Ukrajna továbbra is fegyvereket követel, Görögországban ukrán pilótákat képeznek ki

Események

Ukrajna. Kijev, tank, háború
Kijev, 2023. augusztus 21. Járókelők nézik a közelgő függetlenség napja alkalmából Kijevben kiállított, harcképtelenné tett orosz harckocsikat és páncélozott járműveket 2023. augusztus 20-án. Ukrajna 1991. augusztus 24-én vált függetlenné a Szovjetuniótól. MTI/AP/Efrem Lukackij
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 546. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül29 bejegyzés
06:27
augusztus 23, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

06:31
augusztus 23, 2023
Vágólapra másolva!

Lezárták a moszkvai reptereket

Az éjszaka felfüggesztették az összes moszkvai repülőtér légiforgalmát - írta az orosz sajtó. A TASZSZ a moszkvai polgármesterre hivatkozva azt írja, hogy dróntámadás történt. A légvédelem a drónt lelőtte, egy épületben keletkeztek kisebb károk.

06:36
augusztus 23, 2023
Vágólapra másolva!

Tizennégy támadás visszaveréséről beszélnek az oroszok

Tizennégy ukrán támadás visszaveréséről számolt be kedden, a napi hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Konasenkov azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők mintegy 700 embert és több mint 60 páncélozott haditechnikai eszközt veszítettek. Közülük a donyecki régió déli részén, mint mondta mintegy 240-en, a Donyeck körzetében vívott harcokban pedig mintegy 235-en estek el.

A minisztérium tájékoztatása szerint egy orosz harci gép elsüllyesztett egy ukrán deszantoscsoportot szállító, amerikai, Willard Sea Force típusú motorcsónakot a Kígyó-szigettől keletre, a Fekete-tengeren.

07:08
augusztus 23, 2023
Vágólapra másolva!

Több ukrán drón repült be Moszkva fölé

Az orosz védelmi minisztérium jelentése szerint három drónt észleltek a moszkvai régióban augusztus 23-án a hajnali órákban. Mint korábbi bejegyzésünkben írtuk, a dróntámadás miatt felfüggesztették a légiközlekedést Moszkvában.

08:44
augusztus 23, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 6734 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 9090 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság.

A beléptetettek közül a rendőrség 144 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében - áll a tájékoztatásban.

09:39
augusztus 23, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán drónok jelentek meg a Krímnél

Az Orosz Légierő MQ-9 Reaper és TB2 Bayraktar drónokat észlelt, amelyek légi felderítést végeztek a Fekete-tenger Krímhez közeli vizei felett. Erről az orosz védelmi minisztérium számolt be Telegram-csatornáján.

Két vadászrepülőgépet küldtek a drónok után, amelyek az intézkedéseket követően irányt változtattak és elhagyták a légi felderítés területeit.

Augusztus 22-én este ismét lezárták a forgalmat a krími hídon.

11:02
augusztus 23, 2023
Vágólapra másolva!

Ezért nem jók Ukrajnának az Abrams és Leopard tankok

Ukrajna jobb, ha nem használja a Nyugattól kapott Abrams és Leopard harckocsikat - írja a Newsweek amerikai magazin.

A szerző rámutatott, hogy a terep földrajzi sajátosságai miatt az orosz csapatok könnyen fel tudják fedezni ezeket a járműveket. Az újságíró szerint az Ukrán Fegyveres Erőknek (AFU) a régi harckocsiparkját kellene használniuk. Szerinte annak segítségével az ukrán csapatok képesek lennének áttörni az Oroszország által gondosan aláaknázott területeket.

Dan Rice, Valerij Zaluzsnij, az ukrán erők főparancsnokának volt különleges segítője a kiadványnak adott kommentárjában pontosította, hogy Ukrajna elveszítheti legjobb harckocsijait az orosz aknamezők miatt.

"A régebbi, kevésbé fejlett harckocsik, mint például a szovjet T-64-es, feláldozhatóbbak, míg a Leopard és az Abrams hatékonyabbak lesznek egy áttörés esetén" - hangsúlyozta, és a nyugati járművekre való odafigyelést sürgette.

11:34
augusztus 23, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország ukrán gabonaüzemeket támadott

Oroszország drónokkal támadta Ukrajna déli részén, a gabonaexport szempontjából kulcsfontosságú Odessza és a Duna menti régiókat, és tüzet okozott a gabonaüzemekben – közölték szerdán az ukrán hadsereg és a helyi hatóságok.

„Az ellenség eltalálta a gabonatárolókat, valamint egy termelő- és átrakó komplexumot a Duna-vidéken. A raktárakban tűz ütött ki, de gyorsan megfékezték. A tűzoltók továbbra is dolgoznak" – mondta a katonaság a Telegram üzenetküldő alkalmazásban.

12:03
augusztus 23, 2023
Vágólapra másolva!

Drón csapódott Moszkva egyik épületébe

Ahogy arról korábban beszámoltunk augusztus 23-án több drónt észleltek Moszkva fölött. Szergej Szobjanin moszkvai polgármester a Telegram csatornájában arról számolt be, hogy augusztus 23-án, moszkvai idő szerint három óra körül drón csapódott be Moszkva egyik épületébe.

Egy másik drónt a légvédelem lelőtte a moszkvai régió Mozhajszk kerületében – közölte az orosz főváros vezetője.

„A katasztrófavédelem az eset helyszínére érkezett. Az előzetes információk szerint nem voltak áldozatok "- írta Szobjanin

14:13
augusztus 23, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb dróntámadásokat indított Ukrajna Oroszország ellen

Újabb drón csapott le orosz földre, így a mai adatok szerint a dróntámadások száma már ötre nőtt – közölte egy moszkvai kerület vezetője.

Korábban beszámoltunk arról, hogy három drónt lőttek le, amelyek a főváros felé közeledtek, míg a most legutóbbi támadás a Himki-i kerületet érte.

Egy másik támadásban állítólag három civil halt meg Belgorod határvidékén. Belgorod Lavy településén egy másik dróntámadásról is beszámoltak.

A támadásban egy szanatóriumban keletkeztek károk. Számolt be Vjacseszlav Gladkov, a régió kormányzója Telegram-csatornáján.

14:47
augusztus 23, 2023
Vágólapra másolva!

Hollandia gépeket küld az aknamentesítéshez Ukrajnának

Hollandia aknamentesítő berendezéseket küld Ukrajnának, mintegy ezer töltőt juttatnak az ország számára - jelentette ki Kajsa Ollongren holland védelmi miniszter kijevi látogatásán.

Az erősen aláaknázott orosz védelmi vonalak lassítják az ukrán ellentámadást, amelynek célja az Oroszország által a 2022. februári invázió óta elfoglalt területek visszafoglalása.

15:36
augusztus 23, 2023
Vágólapra másolva!

Megindult a forgalom a moszkvai repülőtereken

A moszkvai Vnukovo, Sheremetyevo, Domodedovo és Zhukovsky repülőtereken feloldották a repülőgépek indulási és érkezési korlátozását, és normál üzemmódra váltottak. Erről szerdán, augusztus 23-án számolt be a Rosaviatsia.

Korábban, augusztus 23-án az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy Kijev éjszaka három drónnal támadott moszkvai létesítményeket. Oroszország két drónt a levegőben semmisített meg. A támadások után a moszkvai repülőtereken a forgalmat lezárták.

16:07
augusztus 23, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna egy természetvédelmi területet támadott

Az Ukrán Fegyveres Erők rakétatámadást indítottak a Herszon megyében található Askania Nova ukrán természetvédelmi terület ellen. A tűzoltóknak sikerült felszámolniuk a keletkezett tüzet és egyes védett állatokat megmenteni - számolt be a természetvédelmi terület Telegram-csatornája.

17:43
augusztus 23, 2023
Vágólapra másolva!

Az USA új stratégiát javasolt Ukrajnának

Az Egyesült Államok és szövetségesei úgy vélik, hogy az ukrán ellentámadás kudarcának egyik oka az erők több irányba történő túlzott szétszóródása, és határozottan azt javasolják, hogy Ukrajna egyetlen irányba összpontosítsa fő erőit. Erről a The New York Times számolt be kedden, jelezve, hogy a kijevi hatóságok valószínűleg elkezdték követni ezt az ajánlást.

Információi szerint az AFU erői jelenleg nagyjából azonos arányban oszlanak meg a keleti és a déli irányok között. Amerikai és nyugati katonai elemzők és tisztviselők azt javasolják, hogy a fő erőket koncentrálják a Melitopol felé történő átvonulásra.

Amerikai tisztviselőket - jegyzi meg a lap - az is meglepte, hogy az AFU nagy erőket tart Artemivszk (ukrán neve - Bakhmut) közelében, holott a kijevi hatóságoknak nem ártana, ha egy kisebb számú egység tartaná az állásait ebben az irányban, a többit pedig dél felé mozgatná. A lap szerint "Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nem akarja, hogy kifelé úgy tűnjön, hogy feladta az elveszített területek visszaszerzésére tett kísérleteket", de az amerikai kormányzat úgy véli, hogy "a politikának, legalábbis átmenetileg, át kell adnia helyét a katonai stratégiának".

Kijev már hónapok óta kapja a nyugati országoktól a felhívásokat, hogy koncentrálja erőit, és Ukrajna eddig figyelmen kívül hagyta őket, de a súlyos veszteségek arra kényszerítették a kijevi hatóságokat, hogy megváltoztassák álláspontjukat.

18:00
augusztus 23, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz sikerek Kupjanszknál

A nyugati támadóegységek elfoglalták az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) egyik erődítményét és két megfigyelőállását Kupjanszk irányában - számolt be Jaroszlav Jakimkin, a csoportosulás sajtóközpontjának tisztje.

Jakimkin szerint az AFU négy ellentámadási kísérlettel próbálta megállítani az Orosz Fegyveres Erők előrenyomulását a Harkovi területen található Petropavlovka, Sinkovka és Olshana térségében.

18:33
augusztus 23, 2023
Vágólapra másolva!

Ezt állítják a britek az F-16-osokról

A fejlettebb radarokkal felszerelt orosz vadászgépek fenyegetést jelentenek majd a rövid hatótávolságú rakétákat indító amerikai F-16-os vadászgépekre - írja a brit Economist magazin.

Nem világos, hogy az F-16-osok segítenek-e majd Ukrajnának a harctéren, ott, ahol az ellentámadás lassan halad. A rövid hatótávolságú irányított bombák ledobása, amelyeket az ukrán MiG-29-esek már alkalmaznak, veszélyben lesznek a fejlettebb radarokkal rendelkező orosz vadászgépekkel szemben

- írja a kiadvány.

Emellett arra is kitértek, hogy az F-16-os vadászgépek karbantartása is nagyobb problémát jelent majd az AFU számára.

19:00
augusztus 23, 2023
Vágólapra másolva!

Megdöbbentő tényeket közöltek az oroszok

Az orosz rádiólehallgatások azerint a kommunikációk mintegy 10 százaléka idegen nyelven zajlik - közölte az orosz hírszerzés.

A nyilatkozat szerint a "a nyugati országok képviselői" utasító tevékenységet folytatnak, tehát közvetlenül is vezetik az ukrán egységeket a harcokban".

19:30
augusztus 23, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a gyenge pontja az utolsó ukrán tartalékosoknak

A Forbes rovatvezetője, David Axe szerint az AFU utolsó tartalékos brigádjánál használt aknamentesítő járművek sebezhetőek az aknákkal és géppuskákkal szemben is.

A legtöbb aknamentesítő harcjármű vastag páncélzattal ellátott, de az M1132 nem az. Ez sebezhetővé teszi az aknákkal, tüzérségi repeszekkel, páncéltörő rakétákkal és még a nagy kaliberű géppuskákkal szemben is

- írták.

20:07
augusztus 23, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz hadsereg új lőszereket alkalmaz

Az oroszok a helikopterekhez továbbfejlesztett lőszert kezdtek alkalmazni. Korábban már a vadászgépeknél is megtették ezt a változtatást - derül ki az orosz védelmi minisztérium videójából.

Minden egyes VOG-17-es lövedéket finomítanak és újjáépítenek arra a feladatra, hogy pontosan az ellenség fejére essen. A lőszer fel van szerelve egy szárral, amely stabilizálja a repülés közben

– írja a Ria Novosztyi.

20:52
augusztus 23, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna megerősítette állásait Harkovnál

Az ukrán biztonsági erők megerősítették az ellenőrzőpontokat a Harkov területén- közölte augusztus 23-án Andrij Marocsko nyugalmazott luhanszki alezredes, a Luhanszki Népköztársaság (LPR) katonai szakértője.

Előző nap a védelmi minisztérium közölte, hogy az orosz erők visszaverték az ukrán fegyveres erők öt támadását a Harkovi régióban Kupjanszk irányában. Az orosz fegyveres erők megsemmisítettak továbbá egy lőszerraktárat Tabajevka közelében.

21:03
augusztus 23, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna gondot okoz Oroszországnak

Az orosz erők továbbra is pontonhidakat használnak, miután ukrán rakétacsapások károkat okoztak a Dél-Ukrajnát és a megszállt Krímet összekötő két hídon.

Chonhar és Henichesk hidait több mint két hete találták el.

A pontonhidak valószínűleg nem lesznek képesek teljes mértékben fenntartani a lőszert és fegyvereket szállító nehéz járművek áramlását a frontra - közölte az Egyesült Királyság Védelmi Minisztériuma ma reggeli frissítésében.
Az orosz erők így a Krím északi részén fekvő Armianskon keresztüli hosszú kerülőúttól függenek.

"Ez további súrlódásokat okoz Oroszország déli logisztikai hálózatában" - mondta a MOD.

21:20
augusztus 23, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna háborús bejelentése

Robbanás történt szerdán az Oroszország által még 2014-ben elcsatolt Krím félszigeten lévő Olenyivka településen, aminek következtében megsemmisült egy Sz-400-as, Triumf típusú, nagy és közepes hatótávolságú légvédelmi rakétarendszer - erősítette meg az ukrán katonai hírszerzés.

Az ukrán közlés szerint a robbanás következtében teljesen megsemmisült a kilövőrendszer, a rá telepített rakéták, és a fegyvert működtető legénység is. A hírszerzés kiemelte: tekintettel arra, hogy az orosz hadsereg fegyvertárában korlátozott számú ilyen rendszer található,

ez fájdalmas csapás az orosz légvédelmre nézve, ami komoly hatással lesz a további eseményekre a félszigeten.

21:39
augusztus 23, 2023
Vágólapra másolva!

Drámai francia bejelentés

Emmanuel Macron szerdán megerősítette, hogy Franciaország nem ismeri el "ukrán területek Oroszország általi annektálását". A francia elnök ezt azok után jelentette ki, hogy egyik elődje, Nicolas Sarkozy "illuzórikusnak" nevezte "a visszatérést a múltba" a Krímet illetően.

Szeretném még egyszer elmondani itt, önök előtt, önöknek, nagyon világosan: Franciaország nem ismeri el sem az ukrán területek Oroszország általi annektálását, sem a megrendezett látszatválasztások eredményét

- fogalmazott a francia államfő egy előre rögzített videófelvételen, amelyet a Krími Platform nevű csúcstalálkozón tettek közzé.

Nicolas Sarkozy korábban szót emelt amellett,hogy Ukrajna maradjon "semleges", és ne csatlakozzon se a NATO-hoz, se az Európai Unióhoz.

A korábbi és jelenlegi elnök közötti véleménykülönbség apropóján a francia diplomácia már korábban jelezte, hogy a hivatalos francia álláspont nem változott és támogatják Ukrajnát.

22:04
augusztus 23, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz gép zuhant le, többen meghaltak

Lezuhant egy katonai repülőgép a Tveri terület Bologovszkij körzetében - jelentette az orosz média.

Az előzetes adatok szerint 7 ember halt meg.

22:23
augusztus 23, 2023
Vágólapra másolva!

Disszidált egy orosz pilóta

Egy orosz pilóta leszállt Mi-8-as helikopterével egy ukrajnai repülőtéren, hogy feladja magát a hatóságoknak - jelentette az ukrán média augusztus 23-án.

22:49
augusztus 23, 2023
Vágólapra másolva!

Meglepő bejelentést tett Japán

Japán támogatni fogja Ukrajna újjáépítését és ehhez akár 7 milliárd dollár (1 409 milliárd forint) értékben nyújt segítséget - közölte Fumio Kishida miniszterelnök.

Japán az ukrán nép oldalán áll és segít, hogy visszaálljon a béke a gyönyörű ukrán földön

- mondta.

Hozzátette azt is, hogy Japánnak van tapasztalata a háború utáni újjáépítésben.

23:05
augusztus 23, 2023
Vágólapra másolva!

Litván katonai segítség Ukrajnának

Litvánia szeptemberben szállítja le Ukrajnának a korábban ígért NASAMS rakétákat - közölte Gitanas Nauseda litván elnök kijevi látogatása során.

23:34
augusztus 23, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz lövedék sebesített meg egy nőt Herszonban

Augusztus 23-án Herszon egyik lakónegyedének orosz ágyúzása miatt megsebesült egy 80 év körüli nő - jelentette a terület katonai közigazgatása.

23:52
augusztus 23, 2023
Vágólapra másolva!

Iskolát talált el egy orosz bomba, többen meghaltak

Egy iráni gyártmányú Shahed típusú drón mért csapást egy iskolára a Szumi területen, Romnyban. Az augusztus 23-i orosz támadásban négy ember meghalt, négy másik pedig megsebesült - jelentette Ihor Klimenko belügyminiszter.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!