Több fronton is támadnak az oroszok, egyre rosszabb helyzetben az ukránok

Csernihiv, színház, Ukrajna, Oroszország, orosz-ukrán háború, háború, rakéta, Csernyihiv
Csernihiv, 2023. augusztus 19. Megrongált autó Csernihiv Kraszna terén, a találatot kapott Tarasz Sevcsenko színház előtt 2023. augusztus 19-én, miután orosz rakétatámadás érte az észak-ukrajnai várost. Öt ember életét vesztette, 37 megsebesült. MTI/AP/Efrem Lukackij
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 543. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül23 bejegyzés
08:19
augusztus 20, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szombaton

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

08:26
augusztus 20, 2023
Vágólapra másolva!

Gripeneket kér Zelenszkij a svédektől

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton bejelentette, hogy felesége kíséretében Svédországba érkezett hivatalos látogatásra.

Ulf Kristersson svéd kormányfővel tartott tárgyalása után Volodimir Zelenszkij közölte: Ukrajna megkezdte a tárgyalásokat Stockholmmal Gripen vadászgépek szállításáról az ukrán légvédelem megerősítése érdekében.

"Ma részleteiben megvitattuk a svéd Gripen vadászgépek beszerzésére vonatkozó esetleges tárgyalásokkal kapcsolatos kérdéseket" - mondta az ukrán elnök közös sajtótájékoztatójukon, hozzátéve, hogy ez a téma központi helyet foglal el más svéd vezetőkkel tartott megbeszélésein is.
Zelenszkijnek ez az első látogatása Svédországban az Ukrajna ellen 2022 februárjában indított orosz háború óta, és a Gripenekről folytatott tárgyalásokat megelőzte az Egyesült Államok jóváhagyása arról, hogy Dánia és Hollandia F-16-os vadászgépeket küldjön Ukrajnának. (MTI)

08:27
augusztus 20, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 8265 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 15918 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 

A beléptetettek közül a rendőrség 113 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében - írták.

09:39
augusztus 20, 2023
Vágólapra másolva!

Nikopolt támadták az oroszok

Az oroszok augusztus 19-én nehéztüzérséggel támadták Nikopolt, megsebesítve egy 74 éves nőt - jelentette Szerhij Liszak, Dnyipropetrovszk terület kormányzója a Telegramon.

10:06
augusztus 20, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán dróntámadás ért egy vasútállomást Kurszkban

Ukrán dróntámadás ért egy vasútállomást a nyugat-oroszországi Kurszkban, a támadásban öten megsérültek - közölte Roman Sztarovojt megyei kormányzó vasárnap reggel a Telegramon.

A vasútállomás épületének tetőszerkezete lángra kapott. A helyszínre mentőcsapatok érkeztek - tette hozzá a tisztségviselő. Kurszk mindössze körülbelül kilencven kilométerre található az ukrán határtól.

10:51
augusztus 20, 2023
Vágólapra másolva!

Drónokat lőttek le Moszkva környékén

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester arról számolt be, hogy újabb dróntámadást hiúsítottak meg az orosz főváros ellen.Az orosz védelmi minisztérium szerint a drónt Moszkva környékén észlelték. A fegyvert elektronikus eszközökkel tették harcképtelenné, és egy elhagyatott területen zuhant le. Károkról és áldozatokról nem tudni - közölte a minisztérium, elítélve a kijevi rezsim "terrortámadási kísérletét".
A vnukovói és a domogyedovói nemzetközi repülőtéren az éjszaka folyamán ideiglenesen felfüggesztették a fel- és leszállásokat - mondta el a légiforgalmi szolgálatok egyik képviselője a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek.

11:40
augusztus 20, 2023
Vágólapra másolva!

Kupjanszkot bombázták az oroszok

Az oroszok ma reggel 7 óra körül Kupjanszk városá lőtték, egy 40 év körüli férfi súlyosan megsebesült - jelentette Oleh Szinyehubov, Harkiv terület kormányzója.

12:49
augusztus 20, 2023
Vágólapra másolva!

Ezt állítja az Egyesült Királyság

Az Orosz Légierő (VKS) nagy valószínűséggel intenzív nyomás alatt áll Moszkva részéről, hogy erősítse a légvédelmet Nyugat-Oroszország felett, mivel az elmúlt hónapokban megszaporodtak az Oroszországon belüli dróntámadások - közölte a brit védelmi minisztérium augusztus 20-án.

13:20
augusztus 20, 2023
Vágólapra másolva!

Három régiót is támadtak az ukrán drónok

Oroszország közölte, hogy vasárnap ukrán drónok három különböző régióra mértek csapást, öt embert megsebesítve, a támadások miatt két moszkvai repülőtéren is át kellett irányítani repülőjáratokat.

Kurszki, Rosztov-i és a moszkvai régióban is voltak dróntámadások.

14:09
augusztus 20, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna stratégiai támadásokat mér Oroszországra

A brit védelmi minisztérium (MoD) legutóbbi hírszerzési jelentésében azt állította, hogy egyre több jelentés érkezik arról, hogy SA-5 Gammon rakéták csapódnak be Oroszországba. Emellett a dróntámadások gyakorisági is megnőtt.

A MoD szerint a mélyen Oroszország belsejét célzó csapások stratégiai jelentőségűek, mivel Vlagyimir Putyin valószínűleg abban a hitben szállta meg Ukrajnát, hogy a háborúnak kevés közvetlen hatása lesz az orosz lakosságra.

14:55
augusztus 20, 2023
Vágólapra másolva!

ISW: Oroszország és Ukrajna is támad

Az ukrán erők támadó hadműveleteket hajtottak végre a Zaporizzsjai terület nyugati részein, és szerény előrenyomulást értek el.

Az orosz erők vasárnap Kupjanszk környékén folytatták a támadó hadműveleteiket, de új területet nem foglaltak el.

Orosz források azt állítják, hogy az orosz erők ellenőrzik a Herszon régió bal (keleti) partjának egy területét.

15:10
augusztus 20, 2023
Vágólapra másolva!

Washington Post: Ukrajna "kifogyott a lehetőségekből"

A Washington Post egy friss cikkében azt állította, hogy Ukrajna a folyamatban lévő ellentámadásban kifogyóban van a lehetőségekből.

A cikk szerint az ellentámadás a "megtorpanás" jeleit mutatja.

A lap egy titkos amerikai hírszerzési jelentésre hivatkozik, ami azt jósolja, hogy az ukrán erők idén nem fogják elérni a stratégiai fontosságú Melitopol városát, és a sikertelen ellentámadás felerősíti a félelmeket, hogy a konfliktus patthelyzetbe kerül, ami alááshatja az Ukrajnának nyújtott nemzetközi támogatásokat.

15:40
augusztus 20, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij Hollandiában tárgyal

Volodimir Zelenszkij országa légvédelmének megerősítését célzó erőfeszítései részeként Hollandiába látogatott - írja a Reuters.

Zelenszkij a tárgyalások megkezdése előtt találkozik Mark Rutte leköszönő holland miniszterelnökkel egy eindhoveni katonai légibázison.

A látogatásra napokkal azután kerül sor, hogy az Egyesült Államok jóváhagyta Hollandia és Dánia F-16-os vadászrepülőgépek lehetséges szállítását.

16:08
augusztus 20, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna svéd vadászrepülőket szeretne

Ukrajna megkezdte a tárgyalásokat Svédországgal annak lehetőségéről, hogy Gripen vadászrepülőgépeket kapjon légvédelmének megerősítésére - közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton Svédországban Ulf Kristersson svéd miniszterelnökkel folytatott megbeszélésén.

Júniusban a svéd kormány közölte, hogy engedélyezné ukrán pilótáknak, hogy teszteljék a Saab gyártmányú Gripen vadászrepülőgépeit, de azt is közölte, hogy gépeket nem tudnak Ukrajnának adni.

16:42
augusztus 20, 2023
Vágólapra másolva!

Kórházat ért találat Ukrajnában

Az ukrán belügyminisztérium közlése szerint Volcsanszkban egy nem működő kórházépület és egy magánház került orosz tűz alá.

A bombázás során egy férfi halálos repeszsérüléseket szerzett.

17:20
augusztus 20, 2023
Vágólapra másolva!

Tucatnyi ukrán drónt lőttek le Oroszországon belül

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy a légvédelem megakadályozta két ukrán drón támadását az Ukrajnával határos Belgorod régióban, amely rendszeres célpontja az ukrán dróntámadásoknak.

Vjacseszlav Gladkov, a Belgorodi terület kormányzója külön nyilatkozatban közölte, hogy összesen 12 légi célpontot lőttek le.

17:48
augusztus 20, 2023
Vágólapra másolva!

Négy oroszországi régiót támadtak ukrán drónok

Az orosz védelmi minisztérium állítása szerint Ukrajna négy különböző régiót támadott drónokkal.

Az Ukrajnával határos oroszországi Kurszk, Rosztov és Belgorod régiókban dróntámadási kísérletekről számoltak be, míg az orosz védelmi minisztérium szerint a moszkvai régióban lelőttek egy ukrán drónt, amely egy lakatlan területen zuhant le.

18:10
augusztus 20, 2023
Vágólapra másolva!

Dánia még jobban elköteleződött Ukrajna mellett

A dán külügyminisztérium megerősítette, hogy sor kerülhet F-16-osok Ukrajnának történő átadására, amikor az ukrán fél teljesíti a feltételeiket.

A feltételek között szerepel az ukrán személyzet sikeres kiválasztása, tesztelése és kiképzése.

A holland és a dán kormány is részt vesz egy koalícióban, amely azon dolgozik, hogy ukrán pilótákat képezzen ki a fejlett vadászgépek vezetésére.

Jakob Ellemann-Jensen dán védelmi miniszter pénteken azt mondta, hogy az ukrán pilóták kiképzése ebben a hónapban kezdődik és a pilótáknak hat-nyolc hónapos képzésre lesz szükségük.

18:49
augusztus 20, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszok Herszont és Harkovot lövik

Az orosz erők Herszon területét támadták, megsebesítve egy civilt, és bombázták Harkov területét, megölve egy embert - jelentették a helyi hatóságok.

19:24
augusztus 20, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij megérkezett Dániába

Az ukrán elnök vasárnap délután megérkezett Dániába, hogy tárgyaljon az F-16-os vadászgépek Ukrajnába szállításáról.

21:00
augusztus 20, 2023
Vágólapra másolva!

Több ember súlyosan megsérült a kupjanszki bombázásokban

Az oroszok ma ágyúzták a várost, ami közben tizenegy ember megsérült, közülük heten kritikus állapotban vannak – mondta a helyi kormányzó.

21:21
augusztus 20, 2023
Vágólapra másolva!

Két civil meghalt Herszon bombázásában

Az oroszok vasárnap kétszer bombáztak egy Herszon megyei falut, amiben két civil meghalt – írta a regionális kormányzó.

22:06
augusztus 20, 2023
Vágólapra másolva!

Több drónt is lelőttek az oroszok Belgorodnál

A belgorodi kormányzó elmondása szerint vasárnap az orosz légvédelem 12 drónt lőtt le, amik éppen a főváros, Moszkva felé tartottak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!