A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

A teljes fronton előre nyomulnak az oroszok, súlyos veszteségek az ukrán oldalon

Ukrajna, Oroszország, orosz-ukrán háború, Dnyeper, tengerészgyalogos
Herszon, 2023. október 19. Ukrán tengerészgyalogosok átkelnek a Dnyeper folyón a kelet-ukrajnai Herszon közelében húzódó frontvonalnál 2023. október 14-én. MTI/AP/Alex Babenko
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 605. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül21 bejegyzés
08:32
október 21, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt pénteken

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

08:35
október 21, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz rakéta-és dróntámadások - 7 MiG-et vesztettek az ukránok

Négy csoportos csapást hatottak végre precíziós fegyverekkel és drónokkal az elmúlt hét folyamán fegyver- és hadianyag-raktárakra, hadiüzemekre, valamint ukrán katonák és külföldi zsoldosok csoportosulásának helyszínére az orosz fegyveres erők, megsemmisítve egyebek között az Azov alakulat egyik alegységét - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

Az október 14-től péntekig tartó, egyhetes időszakra vonatkozó összefoglaló szerint az ukrán légierő egyedül az elmúlt nap leforgása alatt 7 MiG-29-es repülőgépet veszített. A lelőtt ukrán repülőgépek száma az elmúlt héten összesen 12 volt, így a moszkvai összesítés szerint az ukrán fél által a háború eleje óta ilyen eszközök száma elérte a félezret. A héten emellett még két ukrán Mi-8-as helikoptert tettek üzemképtelenné. (MTI)

08:40
október 21, 2023
Vágólapra másolva!

Amerikai - EU-csúcs: Kína közbeavatkozását kérik

USA felszólítja Kínát, hogy gyakoroljon nyomást Oroszországra, hogy hagyjon fel az ukrajnai agresszióval - írta a Kyiv Independent.

A washingtoni amerikai-EU csúcstalálkozó tagjai nyilatkozatot adtak ki, amelyben felszólítják Kínát, hogy gyakoroljon nyomást Oroszországra, hogy hagyjon fel az agresszióval, és lépjen közvetlen kapcsolatba Ukrajnával a háború utáni béke fenntartása érdekében.

10:24
október 21, 2023
Vágólapra másolva!

Donyecket támadták az ukránok

Két alkalommal lőtték a régiót, a támadások során hat lövedéket lőttek ki - írta a Ria Novosztyi. Károkról, áldozatokról nincs jelentés. 

11:07
október 21, 2023
Vágólapra másolva!

A Balti-tengerre figyel a NATO

A NATO fokozza a járőrözést a Balti-tengeren, miután a közelmúltban a tenger alatti infrastruktúrában károk keletkeztek. "A fokozott intézkedések közé tartoznak a további megfigyelő és felderítő repülések. Egy négy NATO-aknavadászból álló flottát is a térségbe küldenek" -  írta a The Guardian.

11:48
október 21, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz hadsereg sikeresen halad előre a teljes frontvonalon

Az elmúlt hetekben az orosz csapatok sikeresen nyomultak előre a teljes frontvonalon, és a DPR-ben két irányban is komoly sikereket értek elmondta a RIA Novosztyinak Ian Gagin, Denis Pushilin köztársasági elnök tanácsadója.

– mondta. Emellett – jegyezte meg Gagin – előrelépés történt a front donyecki szektorában.

- tette hozzá a tanácsadó. Elmondása szerint ezen a területen az előrelépést a tüzérség és a légiközlekedés aktív munkája kíséri.

Ukrán mobil légvédelmi üteg katonáinak gyakorlata Kijev környékén 2023. október 5-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. Forrás: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk
12:15
október 21, 2023
Vágólapra másolva!

ORFK: több mint tizenegyezren érkeztek Ukrajnából pénteken

Az ukrán-magyar határszakaszon 6154-en léptek be Magyarországra pénteken, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 5527-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 62 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

14:43
október 21, 2023
Vágólapra másolva!

Észak-Koreából üzent Lavrov: elég Amerika veszélyes politikájából

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter rendszeres háromoldalú biztonsági megbeszéléseket szorgalmazott Észak-Korea, Kína és Oroszország között – írja a Bloomberg alapján a Portfolio.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter rendszeres háromoldalú biztonsági megbeszéléseket szorgalmazott Észak-Korea, Kína és Oroszország részvételével. Ez a javaslat válasz az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea szerinte veszélyes politikájára.

Lavrov phenjani útjára azután került sor, hogy a hónap elején az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea hét év óta először tartott közös haditengerészeti gyakorlatot. A gyakorlat csempészhajók elfogását szimulálta, és a dél-koreai Csedzsu-sziget déli részén, nemzetközi vizeken zajlott. Az Egyesült Államok egy repülőgép-hordozóval vett részt a gyakorlaton.

Lavrov aggodalmát fejezte ki az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea fokozott katonai tevékenysége miatt a térségben. Aggodalmának adott hangot Washington azon terveit illetően is, hogy stratégiai infrastruktúrát, köztük nukleáris alkatrészeket helyezzenek át oda. A külügyminiszter azt mondta, ellenzi ezt a "nem konstruktív és veszélyes politikát".

15:50
október 21, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz ágyúzás közepette találat ért egy herszoni iskolát - videó

Egy iskolát ért találat a Herszon régióban az éjszakai orosz ágyúzásban – közölte az ukrán védelmi minisztérium. Az X-en egy összeomlott épületről készült videót is meg lehet tekinteni, ami az ukránok szerint bizonyíték az oroszok barbárságára.

16:14
október 21, 2023
Vágólapra másolva!

Lett elnök: Európának fel kell fegyvereznie magát

A lett elnök sürgette az európai országokat, hogy növeljék védelmi ipari kapacitásukat, hogy elegendő fegyvert tudjanak előállítani saját maguk és Ukrajna védelmére - írja a The Independent.

Akár tetszik, akár nem, Európának fel kell fegyverkeznie

– mondta Edgars Rinkevics elnök a TV3 csatorna műsorában, hozzátéve, hogy a puszta szlogenek nem lesznek elegendőek, és az EU-tagoknak készen kell állniuk a valós költségek vállalására.

16:31
október 21, 2023
Vágólapra másolva!

Sokkoló légi felvételen a porig rombolt Kliscsijivka

Megrázó felvételen mutatta meg az ukrán fegyveres erők sajtószolgálata, milyen pusztítást végeztek az oroszok a Donyecki területen található Kliscsijivkában.

A falut az oroszok idén január végén foglalták el teljesen, majd az ukrán ellentámadás megkezdése után fokozatosan szabadították fel a települést. A teljes terület végül szeptember 17-én került vissza az ukránok kezébe.

17:31
október 21, 2023
Vágólapra másolva!

Török külügyminiszter: Biden izraeli látogatása a gázai pusztítás jóváhagyását jelenti

Hakan Fidan török külügyminiszter pénteken kijelentette: az, hogy Joe Biden amerikai elnök Izraelbe látogatott, a Gázai övezet elleni izraeli „pusztítás" jóváhagyását jelenti. Fidan szerint a történelem ezt fel fogja jegyezni.

17:42
október 21, 2023
Vágólapra másolva!

Lőszerraktárakat semmisítettek meg az oroszok

Az orosz hadsereg megsemmisítette az ukrán fegyveres erők lőszerraktárait a Krivoj Rog melletti repülőtérenszámolt be a védelmi minisztérium a különleges hadművelet előrehaladásáról szóló összefoglalóban.

A dnyipropetrovszki Krivoj Rog város környékén, a Dolgincevo repülőtéren megsemmisültek az ukrán légierő lőszer- és üzemanyagraktárai

– írja a kiadvány.

18:12
október 21, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszok reagáltak Brüsszel újabb szankciós tervére

Ha Litvánia úgy dönt, hogy megtiltja a tűk és kötőtűk Oroszországba irányuló exportját, akkor az „Oroszország ellenére" felirattal kihelyezheti azokat az autópályájára – közölte Maria Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szombaton a Telegram csatornán.

Korábban az EUobserver egy dokumentumra hivatkozva arról számolt be, hogy

Litvánia az Európai Unió 12. oroszellenes szankciócsomagjának részeként a gombok, varrótűk és kötőtűk Oroszországba irányuló exportjának betiltását javasolja.

18:29
október 21, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanások és erős tűz Donyeckben

Robbanások hallatszottak az ideiglenesen megszállt Donyeckben. A helyszínen készített fotókon és videókon hatalmas fekete füstoszlop és tüzek láthatók. Az Unian arról ír, a lakossági beszámolók szerint robbanások történtek a város Kalinyinszkij kerületében, a motel és a húsfeldolgozó üzem környékén.

18:41
október 21, 2023
Vágólapra másolva!

Norvégia fizetne az ukrán menekülteknek

Olyan programot vezetett be a Norvég kormány, amelynek célja, hogy az országban élő több mint 51 ezer ukrán menekült közül minél többet rávegyen a hazatérésre – adta hírül a Mandiner.

A királyságot elhagyni szándékozó ukrán állampolgároknak közel 18 ezer norvég koronányi támogatást (573 ezer forint) ajánlottak fel.

A program, amelynek részletei a miniszteri kabinet Utlendingsdirektoratet (UDI) honlapján jelentek meg, 17 500 norvég koronát ígér azoknak a személyeknek, akiknek „komoly humanitárius megfontolások alapján kollektív védelmet vagy tartózkodási engedélyt adtak", és akik úgy döntenek, hogy hazatérnek.

Azonban a kifizetésért folyamodók komoly adminisztrációs munka előtt állnak: ismertetniük kell az utazási útvonalat, és be kell nyújtaniuk a repülő-, vonat-, busz- vagy más közlekedési eszközre szóló jegyek másolatát, vagy ki kell tölteniük egy önbevallási űrlapot, ha saját gépjárművet használnak.

A kérelmezőket arra is figyelmeztetik, hogy hazatérés esetén elveszíthetik tartózkodási engedélyüket vagy menekültstátuszukat, és hogy a Norvégiába visszaköltözni szándékozóknak vissza kell fizetniük a távozáskor kapott támogatás egészét vagy egy részét.

18:56
október 21, 2023
Vágólapra másolva!

Több halottja és sebesültje van az orosz légi- és tüzérségi támadásoknak

Legalább három civil életét vesztette és többen megsebesültek az ukrán hatóságok szerint az elmúlt 24 órában a kelet- és dél-ukrajnai területeket ért orosz légi és tüzérségi támadásokban.

A Dnyipropetrovszki területen fekvő Nyikopolban egy férfi életét vesztette az orosz tüzérségi belövésekben - közölte Szerhij Liszak kormányzó. Az ugyancsak Dnyipropetrovszk területi Krivij Rihben péntek este egy 60 éves férfi vesztette életét, amikor orosz rakéta csapódott egy ipari létesítménybe - közölte Olekszandr Vilkul polgármester Telegram-bejegyzésében. A férfi 57 éves felesége súlyosan megsebesült egy gránátszilánktól, őt kórházba szállították.

Krivij Rih ipari övezetét az éjszaka folyamán egy második orosz támadás is érte: a becsapódó rakéták és drónok tüzet okoztak, amelyet csak szombat reggelre sikerült eloltani. Emberéletben nem esett kár, de ukrán jelentés szerint a tűz "fontos infrastruktúrát" tett tönkre.

Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője később azt közölte, hogy az orosz erők lerombolták az ukrán hadsereg egyik üzemanyag- és lőszerraktárát a Krivij Rih-i repülőtér szomszédságában. A kelet-ukrajnai Harkivi és Donyecki területen is többen megsérültek az orosz tüzérségi támadások következtében.

19:41
október 21, 2023
Vágólapra másolva!

Nikopolt érte orosz támadás

Meghalt egy férfi, miután az orosz erők Nikopol városát lőtték tüzérséggel - közölte Szerhij Lysak kormányzó.

Lysak elmondta, hogy a hatóságok dolgoznak a város ért károk felmérésén - írja az Associated Press.

20:34
október 21, 2023
Vágólapra másolva!

Németország újra pénzt ad Ukrajnának

Németország további 200 millió eurót (210 millió dollár) biztosít Ukrajna újjáépítésére - jelentette a DPA október 21-én Jochen Flasbarth német fejlesztési államtitkárra hivatkozva.

Ezt az összeget az ukrán egészségügyre és oktatásra; az ország ivóvízellátásának helyreállítására, valamint a városok újjáépítésére fordítják - mondta a német tisztviselő.

21:16
október 21, 2023
Vágólapra másolva!

Heves orosz támadások Herszon régió ellen

Oroszország éjfél óta 24 irányított légibombát vetett be az ukrajnai Herszon régióban - jelentette szombaton Olekszandr Prokudin kormányzó.

Prokudin szerint a beriszlavi járásban négy települést vettek tűz alá az oroszok - írja a The Guardian.

22:15
október 21, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna jelentős részét aknák és robbanóeszközök borítják

Ukrajna területének több mint egyharmada aknákkal és robbanóeszközökkel van tele az Oroszországgal vívott háború miatt - közölte az ukrán fegyveres erők vezérkara.

"Az elmúlt hét folyamán az ukrán hadsereg szakemberei több mint 260 hektár mezőgazdasági és egyéb területet vizsgáltak és tisztítottak meg a különféle robbanóeszközöktől, összesen 3530 darabot távolítottak el és semlegesítettek." - írja a The Guardian.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!