Új taktikával, hatékonyabban harcolnak az oroszok, Herszonnál újult erővel folytatódnak a harcok

Harkiv megye, 2022. október 21. Ukrán katonák egy lövészárokban a kelet-ukrajnai Harkiv megyében 2022. október 21-én, amikor az orosz erők újabb rakétacsapásokat mértek Harkiv városára. MTI/EPA/Szerhij Kozlov
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 606. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül23 bejegyzés
08:41
október 22, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szombaton

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

08:45
október 22, 2023
Vágólapra másolva!

Szétlőttek az oroszok egy postát, hat halott - fotók

Hat ember meghalt és 16 főre emelkedett a tegnapi, Harkov megyét ért orosz rakétatámadás sebesültjeinek száma - írta a Kyiv Independent. A csapás egy postahivatalt ért.

08:49
október 22, 2023
Vágólapra másolva!

Új orosz taktika Avdijivkában

Az oroszok újítanak a taktikájukon: alagutakat ásnak, hogy az ukrán állásokhoz közelebb kerülve indíthassanak támadásokat Avdijivkában - mondta Anton Kotsukon, a 110. Különleges gépesített dandár szóvivője.

09:09
október 22, 2023
Vágólapra másolva!

Csaknem 13 ezren jöttek tegnap Ukrajnából

Magyarországra tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 6978, a román-magyar határszakaszon belépők közül 6015 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 

A beléptetettek közül a rendőrség 72 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében - áll a tájékoztatásban.

10:11
október 22, 2023
Vágólapra másolva!

Elvágná az ukrán utánpótlást az orosz hadsereg

Az oroszok igyekeznek akadályozni az ukrán utánpótlást és erősítést a keleti Herszon területen - írta az amerikai ISW.

Az ukrán szárazföldi erők a jelentések szerint erőfeszítéseket tesznek Krynky falu biztosítására, amely mintegy 30 km-re északkeletre fekszik Herszontól és mindössze 2 km-re a Dnyipro folyótól - közölte az elemző cég.

11:31
október 22, 2023
Vágólapra másolva!

ISW: Fontos művelet zajlik az ukrán oldalon

Az ukrán szárazföldi erők igyekeznek Krynky falut biztosítani, amely mintegy 30 km-re északkeletre fekszik Herszontól, és így stratégiailag fontos központ lehet - közölte az ISW.

Ha sikerül, akkor a település új stratégiai támaszpontot biztosítana az előretolt egységeknek egy szélesebb körű támadás elindításához, amelynek célja az orosz erők megosztása és az utánpótlási útvonalaik megszakítása.

12:01
október 22, 2023
Vágólapra másolva!

Fontos ukrán fegyvert szereztek meg az oroszok

Az amerikai HIMARS rakétaindító rendszert hónapok óta használják az ukránok és a jelentések szerint az oroszok sértetlen állapotban fogtak el egy rakétát.

Az oroszok légvédelmi rendszerek precíz munkájának köszönhetően jutottak hozzá a rakétához. A gyakorlatilag sértetlen lövedék Budennovszkij területére esett - írta a Lenta.ru.

12:49
október 22, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán katonatiszt mesélt a rendszeres dezertálásról

Az Ukrán Fegyveres Erőknél (AFU) rendszeres dezertálási kísérletek vannak - egy ukrán hadifogoly, Olekszandr Lysaka mesélt erről.

A katona elmondása szerint a szolgálati ideje alatt előfordult, hogy a katonatársai kimenőt kértek, hogy hazamehessenek egy időre, de ezután soha nem tértek vissza. Az egyik katona például egyszer azt kérte a feletteseitől, hogy elmehessen a nagymamája temetésére. Elengedték, de soha nem tért vissza.

Lyska bevallotta, hogy ő sem akart szolgálni, de mozgósították. Zaporozsjei irányban az orosz katonaság fogságába esett. "Etették, nem piszkálták, nem verték" - árulta el a fogság körülményeit.

13:36
október 22, 2023
Vágólapra másolva!

Az USA rossz döntést hozhatott az új fegyver átadásáról

Titus Peachey, amerikai szakértő kifejtette, hogy elfogadhatatlannak tartja az ATACMS rakéták Ukrajnának történő átadását.

Az USA felelőtlen döntést hozott azzal, hogy ATACMS ballisztikus rakétákat adott át Kijevnek - jelentette ki Peachey, aki a kazettás bombák betiltására létrehozott amerikai koalíció irányítóbizottságának tagja.

Peachey kifejtette, hogy az Ukrajnában lévő ATACMS rakéták a jövőben veszélyeztetik a civil lakosság életét.

Az [amerikai elnök, Joe] Biden kormányának döntése, hogy a kazettás bombákkal együtt ATACMS-t is szállít Kijevbe, figyelmen kívül hagyja a tiltólistás fegyverek miatti, évtizedek óta tartó emberi szenvedést

- kommentálta a szakértő

14:15
október 22, 2023
Vágólapra másolva!

Egy férfi autóval gázolt el egy ukrán katonát

Meghalt egy ukrán katona, amikor hajnalban egy autó katonai kordonnak ütközött Kijev külterületén - jelentette az ukrán nemzeti rendőrség.
A rendőrség szerint az autó sofőrjét a baleset után őrizetbe vették és akár nyolc év börtönbüntetés is várhat rá.

14:57
október 22, 2023
Vágólapra másolva!

Drónokat és cirkálórakétát lőtt le Ukrajna

Az ukránok az éjszaka folyamán lelőttek három Shahed kamikaze drónt és egy irányított Kh-59-es cirkálórakétát - jelentette a légierő.

A jelentés szerint a drónokat a megszállt Krím-félszigeten lévő Csaudából indították, és egy orosz Szu-34-es repülőgép indította a lelőtt rakétát.

15:04
október 22, 2023
Vágólapra másolva!

Brit kiképzést kaptak az ukránok

A brit hadsereg mérnökei ukrán civil mérnököket képeztek ki arra, hogyan védjék meg energiaszektorukat az orosz támadásoktól télen - közölte a brit védelmi minisztérium.

Az orosz rakéta- és dróntámadások által a kritikus nemzeti infrastruktúrák (CNI) megrongálása és megsemmisítése az ukrán civilek életét és biztonságát fenyegető egyik legnagyobb veszélyt jelenti az invázió óta.

A kéthetes képzési csomagot Ukrajna kérésére dolgozták ki.

Grant Shapps brit védelmi miniszter szerint a képzés "elengedhetetlen" az ukrán civilek védelméhez a tél közeledtével.

16:08
október 22, 2023
Vágólapra másolva!

Ezt állítják a britek

10 nap alatt az orosz hadsereg 201 felszerelést veszített az Oryx OSINT projekt adatai szerint. Az orosz veszteségek az elmúlt 10 napban 42 harckocsit, 49 gyalogsági harcjárművet és 10 páncélozott személyszállítót foglalnak magukban.

16:43
október 22, 2023
Vágólapra másolva!

Ennyi orosz halt meg a háborúban a britek szerint

A brit védelmi hírszerzés legfrissebb hírszerzési adatai szerint Oroszország megközelítőleg 150-190 ezer (halott vagy tartósan sebesült) katonát vesztett az ukrajnai háború kezdete óta.

Ha ehhez hozzáadjuk az ideiglenes sebesültek (a felépültek és a harctérre visszatérők) számát, akkor ez a szám 240 000-290 000-re emelkedik - közölte a brit védelmi minisztérium az X-en.

17:12
október 22, 2023
Vágólapra másolva!

Harkovot bombázták az oroszok

Az orosz erők ma reggel lőtték a Harkovi területen lévő Kupiansk városát, három ember megsérült- közölte Oleh Szinyehubov, Harkiv kormányzója a Telegramon.

A kormányzó közölte, hogy mindhárman kórházba kerültek a támadást követően. Egy felnőtt nő és egy 15 éves lány a jelentések szerint kritikus állapotban vannak.

17:50
október 22, 2023
Vágólapra másolva!

Kormányzó: Az éjjeli támadásban 30 ház sérült meg

Orosz csapatok támadták meg október 22-én éjjel a Herszoni területen lévő Sztanyiszlav falut, több mint 30 házban keletkezett kár - jelentette Oleksandr Prokudin helyi kormányzó.

18:17
október 22, 2023
Vágólapra másolva!

Több ukrán támadást is visszavertek az oroszok

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy az általa "szabotázs- és felderítő" csapatoknak nevezett ukrán csapatokat megállították, miközben Pridniprovszke, Tiahynka és Krynki falvak közelében próbáltak átkelni a folyón.

Oroszország azt is közölte, hogy Sztanyiszlav falu közelében ukrán személyzetet, vízi átkelő eszközöket és járműveket semmisített meg.

18:56
október 22, 2023
Vágólapra másolva!

Biztonságban a magyarországi gázszállítás

Az orosz Gazprom a következő télen is szállít majd többletgázt Magyarországnak, és a szerződéses kötelezettségeken felül idén további 600 millió köbmétert szállít Kínának is - idézte a Tass hírügynökség Alekszej Millert, a Gazprom főnökét.

A Gazprom igyekszik kompenzálni, hogy az ukrajnai háború kezdete óta elvesztette európai piacának nagy részét, ami nagyrészt a Balti-tenger alatt húzódó Északi Áramlat vezetékeit tavaly súlyosan megrongáló robbanásnak tudható be.

19:27
október 22, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz tüzérségi támadás ért egy ukrán falut

Az orosz hadsereg ma 11 órakor tüzérséggel támadta Ukrajna harkovi területen lévő Kurylivka falut. A támadásban megsebesült egy civil és megrongálódott egy ház - jelentette október 22-én a Regionális Katonai Igazgatóság.

20:22
október 22, 2023
Vágólapra másolva!

Rohamok és átkelési kísérletek meghiúsításáról tett bejelentést az orosz védelmi minisztérium

Hét szárazföldi roham, valamint diverzáns- és felderítőcsoportok több herszon megyei Dnyeper-átkelési kísérletének meghiúsításáról számolt vasárnap az orosz védelmi tárca, ezek során a közlés szerint mintegy 820 ukrán katona esett el vagy sebesült meg.

Az orosz hadijelentés szerint a legsúlyosabb, 550 fős emberveszteséget az ukrán fél a Donyeck környéken vívott harcokban szenvedte el.

Az összesítés a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg egyebek mellett egy kommunikációs központot, a rádióelektronikai harc két állomását, egy repülőgéplőszer-raktárt és négy egyéb lőszerraktárt, három MiG-29-es és egy Szu-25-ös repülőgépet, öt harckocsit - közülük négy a zaporizzsjai fontszakaszon vált üzemképtelenné -, kilenc páncélozott harcjárművet, két gyalogsági harcjárművet, egy lengyel Krab önjáró és egy M777-es vontatott tarackot, nyolc HIMARS- és négy Uragan-rakétát, valamint 30 drónt.

21:45
október 22, 2023
Vágólapra másolva!

Donyecket lőtték az ukránok

Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek vasárnap a helyi hatóságok ukrán tüzérségi és dróntámadást.

Donyeckre csak vasárnapra virradóra éjjel 22 darab 155 milliméteres lőszert lőttek ki. Szevasztopolban délután légiriadót rendeltek el.

22:24
október 22, 2023
Vágólapra másolva!

Hamarosan élesben vezethetik az ukrán pilóták az F-16-osokat

Az ukrán pilóták első csoportja már majdnem készen áll arra, hogy az F-16-os vadászgépek repülésszimulátoraiból átkerüljenek élesben a harci gépekhez - közölte Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője október 22-én.

08:32
október 23, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!