Folytatódnak a véres harcok Donyeckben és Zaporizzsjában, több helyen légiriadó van

Események

Ukrainian soldiers deployed on the Bakhmut frontline Bakhmut,Bakhmut frontline,camouflage,Donetsk Oblast,frontline,mi Horizontal
DONETSK OBLAST, UKRAINE - JULY 24: Ukrainian soldiers conduct maintenance on a camouflaged tank on the Bakhmut frontline as Ukrainian Army conduct operation to target trenches of Russian forces through the Donetsk Oblast amid Russia and Ukraine war in Donetsk Oblast, Ukraine on July 24, 2023. Diego Herrera Carcedo / Anadolu Agency (Photo by Diego Herrera Carcedo / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 540. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül31 bejegyzés
06:22
augusztus 17, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

06:35
augusztus 17, 2023
Vágólapra másolva!

Nagy erőkkel támadja Szumi megyét az orosz tüzérség

Az orosz tüzérség augusztus 16-án éjjel, hét Szumi megyei településre mért csapást és több mint 200 lövést adtak le különféle típusú fegyverekből - jelentette a Szumi megye katonai igazgatása a Twitteren.

06:42
augusztus 17, 2023
Vágólapra másolva!

A gabonamegállapodás felmondása óta Oroszország már hét alkalommal támadott ukrán kikötőket

Oroszország augusztus 16-án éjjel dróntámadást hajtott végre Odessza ellen, amely már a hetedik alkalom volt azután, hogy kilépett a gabonamegállapodásból. 

Sérültekrők, károkról egyelőre nem érkeztek hírek.

06:54
augusztus 17, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint húsz év börtönre ítéltek ukrán katonákat Oroszországban

Több mint húsz év börtönbüntetésre ítélt három ukrán katonát Donyeck megyében egy orosz bíróság.

07:16
augusztus 17, 2023
Vágólapra másolva!

Egy ember meghalt az éjjeli Dnyipropetrovszkot ért orosz légicsapásokban

A Dnyipropetrovszk megyei Mezhivszkij és Nikopol elleni éjjeli orosz támadások során egy ember meghalt és hét pedig megsebesült – jelentette a tartomány kormányzója, Szerhij Liszak.

07:57
augusztus 17, 2023
Vágólapra másolva!

Az F-16-os vadászgépek nem tudják megvédeni Ukrajnát

Ebben az évben Ukrajna nem fogja tudni megvédeni a légterét amerikai F-16-os vadászgépekkel – közölte Jurij Ihnat légierő szóvivője augusztus 16-án.

09:04
augusztus 17, 2023
Vágólapra másolva!

Donyeckben és Zaporizzsjában próbálnak előrenyomulni az ukránok

Az ukrán csapatok Zaporizzsja és Donyeck megyékben igyekeznek előrehaladni - írják az ukrán védelmi erők a Twitteren.

09:57
augusztus 17, 2023
Vágólapra másolva!

Csapást mértek az oroszok a vízerőműnél

Az orosz csapatok megsemmisítettek egy ukrán harckocsit és egy mobil aknavetős csapatot, amik a Kakhovszkaja vízerőmű közelében lévő orosz állásokat lőtték.

Egy orosz katona elmondása szerint feszült a helyzet a térségben, de az oroszok tartják az állasaikat és az ukrán katonák nem tudnak előrenyomulni.

10:19
augusztus 17, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszok bombázzák az ukrán légvédelmi parancsnokságot

Orosz csapatok rakétacsapást mértek az ukrán elektronikai - és légvédelem irányítóközpontra Kramatorszkban - írta a RIA.

Ezenkívül a tüzérség megsemmisített egy lőszerraktárt Beloborovka közelében, a 110. önálló gépesített dandár egységeinek két ideiglenes telepítési pontját, és három ellenséges kisteherautót is.

10:38
augusztus 17, 2023
Vágólapra másolva!

Megszólaltak a szirénák Ukrajna-szerte

Légiriadót rendeltek el a Harkovi és Dnyepropetrovszki régióban. 04:06-tól 04:51-ig szóltak a szirénák, sérültekről még nem érkezett hír.

11:22
augusztus 17, 2023
Vágólapra másolva!

Ezt állítják a britek

Az ukrán üzemanyagkészlet nagy valószínűséggel kitart majd egész télen a "folyamatos háborús nyomás" ellenére - mondta a brit védelmi minisztérium.

A legfrissebb jelentés kiemelte, hogy Kijev hatékonyan mozgósította bányászati ágazatát, hogy fenntartsa a termelést, és biztosítsa a "folyamatos szénellátást" az erőművek számára.

Emellett "jelentős gázkészleteket" is felhalmoztak.

11:39
augusztus 17, 2023
Vágólapra másolva!

Ezrek maradtak áram nélkül Ukrajnában

Mintegy 10 ezer ember maradt áram nélkül, miután orosz rakéták csapást mértek az ukrajnai Dnyipro régióra - közölte egy tisztviselő.

Szerhij Liszak, a régió kormányzója elmondta, hogy Oroszország kora reggel támadta meg Novomoszkovszk térségét.

12:29
augusztus 17, 2023
Vágólapra másolva!

Az ISW szerint sikeres az ukrán előrenyomulás

Az ukrán hadsereg tegnap sikereket ért el Dél-Ukrajnában - és a katonai elemzők szerint az orosz források "elhamarkodott" állításokat tettek a hadműveletről.

Az Institute for the Study of War (ISW) szerint a csapatok a frontvonal legalább három szektorában folytatták az előrenyomulást a déli Zaporizzsja régió nyugati részén és a Donyeck-Zaporizzsja határon.

Kijev elfoglalta a donyecki Urozhaine falut, ami több mint két hete az első nagyobb sikert jelentette számukra.

12:53
augusztus 17, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna katonai helikoptert lőtt le

Az ukrán hadsereg lelőtt egy orosz harci helikoptert - közölte Mykola Olescsuk, a légierő parancsnoka.

Ma egy Ka-52-es helikoptert lőttek le Bakhmutnál és ez egy héten belül a második lelőtt helikopter

13:15
augusztus 17, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz ügynököt vettek őrizetbe

Az ukrán biztonsági szolgálat (SBU) őrizetbe vett egy orosz ügynököt, aki állítólag rakétatámadást készített elő Kijev ellen.

Az SBU közölte, hogy a 23 éves gyanúsított az orosz fegyveres erők főigazgatóságának jelentett, és azon dolgozott, hogy felkutassa az ukrán védelmi erők pontos helyzetét az ukrán fővárosban.

Hozzátették, hogy a férfi "leginkább az ukrán katonai bázisok iránt érdeklődött", de "kiszivárogtatott" információkat a kijevi áramszolgáltató alállomásokról is.

Állítólag "tetten érték", amikor egy katonai bázist filmezett, és annak GPS-koordinátáit "bekötötte" egy elektronikus térképre.

A tisztviselők közölték, hogy a gyanúsított őrizetben van, és életfogytiglani börtönbüntetés vár rá.

13:39
augusztus 17, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország meghiúsította az ukrán támadást

Oroszország azt állítja, hogy visszavert egy ukrán dróntámadást.

Az Interfax külön jelentése szerint az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy erői lelőttek egy drónt az ország déli Belgorod régiója felett.

14:03
augusztus 17, 2023
Vágólapra másolva!

Az USA újabb szankciókat hozott

Az Egyesült Államok három szervezetet szankcionált, amelyeket azzal vádolnak, hogy megpróbálták elősegíteni az Észak-Korea és Oroszország közötti fegyverüzletet.

Az amerikai pénzügyminisztérium közleményben közölte, hogy Oroszország továbbra is gyors ütemben használja el lőszereit és jelentős mértékben veszít felszereléseket Ukrajnában, ami arra kényszeríti, hogy a szövetségeseihez, köztük Észak-Koreához forduljon támogatásért.

Brian Nelson, a pénzügyminisztérium terrorizmusért és pénzügyi hírszerzésért felelős államtitkára nyilatkozatában elmondta:

Az Egyesült Államok folytatja a tiltott pénzügyi hálózatok felszámolását, amelyek Észak-Koreából Oroszország háborús gépezetének támogatását igyekeznek elősegíteni.

14:44
augusztus 17, 2023
Vágólapra másolva!

Többen meghaltak az orosz támadásokban

A négy ukrajnai területet ért orosz támadásokban 4 civil meghalt és 17 megsebesült az elmúlt 24 órában - jelentették a regionális hatóságok augusztus 17-én.

15:33
augusztus 17, 2023
Vágólapra másolva!

Erősítenek a fronton az ukránok

Az Ukrán Nemzeti Gárda Azov dandárja ismét katonai műveleteket hajt végre a fronton - közölte Mykola Urshalovics ezredes

15:54
augusztus 17, 2023
Vágólapra másolva!

Ekkor kaphat majd Ukrajna F-16-osokat

Az F-16-os vadászgépek akkor érkezhetnek majd meg Ukrajnába, amikor a pilóták befejezték a kiképzést - közölte Dmytro Kuleba külügyminiszter.

16:15
augusztus 17, 2023
Vágólapra másolva!

Ezt állítja az orosz védelmi minisztérium

Az orosz védelmi minisztérium szerint erői sikerrel hajtottak végre offenzívát az ukrajnai Donyecki területen - jelentették orosz hírügynökségek.

A RIA állami hírügynökség idézte a minisztériumot, amely szerint Ukrajna négy Stryker páncélozott járművet veszített.
Ez az első alkalom, hogy Oroszország azt állítja, hogy eltalálta az Egyesült Államok által szállított katonai járműveket.

16:40
augusztus 17, 2023
Vágólapra másolva!

Ukránokat képeztek ki Németországban

Németországban ukrán katonákat képezett ki Leopard 1A5-ös harckocsik használatára.

Januárban közölte Németország, hogy 14 Leopard 2-es harckocsit szállít Ukrajnának, és engedélyt adott a szövetségeseknek, hogy ők is küldjenek saját harckocsikat.

16:57
augusztus 17, 2023
Vágólapra másolva!

Németország tovább segíti az ukrán légvédelmet

Németország két IRIS-T légvédelmi rendszert adott át Ukrajnának, hozzá 5000 darab 155 mm-es kaliberű lövedéket, emellett GO12 radarok és teherszállító járművek is részét képezték a legújabb katonai segélycsomagnak.

19:03
augusztus 17, 2023
Vágólapra másolva!

Újra harcol az Azov dandár

Visszatért a frontra az Azov dandár, az az ukrán alakulat, amely 2022 tavaszán Mariupolt védte — közölte sajtótájékoztatón Mikola Ursalovics, az Ukrán Nemzeti Gárda ezredese.

A főtiszt szerint a visszaállított egység jelenleg az ukrajnai Luhanszk megyében lévő Szerebrjanszkij rezervátum közelében „teljesít harci feladatokat".

Az Azov harcosai más ukrán csapatokkal együtt közel két hónapig védték a Mariupol szívében lévő Azovsztál acélművet, mielőtt el kellett hagyniuk az üzemet, és 2022 májusában az orosz hadsereg ejtette fogjul őket.

Tavaly szeptemberben Denisz Prokopenko Azov parancsnokot és más tiszteket, akik részt vettek az Azovsztál védelmében, egy fogolycsere-megállapodást követően Törökországba küldték. A megállapodás az volt, hogy ott maradjanak a béke megteremtéséig, de 2023 júliusában, Volodimir Zelenszkij törökországi látogatása után az elnökkel együtt visszatértek Ukrajnába.

Oroszország ezt követően mind Törökországot, mind Ukrajnát megvádolta a fogolycsere szabályainak megsértésével.

Prokopenko 2023 júliusának közepén találkozott a csapatokkal. Az Azov dandárral kapcsolatban ekkor bejelentette, hogy amint befejezi a fizikoterápiás kúrát, újra átveszi az alakulat parancsnokságát.

19:31
augusztus 17, 2023
Vágólapra másolva!

A béketárgyalásokról beszéltek

„Az ukránok, és csakis az ukránok dönthetnek arról, hogy mikor vannak meg a tárgyalásokhoz szükséges feltételek, és a tárgyalóasztalnál eldönthetik, mi az elfogadható megoldás" - mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár egy norvégiai konferencián a Reuters által közölt kommentárok szerint.

Stoltenberg megjegyzései azt követően hangzottak el, hogy a hét elején Stian Jenssen magas rangú NATO-tisztviselő vitát váltott ki, amikor azt javasolta, hogy Ukrajna a 18 hónapja tartó konfliktus lezárásának „lehetséges megoldásának" részeként végül területeket engedhet át Oroszországnak. Jenssen később azt mondta, hogy a megjegyzései hibásak voltak.

Forrás: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium/-

Jenssen gondolataira utalva Stoltenberg azt mondta, hogy „az ő [Jenssen] üzenete, ami az én fő üzenetem, és ami a NATO fő üzenete, először is az, hogy a NATO politikája változatlan - támogatjuk Ukrajnát."

Az utóbbi időben feszültségek alakultak ki Ukrajna és NATO-szövetségesei között, különösen a védelmi szövetség legutóbbi, júliusi ülése előtt. Kijev azt szorgalmazta, hogy a szövetségesek állapodjanak meg egy menetrendben arról, hogy Ukrajna mikor kap meghívást a szövetséghez való csatlakozásra. A NATO közölte, hogy akkor lépi meg a meghívást, amikor „a szövetségesek egyetértenek ebben és a feltételek teljesülnek", ami csalódást és haragot váltott ki Ukrajnából.

20:00
augusztus 17, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb találkozóra nem hívták meg az ukránokat

A házigazda India nem hívta meg Ukrajnát a világ húsz legnagyobb fejlett és feltörekvő gazdaságát tömörítő csoport (G20) szeptemberi csúcstalálkozójára - jelentette be az indiai külügyminiszter csütörtöki sajtótájékoztatóján Újdelhiben.

Szubrahmanjam Dzsaishankar indoklása szerint a G20 csoport a fejlődésről és a gazdasági növekedésről szól, nem pedig globális biztonsági kérdésekről. Mint fogalmazott, az ilyen ügyek megtárgyalására ott van az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT).

Az idei csúcstalálkozót szeptember 9. és 10. között rendezik meg "Egy Föld, egy család, egy jövő" mottóval.

21:13
augusztus 17, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz repülőgépek Finnországban és Észtországban

Rendkívüli engedélyt kapott három orosz utasszállító, hogy a viharok elkerülése végett rövid időre berepülhessen a finn és az észt légtérbe - közölték csütörtökön finn és észt tisztségviselők.

Az Európai Unió Oroszország Ukrajna elleni háborúja nyomán zárta le tavaly a tagállamok légterét orosz repülőgépek előtt.

A finn közlekedési hatóság, a Fintraffic megerősítette a szerdán kiadott rendkívüli engedélyeket. Leena Huhtamaa szóvivő az Yle finn közszolgálati rádiónak elmondta, hogy a viharok miatt a repülőgépek kénytelenek voltak a tervezett menetiránytól eltérni.

Hozzátette: orosz és fehérorosz repülőgépek a finn légteret csak vészhelyzet esetén használhatják, ilyen estnek számít egy veszélyes időjárási helyzet elkerülése is. Az észt közszolgálati rádió mindössze annyit közölt, hogy Tallinn engedélyezte a kitérő manővert a gépeknek.

21:52
augusztus 17, 2023
Vágólapra másolva!

Egyre súlyosabb orosz csapások

Oroszország az elmúlt héten fokozta az északkeleti Harkiv régió elleni támadásait. Regionális tisztviselők világos képet festettek a legújabb károkról.

Oleg Szinegubov regionális közigazgatási vezető a Telegramon leírta, hogy a régió falvaiban otthonok pusztultak el, és a lövések erdőtüzet okoztak.

Hozzátette, hogy Kupjanszk városában meghalt egy 55 éves férfi, akinek a háza megrongálódott egy támadás során.

A helyi ukrán tisztviselők elismerték, hogy Oroszország újból hatalmas nyomás alá helyezi a régiót. Az ukrán szárazföldi erők vezetője, Olekszandr Szirszkij tegnap azt mondta, hogy az ukránok „bonyodalmakat" tapasztalnak Kupjanszk körül.

„Az ellenség naponta, különböző irányokból próbálja áttörni csapataink védelmét főként foglyokból álló rohamosztagokkal, azzal a céllal, hogy lekösse, majd elfoglalja Kupjanszkot" - mondta tegnap Szirszkij.

22:16
augusztus 17, 2023
Vágólapra másolva!

Váratlan orosz lépés

Oroszország megbírságolta a Google-t a háborúról szóló „hamis információk" tárolása és terjesztése miatt. Az orosz hatóságok köztudottan átfésülik az internetet, és felszólítják a különböző vállalatokat, hogy távolítsák el az általuk hamisnak ítélt anyagokat.

Most egy orosz bíróság megbírságolta a Google-t, amiért nem törölte a háborúról szóló, az oroszok szerint hamis információkat.

A bírság viszonylag csekély, 3 millió rubel, de a Google korábban azt mondta, hogy Oroszország lefoglalta a bankszámláit, ami miatt nem tudja kifizetni a bírságot.

Az orosz média szerint az anyagot a Google tulajdonában lévő YouTube-on találták.

A Google nem kívánt nyilatkozni.

22:53
augusztus 17, 2023
Vágólapra másolva!

Üzent a fehérorosz elnök

Rendezni lehet Oroszország és Ukrajna viszonyát, bár ez komoly erőfeszítést igényel - jelentette ki Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök Diana Pancsenko ukrán újságírónak adott interjújában.

Példaként felhozta, hogy a fasiszták és a kollaboránsaiknak tekintett banderisták tevékenysége ellenére a Szovjetuniónak a második világháborút követően jó kapcsolatai voltak Németországgal és később, a Szovjetunió szétesését követően külön-külön Ukrajnának és Fehéroroszországnak is. Mint mondta, a kapcsolatok kiépítésének első lépése az az, hogy le kell ülni a tárgyalóasztalhoz.

Hangsúlyozta, hogy az ukrajnai konfliktus elkerülhető lett volna, és még most sem késő megállítani.
Lukasenka kérdésre felelve úgy vélekedett, hogy az orosz "különleges katonai művelet" elérte célját, mert a jövő Ukrajnája már sosem lesz olyan agresszív Oroszországgal szemben, mint korábban.

"Ilyen értelemben nem vitattuk meg a kérdést (Vlagyimir Putyin orosz elnökkel). De bátorkodom kimondani a véleményem. A különleges katonai művelet céljai mára mind teljesültek. Ukrajna soha többé nem fog olyan agresszívan viselkedni Oroszországgal szemben a háborút követően, mint azt ahogy előzőleg tette" - mondta a fehérorosz elnök.

00:02
augusztus 17, 2023
Vágólapra másolva!

Rendkívül súlyos NATO-provokáció

A dél-ukrajnai frontra látogatott a NATO-tagállam Szlovákia hadseregének vezérkari főnöke - közölte csütörtökön az ukrán hadsereg.

Az ukrán vezérkar közlése szerint Daniel Zmeko tábornok a dél-ukrajnai Zaporizzsja megyében és a kelet-ukrajnai Donyeck megye déli részében harcoló Tavrija stratégiai műveleti csoporthoz látogatott el.
Ebből az alkalomból "az ukrán fél köszönetet mondott Szlovákiának a Kijevnek nyújtott pénzügyi és műszaki segítségért" - írta a vezérkar a Facebook-oldalán.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!