Eldőlt Bahmut sorsa, robbanások rázták meg Donyecket

Események

Bahmut, Oroszország, Ukrajna, Wagner, Prigozsin, zsoldos, háború, orosz-ukrán háború, Donyeck
Bahmut, 2023. május 20. Jevgenyij Prigozsin sajtószolgálata által közreadott, videófelvételről készített kép Prigozsinról, a Wagner orosz magánhadsereg alapítójáról (k) egy orosz zászlóval a kezében és a katonáiról Bahmutban 2023. május 20-án. Prigozsin a nap folyamán bejelentette, hogy teljesen sikerült ellenőrzésük alá vonni a kelet-ukrajnai várost, de az ukrán hadsereg ezt tagadja. MTI/AP/Jevgenyij Prigozsin sajtószolgálata
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 452. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül27 bejegyzés
08:11
május 21, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szombaton

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

08:15
május 21, 2023
Vágólapra másolva!

Győztek az orosz zsoldosok Bahmutnál

Kelet-Bahmut utolsó néhány várostömbje, amelyet a Wagner-csoport állítása szerint elfoglalt, sem taktikai, sem hadműveleti szempontból nem jelentős - áll az Institute for the Study of War legfrissebb értékelésében.

Prigozsin állítólagos győzelme a fennmaradó bahmuti területek felett pusztán szimbolikus, még ha igaz is - írta az amerikai ISW elemző cég.

08:18
május 21, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint 12 ezer menekülő jött tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 6271 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 5989 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság.

09:09
május 21, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin gratulált, az ukránok tagadnak

Ahogy korábbi bejegyzésünkben írtuk, az orosz Wagner zsoldoscsoport bejelentette, hogy elfoglalták Bahmutot, amihez Putyin orosz elnök is gratulált, és kitünteti a harcolókat - jelentették orosz hírügynökségek.

Az ukrán hadsereg mindeközben visszautasította Prigozsin állítását, és azt mondta, hogy csapatai tovább folytatják a harcot Bahmutban. (The Guardian)

10:18
május 21, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán légicsapás a Donyecki Népköztársaságra

A kijevi csapatok 37 alkalommal bombázták az elmúlt napban a Donyecki Népköztársaság (DPR) területét - közölte az orosz TASZSZ hírügynökség.

A támadásokban Makejevkában és Vlagyimirovkában négy civil sérült meg.

11:19
május 21, 2023
Vágólapra másolva!

Németország nem szállít F-16-osokat

Olaf Scholz elmondta, hogy Néetország nem számít arra, hogy a közeljövőben F-16-osokat szállítanak Ukrajnának. Szerinte még az Egyesült Államok sem döntötte el hogy, "mi lesz a kiképzés végén".

Németország szerint az ukrán pilóták kiképzése a gépek használatára inkább jelzés Moszkva felé.

Az üzenet ugyanaz: Oroszországnak vissza kell vonnia csapatait.

11:54
május 21, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij katonák kiképzéséről tárgyalt a kanadai miniszterelnökkel

Volodimir Zelenszkij elnök a G7-csúcstalálkozó során találkozott Justin Trudeau kanadai miniszterelnökkel, hogy megvitassák az ukrán katonák kiképzését az UNIFIER-misszió keretében, valamint átbeszélték az ukrán békeformula minden pontját.

12:23
május 21, 2023
Vágólapra másolva!

Trudeau: Támogatni fogjuk Ukrajnát, amíg csak szükséges

Kanada addig és olyan mértékben fogja támogatni Ukrajnát az Oroszországgal való konfliktusban, ameddig és amennyire szükséges - jelentette ki ma Justin Trudeau kanadai miniszterelnök.

Trudeau ezt a megjegyzést a hirosimai sajtótájékoztatón tette, amikor befejeződött a háromnapos G7 csúcstalálkozó.

12:46
május 21, 2023
Vágólapra másolva!

Biden újabb katonai támogatást jelentett be

Joe Biden amerikai elnök újabb katonai segélycsomagot jelentett be Ukrajnának.

Volodimir Zelenszkijnek a Japánban tartott találkozón elmondta, hogy Amerika mindent megtesz azért, hogy megerősítse Ukrajna védelmét az Oroszországgal vívott háborúra.

Biden, aki a világ vezetőinek G7-csúcstalálkozója alkalmából találkozott az ukrán vezetővel, elmondta, hogy az új katonai segélycsomag lőszert, tüzérséget és páncélozott járműveket is tartalmaz.

Mi támogatjuk Ukrajnát, és nem megyünk sehova"

- mondta Biden.

13:12
május 21, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij szerint a kijevi béketerv racionális

Volodimir Zelenszkij a G7-csoport vezetőinek mai beszédében kijelentette, hogy Kijev terve az ukrajnai orosz háború befejezésére "a racionalitás nyilvánvaló kifejezése".

Az ukrán vezető, aki személyesen vesz részt a G7-ek japán csúcstalálkozóján, az elmúlt hónapokban globális támogatást kért egy "békeformula" kidolgozásához.

Mindig gyakorlatiasan cselekszünk, megvédve értékeinket. Az ukrán békeformula pedig a racionalitás nyilvánvaló kifejeződése. Köszönöm, hogy támogatják a formulánkat.

Zelenszkij arra sürgette a nyugati szövetségeseket és más országokat, hogy mind gazdasági, mind katonai intézkedésekkel támogassák Kijevet a 15 hónapja tartó háborúban.

13:39
május 21, 2023
Vágólapra másolva!

Dél-Korea aknamentesítő járműveket szállít Ukrajnának

Zelenszkij elmondta, hogy találkozott Toon Suk Yeol dél-koreai elnökkel, és megköszönte neki az Ukrajnának nyújtott segítséget, valamint az aknamentesítő járműveket.

A múlt héten az ukrán first lady, Olena Zelenszka Dél-Koreába látogatott, hogy részt vegyen egy sajtókonferencián, és találkozott Yoonnal.

A dél-koreai elnöki hivatal szerint nem halálos katonai segítséget kért tőle országa számára.

Egy nappal a kérés után Szöul bejelentette, hogy megállapodást kötött Ukrajnával egy 130 millió dolláros pénzügyi támogatás nyújtásáról.

14:09
május 21, 2023
Vágólapra másolva!

Új, 375 millió dolláros katonai segélycsomag

Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy új, akár 375 millió dolláros katonai segélycsomagot nyújt Ukrajnának, és közölte Volodimir Zelenszkij elnökkel, hogy az Egyesült Államok mindent megtesz Ukrajna védelmének megerősítése érdekében.

14:43
május 21, 2023
Vágólapra másolva!

Drónokkal támadtak az oroszok

Az ukrán légierő május 21-én arról számolt be, hogy lelőtt négy Shahed-136/131 típusú drónt, amelyeket Oroszország az éjszaka folyamán indított.

15:07
május 21, 2023
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Királyság ukrán pilótákat képez ki

Rishi Sunak brit miniszterelnök elmondta, Zelenszkijnél senki sem akarja jobban a békét, de a békefeltételeknek Ukrajna elvein kell alapulniuk.

A brit miniszterelnök megerősítette, hogy országa a nyáron megkezdi az ukrán pilóták kiképzését.

15:46
május 21, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán védelmi miniszter kommentálta a bahmuti helyzetet

Anna Malyar védelmi miniszterhelyettes kommentálta a Bahmutban kialakult helyzetet és elmondása szerint a megszállóknak nem sikerült bekeríteniük a várost, és elvesztették a várost körülvevő magaslati pontok egy részét.

16:11
május 21, 2023
Vágólapra másolva!

A volt brit hírszerző szerint Bahmut elveszett

Az oroszok elfoglalták Bakhmut földrajzi határainak "99,9 százalékát"- írta Philip Ingram, a brit hadsereg korábbi hírszerző tisztje.

Arról, hogy Ukrajna mit tehet válaszul, azt mondta:

Az ukránok megpróbálhatják elfoglalni Harkovtól keletre fekvő területet... vagy megpróbálhatnak egy nagyobb területet visszafoglalni, ahogy tavaly is tették.

16:41
május 21, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz tisztviselő azt állítja, brit rakétákkal lövik őket

Egy oroszok által beiktatott tisztviselő Ukrajna déli zaporizzsjai régiójában azt állítja, hogy a britek által szállított Storm Shadow cirkálórakétákkal csaptak le rájuk az ukránok.

Vlagyimir Rogov a Telegramon közzétett nyilatkozatában azt mondta, hogy hét rakétát lőttek ki a városra, amelyek közül négy Storm Shadow rakéta volt.

17:01
május 21, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij ezt állítja Bahmutról

Az ukrán katonák Bahmutban vannak

- mondta.

Nem mondom meg, hogy mely helyszíneken, de ez azt jelenti, hogy Bahmutot egyelőre nem foglalta el Oroszország. Ezt nem lehet két vagy háromféleképpen értelmezni.

17:39
május 21, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történik Bahmutban

Oroszország és Ukrajna ellentmondóan nyilatkozott a bahmuti helyzetről, Kijev azt állította, hogy erői továbbra is ellenőrzik az ostromlott keleti város egy részét.

Közben Vlagyimir Putyin gratulált a Wagner zsoldoscsapatnak és az orosz csapatoknak a kelet-ukrajnai város "felszabadításához".

Mi történik tehát a helyszínen?

• Hanna Maliar védelmi miniszterhelyettes szerint az ukrán erők részben bekerítették Bahmutot a szárnyak mentén, és még mindig ellenőrzik a város egy részét;

• Oroszország azt állította, hogy szombaton teljesen elfoglalta a lerombolt várost, ami a 15 hónapja tartó háború leghosszabb és legvéresebb csatájának végét jelentené

18:13
május 21, 2023
Vágólapra másolva!

Rakétákkal támad Oroszország

Oroszország újra nagy hatótávolságú rakétákat vet be Ukrajna mélyén, olyan városokat célozva, mint Kijev, valószínűleg azért, hogy lebontsa az ukrán légvédelmet - közölte a brit védelmi minisztérium

18:29
május 21, 2023
Vágólapra másolva!

Az USA még nem döntött a vadászgépekről

Az Egyesült Államok még nem hozta meg a végleges döntést, hogy átadja-e F-16-osait Ukrajnának - közölte a Fehér Ház.

18:55
május 21, 2023
Vágólapra másolva!

Ezt mondták az oroszok Zelenszkijről

Oroszország azzal vádolta a G7 vezetőit, hogy Zelenszkij elnök meghívásával "propagandashow-vá" változtatták a Japánban tartott csúcstalálkozójukat, és a találkozó üzeneteit "oroszellenesnek" és "Kína-ellenesnek" nevezte.

A G7 vezetői meghívták találkozójukra az általuk irányított kijevi rezsim főkolomposát, és propagandashow-vá változtatták a hirosimai eseményt

- áll az orosz külügyminisztérium közleményében.

19:31
május 21, 2023
Vágólapra másolva!

Németország újabb világháborús provokációja

Az ukrán pilóták F-16-os vadászgépeken történő esetleges szövetséges kiképzési programja üzenet Oroszországnak, hogy még egy elhúzódó konfliktus esetén sem számíthat sikerre az Ukrajna elleni támadásban - mondta vasárnap Olaf Scholz német kancellár.

Kijev még nem kapott ígéretet a gépek szállítására, de Joe Biden amerikai elnök és magas rangú amerikai tisztviselők pénteken a világ hét legfejlettebb iparosodott országa, a G7-csoport vezetőinek elmondták, hogy Washington támogatja az ukrán pilóták F-16-osokon történő közös szövetséges kiképzési programjait.

A fejlett vadászgépek beszerzésének és használatának kérdése kényes kihívás a G7-ek számára, amelyek fokozatosan növelték Kijev támogatását a 15 hónapja tartó háborúban, de óvakodnak attól, hogy túlságosan provokálják Moszkvát.

20:41
május 21, 2023
Vágólapra másolva!

Itt a megdöbbentő ukrán bejelentés

Az ukrán védelmi erők félig körülzárták a Donyeck megyei Bahmutot, hogy lehetővé tegyék az orosz csapatok megsemmisítését a városban - jelentette ki Hanna Maljar védelmi miniszter-helyettes vasárnap a Telegramon.

"Az orosz erők nem tudták körbezárni Bahmutot, és elvesztették a város körüli domináns magasságok egy részét. Vagyis csapataink a város peremvidékén a szárnyak mentén történő előrenyomulása, amely még mindig tart, nagyon megnehezíti az ellenség megmaradását a városon belül. Csapataink félig bekerítették a várost, ami lehetőséget ad az ellenség megsemmisítésére. Ezért az orosz erők a város általuk ellenőrzött részén védekezésre kényszerülnek" - fejtette ki a miniszterhelyettes.

Maljar emlékeztetett arra, hogy az ukrán erők tartják magukat Bahmut javarészt ipari létesítményekből álló városrészében.

21:25
május 21, 2023
Vágólapra másolva!

Dél-Korea fegyvereket küld az ukránoknak

Dél-Korea elnöke közölte, hogy aknamentesítési felszerelést és mentőautókat tervez küldeni Ukrajnának.

Yoon Suk Yeol, aki először találkozott Volodimir Zelenszkijjel a G7-ek tanácskozásán, elmondta, hogy Dél-Korea "gondosan át fogja tekinteni" az ukrán vezető által az ország számára kért eszközök listáját.

Dél-Korea, amely a tüzérségi lövedékek egyik fő gyártója a világon, közölte, hogy az Oroszországhoz fűződő kapcsolatai miatt nem biztosít az élet kioltására alkalmas támogatást Ukrajnának - írja a Sky News.

22:25
május 21, 2023
Vágólapra másolva!

Itt az ukrán hadijelentés

Az ukrán hadsereg előrenyomulásról számolt be Bakhmut közelében.

Az ukrán harmadik támadó dandár május 21-én arról számolt be, hogy 700 méter mélyen előrenyomult Ukrajna donyecki területen található Bakhmut közelében. Az egység korábban orosz ellenőrzés alatt álló területeket foglalt el - írja a Kyiv Independent.

06:28
május 22, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!