Ismét véres harcok dúlnak Bahmutnál, kazettás bombákat is bevetnek az ukránok

Események

war Horizontal orosz ukrán háború
Ukrán civil egy 5 napos gyorskiképzésen
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 536. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül29 bejegyzés
08:07
augusztus 13, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szombaton

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

08:13
augusztus 13, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. augusztus 12-én az ukrán-magyar határszakaszon 8044 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 12975 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 105 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

08:20
augusztus 13, 2023
Vágólapra másolva!

Videón a Szu-30-as lezuhanása

Ahogy arról beszámoltunk, gyakorlórepülés közben lezuhant egy orosz Szu-30-as vadászrepülőgép a kalinyingrádi régióban. A személyzet mindkét tagja meghalt. Bár a vizsgálatok még nem fejeződtek be, az első jelentések szerint műszaki hiba okozta a balesetet. A gépen nem volt fegyverzet.

08:56
augusztus 13, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna kazettás bombával ölhetett meg egy civilt

A megszállt Donyeck régió orosz irányítója azt állítja, hogy az ukrán erők kazettás bombával megöltek egy civilt. Denisz Puszilin, a Donyecki Népköztársaság vezetője a Telegramon azt írta, hogy a civilt Donyeck város Petrovszkij kerületében ölték meg. Azt állította, hat ember, köztük egy 12 éves lány is megsebesült a közeli Makejevkában és Szvetlodarszkban.

Képeket vagy egyéb bizonyítékokat nem tett közzé állításainak alátámasztására.

A kazettás bombák polgári területen történő használata sérti a nemzetközi jogot, és háborús bűnnek tekinthető. Az Egyesült Államok a múlt hónapban egyezett bele abba, hogy kazettás lőszereket küld Ukrajnába. Két héttel később megerősítették, hogy az ukránok „hatékonyan" használják a fegyvereket, de nem részletezték, hogyan.

09:39
augusztus 13, 2023
Vágólapra másolva!

Aknamentesítő felszerelést küld Azerbajdzsán

Az ukrán elnök bejelentette, hogy Azerbajdzsán kész új humanitárius támogatási csomagot nyújtani Ukrajnának, beleértve aknamentesítési felszerelést is.

"Ukrajnának szüksége van ezekre a berendezésekre, és nagyon fontos egy gyártóbázis létrehozása Ukrajnában, hogy megtisztíthassuk földünket az orosz aknáktól. Ezt a feladatot pedig nem évtizedek, hanem évek alatt kell teljesíteni" - mondta Volodimir Zelenszkij.

10:15
augusztus 13, 2023
Vágólapra másolva!

Két magyarországnyi terület lehet elaknásítva

Az ukrán elnök szerint országának mintegy 174 ezer négyzetkilométernyi területe lehet potenciálisan veszélyes az aknák és a fel nem robbant lőszerek miatt. A szakemberek minden nap több száz robbanásveszélyes tárgyat észlelnek.

"Minél több aknamentesítő gépünk van, minél több speciális drónunk van az aknamentesítéshez, annál aktívabban tudjuk helyreállítani a biztonságot. Köszönet minden országnak, aki segít nekünk!" - mondta éjszakai videójában Volodimir Zelenszkij, aki szerint naponta 130 tűzszerész egység dolgozik országszerte a lőszer- és aknamentesítésen.

10:49
augusztus 13, 2023
Vágólapra másolva!

Elítélte a tegnapi támadást az orosz külügy

Az ukrán erők szombaton három rakétát lőttek ki a megszállt Krímet Oroszországgal összekötő hídra, és arra kényszerítették az orosz hatóságokat, hogy az építményt fehér füstbe borítsák, hogy megakadályozzák a további támadásokat. Az orosz légvédelem mindhárom rakétát semlegesítette.
Az orosz külügyminisztérium a támadást a civil infrastruktúra elleni terrortámadásoknak minősítette.

11:25
augusztus 13, 2023
Vágólapra másolva!

A német Rheinmetall Luna drónrendszert szállít Ukrajnába

A német fegyvergyártó Rheinmetall 2023 végéig Luna New Generation drónrendszert szállít Ukrajnába – jelentette a Bild am Sonntag augusztus 12-én céges forrásokra hivatkozva.

A Bild szerint a csomag egy földi irányító állomásból, egy kilövő katapultból és katonai teherautóból áll majd. A drónrendszer felderítő rendszerként használható, LTE-hálózatot biztosíthat, és elfoghatja vagy zavarhatja a kommunikációt.

11:59
augusztus 13, 2023
Vágólapra másolva!

Lelőttek egy drónt az orosz Belgorod régió felett

Az orosz védelmi minisztérium a Telegram csatornáján arról számolt be, hogy augusztus 13-án hajnalban megakadályozott egy dróntámadást. Az orosz légvédelem helyi idő szerint hajnali 4 óra körül lőtte le a drónt Belgorod megye területe felett. Személyi sérülésről vagy károkról nem érkezett jelentés.
Míg Oroszország az ukrán hadsereget okolja, Ukrajna nem vállalta a felelősséget a támadásért.

12:28
augusztus 13, 2023
Vágólapra másolva!

Heves harcok vannak Bahmutnál

Bahmut irányban továbbra is az ukrán védelmi erők kezében van a kezdeményezés, és 43 orosz katonát öltek meg - mondta Szerhij Cserevatyi, az Ukrán Fegyveres Erők Keleti Csoportjának szóvivője az Ukrinform szerint.

„Bahmut irányában továbbra is az ukrán katonák kezében van a kezdeményezés, visszaverve az ellenséget. Az elmúlt nap folyamán az ellenség 514 alkalommal találta el állásainkat minden típusú tüzérséggel. Két légitámadás, valamint kilenc harci összecsapás volt – mondta Cserevatyi.

13:15
augusztus 13, 2023
Vágólapra másolva!

Egy ember meghalt, hatan megsebesültek Donyeckben

Egy civil meghalt, hat ember pedig megsebesült, köztük egy 12 éves lány Donyeckben heves ukrán támadásokban – közölte szombaton a kelet-ukrajnai régióban oroszok által telepített tisztviselő.

13:51
augusztus 13, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukránok megsemmisítettek két lőszerraktárat

Az ukrán katonák ma kora reggel megsemmisítettek két orosz lőszerraktárat a Herszon megyei megszállt Oleszkijban – közölte Vladiszlav Nazarov, a déli parancsnokság szóvivője.

14:29
augusztus 13, 2023
Vágólapra másolva!

Hat ember meghalt Herszon megyében

Hat ember meghalt a Herszon megye elleni orosz támadásokban ma reggel – közölte az ukrán belügyminisztérium. Tüzérségi támadás Shiroka Balkán egy helyi lakost és egy családot megölt. A család 12 éves fia súlyos állapotban került kórházba. Sztanyiszlavovban két férfi meghalt, egy nő pedig megsebesült.

15:02
augusztus 13, 2023
Vágólapra másolva!

Légicsapások Harkovban, evakuálják az embereket

Az orosz csapatok továbbra is légicsapásokat hajtanak végre Harkov megye ellen, tegnap 111 embert – köztük 36 gyermeket és négy fogyatékkal élő személyt – evakuáltak a Kupjan körzetből – mondta Oleg Szinegubov, a harkovi regionális államigazgatás vezetője - írja a The Guardian.

Mint írják, augusztus 9. óta összesen 204 embert evakuáltak, köztük 71 gyereket – mondta Szinegubov.

15:27
augusztus 13, 2023
Vágólapra másolva!

A lengyelek orosz támadástól tartanak

A lengyel védelmi miniszter szombaton kijelentette, hogy az ország elrettentésként növelte a fehéroroszországi határát védő katonák számát oroszbarát szomszédja „destabilizáló" intézkedései közepette.

Mariusz Blaszczak a kelet-lengyelországi Jarylowkában találkozott a közelmúltban a fehérorosz határ közelében telepített katonák egy részével.

Kitartott amellett, hogy a fokozott katonai jelenlét pusztán elrettentő lépés, nem pedig ellenséges cselekedet, ahogy Minszk és Moszkva állítja.

16:14
augusztus 13, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország lemásolja az iráni drónokat

Egy fegyverkutató csoport jelentése szerint Oroszország az előző évben Iránból szerzett támadó drónokról kezdett másolatokat készíteni, és azokat Ukrajna ellen használta.

A Conflict Armament Research (CAR) kutatói két támadórepülőgép roncsait vizsgálták meg, amelyeket Délkelet-Ukrajnában használtak harcban. Mindkettő iráni Shahed-136-osnak tűnt, de olyan elektronikus modulokat is tartalmaztak, amelyek megegyeztek az orosz gyártású megfigyelő drónokkal.

A Shahed-136 orosz gyártmányú változatait általában Geran-2-ként jelölik. Míg korábban a Geran-2 jelzésű iráni Shahed-136 drónokat találták meg Ukrajnában, a jelentés azt sugallja, hogy jelenleg orosz gyártmányú, azonos nevű másolatokat használnak.

16:33
augusztus 13, 2023
Vágólapra másolva!

Támadásra figyelmeztetnek az ukránok

Az ukrán légierő támadás veszélyére figyelmezteti az ország keleti és déli régióit.

A légierő rakétaveszély miatt is figyelmeztetést adott ki Mikolajiv megyében, valamint légiriadót a Zaporizzsja megyében a keleti és délkeleti irányú taktikai repülési tevékenység miatt.

16:52
augusztus 13, 2023
Vágólapra másolva!

Új tábla a Kígyó-szigeten

Az ukrán határőrök új határtáblát helyeztek el a Kígyó-szigeten, emlékeztetve az orosz invázió korai óráira, amikor a fekete-tengeri stratégiai jelentőségű hely egyik védője egy azóta szállóigévé vált kifejezést használva megtagadta, hogy megadják magukat egy orosz hadihajónak.
„A következő határtáblát az ukrán Krím-félszigeten helyezik el, miután Ukrajna védelmi erői felszabadították" – mondta egy egyenruhás.

17:17
augusztus 13, 2023
Vágólapra másolva!

Herszon közelében az oroszok felszámolták az ukránok állásait

Egy katonai forrás szerint Herszon közelében az oroszok megsemmisítette az ukrán csapatok állását.

17:39
augusztus 13, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a tegnapi nap mérlege az ukránok szerint

Az orosz csapatok hét rakétát lőttek ki, és 47 légicsapást és 43 többszöri kilövésű rakétarendszerű támadást hajtottak végre tegnap Ukrajna 120 településén - közölte az ukrán fegyveres erők vezérkara reggeli tájékoztatóján - írja a The Guardian

Mindemellett a vezérkar közölte, hogy 39 harci bevetésre került sor. Az ukrán légierő tegnap 10 légicsapást mért orosz csapatok, fegyverek és katonai felszerelések koncentrációjára. Egy ukrán rakéta és tüzérségi csapatok egy orosz légvédelmi rakétarendszert, egy lőszerraktárt, egy elektronikus hadviselési állomást és három tüzérségi rendszert találtak el.

18:07
augusztus 13, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz fegyveres erők Herszon közelében megsemmisítettek egy M777 tarackot

A "Dnyepr" katonai csoport tüzérséggel semmisítettek meg egy ukrán M777-es tarackot Herszon közelében, amelyet az Egyesült Államokban gyártottak - írja a RIA Novosztyi.

18:23
augusztus 13, 2023
Vágólapra másolva!

Kinyitottak az odesszai strandok

A gyönyörű partvonaláról híres fekete-tengeri Odessza először nyitott meg strandokat azóta, hogy Oroszország 2022 februárjában megszállta Ukrajnát. A városvezetők szerint a fürdés már teljesen biztonságos, noha az elmúlt év során rendszeresen sodort partra a víz gyanús tárgyakat és aknákat.

18:56
augusztus 13, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország négy községet ágyúzott Szumi megyében

Az orosz erők négy községet lőttek Szumi megyében, és csaknem 50 lövést adtak le különféle típusú fegyverekből - jelentette a Szumi megyei katonai igazgatás a Telegramon. Oroszország ágyúzta Krasznopilliát, Bilopilliát, Znob-Novhorodszkét és Nova Szlobodát.

Áldozatokról nem érkezett jelentés.

Szumi megye Ukrajna szakkeleti határán található. Napi lövöldözések és határon túli támadások célpontja azóta, hogy 2022 áprilisának elején a megye egyes részeit felszabadították az ukrán erők.

19:30
augusztus 13, 2023
Vágólapra másolva!

Német rakétákat követelnek az ukránok

Gyorsabban véget lehet vetni Oroszország Ukrajna elleni háborújának, ha Németország Taurus típusú nagy hatótávolságú rakétákkal is támogatja a védekezést - mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Bild am Sonntag című vasárnapi német lapnak.

Az ukrán diplomácia vezetője kiemelte, hogy alaptalan a berlini vezetés félelme attól, hogy a Nagy-Britanniától kapott Storm Shadow típusú rakétákhoz hasonló Taurusok miatt még inkább elmérgesedhet a konfliktus, és az ukrán erők oroszországi célpontok ellen is bevethetik a német-svéd fejlesztésű, 400-500 kilométer hatótávolságú precíziós eszközöket.

Az aggodalom alaptalan, "először is azért, mert más partnerek már szállítottak hasonló hatótávolságú rakétákat" - mondta Dmitro Kuleba a brit-francia fejlesztésű Storm Shadow-ra utalva.

Indokolatlanok a berlini fenntartások azért is, mert az ukrajnai fegyverszállítások ügyében "egyetlen korábbi német döntés sem vezetett eszkalációhoz", éppen ellenkezőleg, a német támogatás "sok ukrán életet mentett már meg" - húzta alá Dmitro Kuleba.

20:12
augusztus 13, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz régiók felett lőttek le ukrán drónokat

Az Ukrajnával határos Belgorod megye légterében három, Kurszk megye felett pedig egy ukrán drónt lőtt le a légvédelem - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint a drónokat a hajnali órák és kora délután között semmisítették meg. A támadások személyi sérülést és anyagi kárt nem okoztak.

Roman Sztarovojt, Kurszk megye kormányzója a Telegramon arról számolt be, hogy ukrán belövések következtében Volfino községben három civil sebesült meg.

Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek több településérők jelentettek a helyi hatóságok vasárnap ukrán tüzérségi támadást. A közlések értelmében Donyecket kazettás lőszerrel lőtték.

20:47
augusztus 13, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna a végén legyőzi Oroszországot

A The Times brit lap hasábjain értekezett Mark Galeotti az orosz-ukrán háború jelenéről és jövőjéről. Galeotti egy brit történész, Oroszország-szakértő. Kezdésnek leszögezte,

UKRAJNA A VÉGÉN LEGYŐZI OROSZORSZÁGOT, DE KARÁCSONYRA SE LESZ VÉGE A HÁBORÚNAK.

Szerinte ugyanis a háború mindkét fél számára egy kegyetlen darálóvá alakult, Kijevben és a Nyugaton is tudatosult, hogy egy hosszabb, új időkeretre kell berendezkedni - írja a Mandiner.

Mint kifejtette, az ukránok elismerik, hogy az ellentámadás nem a terveknek megfelelően alakult, viszont ez nem jelenti azt, hogy az kudarcot vallott volna, hiszen területeket szabadítottak fel, az orosz erők pedig súlyos veszteségeket szenvedtek el.

21:24
augusztus 13, 2023
Vágólapra másolva!

Átmenetileg leállt a forgalom a Krími hídon

Az orosz állami média szerint a hatóságok ideiglenesen leállították a forgalmat Krími hídon, de 15 perccel később újra megnyitották a hidat.

A rövid ideig tartó lezárás okát nem közölték.

Tegnap hatalmas fehér füstfelhőt lehetett látni a hídon, miután Oroszország azzal vádolta Ukrajnát, hogy három rakétát lőttek ki a hídra - amelyeket az orosz erők állításuk szerint mind megsemmisítettek - írja a Sky News.

22:07
augusztus 13, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán partizánok akcióztak egy orosz bázison

Ukrán partizánok felgyújtottak egy orosz katonai bázist Mariupolban - jelentette Petro Andriuscsenko, Mariupol ukrán, száműzetésben élő polgármesterének tanácsadója augusztus 13-án.

Andriuscsenko szerint Oroszország legalább 10 katonát, három teherautót és öt kocsit vesztett - írja Kyiv Independent.

22:27
augusztus 13, 2023
Vágólapra másolva!

Itt az orosz hadijelentés a háborúról

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve visszavert ukrán támadásokról számolt be.

A tábornok az elmúlt egy nap alatt a frontvonalon elszenvedett ukrán veszteséget mintegy 545 főben nevezte meg, akik közül szerinte több mint háromszázan a Donyeck környékén vívott harcokban esett el vagy sebesült meg.

Konasenkov a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök közül megnevezte egyebek között a 9. hadtest előretolt vezetésipontját a Zaporizzsja megyei Orehivnál, egy drónirányító központot a donyecki régióban lévő Pervomajszke környékén, valamint egy helikoptert és hat harckocsit.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!