aktiválódott egy akna Herszon régióban - közölte a helyi kormányzó.

Jaroszlav Janusevics elmondta, hogy az áldozatok egy autóban ültek, amikor egy akna működésbe lépett a dél-ukrajnai Mala Oleksandrivka falu közelében.

Janusevics egyúttal óvatosságra intette a térség lakóit, elmondása szerint még mindig sok az aknával borított terület, de dolgoznak ezek hatástalanításán. Hozátette, hogy mindenki legyen óvatos a "gyanús tárgyakkal", lőszerekkel - írja a Sky News.

22:11
január 03, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán főparancsnok tájékoztatta az amerikai vezérkari főnököt az ukrajnai harci helyzetről

Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka telefonbeszélgetést folytatott kedden Mark Milley tábornokkal, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökével, akit tájékoztatott a fronton kialakult helyzetről.

Zaluzsnij a megbeszélésről a Facebookon számolt be. Szavai szerint súlyos csaták zajlanak az ország keleti részén, a Szvatove-Kreminna vonalon, valamint Liszicsanszk irányában.

A legnehezebb helyzet továbbra is a Szoledar-Bahmut-Majorszk szakaszon van, ahol az orosz erők "tulajdonképpen saját katonáik tetemei felett" próbálnak előrehaladni, de az ukrán csapatok komoly erőfeszítések árán visszatartják az ellenséges offenzívát - írta.

Hozzátette, hogy az ukrán hadseregnek sikerült megtartania a pozícióit Donyeck megyében Avgyijivka környékén, és folytatni az ellentámadást.

"Megbízhatóan tartjuk a védelmi vonalakat Zaporizzsja irányában, és erőfeszítéseket teszünk Herszon védelmére, elsősorban a civilek és a város létfontosságú infrastruktúrája elleni orosz ágyúzásokkal szemben" - fogalmazott az ukrán katonai vezető.

22:45
január 03, 2023
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Putyin jelentést kér a háborúban részt vevő egységek ellátásának javításáról

Vlagyimir Putyin orosz elnök utasította Szergej Sojgu védelmi minisztert, készítsen jelentést arról, hogyan szándékoznak javítani az ukrajnai "különleges hadműveletben" részt vevő csapatok ellátását fegyverzettel és más eszközökkel - közölte a Kreml kedden a honlapján.

"A védelmi minisztérium nyújtson be jelentést az orosz hadseregnek a különleges katonai műveletben részt vevő fegyveres egységei és alegységei fegyverzettel, felszereléssel, katonai és különleges technikával, anyagi és más eszközökkel, egyebek mellett egyenruhával és felszereléssel, mobil felderítési eszközökkel, egyéni golyóálló eszközökkel és védőálarcokkal történő ellátásának javításáról, valamint a védelmi tárca e területen hozott intézkedéseiről" - áll a Szergej Sojguhoz intézett államfői utasításban.

A végrehajtás időpontjaként február 1-jét jelölték meg.

Oroszország tavaly február 24-én indított háborút a szomszédos Ukrajna ellen.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!