Elkeseredett harc folyik Bahmutért, a zaporizzsjai régióban indulhat meg az ukrán ellentámadás

Események

Donyeck, Ukrajna, háború, orosz-ukrán háború, katona, tank,
Donyecki terület, 2023. április 15. Ukrán katonák páncélozott harcjárművük fedezékében a kelet-ukrajnai Donyecki területen húzódó front térségében tartott gyakorlaton 2023. április 15-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. MTI/AP/Roman Csop/Roman Csop
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 417. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül23 bejegyzés
08:32
április 16, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szombaton

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

08:34
április 16, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz offenzíva indult a zaporizzsjai régió ellen

Oroszország "masszív támadást" indított a zaporizzsjai terület ellen – jelentette be a régió kormányzója. Jurij Malasko azt mondta, az oroszok április 16-án, az ortodox húsvét éjszakáján indítottak támadást. A támadásban Komiszuvakha településen egy helyi templom és több más épület megrongálódott.

08:36
április 16, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint tízezer menekülő érkezett tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 4779 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 5439 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – közölte a legfrisseb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 

Az ukrajnai háború elől szintén tegnap 66 ember, köztük 29 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

09:59
április 16, 2023
Vágólapra másolva!

Lelőtt az ukrán légierő egy orosz vadászgépet

Ukrajna lelőtt egy orosz Szu-25-ös repülőgépet, ezen kívül az elmúlt napban 11 csapást mértek orosz csapatokra, felszerelésekre és három légvédelmi rakétarendszert is kilőttek – jelentette az ukrán vezérkar.

10:26
április 16, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz rakétatámadás a mikolajivi régió ellen, két halott

A mikolajivi Sznihurivka települést érte az éjjel rakétatámadás, ebben két tinédzser meghalt – közölte Vitalij Kim, a régió kormányzója. Az előzetes adatok szerint Oroszország S-300-as föld-levegő rakétákat használt a támadáshoz. A támadásban egy iskola és lakóépületek is megrongálódtak.

10:50
április 16, 2023
Vágólapra másolva!

A zaporizzsjai régióban számítanak az oroszok az ukrán ellentámadásra

Az oroszok szerint a régióban az ukrán katonák jóval aktívabbak, és csapataik arra készülnek, hogy az Azovi-tengert elérve elvágják a Krím felé vezető szárazföldi folyosót.

Az oroszok mintegy 200 ezer fős támadó egységgel kalkulálnak, mindamellett felkészültek az ukrán fegyveres erők bármilyen akciójára – írta a Ria Novosztyi.

11:43
április 16, 2023
Vágólapra másolva!

Visszahívták a tavaly kirúgott orosz tábornokot

Ismét főszerepet kapott a tavaly év elején menesztett Mihail Teplinszkij vezérezredes, az orosz légideszant hadtest (VDV) parancsnoka – áll a brit védelmi minisztérium jelentésében.
Teplinszkij azon kevés magas rangú orosz tábornokok egyike, akiket széles körben tisztelnek az állományban – áll a jelentésben.

A minisztérium szerint nem valószínű, hogy Teplinszkij hatásköre a légideszant egységekre korlátozódna, ugyanakkor az egység részt vesz a Bahmutért folytatott harcokban is.

12:42
április 16, 2023
Vágólapra másolva!

Tovább folynak a véres harcok Bahmutban

Az ukrán és az orosz fegyveresek véres harcokat vívnak a romokban heverő keleti Bahmut városában, de az ukránok még mindig tartják magukat – állítja az ukrán hadsereg.

A Reuters jelentése szerint az orosz védelmi minisztérium szombaton közölte, hogy a Wagner zsoldoscsoport harcosai újabb két területet foglaltak el Bahmutban.

13:21
április 16, 2023
Vágólapra másolva!

A brazil elnök a béke mellett

Lula da Silva brazil elnök kínai látogatása és pekingi kollégájával való találkozója után kijelentette, hogy az Egyesült Államoknak fel kellene hagynia a "háború bátorításával" Ukrajnában.

Az USA-nak fel kell hagynia a háború bátorításával, és el kell kezdenie a békéről beszélni. Az Európai Uniónak is el kell kezdenie a békéről beszélni"– mondta Lula az AFP szerint.

Szerinte ezzel a nemzetközi közösség "meggyőzhetné" az orosz és az ukrán elnököt, hogy "a béke az egész világ érdeke".

13:57
április 16, 2023
Vágólapra másolva!

Ezek az állítólagos orosz veszteségek

Az ukrán fegyveres erők vezérkara április 16-án jelentette, hogy Oroszország 182 070 katonát vesztett Ukrajnában az invázió kezdete óta. Ez a szám magában foglalja az 520 fős veszteséget, amelyet az orosz erők csak az elmúlt napban szenvedtek el.

14:38
április 16, 2023
Vágólapra másolva!

Hazatért ukrán hadifogylok

130 hadifogoly tért haza az orosz fogságból az ortodox húsvétkor – jelentette Andrij Jermak elnöki hivatalvezető április 16-án.

A kiszabadult foglyok között katonák, haditengerészek, az Állami Közlekedési Különleges Szolgálat alkalmazottai, határőrök és nemzeti gárdisták is voltak – írta Yermak.

A Szoledar, Bahmut, Zaporizzsja és Herszon közelében zajló harcok során fogták el őket. Április 10-én egy fogolycsere során további 100 ukrán szabadult ki, köztük 80 férfi és 20 nő.

15:20
április 16, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukránok három lövedéket lőttek ki Donyeck Kujbisevszkij kerületére

Az ukrán hadsereg április 16-án három 155 mm-es NATO-lövedéket lőtt ki Donyeck Kujbisevszkij kerületére. Erről a Donyecki Népköztársaság képviselete számolt be a Telegram csatornáján.
Ezek szerint az ágyúzást Thin településről hajtották végre. Áldozatokról vagy károkról nem érkezett jelentés.

16:02
április 16, 2023
Vágólapra másolva!

80 ukrán adta meg magát Donyeckben

Az orosz egységek két hét alatt a Donyecki Népköztársaság (DPR) területén mintegy 80 ukrán fegyverest fogtak el. Ezt április 16-án jelentette be a régió energiaügyi osztályainak képviselője.
A TASZSZ-nak adott interjújában megjegyezte, hogy április első hetében 42 ember adta meg magát, a fennmaradó napokon pedig további 38-an.

16:36
április 16, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán fegyveres erők harckocsi-ellentámadást kíséreltek meg Avdiivka térségében

Az elmúlt két napban az ukrán fegyveres erők számos ellentámadási kísérletet tettek Avdiivka térségében, különösen Vodiane falu környékén, ahol tankokat küldtek támadásra.

Az orosz hírszerző tisztek pilóta nélküli légi járművek (UAV) segítségével észlelték az ellenség mozgását, és jelentették a támadás koordinátáit a tüzéreknek, akiknek sikerült megsemmisíteniük és megrongálniuk több harckocsit és gyalogsági harcjárművet.

17:06
április 16, 2023
Vágólapra másolva!

Hatan megsebesültek Donyeck központjában az ukrán támadásban

Az ukrán fegyveres erők Donyeck ágyúzása során egy ember meghalt, további hatan megsérültek – mondta Denis Pushilin, a DPR vezetője a Telegram csatornáján.

17:34
április 16, 2023
Vágólapra másolva!

A Wagner további két negyedet foglalt el Bahmutban

A Wagner-csoport harcosai további két negyedet szabadítottak fel Bahmut északnyugati és délkeleti részén – közölte az orosz védelmi minisztérium .A minisztérium hangsúlyozta, hogy a csoport harcosait a légideszant erők egységei segítették.

Szintén a nap folyamán az orosz légierő hat bevetést hajtott végre Bahmut közelében. Egy nappal korábban az orosz védelmi minisztérium arról számolt be, hogy a város északi és déli peremén lévő tömböket elfoglalták. Állítólag a városban maradt ukrán fegyveresek visszavonulás közben szándékosan rombolnak lakóépületeket és infrastruktúrát, hogy lassítsák az orosz fegyveres erők előrenyomulását.

18:10
április 16, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán fegyveres erők Zaporozsje irányában tevékenykednek

Zaporizzsja irányában ukrán fegyveresek tevékenykednek – közölte az Msta-B tüzérség parancsnoka.

Jelentősen megnőtt az aktivitás. Az ellenség mozgása megfigyelhető. A mi feladatunk az, hogy csírájában elfojtjsuk őket. Ahhoz, hogy megakadályozzuk őket a feladatuk végrehajtásában, le kell előznünk őket"– mondta.

Amint arról a Reuters a múlt héten beszámolt, Kijev az úgynevezett támadó gárda nyolc támadó dandárját készítette elő. Jevhen Prigozsin, a Wagner-csoport alapítója mintegy 200 ezerre becsülte ezeknek a csapatoknak a létszámát. Az orosz egységek közölték, hogy felkészültek az ukránok bármilyen akciójára.

18:51
április 16, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz hadsereg az ukrán fegyveres erők tüzérségét támadta Zaporozsjénél

Az Orosz Fegyveres Erők Tornado többszörös rakétavetők megsemmisítették az ukrán tüzérséget a Zaporizzsja irányában – jelentette a RIA Novosztyi tudósítója.

Az ellenség ágyútüzérségi egységeket vetett be a frontvonalunkon. Mi a hangfelderítő egységeink segítségével megállapítottuk a koordinátákat és azonnal tűzcsapást mértünk"– mondta az egység parancsnoka.

21:38
április 16, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin fogadta a kínai védelmi minisztert

„Munkamegbeszélésen fogadta Vlagyimir Putyin orosz elnök Li Sang-fut, a kínai államtanács tagját, védelmi minisztert” – közölte vasárnap Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

A tervek szerint a kínai vendég találkozik majd hivatali partnerével, Szergej Sojgu védelmi miniszterrel, akivel megvitatja majd a kétoldalú védelmi együttműködés helyzetét és kilátásait, valamint a globális és regionális biztonság aktuális kérdéseit.

22:32
április 16, 2023
Vágólapra másolva!

Videón az orosz tüzérség pusztítása

22:40
április 16, 2023
Vágólapra másolva!

Öt ország szövetségét hozták létre, hogy „elszigeteljék Putyin Oroszországát" az atomenergia-piactól

Az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Kanada, Japán és Franciaország szövetséget hozott létre, hogy megpróbálja kiszorítani Vlagyimir Putyint a nemzetközi atomenergiapiacról – jelentették be.

 

A megállapodás részeként az öt ország saját nukleáris energiaforrásait fogja felhasználni, hogy „aláássa Oroszországnak az ellátási láncok felett gyakorolt hatalmát".  

22:49
április 16, 2023
Vágólapra másolva!

Emelkedik az orosz rakétatámadás halálos áldozatainak száma

Egy halott nő holttestét találták meg a pénteki kelet-ukrajnai orosz rakétatámadás okozta roncsok közül – ezzel 13-ra emelkedett a halottak száma.

További 22 ember megsebesült – közölte az ország sürgősségi szolgálata.

06:22
április 17, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésük véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!