Folytatódik a harc Bahmutért, komoly veszteségek vannak mindkét oldalon

Események

Bahmut, Ukrajna, Oroszország, orosz-ukrán háború, háború, tüzérség
Bahmut, 2023. május 15. Ukrán katonák önjáró tüzérségi járművel lőnek az orosz erők által ostromlott kelet-ukrajnai Bahmutban 2023. május 15-én. MTI/AP/LIBKOS
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 447. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül32 bejegyzés
06:31
május 16, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt hétfőn

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

06:36
május 16, 2023
Vágólapra másolva!

Éjszakai légicsapások Kijevre

Három ember megsebesült miután az éjszaka több légicsapás érte Kijevet. Több robbanást is lehetett hallani, egy épület megrongálódott, több autó kigyulladt.

06:43
május 16, 2023
Vágólapra másolva!

Gyújtóbombákkal támadták Bahmutot az oroszok - videó

Ismét orosz gyújtóbombák záporoznak Bakhmut ukrán kézben lévő részére - írta az Euromaidan Press.

07:17
május 16, 2023
Vágólapra másolva!

Alkut kötött volna az ukránokkal a zsoldosvezér

A Washington Post jelentése szerint Jevgenyij Prigozsin Wagner-főnök még januárban felajánlotta az ukrán hírszerzésnek, hogy elárulja az orosz csapatok pozícióit, ha cserébe az ukránok kivonulnak Bahmutból.

A terv valószínűleg azt szolgálta volna, hogy Prigozsin megnyerje Putyin kegyeit azzal, hogy a Wagner elfoglalja a várost. (The Guardian)

07:46
május 16, 2023
Vágólapra másolva!

Magyaroroszág segít

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 4916 fő, a  román-magyar határszakaszon belépők közül 3779 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. Az ukrajnai háború elől szintén tegnap 23 ember, köztük 9 gyermek érkezett Budapestre vonattal. (ORFK)

08:38
május 16, 2023
Vágólapra másolva!

Franciaország ukrán pilótákat képez

Emmanuel Macron francia elnök hétfőn bejelentette, hogy "megnyitotta a kaput" ukrán vadászpilóták kiképzése előtt, egy nappal azután, hogy munkavacsorán fogadta hivatalában Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt.

"Ezt több, erre hajlandó európai országgal tesszük. Úgy hiszem, hogy tárgyalások folynak az amerikaiakkal is" - mondta a köztársasági elnök a TF1 francia kereskedelmi televíziónak adott interjúban. Emmanuel Macron ugyanakkor úgy vélte, hogy harci repülőgépek esetleges jövőben szállítása Kijevnek "elméleti vita lenne".

"Most a képzés megkezdésére van szükség, ebben állapodott meg több európai ország" - tette hozzá, de a kiképzés folyamatáról nem szolgált részletekkel.

Párizs mostanig arra hivatkozva napolta el harci gépek esetleges átadását Ukrajnának, hogy a pilóták kiképzése hosszú hónapokat venne igénybe. A kiképzés megkezdése elemzők szerint arra utal, hogy hosszú távon megnyílt a lehetőség a harci repülőgépek átadására.

A fegyvereket illetően az államfő nem kívánta elmondani, hogy milyen új ígéretek hangzottak el francia részéről az ukrán elnök vasárnap esti látogatásán. (MTI)

09:51
május 16, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna minden rakétát lelőtt

Ukrajna lelőtte az összes rakétát, amelyet tegnap este indítottak az ország ellen - közölte most az ukrán fegyveres erők vezetője a Telegramon.

Összesen 18 "különböző típusú légi, tengeri és szárazföldi rakétát" lőttek ki az országra - közölte Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka.

"Mind a 18 rakétát megsemmisítették az Ukrán Fegyveres Erők Légierejének erői és légvédelmi eszközei" - írta.

10:39
május 16, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország Iránnal szövetkezik

Az Egyesült Államok egyre több jelét látja annak, hogy Oroszország és Irán védelmi partnerséget épít ki, amely segít Moszkvának meghosszabbítani a háborút, és fenyegetést jelent Irán szomszédai számára. Irán állítólag egyirányú támadó drónokat adott Oroszországnak, köztük augusztus óta több mint 400-at – mondta John Kirby amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó egy sajtótájékoztatón.

11:11
május 16, 2023
Vágólapra másolva!

Az EU vezetői Izlandon találkoznak

Az európai vezetők kedden Izlandra utaznak egy kétnapos csúcstalálkozóra, amelynek célja, hogy megtárgyalják Ukrajnának nyújtott támogatásukat - írja a Reuters.

Az Európa Tanács (ET) második világháború utáni megalakulása óta ez lesz a negyedik csúcstalálkozója, ahol az Európai Uniótól teljesen független, vezető emberi jogi testület 46 tagja gyűlik össze. A tagok megvitatják az ukrajnai háború miatt felmerülő veszélyeket.

Az Európa Tanács demokratikus értékeit a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága képviseli, ahol a polgárok bíróság elé vihetik a kormányokat az emberi jogok megsértése esetén.

Oroszország tagságát egy nappal azután függesztették fel, hogy 2022 februárjában megszállta Ukrajnát. Moszkva ezután pár órával a kizárásáról szóló szavazás előtt kilépett a szervezetből.

11:48
május 16, 2023
Vágólapra másolva!

A CIA orosz kémeket toboroz

A CIA orosz kémeket próbál toborozni, hogy elmondják neki az "igazságot" arról, hogy mi történik Oroszországban.

A hírszerző ügynökség egy promóciós videóval és egy új Telegram-csatornával szeretné arra ösztönözni a "megbízható embereket", hogy egy biztonságos és rejtett szolgáltatáson keresztül vegyék fel a kapcsolatot.

"A CIA tudni akarja az igazságot Oroszországról, és olyan megbízható embereket keresünk, akik ismerik és el tudják mondani nekünk az igazságot. Az Ön információi értékesebbek lehetnek, mint gondolná" - állt az üzenetküldő alkalmazás egyik első bejegyzésében.

"Megértjük, hogy az oroszok különböző körülmények miatt kapcsolatba léphetnek a CIA-val. Nagyra értékeljük és tiszteljük azokat az embereket, akik készek kommunikálni velünk. Szakmai kötelességünk megvédeni mindenkit, aki velünk dolgozik világszerte".

12:12
május 16, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz erők a Krím-félsziget vasútállomásain csapnak le

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) és a Belügyminisztérium munkacsoportjai vasútállomásokon és buszpályaudvarokon csaptak le, hogy megfélemlítsék a krími lakosságot – közölte az ukrán vezérkar.

12:56
május 16, 2023
Vágólapra másolva!

Légiriadó volt az ukrajnai Dnyipropetrovszk régióban

Légiriadót rendeltek el az ukrajnai dnyipropetrovszki területen, valamint a Kijev által ellenőrzött zaporizzsjai területen - derült ki az ország digitális átalakításért felelős minisztériumának online térképéből.

Az éjszaka folyamán egész Ukrajnában légiriadót hirdettek.

13:42
május 16, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz erők csapást mértek az ukrán csapatokra Orekhovo közelében

Az orosz erők rakéta- és ágyútüzérséget vetettek be az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) csapatainak támadására a zaporizzsjai területen lévő Orekhovo közelében. Ezt Volodimir Rogov, az Oroszországgal vagyunk mozgalom elnöke közölte.

Május 15-én Rogov a TASZSZ-nek elmondta, hogy több tucatnyi katona halt meg az orosz erők csapása következtében a zaporizzsjai területen lévő Hulajpilban.

13:58
május 16, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz erők több ukrán erődítményt elfoglaltak Avdijivka irányában

Az ukrán fegyveres erők tartalékosainak átcsoportosítása miatt nehéz a helyzet Avdijivkanál, de az orosz erők előrenyomultak - közölte Denisz Puskin, a Donyecki Népköztársaság (DNR) megbízott vezetője május 16-án.

Emellett az orosz erők elfoglalták az Ukrán Fegyveres Erők több erődítményét Avdijivka irányában.

Puskin azt is megjegyezte, hogy a helyzet Ugledar irányában is feszült.

14:25
május 16, 2023
Vágólapra másolva!

Megérkeztek Németországba az amerikai Abrams kiképző harckocsik

Megérkezett a németországi kiképző központba az a 31 Abrams harckocsi, amelyeket az Egyesült Államok ígért ukrán katonák kiképzéséhez - közölte helyi idő szerint hétfőn a Pentagon.

Pat Ryder, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője közölte, hogy a harckocsik a grafenwöhri bázison vannak. Grafenwöhrben, Bajorország északi részén amerikai kiképző bázis található.
Ryder elmondása szerint az ukrán katonák kiképzése a következő hetekben veszi kezdetét.
A minisztériumi tájékoztatásból kiderül, hogy ez a 31 harckocsi nem vethető be éles küldetésen.

14:53
május 16, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajnának szüksége lenne F-16-os vadászgépekre

Kijev arra számít, hogy 40-50 F-16-os vadászgépet kap a nyugati országoktól. Erről kedd este számolt be a Politico az ukrán védelmi miniszter egyik tanácsadójára, Jurij Sakra hivatkozva.
Elmondása szerint most Ukrajnának "nincs semmije, amivel megállíthatná" az orosz repülőket.
"Mindenki megérti, hogy a téma megérett a vitára. Három hónappal ezelőtt még tankokat próbáltunk szerezni, ma már mindenki egy vadászgépekből álló koalícióról beszél. Légvédelmünk nem lesz teljes F-16-os vadászgépek nélkül" - mondta Sak.
Az ukrán védelmi miniszter tanácsadója azt is megjegyezte, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szeretné, ha a vadászgépek kérdése a G7-ek hirosimai és a NATO júliusi vilniusi csúcstalálkozójának napirendjén is az első helyen szerepelne.

Sak hozzátette, hogy bár az Egyesült Királyság, Olaszország, Franciaország és Németország nem rendelkezik F-16-osokkal, amelyeket fel tudna ajánlani Kijevnek, de az Egyesült Államokat és Törökországot szorgalmazhatnák erre.

John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának stratégiai kommunikációért felelős koordinátora hétfőn kijelentette, hogy az Egyesült Államok egyelőre nem változtatta meg döntését, miszerint nem szállít Ukrajnának F-16-os vadászbombázókat.

15:12
május 16, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán parancsnok: Bahmut patkányfogó az oroszok számára

A hónapok óta ostromlott kelet-ukrajnai Bahmut "patkányfogó" az orosz csapatok számára - jelentette ki Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka a fronton tett keddi látogatása során.

A Wagner-zsoldosok úgy másztak be Bahmutba, mint egy patkányfogóba

- magyarázta a parancsnok.

Az aktív védekezés révén az ukrán egységek több ponton ellentámadást indítottak Bahmut környékén - tette hozzá.

Az ellenségnek több erőforrása van, de mi keresztülhúzzuk a terveiket

- mondta Szirszkij, aki több katonának kitüntetést adott át.

Az ukrán csapatok az elmúlt napokban néhány kilométerrel visszavetették az oroszokat Bahmuttól északnyugatra és délnyugatra.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner orosz zsoldoshadsereg vezetője viszont ismét azt állította, hogy előrehaladást értek el Bahmutban, és már csak néhány utca van az ukránok kezén. Kedden egy videót is megosztott, amelyben egy térképen mutogatja azokat a városrészeket, amelyeket még tartanak az ukrán erők.

A stratégiailag fontos városért hónapok óta véres harcok dúlnak.

15:44
május 16, 2023
Vágólapra másolva!

Nőtt a halottak száma Donyeckben

Hat ember halt meg Harkov és Donyeck területén az elmúlt 24 órában az orosz támadásokban - jelentették Oleh Szinyehubov és Pavlo Kijrilenko kormányzók.

16:05
május 16, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz bejelentés a háborúról

Oroszország azt állította, hogy az ukrán fővárosra mért éjszakai csapásai során egy hiperszonikus Kinzhal rakétával megsemmisített egy amerikai gyártmányú Patriot légvédelmi rendszert.

Moszkva a kora reggeli órákban több csapást mért szárazföldről, tengerről és a levegőből Kijevre, aminek következtében három ember megsérült.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy "nagy pontosságú" támadásokat hajtottak végre ukrán egységek, lőszerlarekatok és raktárak ellen.

A célpontokat megsemmisítettük

- közölték.

16:23
május 16, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna újabb országtól kér segítséget

Ukrajna first ladyje, Olena Zelenszka katonai segítséget kért Yoon Suk-yeol dél-koreai elnöktől - közölte a dél-koreai elnöki hivatal.

Zelenszka különleges elnöki követként találkozott Yoonnal, és elmondta neki, hogy olyan felszereléseket szeretne kapni, mint például aknakereső eszközök - mondta Yoon szóvivője.
Dél-Korea segíteni fog az ukrán népnek - erősítette meg a szóvivő.

16:51
május 16, 2023
Vágólapra másolva!

Meghalt a Donyecknél megsebesült orvos

Meghalt a prágai Katonai Kórházban az a cseh orvos, aki márciusban súlyos sérülést szenvedett Ukrajnában - közölte a Phoenix Projekt képviselője kedden Prágában a Facebook közösségi hálózaton.

Taylor, hős barátunk, aki számos sebesültet mentett meg személyesen a keleti fronton, és több ezer katonát és civilt avatott be a katonai orvostudomány titkaiba, május 15-én, több hetes küzdelem után, belehalt súlyos sérüléseibe

 - olvasható a Phoenix közleményében.

17:37
május 16, 2023
Vágólapra másolva!

Egy lépés a béke irányába

Oroszország és Ukrajna is beleegyezett abba, hogy afrikai vezetők küldöttségét fogadják egy lehetséges béketerv kidolgozásával kapcsolatban - közölte a dél-afrikai elnök.

Cyril Ramaphosa külön-külön tárgyalt Vlagyimir Putyinnal és Volodimir Zelenszkijjel a tervről, és mindkét elnök beleegyezett a kezdeményezésbe.

"A két vezetővel folytatott megbeszéléseim azt mutatták, hogy mindketten készek fogadni az afrikai vezetőket, és megbeszélést folytatni arról, hogyan lehet véget vetni ennek a konfliktusnak" - mondta egy sajtótájékoztatón.

18:19
május 16, 2023
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Királyság Ukrajna egyik fő támogatója

A háború kezdete óta az Egyesült Királyság határozottan támogatja Ukrajna katonai erőfeszítéseit.

Az elmúlt 14 hónap során több milliárdos támogatást nyújtott az országnak, többek között harckocsikat, lövegeket, légvédelmi rendszereket, és több száz harci drónt is küldtek a frontra.

Az Egyesült Királyság több katonai segélyt nyújtott Ukrajnának, mint az Egyesült Államokon kívül bármely más ország.

19:20
május 16, 2023
Vágólapra másolva!

Vesztegetés gyanújával őrizetbe vették az ukrán legfelsőbb bíróság elnökét

Vesztegetés gyanújával őrizetbe vették az ukrán legfelsőbb bíróság elnökét - közölte kedden az ukrán szakosított korrupcióellenes ügyészség (SAPO).

Az illetékes ügyész az őrizetbe vett személy nevét nem közölte, de az ügyet ismertető tájékoztatóján elmondta, hogy a legfelsőbb bíróság elnökéről van szó; hozzátéve, hogy a gyanút megfogalmazó hivatalos irat még nem áll rendelkezésre.

A hír előzménye az Ukrán Nemzeti Korrupcióellenes Hivatal (NABU) és a SAPO hétfői bejelentése, amelyben arról adtak hírt, hogy "széles körre kiterjedő korrupciós ügyet tártak fel a legfelsőbb bíróságon". Illusztrációként egy fotót is közöltek, amelyen gondosan elrendezett dollárkötegek voltak láthatóak egy kanapén.

20:13
május 16, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij haditanácsot hívott össze

Volodimir Zelenszkij Olaszországot, Franciaországot, Németországot és Nagy-Britanniát érintő többnapos európai körútja után kedden visszatért az ukrán fővárosba, ahol rögvest összehívta a haditanácsot - számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportál.

"Meghallgattam a stratégiai-műveleti csoportok vezetőinek beszámolóját a harci cselekmények állásáról a területükhöz tartozó frontvonalon. Áttekintettük az általános műveleti helyzetet és a hírszerzési adatokat" - írta az államfő a Telegramon.

Az értekezleten módosították a fegyver- és lőszerellátás menetrendjét, a harci egységek és tartalékos erők közötti elosztását is. Ezenkívül Zelenszkij tájékoztatása szerint meghallgatták az újonnan létrehozott dandárok harckészültségi ellenőrzésének eredményeit.

20:56
május 16, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb ukrán dróntámadások

Ukrán dróntámadásokról számoltak be az oroszországi Brjanszk és Kurszki területek ellen az elmúlt nap folyamán, a támadásokat a helyi hatóságok jelentették.

21:16
május 16, 2023
Vágólapra másolva!

Őrizetbe vették, majd leváltották posztjáról az ukrán legfelsőbb bíróság elnökét

Korrupció gyanújával őrizetbe vették kedden Vszevolod Knyazjevet, az ukrán legfelsőbb bíróság elnökét - közölték kijevi sajtótájékoztatójukon az ukrán korrupcióellenes hivatal (NABU) és a korrupcióellenes különleges ügyészség (SzAP) vezetői.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál azt írta, hogy a bírót csaknem hárommillió dollár kenőpénz elfogadásával gyanúsítják.

Nem sokkal később a legfelsőbb bíróság tagjai bizalmatlansági indítvánnyal menesztették Knyazjevet posztjáról. Az előterjesztést a 142 tagú testület 140 bírája szavazta meg.

Az Ukrajinszka Pravda azt írta, hogy amíg nem választják meg a legfelsőbb bíróság új vezetőjét, addig feladatait a leghosszabb tapasztalattal rendelkező bíró, Dmitro Luszpencsik látja el.

21:43
május 16, 2023
Vágólapra másolva!

Ramzan Kadirov Csehországban ellopott lova útban van a gazdájához

Ramzan Kadirov csecsen elnök Csehországban ellopott lova már úton van gazdájához - jelentette kedden a CTK hírügynökség Kadirovnak a Telegram közösségi platformon megjelent bejegyzésére hivatkozva.

A márciusban ellopott angol telivér versenyló értéke a cseh rendőrség szerint mintegy 16 600 euró (mintegy 6,3 millió forint) - közölték tavasszal a cseh hatóságok. A 16 éves versenyló a Prágától észak-nyugatra fekvő Krabcice településen lévő méneshez tartozott.

Ramzan Kadirov most azt állítja, hogy a Zazu névre hallgató versenylovat az ukrán titkosszolgálat lopta el a cseh rendőrséggel együttműködve. Azt is közölte, hogy 18 ezer dollár váltságdíjért vásárolta vissza az ukránoktól. A cseh fél eddig nem nyilatkozott Kadirov állításával kapcsolatban.

22:53
május 16, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukránok szerint több orosz hiperszonikus rakétát is lelőtt a légvédelem

Az ukrán légvédelem az éjszaka folyamán sikeresen lelőtte mind a 18, Ukrajnát célzó orosz rakétát, köztük hat Kinzsal ballisztikus rakétát - közölte Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők és a légierő főparancsnoka május 16-án.

23:08
május 16, 2023
Vágólapra másolva!

Árulásért ítélhetik el az ukrán tengerészgyalogost, aki rávette társait a megadásra

Az ukrán hatóságok közlése szerint vádat emeltek Kosztyantyin Bezsmertny, az 501. tengerészgyalogos zászlóalj parancsnoka ellen, akit hazaárulással vádolnak.

Bezsmertny állítólag 277 ukrán katonát vett rá arra, hogy adják meg magukat az orosz csapatoknak - írja a Kyiv Independent.

23:37
május 16, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz alsóház jóváhagyta az európai hagyományos erőkről szóló szerződés felmondását

Egyhangúlag megszavazta az orosz parlament alsóháza kedden az európai hagyományos fegyveres erőkről szóló (CFE) szerződés felmondásáról rendelkező törvényt.

A vonatkozó törvénytervezetet Vlagyimir Putyin orosz elnök május 10-én terjesztette be. A felmondást a felsőháznak is jóvá kell hagynia.

Oroszország 2007 júliusában függesztette fel részvételét a CFE-szerződésben, miután a NATO megtagadta az aktualizált változat ratifikálását.

Andrej Kartapolov, a ház védelmi bizottságának elnöke szerint a CFE-szerződés felmondása "jelzés a Nyugatnak, hogy sem az Egyesült Államok, sem a NATO-országok nem olyan szerződéses partnerek többé, akiknek az álláspontját figyelembe vesszük".

Hozzátette, hogy a NATO infrastruktúrája az orosz határok közvetlen közelébe ért, és a nyugati országok megnövelték harckocsijaik és páncélozott harcjárműveik számát.

06:28
május 17, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről