Egyre nagyobb bajban Ukrajna, fogynak a katonák, a fegyverek, az oroszok pedig folyamatosan támadnak

conflict Horizontal
Ukrainian servicemen ride on a T-64 tank during military training exercise in Kyiv region on September 27, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Genya SAVILOV / AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 584. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül20 bejegyzés
08:15
szeptember 30, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt pénteken

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

08:23
szeptember 30, 2023
Vágólapra másolva!

Nagy erőkkel támadják az oroszok Sumy megyét

Az orosz tüzérség az éjjel kilenc Sumy megyei települést vett össztűz alá. Károkról, sebesültekről egyelőre nem érkeztek hírek.

08:25
szeptember 30, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukránok megtámadtak egy oroszországi falut, megszűnt az áramellátás

Alexander Bogomaz, Brjanszk megyei kormányzó azt állította, hogy az ukrán erők szeptember 30-án a hajnali órákban megtámadták Pogar falut, és megszakították a helyi áramellátást.

09:10
szeptember 30, 2023
Vágólapra másolva!

Pénteken több mint 13 ezren érkeztek Ukrajnából Magyarországra

Magyarország területére 2023. szeptember 29-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 6821 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 6951 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 94 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

10:17
szeptember 30, 2023
Vágólapra másolva!

Románia légvédelmi rendszereket telepít az ukrán határra

Románia közelebb helyezi légvédelmi rendszereit Ukrajnával közös határához – jelentette a Reuters szeptember 29-én. További intézkedések közé tartozik négy amerikai F-16-os repülőgép bevetése és egy kiterjesztett repüléstilalmi zóna.

11:15
szeptember 30, 2023
Vágólapra másolva!

Kijev ideiglenesen levette az OTP Bankot az ukrajnai háború nemzetközi szponzorainak listájáról

Az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) Magyarország kérésére bejelentette, hogy ideiglenesen leveszi a magyar OTP Bankot a háború nemzetközi szponzorainak listájáról - közölte az UNIAN helyi hírügynökség szombaton.

A NAZK honlapján olvasható jelentés szerint a nemzetközi háborús szponzori státuszt ideiglenesen felfüggesztették az OTP Bank, valamint öt görög fuvarozó esetében, amelyeket Ukrajna azzal vádolt, hogy a szankciós árplafon megkerülése érdekében illegálisan szállítottak orosz olajat.
Az ilyen döntést a NAZK képviselői és az említett országok vállalatainak és kormányainak képviselői közötti, az Orosz Föderációval való együttműködés megszüntetéséről folytatott tárgyalások eredményeit követően hozták meg - számolt be a NAZK.
Az ügynökség megjegyezte, cserébe elvárják Magyarországtól, hogy támogassa az Európai Békekeret (EPF) 500 millió eurós részletének átutalását.

12:10
szeptember 30, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukránok Belgorodot akarták bombázni

Az orosz légvédelem kilenc Ukrajnából indított rakétát lőtt le Belgorod megye felett – közölte az orosz védelmi minisztérium a Telegramon.

12:55
szeptember 30, 2023
Vágólapra másolva!

Lehetséges légtérsértést észleltek a román radarok

Lehetséges légtérsértést észleltek a román hadsereg radarjai péntekről szombatra virradó éjszaka, amikor Oroszország újabb légitámadást intézett a román határ közelében lévő ukrán célpontok ellen - közölte szombaton a román védelmi minisztérium.

A MAPN, miután észlelte a közeledő drónokot, 22:38-kor értesítette a katasztrófavédelmet, hogy a telefonokra küldött RO-Alert üzenettel figyelmeztesse az ukrán határral szomszédos Tulcsa és Galac megye lakosságát: fennáll a veszélye, hogy újabb tárgyak (drónok, vagy lelőtt drónok darabjai) csapódjanak be román terültre, ugyanakkor a riasztotta a légi járőrszolgálatot is.
A hadsereg rádiólokációs felderítő rendszere azt jelezte, hogy egy célpont engedély nélkül behatolt a román légtérbe és Galac város felé halad.
A Digi24 hírtelevízió szerint éjszaka lakossági bejelentés is érkezett a 112-es segélyhívóra, miszerint repülők zaját hallották közelről és egy lehulló tárgyat láttak Galac közelében. A katasztrófavédelem, a rendőrség és határrendészet egységei lezárták a környéket, és szombat reggel megkezdték átkutatását.
A gabonaexportban fontos szerepet játszó ukrán folyami kikötők elleni orosz légitámadások során szeptemberben több alkalommal is - feltehetően az ukrán légvédelem által eltalált - orosz drónok darabjai csapódtak be a NATO-tagállam Románia területén.Ezeket az incidenseket csak a becsapódott dróndarabok megtalálása után ismerte el a MAPN, a román radarok és a járőrszolgálatot teljesítő harci repülőgépek ugyanis mindeddig nem észlelték a légtérsértéseket. A román vezetők háborús bűncselekménynek minősítették és elítélték Oroszországnak az ukrán lakosság, valamint az ukrán gabonaexportban jelentős szerepet játszó dunai kikötők elleni támadásait, és Románia határozott tiltakozását fejezték ki a külügyminisztériumba berendelt orosz nagykövetnek a román légtér ismételt megsértése miatt.

13:24
szeptember 30, 2023
Vágólapra másolva!

Volodimir Zelenszkij: Megalakult az ukrán védelmi ipari szövetség

Megalakult az ukrán védelmi ipari szövetség , amelyhez a fegyverek és haditechnikai eszközök globális gyártói is csatlakozhatnak - jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, amikor megnyitotta Kijevben a védelmi ipar első fórumát.

Az ukrán államfő kijelentette, hogy "a védelmi iparágak első nemzetközi fórumán létrehoztuk a védelmi iparágak szövetségét. Alapító nyilatkozatához a világ minden tájáról csatlakozhatnak a fegyver- és haditechnikai eszközök gyártói".
A fórum résztvevőinek küldött elnöki üdvözlet szövegét a Telegram üzenetküldő csatornán tették közzé szombaton. Az elnök szerint a nyilatkozatot 13 vállalat írta alá.
Zelenszkij szólt arról, hogy a fórumon több mint 30 ország és 252 katonai vállalat képviselteti magát, amelyek "a fegyverek, védelmi rendszerek és megoldások teljes skáláját" gyártják.

14:00
szeptember 30, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszok jelentős ellentámadást hajtottak végre Donyeckben

Az orosz védelmi minisztérium állítása szerint leleplezték és megsemmisítettek 10 ukrán tüzérségi egységet, egy taktikai repülési csoport pedig csapást mért két ideiglenes ukrán bevetési pontra, Torszkoje közelében, Donyeck megyében. A minisztérium úgy véli, hogy az ukrán erők itt legfeljebb 50 katonát, valamint egy páncélozott harcjárművet veszítettek.

14:42
szeptember 30, 2023
Vágólapra másolva!

Rakétatámadás érte Matvijivkát, többen megsérültek

Öt ember megsérült ma reggel, közülük egy kórházi kezelésre szorul, miután az orosz erők két rakétacsapást mértek a Zaporizzsja megyei Matvijvkára – közölte a Zaporizzsja regionális katonai közigazgatás vezetője a Telegramon.

15:29
szeptember 30, 2023
Vágólapra másolva!

Több bomba csapódott Kramatorszkba

Egy ember megsérült az orosz erők éjszakai támadása során a Donyeck megyei Kramatorszkban. Kramatorszk városi tanácsa Telegramon közölte, hogy az orosz erők két rakétatámadást indítottak, 37 autót megrongáltak egy parkolóban, egy benzinkútban, egy autómosóban és egy kollégiumban is jelentős kár keletkezett.

16:13
szeptember 30, 2023
Vágólapra másolva!

Bulgária betiltja az ukrán napraforgóimportot

Bulgária november végéig betiltotta az ukrán napraforgó behozatalát a két ország mezőgazdasági minisztereinek találkozója után – közölte a bolgár mezőgazdasági minisztérium.

16:33
szeptember 30, 2023
Vágólapra másolva!

Az EU már 81 milliárd eurót adott Ukrajnának

A háború kezdete óta az Európai Unió (EU) 81 milliárd euró értékben nyújtott pénzügyi, humanitárius és katonai segítséget Ukrajnának. Ezt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke közölte az Európai Néppárt égisze alatt megtartott Oktatási Napokon a horvátországi Splitben – írja az Ukrinform.

17:29
szeptember 30, 2023
Vágólapra másolva!

Hét EU-s állam továbbra is támogatja Ukrajnát fegyverekkel

Hét európai uniós tagország rendelt lőszert az Európai Békekeret keretében jóváhagyott uniós programon keresztül Ukrajna fegyverkészleteinek biztosítására – erősítette meg a hírt Peter Stano, az Európai Unió külügyi szolgálatának szóvivője.

Az uniós szóvivő által megerősített információk szerint ez idáig hét tagállam élt azzal a lehetőséggel, hogy az Európai Védelmi Ügynökségen (EDA) keresztül, az Európai Békekeret keretében 155 milliméter kaliberű tüzérségi lőszert és rakétákat szerezzen be Ukrajna katonai erejének biztosítására.

Az uniós ügynökség nem nevezte meg az érintett országokat, ugyanakkor arról tájékoztatott, hogy a vonatkozó tárgyalások állása szerint az elkövetkező hetekben és hónapokban további megrendelések várhatók.

18:25
szeptember 30, 2023
Vágólapra másolva!

Elképesztő háborús bejelentés

Megalakult az ukrán védelmi ipari szövetség , amelyhez a fegyverek és haditechnikai eszközök globális gyártói is csatlakozhatnak - jelentette be ma az ukrán elnök. Az első nemzetközi védelmi iparági fórumon Ukrajna 20 megállapodást és memorandumot írt alá külföldi partnereivel a drónok gyártásáról, valamint a páncélozott járművek és lőszerek javításáról és gyártásáról – tette közzé Rusztem Umerov védelmi minisztér a Twitteren.

19:12
szeptember 30, 2023
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Putyin orosz elnök ígéretet tett az annektált területek újjáépítésére

A négy ukrajnai régió, Herszon, Zaporizzsja, Donyeck és Luhanszk Oroszország általi annektálásának első évfordulóján Vlagyimir Putyin orosz elnök ígéretet tett a háború sújtotta területek újjáépítésére.

A Kreml internetes oldalán szombaton közzétett videóüzenetben azt mondta: "iskolákat, kórházakat, lakóházakat és utakat, múzeumokat és műemlékeket" építenének újjá és állítanának helyre. Hozzátette, hogy minden orosz régió "testvéri segítséget" nyújt az újjáépítésben.

Putyin a videóban hangoztatta: "nagy feladat és nehéz kihívások megoldása áll előttünk, történelmi régióink újjáépítésének és társadalmi-gazdasági fejlődésének nagyszerű programjának megvalósítása". Kiemelte: "a kitűzött céljainkat mindenképpen el fogjuk érni".

20:09
szeptember 30, 2023
Vágólapra másolva!

Különleges akciót hajtottak végre az ukránok

Két ukrán légideszantos katonát hoztak ki orosz ellenőrzésű területről az ukrán különleges erők. A két katona több mint másfél évet töltött az ellenséges vonalak mögött - közölte az ukrán haditengerészet szeptember 30-án.

20:28
szeptember 30, 2023
Vágólapra másolva!

Óriási robbanás Ukrajnában

A robbanás után ott tűz ütött ki.

A mentők jelenleg a helyszínen dolgoznak, áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés. Egyes hírek szerint egy gázvezetéknél történt robbanás, más jelentések szerint egy olajraktárnál - írja a lenta.ru.

21:19
szeptember 30, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb súlyos NATO-provokáció

Megerősítette az Európai Unió Ukrajna melletti szilárd kiállását az orosz-ukrán háborúban Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, aki előre be nem jelentett látogatásra érkezett szombaton Odesszába.

"Mi - mint Európai Unió - támogatjuk Ukrajnát területi integritásának helyreállításáért folytatott harcában" - jelentette ki Borrell, amikor megtekintette a rakétacsapás következtében súlyosan megsérült Urunk Színeváltozása ortodox székesegyházat. Katonai, gazdasági, politikai és diplomáciai támogatásról egyaránt szó van - tette hozzá.

Borrell ismételten súlyos vádakkal illette Vlagyimir Putyin orosz elnököt a gabonaegyezmény felfüggesztéséért, mely a háború ellenére lehetővé tette az ukrán exportot a Fekete-tengeren keresztül.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről