Előrelépés Bahmutnál, robbanások rázták meg Kijevet

Oroszország, Ukrajna, háború, orosz-ukrán háború, Grad, sorozatvető, rakéta, rakétasorozatvető, katona, Donyeck, Bahmut
Donyecki terület, 2023. május 19. Ukrán katonák egy BM-21 Grad rakéta-sorozatvető mellett a kelet-ukrajnai Donyecki területen, a bahmuti fronton 2023. május 19-én. MTI/EPA/Oleh Petraszjuk
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 451. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül22 bejegyzés
07:55
május 20, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt pénteken

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

08:06
május 20, 2023
Vágólapra másolva!

Lelőtték az összes Kijevre irányított drónt

A kijevi légvédelem lelőtte az éjszaka indított összes orosz drónt. A helyi katona vezetés szerint a drónok iráni gyártmányú Shahed drónok voltak.

08:08
május 20, 2023
Vágólapra másolva!

Semleges marad Szaúd-Arábia

Zelenszkij a szaúd-arábiai Dzsiddában az Arab Liga vezetőihez fordult, és arra kérte őket, hogy ne hunyjanak szemet az Ukrajnában történtek felett. A látogatás után a szaúdi külügyminiszter kijelentette, hogy az ország semleges a konfliktusban.

09:07
május 20, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint 12 ezer menekülő jött tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 6189 fő, a  román-magyar határszakaszon belépők közül 6218 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 

09:32
május 20, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanások Kijevben

Robbanások hallatszanak Kijevben - írta a Ria Novosztyi az ukrán strana.today portálra hivatkozva. A légvédelem is működésben - áll a tájékoztatásban

10:26
május 20, 2023
Vágólapra másolva!

Aknára lépett egy belgorodi horgász

Egy belgorodi lakos aknára lépett, miközben a Krasznojaruga régióba ment horgászni. A robbanás letépte az egyik lábát - mondta Vjacseszlav Gladkov, a régió kormányzója. A férfit a regionális kórházba szállították, minden segítséget megkap - mondta a kormányzó.

Hasonló eset történt május 17-én a belgorodi régióban, akkor cseremosnojei lakos fűnyírás közben lépett aknára. A robbanásban leszakadt a jobb lába, kórházba került, ahol megműtötték.

11:23
május 20, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb orosz csapatok érkeznek Bahmuthoz

Oroszország nagy valószínűséggel több zászlóaljat csoportosított át Bahmut megerősítésére – írta legfrissebb jelentésében a brit védelmi minisztérium. A britek szerint Moszkva kulcsfontosságúnak tartja a város elfoglalását, hogy bizonyos fokú sikert könyvelhessen el a háborúban.

12:18
május 20, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij Hirosimába utazott

Volodimir Zelenszkij megérkezett a japán Hirosimába, hogy részt vegyen a G7 vezetőinek csúcstalálkozóján a városban – írta a The Guardian. Japán, a G7 idei elnöke korábban szombaton bejelentette, hogy Zelenszkij személyesen vesz részt a városban tartott találkozón.

12:51
május 20, 2023
Vágólapra másolva!

Joe Biden újabb fegyvertámogatást ad

Joe Biden amerikai elnök a japán Hirosimában, ahol a G7-ek csúcstalálkozóján vesz részt, 375 millió dolláros katonai segélycsomagot fog bejelenteni Ukrajnának - közölte egy amerikai tisztviselő.

A névtelenség fenntartása mellett nyilatkozó tisztviselő pénteken azt mondta, hogy a csomag tüzérséget, lőszert és HIMARS rakétavetőket tartalmaz majd - jelentette a Reuters.

13:26
május 20, 2023
Vágólapra másolva!

Tűz keletkezett Dnyiproban a lezuhant törmelék miatt

Tüzet okozott a főváros Dnyipro kerületében lezuhant törmelék - közölte Vitalij Klicsko kijevi polgármester.

"Tűz ütött ki egy 9 emeletes épület tetején a Dnyipro kerület egyik lakóparkjában. Minden szolgálat a helyszínen dolgozik. Az áldozatokról még nem kaptunk információt" - közölte

14:07
május 20, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország 202 430 katonát vesztett Ukrajnában

Az ukrán fegyveres erők vezérkara május 20-án arról számolt be, hogy Oroszország 202 430 katonát vesztett Ukrajnában. Május 19-én 670-re becsülték a veszteségeket.

14:48
május 20, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszok főleg Kijev ellen indítanak támadásokat

Oroszország ebben a hónapban a 11. légitámadást indította Ukrajna ellen. Mind a 18, Kijev ellen május 20-án éjfél után indított iráni gyártmányú, Shahed típusú drónt elfogta a város légvédelme - közölte az ukrán légierő a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett közleményében - írja a The Kyiv Independent.

15:38
május 20, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukránok időt nyertek Bahmutban

Az ukrán ellentámadások a Donyecki területen található Bahmut közelében az elmúlt napokban nagy valószínűséggel megszüntették az orosz bekerítés lehetőségét a térségben, még akkor is, ha Oroszország a város körüli harcokra összpontosítja tartalékait - közölte az Institute of the Study of War.

16:28
május 20, 2023
Vágólapra másolva!

Amerika ukrán pilótákat képez ki

Az USA ukrán pilótákat képez ki F-16-os vadászgépekre, és majd a szövetségeseivel együttműködve szállítja a gépeket Ukrajnának.

Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó május 20-án sajtótájékoztatón tette meg a bejelentést, megerősítve az Egyesült Államok részvételét a "vadászrepülőgép-koalícióban".

17:14
május 20, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz támadásokban 5 ember meghalt

Az orosz támadásokban öt civil halt meg május 19. és május 20. között Herszon, Harkiv és Donyeck területén - jelentették a hatóságok.

17:48
május 20, 2023
Vágólapra másolva!

Ezeket az eszközöket vesztette el Oroszország

Ezek Oroszország harci veszteségeinek megközelítő becslései május 20-án, az Ukrán Fegyveres Erők szerint.

18:21
május 20, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukránok Mariupolt lötték

Az Ukrán Fegyveres Erők május 20-án, szombaton újabb rakétatámadást indítottak Mariupol ellen - írja a TASZSZ a régió hatóságaira hivatkozva.

„Reggel ismét ágyúzás volt. Hála Istennek, senki sem sérült meg" – mondta az ügynökség forrása. Elmondása szerint az ukrán hadsereg nagy hatótávolságú rakétákkal hajtott végre csapásokat, ezek típusát még pontosítják.

A szemtanúk viszont arról számoltak be, hogy szombat reggel a légvédelmi rendszerek négy rakétát lőttek le a város felett.

18:49
május 20, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország rengeteg rakétát tud gyártani az ukránok szerint

Oroszország havonta akár 67 rakétát is képes gyártani - közölte Ukrajna védelmi hírszerzése - Oroszország valószínűleg elhasználta a rakétakészleteit, de sikeresen létrehozott egy gyártóvonalat a friss lőszerek gyártására.

19:31
május 20, 2023
Vágólapra másolva!

Szergej Lavrov szerint a G7 célja Oroszország és Kína "kettős feltartóztatása"

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint a szombati hirosimai G7-csúcstalálkozón megvitatott és elfogadott határozatok célja Oroszország és Kína feltartóztatása.

"A feladatot jól hallhatóan és nyíltan közölték: legyőzni Oroszországot a harctéren, de azon túlmenően is el kell pusztítani mint geopolitikai versenytárs" - fogalmazott az orosz külügyminiszter egy konferencián felszólalva, és hozzátette, hogy a világ hét legfejlettebb iparú országának (G7) csúcstalálkozóján elfogadott határozatok célja Oroszország és Kína "kettős feltartóztatása".

Lavrov megismételte Moszkva azon álláspontját, amely szerint a Nyugat Ukrajnát eszközként használja arra, hogy stratégiai vereséget mérjen Oroszországra.

20:22
május 20, 2023
Vágólapra másolva!

Jevgenyij Prigozsin szerint az oroszok teljesen bevették Bahmutot, az ukránok ezt tagadják

Jevgenyij Prigozsin, a bahmuti ostromban kulcsszerepet játszó Wagner orosz magánhadsereg alapítója bejelentette szombaton, hogy teljesen sikerült ellenőrzésük alá vonni a kelet-ukrajnai várost, de az ukrán hadsereg szerint ez nem igaz.

Más források nem erősítették meg eddig Prigozsin bejelentését. Szerhij Cserevatij, a keleti országrészben harcoló ukrán haderő szóvivője a Reuters hírügynökségnek azt mondta: a hír nem igaz, az ukrán erők továbbra is harcban állnak Bahmutban.

21:33
május 20, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz miniszterhelyettes: Kolosszális kockázatot jelentene, ha a Nyugat F-16-osokat adna Kijevnek

A nyugati országok "kolosszális kockázatot" vállalnának azzal, ha F-16-os harci repülőgépeket adnának Kijevnek - jelentette ki szombaton Alekszandr Grusko orosz külügyminiszter-helyettes.

A nyugati országok egyelőre nem jelentették be, hogy ilyen típusú vadászgépekkel látnák el Ukrajnát.

Joe Biden amerikai elnök a legfejlettebb iparosodott országokat tömörítő G7-csoport hirosimai csúcstalálkozóján arról tájékoztatta partnereit, hogy az Egyesült Államok támogatja, hogy ukrán pilóták kiképzést kapjanak az F-16-osok használatára.

22:28
május 20, 2023
Vágólapra másolva!

G7: Kína gyakoroljon nyomást Oroszországra az ukrajnai háború befejezése érdekében!

A világ hét legfejlettebb iparosodott országa (G7) szombati nyilatkozatában felszólította Kínát, hogy gyakoroljon nyomást Oroszországra az ukrajnai háború befejezése és csapatai feltételek nélküli, azonnali és teljes kivonása érdekében.

Peking kelet- és dél-kínai-tengeri, valamint tajvani befolyásának kiterjesztésével kapcsolatban a G7 megjegyezte: határozottan elutasít minden egyoldalú kísérletet a status quo erőszakos megváltoztatására. Hozzátette: a Tajvani-szoros békéje és stabilitása elengedhetetlen a nemzetközi közösség biztonsága és jóléte szempontjából.

Az országcsoport biztosította Pekinget, hogy egy Kína-politikája nem változott, és továbbra is a pekingi kormányzatot tekinti Kína egyetlen legitim kormányának. Tajvan 1949 óta önálló kormányzattal rendelkezik, de a pekingi kormány Kína részének tartja a szigetet, és nem zárja ki az erőszak alkalmazását az újraegyesítés érdekében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről