Folytatódik a harc Bahmutért, komoly veszteségek vannak mindkét oldalon

Események

army Horizontal
Ukrán katonák kiképzésen
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 448. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül39 bejegyzés
06:02
május 17, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:14
május 17, 2023
Vágólapra másolva!

A brit és a holland miniszterelnök F16-os repülőgépek beszerzéséről tárgyal

Rishi Sunak brit és Mark Rutte holland miniszterelnök megállapodott abban, hogy egy nemzetközi koalíció kiépítésén dolgoznak Ukrajnának harci légi képességekkel való ellátására, a kiképzéstől az F16-os repülőgépek beszerzéséig mindent támogatva - közölte a Downing Street. A brit miniszterelnök szerint Ukrajnának "jogos helye a NATO-ban van" - tették hozzá.

A két vezető az Európa Tanács izlandi csúcstalálkozóján beszélt egymással.

06:27
május 17, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz védelmi miniszter elutasítja Kijev állításait

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter vitatja Ukrajna azon állítását, hogy egyik napról a másikra lelőtt 18 orosz rakétát, köztük hat Kinzsal hiperszonikus rakétát. Sojgu szerint Moszkva nem is indított ennyit – jelentette a RIA Novosztyi. A hírügynökség által idézett megjegyzés nem utal kifejezetten a legutóbbi támadásra.

06:54
május 17, 2023
Vágólapra másolva!

Nyilvántartás készülhet a károkról

Az európai országok egy nyilvántartás létrehozásában reménykednek, hogy "biztosítsák az Ukrajnában elkövetett bűncselekményekért való felelősségre vonhatóságot" - mondta Rishi Sunak brit miniszterelnök az Európa Tanács izlandi csúcstalálkozóján.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt mondta: „Ha az újjáépítésre gondolunk, rendkívül fontos igazságügyi elem a kártérítési nyilvántartás megléte, hogy igazságot adjunk az áldozatoknak.

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök kijelentette: "Megtesszük az első lépést annak érdekében, hogy megoldást találjunk, hogyan kompenzáljuk ezeket az atrocitásokat és károkat, amelyeket Oroszország okoz Ukrajnának."

07:19
május 17, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. május 16-án az ukrán-magyar határszakaszon 4765 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4149 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 56 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2023. május 16-án 29 ember, köztük 18 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

07:47
május 17, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna orosz célpontokra irányítja a brit rakétákat

Az elmúlt hét során az Egyesült Királyság úgy döntött, hogy nagy hatótávolságú Storm Shadow rakétákat szállít Ukrajnának. Brit tisztviselők most felfedték, hogy Ukrajna megkezdte a rakéták felhasználását orosz célpontok ellen. A hírt amerikai és más nyugati tisztségviselők is megerősítették, miközben az ukrán védelmi minisztérium nem volt hajlandó kommentálni.

08:02
május 17, 2023
Vágólapra másolva!

Egy orosz MiG-31-es kilőhetett egy kijevi Patriot-rendszert

Egy MiG-31K Kinzsal-hordozó vadászrepülőgép megsemmisített egy amerikai Patriot légvédelmi rendszert Kijevben – közölte egy forrás a RIA Novosztyival.
"A Kinzsal-rakéták sebességi jellemzői lehetővé teszik, hogy percek alatt elérjék az Ukrajna területén található katonai létesítményeket, ezért az olyan célpontoknak, mint a Patriot légvédelmi rendszer, nincs idejük pozíciót változtatni és új rakétákat betölteni az indítócsövekbe" - magyarázta a meg nem nevezett forrás.

Az orosz Kinzsal rakéta a hangsebesség tízszeresét meghaladó sebesség elérésére alkalmas, ugyanakkor a repülési útvonal minden részén manőverezni képes, ami lehetővé teszi az összes létező légvédelmi rendszer megbízható leküzdését és célpontok eltalálását mélyen az ellenséges vonalak mögött - állítják az oroszok.

08:31
május 17, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajnának nincs elég felszerelése az ellentámadáshoz

Ukrajnának nincs elegendő katonai felszerelése ahhoz, hogy ellentámadást indítson Oroszország ellen – közölte Zelenszkij elnök hivatalának helyettes vezetője. Ihor Zsovkva azt mondta, hazájának páncélozott járművekre és harckocsikra van szüksége, ha fel akarja szabadítani a Moszkva által elfoglalt területeket.
„Azt akarjuk, hogy ez az ellentámadás a lehető legsikeresebb legyen. A siker pedig Ukrajna összes elfoglalt területének felszabadítása lenne" - nyilatkozta a Sky Newsnak.

08:56
május 17, 2023
Vágólapra másolva!

Csak megsérülhetett az ukránok által használt Patriot

Az oroszok állítása szerint a hétfő esti légicsapásai során megsemmisített egy amerikai gyártmányú Patriot rakétavédelmi rendszert. Egy név nélkül nyilatkozó amerikai tisztviselő azonban azt állítja, hogy a Patriot rendszer "valószínűleg megsérült, de nem semmisült meg" a támadásokban. A tisztviselő elmondta, hogy a károkat most értékelik annak megállapítására, hogy teljesen vissza kell-e vonni, vagy az ukránok meg tudják-e javítani.

09:29
május 17, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukránok kezén van a legfontosabb bahmuti út

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma arról számolt be, hogy az ukrán csapatok újra biztonságosabbá tették a Bahmutba vezető 0506-os számú, az ukránok által "az élet főútjának" nevezett ellátóút használatát. Miközben hónapokig tartó heves csaták dúltak a városon, az út az egyik célpont volt az orosz erők számára abban a reményben, hogy megszakítják az ukrán katonák utánpótlását.
A védelmi tanulmányok szakértője, Dr. Marina Miron szerint az útvonal „mentőövet" jelent az ukránok számára, amin keresztül erősítést és utánpótlást kaphatnak, valamint evakuálhatják a sérülteket. Az út stabil ukrán felügyelete tovább nehezíti az orosz terveket a város körbezárására.

10:01
május 17, 2023
Vágólapra másolva!

Bahmutba látogatott az ukrán parancsnok

Olekszandr Szirszkij vezérezredes, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka meglátogatta a Bahmutban tartózkodó csapatokat, miután sikeresen visszaszorították az orosz erőket. Szirszkij vezérezredes köszönetet mondott a csapatoknak az ellentámadásért és a fronton hozott áldozatokért. Többeket ki is tüntetett.

10:30
május 17, 2023
Vágólapra másolva!

Öt amerikai rakétát lőtt le az orosz légvédelem

Juzsnodonyeck irányában az orosz légvédelmi rendszerek öt, Egyesült Államok által gyártott rakétát semmisítettek meg – mondta a RIA Novosztyinak Alekszandr Gordejev ezredes, a Vosztok csoport sajtóközpontjának vezetője.
"Az S-300 és a Buk légvédelmi rakétarendszerek legénysége három HARM rakétát és két HIMARS MLRS rakétát lőtt le" - jegyezte meg a tiszt. Gordejev szerint a légi felderítés során az Ukrán Fegyveres Erők egy mobil csoportját is feltárták Vodianétól délre. Az egyik teherautójukat megsemmisítették.

11:00
május 17, 2023
Vágólapra másolva!

Moldovai feszültség

A moldovai oroszbarát régió közgyűlése támogatta a Moszkvával való kapcsolatok javítását célzó helyi vezető megválasztását, ezzel összeütközést teremtve az Európa-barát nemzeti kormánnyal.

11:29
május 17, 2023
Vágólapra másolva!

Küszöbön az uránimportálási tilalom

Az Egyesült Államokba irányuló orosz uránimportot tiltó törvényjavaslat kedden lendületet kapott azáltal, hogy elfogadta azt az Egyesült Államok Képviselőházának bizottsága. Miután Oroszország megtámadta Ukrajnát, az Egyesült Államok megtiltotta az olajimportot, és más nyugati országokkal együtt árplafont szabott ki a kőolaj- és olajtermékek tengeri kereskedelmére, de az uránra eddig nem.

12:00
május 17, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanóanyag helyett szórólapokat lőttek ki az oroszok

A Központi Katonai Körzet „Grad" többszörös kilövő rakétarendszereinek katonái propagandalövedékekkel támadták meg az ukrán nacionalisták állásait a különleges hadművelet övezetében, és szórólapokat dobáltak, amelyekben az ukrán csapatokat megadásra szólították fel – közölte a RIA Novosztyi.
Az orosz védelmi tárca képviselője pontosította, hogy a BM-21-es lövedékek robbanófejjel ellátott rakétalövedékek, amelyekbe a hadianyag és robbanóanyag helyett több mint ezer hadjárati szórólapot tartalmazó tekercseket töltenek be.
Minden szórólap felhívást tartalmaz az ukrán fegyveres erők katonái számára, hogy önként adják meg magukat, és ösztönözzék erre társaikat, ami "később megmenti az életüket, és megakadályozza az értelmetlen vérontást a további csatákban".

12:34
május 17, 2023
Vágólapra másolva!

2000 azovstali fogoly

A családok és a gyárral kapcsolatban állók támogatására létrehozott jótékonysági szervezet szerint az elfogott és hadifogságba került mintegy 2000 ember, akik segítettek a mariupoli Azovstal gyár védelmében, még mindig orosz fogságban van.

13:04
május 17, 2023
Vágólapra másolva!

Nincs még orosz döntés

Oroszország közölte, hogy még mindig nem döntött az Ukrajnával kötött fekete-tengeri gabonaüzlet meghosszabbításáról, amelyet az ENSZ és Törökország közvetített, és amely május 18-án jár le. „Sok megválaszolatlan kérdés van a megállapodás ránk eső részét illetően... most döntést kell hoznunk" – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

13:36
május 17, 2023
Vágólapra másolva!

Dollármilliárdok - éveken keresztül

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) kiadott egy jelentést, amely szerint Ukrajnának körülbelül 250 milliárd dollárra lesz szüksége a helyreállításhoz öt éven keresztül.
A jelentés kiemeli, hogy a fegyveres konfliktusokból kilépő gazdaságok csupán 29%-a éri el öt éven belül a háború előtti egy főre jutó GDP-t. Ahhoz, hogy ez Ukrajnában is megtörténjen, az ország gazdaságának évente 14%-kal kell növekednie a teljes időszak alatt.
Az EBRD már elkötelezte magát, hogy 2022 és 2023 között 3,3 milliárd dollárt fektet be Ukrajnában. A beruházás célja a gazdaság fenntartása, biztosítva a villamosenergia- és közlekedési rendszerek folyamatos működését az orosz invázió közepette.

14:05
május 17, 2023
Vágólapra másolva!

2024-ben új páncéltörő ágyúkat kaphatnak az oroszok

2024-ben megkezdődhetnek a modernizált 2C25M önjáró páncéltörő ágyúk szállítása az Orosz Fegyveres Erők számára – közölte a RIA Novosztyival a Kurganmashzavod vállalat a Minszkben megrendezésre kerülő MILEX-2023 védelmi kiállítás előestéjén. A tervdokumentációt most korrigálják és előkészítik a tárcaközi bizottság elé, amely dönt a sorozatgyártásra való alkalmasságáról.
Ezzel párhuzamosan folynak az előkészületek az önjáró 125 mm-es 2S25M fegyverek tömeggyártásának megkezdésére. A 2S25M-et a volgográdi VMK VGTZ LLC (a Kurganmashzavod leányvállalata) fejlesztette ki a 2S25 Sprut-SD önjáró páncéltörő löveg alapján, egyesítve az alkatrészeket és szerelvényeket a BMD-4M harcjármű alvázával. Az új gép tesztje 2022 augusztusában sikeresen befejeződött. Harci tömege 18 tonna, szárazföldön akár 70, vízen 10 kilométeres óránkénti sebességre is képes. A 2S25M a legújabb tűzvezérlő rendszerrel és egy erős 125 mm-es ágyúval van felszerelve – irányított rakétavetővel, amely lehetővé teszi a világ összes modern fő harckocsijának eltalálását.

14:40
május 17, 2023
Vágólapra másolva!

Warwick: A nyugat ukrajnai stratégiája nem lehet sikeres

A nyugati politika Ukrajnában nem vezet semmi jóra – írta erről Johannes Warwick német politológus a Frankfurter Allgemeine Zeitungban megjelent cikkében. Véleménye szerint a nyugati országok lépései nem járulnak hozzá a konfliktus rendezéséhez.
„Tekintettel a súlyos pusztításokra, a hatalmas veszteségekre és az eszkaláció még mindig jelentős lehetőségére, naivitás azt állítani, hogy a nyugati út sikeres volt vagy az lehet" – írta. Megjegyezte, hogy a Nyugat az ukrajnai konfliktus előestéjén átlépte az Oroszország által egyértelműen megjelölt vörös vonalakat, és nem volt hajlandó "józan érdekegyensúlyt" elérni. Így az ukrán válság megoldásának fő kulcsa lesz a Nyugat "keserű felismerése", hogy Ukrajna bizonyos értelemben valóban az orosz befolyási övezetben van - írta a német politológus.

15:22
május 17, 2023
Vágólapra másolva!

Az utolsó hajó is elhagyja Ukrajnát, a fekete-tengeri gabonaüzlet sorsa Putyin kezében van

Az ENSZ szóvivője szerint ma hagyja el Ukrajnát az utolsó hajó a biztonságos fekete-tengeri gabonaexportot lehetővé tevő megállapodás keretében.

Az utolsó hajó egy nappal azelőtt indult útjára, hogy Oroszország felmondhatná a megállapodást a gabona- és műtrágyaexportjának akadályai miatt.

Moszkva beleegyezett korábban a meghosszabbításokba, de kijelentette, hogy május 18 után nem fog így tenni, hacsak nem teljesülnek a követelései.

15:54
május 17, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország gabonaexport meghosszabbítását célzó követelései

Oroszország ENSZ-nagykövete, Vaszilij Nebenzia március 16-án az ENSZ tisztviselőinek írt levelében kijelentette, hogy Moszkva csak akkor fontolja meg az ukrajnai fekete-tengeri gabonaexport-megállapodás meghosszabbítását, ha a következő "problémák" megoldódnak:

Az Orosz Mezőgazdasági Bankot (Rosselkhozbank) visszahelyezik a SWIFT fizetési rendszerbe.

A mezőgazdasági gépek és pótalkatrészek Oroszországba történő szállítását újraindítják.

Az orosz hajók és rakományok biztosítási és kikötői korlátozásait feloldják.

Az ammóniavezetéket újraindítják Ruszsa Togliattiból az ukrajnai Odesába.

Az orosz műtrágyavállalatok számláinak és pénzügyi tevékenységeinek zárolását feloldják.

16:31
május 17, 2023
Vágólapra másolva!

Az Ukrán egységek lelőttek egy „Kinzhal"rakétát, Moszkva aggódik

Az orosz-ukrán határ feletti légi harc "fokozódott" az elmúlt héten, és a "fokozott fenyegetés" "rendkívüli aggodalmat" okozott Moszkvában - közölte a brit védelmi minisztérium.

Az aggodalmat főként az váltotta ki, hogy Ukrajna sikeresen semlegesítette az első „Kinzhal" ballisztikus rakétát.

A minisztérium szerint az, hogy sikerült Ukrajnának lelőni a rakétát - amelyet Vlagyimir Putyin "legyőzhetetlennek" nevezett - kellemetlen meglepetés lesz az orosz elnök számára.

A múlt héten Ukrajna a jelek szerint négy orosz repülőgépet (két sugárhajtású és két helikopter) is "lelőtt" Oroszország brjanszki régiójában.

17:02
május 17, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz erők "csekély előnyre tettek szert" Bahmutban

Az orosz erők "csekély előnyre tettek szert" Bahmutban. A jelentések szerint négy zászlóaljat küldtek a frontvonalra, hogy megakadályozzák az ukrán áttörést.

Az elmúlt napokban Ukrajna azt állította, hogy felszabadított nagyjából 20 négyzetkilométernyi területet a város körül, de az Institute for the Study of War (ISW) szerint Oroszország újabb előretöréseket hajtott végre.

17:31
május 17, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország blokkolja az Ukrajnának szánt uniós katonai segélyt

Magyarország blokkolta az Európai Unió Ukrajnának szánt katonai segély legutóbbi részét, mondván, hogy a pénzeket más régiók megsegítésére is fel lehetne használni.

Az EU eddig összesen mintegy 3,6 milliárd eurót nyújtott Ukrajnának katonai támogatásra az EPF keretében.

A 2021-ben létrehozott EPF-et a nemzetközi biztonság megerősítésére használják.

Magyarország azonban azzal érvelt, hogy az EU az alapot "kizárólag Ukrajnára tekintettel" használja fel, és ez megakadályozza, hogy megfelelő összegeket irányítsanak más területekre, például a Balkánra vagy Észak-Afrikába.

A magyar kormány számára kulcsfontosságú, hogy ezek a kérdések tisztázódjanak, ezért nem hagyta jóvá a következő részlet folyósítását az EPF-ből

- mondta a kormányszóvivő.

18:09
május 17, 2023
Vágólapra másolva!

Az ENSZ szerint Ukrajna helyreállítási költségei 411 milliárd dollárra emelkedtek

Az ENSZ jelentése szerint Ukrajna helyreállítási költségei 411 milliárd dollárra emelkedett.

A nyugati országok, valamint a nemzetközi szervezetek és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) aktív pénzügyi támogatása ellenére Ukrajna gazdasága stagnál.

A dokumentum szövegéből kiderül, hogy az ország gazdasága elveszítette ipari kapacitásainak és energetikai infrastruktúrájának nagy részét.

18:34
május 17, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán fegyveres erők taktikája

Az ukrán fegyveres erők nomád aknavetős taktikát alkalmaznak a különleges műveletek övezetében - közölte május 17-én Andrij Marocsko, a Luhanszki Népköztársaság (LNR) nyugalmazott alezredese a Telegram-csatornán.

Megjegyezte, hogy a nomád tüzelőegységeket Makiivka és Nyevszkoje települések területén észlelték. Marocsko kifejtette, hogy az ukrán fegyveres erők automata aknavetőket, nagy kaliberű géppuskákat, MLRS-eket és páncéltörő irányított rakétákat szerelnek fel kisteherautókra.

19:06
május 17, 2023
Vágólapra másolva!

Az uniós országok nem szívesen mondanának le az orosz gázról

Az Európai Unió országai nem hajlandóak lemondani az orosz gázról, és az új szankciócsomagban nem fogják a betiltását előírni. Erről a Politico számolt be európai diplomatákra hivatkozva május 16-án, kedden.

A kiadvány forrásai hangsúlyozták, hogy a gázvezetékkel kapcsolatos szankciók kérdését a közelgő G7-csúcstalálkozón fogják felvetni. Az ilyen korlátozások bevezetésére azonban nem valószínű, hogy sor kerül.

Túl nagy az ellenállás az orosz gáztól függő országok részéről (...) a 11. szankciós csomag bevezetése jelenleg nem fog működni

- mondta egy diplomata.

Szerintük az orosz gáz szankcionálásának fő ellenzői Németország és Olaszország lennének.

19:53
május 17, 2023
Vágólapra másolva!

Lavrov megjósolta, hogyan érhet véget a háború

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint az ukrajnai háború azért érhet majd véget, mert az Egyesült Államok elhagyja szövetségeseit, ahogyan azt korábban Afganisztánban is tette.

Remélem, hogy a modern politikusok figyelnek arra, hogy mi volt a történelemben eddig

- írta a Tass Lavrov szavai alapján.

A politológusok sokat írnak erről. Azt jósolják, hogy mindez addig fog folytatódni, amíg az amerikaiaknak szükségük van rá. Ezek az emberek [a kijevi kormány] addig lesznek hatalmon, amíg nekik [az USA-nak] szükségük van rájuk

- mondta az orosz külügyminiszter.

20:14
május 17, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna tagadja a légvédelmi rendszer megsemmisítését

Ukrajna szerdán tagadta, hogy a Kijev elleni légicsapás során egy orosz hiperszonikus rakéta megsemmisített volna egy amerikai gyártmányú Patriot rakétavédelmi rendszert.

20:47
május 17, 2023
Vágólapra másolva!

Lengyelország szinte az összes MiG-29-est átadta Ukrajnának

Lengyelország átadta MiG-29-es vadászgépeinek nagy részét Ukrajnának - közölte Andrzej Duda elnök Reykjavíkban.

Pontosította, hogy a fennmaradó gépek szállításával kapcsolatban nehézségek adódhatnak, mivel azok a NATO-szabványok szerint vannak felszerelve, és "mint ilyenek a NATO biztonságát szolgálják".
Emellett a lengyel légierő rendelkezik néhány amerikai F-16-os repülőgéppel, de szó sincs arról, hogy ezeket átadnák Kijevnek. Ugyanakkor Varsó kész arra, hogy ukrán pilótákat képezzen ki ezek üzemeltetésére - zárta Duda.

21:18
május 17, 2023
Vágólapra másolva!

Kuleba: Idén megalakul a vadászgépek koalíciója

Idén megalakul az a koalíció, amely Ukrajnát nyugati vadászgépekkel látja el – jelentette ki Dmitro Kuleba külügyminiszter május 17-én a nemzeti televízióban.

21:41
május 17, 2023
Vágólapra másolva!

A gabonaüzletet meghosszabbítják

Az előzetes adatok szerint a gabonakereskedelemről szóló isztambuli megállapodások ukrajnai részét további 60 nappal meghosszabbítják. Ugyanakkor egy, a tárgyalásokat ismerő forrás május 17-én a TASZSZ-nek azt mondta, hogy az orosz rész meghosszabbításának kérdése még mindig vita tárgyát képezi.

Az Isztambulban aláírt megállapodások május 18-án járnak le.

22:06
május 17, 2023
Vágólapra másolva!

Kijev együttműködik az orosz ellenzékkel

Kijev "együttműködik" néhány orosz ellenzéki aktivistával. Kirill Budanov, az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatóságának (GUR) vezetője ezt az Iceland nevű YouTube-csatornán május 17-én adott interjúban mondta.

Az ukrán hatóságokkal együttműködők nevének listáját azonban Budanov nem hangoztatta.

22:39
május 17, 2023
Vágólapra másolva!

A németek orosz vagyontárgyakat használnának Ukrajna kártérítéséhez

A német kormány vizsgálja az Ukrajna elleni orosz invázió miatti háborús kártérítés biztosításának mechanizmusait, beleértve annak lehetőségét, hogy orosz vagyontárgyakat használjanak fel az ország kárpótlására - közölte egy kormányszóvivő.

23:02
május 17, 2023
Vágólapra másolva!

Az Európa Tanács jegyzéket hozott létre a károk nyilvántartására

Az Európa Tanács a szerdán befejeződő, kétnapos reykjavíki csúcstalálkozóján jegyzéket hozott létre az orosz agresszió során Ukrajnát ért veszteségek és károk nyilvántartására - tájékoztatott a strasbourgi székhelyű, 46 tagot számláló szervezet szerdán.

A közlemény szerint az Európa Tanács negyedik csúcstalálkozóján létrehozott nyilvántartás az első lépést jelenti az orosz agresszió ukrajnai áldozatainak kárpótlási mechanizmusának megteremtése felé, amely - mint írták - biztosítja majd, hogy Oroszország a nemzetközi joggal összhangban teljes jóvátételt fizessen Ukrajnának.

A nyilvántartást kezdetben három évre hozták létre, és az Ukrajna elleni orosz agresszió által okozott károkról, veszteségekről vagy sérülésekről szóló bizonyítékok és követelések jegyzékeként szolgál majd. A nyilvántartás kezelésére irodát hoznak létre Hágában, valamint egy fiókirodát Ukrajnában - közölték.

A jegyzék fontos mérföldkövet jelent az igazságszolgáltatás és a jóvátétel biztosításához Ukrajna és a háború miatt sokat szenvedett ukránok számára

- fogalmaztak, majd hozzátették: biztosítani kell, hogy a nyilvántartás mihamarabb működőképessé váljon, és az orosz agresszió áldozatai benyújthassák követeléseiket.

A közlemény Katrín Jakobsdóttir izlandi miniszterelnököt idézte, aki azt monda: a szolidaritás Ukrajnával, valamint a megtámadott ország támogatása az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága izlandi elnökségének egyik fő prioritása. Hangsúlyozta, az Európa Tanács fontos szerepet tud játszani és kell is játsszon az orosz agresszió során elkövetett bűnök elkövetőinek elszámoltathatóságának biztosításában. A jegyzék fontos a háborúban elkövetett bűncselekményekért való felelősségre vonás szempontjából, és erős üzenetet hordoz Ukrajna megingathatatlan támogatásáról - mondta

Marija Pejcinovic Buric, az Európa Tanács főtitkára történelmi jelentőségűnek nevezte a jegyzék létrehozását, és azt mondta: a nyilvántartás támogatni fogja az áldozatokat veszteségeik rögzítésében, továbbá létfontosságú lesz minden kompenzációs mechanizmushoz, amelyek "felelősségre vonják majd Oroszországot tetteiért

Denisz Smihal ukrán kormányfő üdvözölte a jegyzék létrehozását, és felkért minden államot, hogy csatlakozzon a kezdeményezéshez, jelezve ezzel, hogy támogatják Oroszország elszámoltathatóságát.

23:20
május 17, 2023
Vágólapra másolva!

Lengyelország nem küld F-16-osokat

Andrzej Duda lengyel elnök kijelentette, hogy Lengyelország nem tud F-16-os vadászgépeket szállítani Ukrajnának, de nem ellenzi az ukrán pilóták kiképzését és további MiG-29-esek küldését – jelentette a wPolityce május 17-én.

23:52
május 17, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország és Fehéroroszország összefogott

Szergej Lavrov orosz és Szergej Alejnik fehérorosz külügyminiszterek május 17-i megbeszéléseiket követően nyilatkozatot írtak alá a két ország közös külpolitikai prioritásairól.

Május 12-én Aliaksandr Lukasenka elnök aláírta az Oroszországgal kötött, a katonai és műszaki együttműködési program 2025-ig történő végrehajtásáról szóló megállapodás ratifikálásáról szóló törvényt.

Április elején Oroszország és Fehéroroszország elnökei találkoztak a Kremlben, és megtartották az Uniós Állam Legfelsőbb Államtanácsának ülését.

Vlagyimir Putyin orosz elnök rámutatott, hogy Moszkvának és Minszknek sikerült kiváló eredményeket elérnie az integráció terén.

Márciusban Kirill Averjanov politológus az Izvesztyija című lapnak azt mondta, hogy az orosz-belorusz integráció jelenleg a legmagasabb ponton van Moszkva és Minszk kapcsolatainak történetében.

06:13
május 18, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről