A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Folytatódnak az evakuálások Gázában, több helyen megszólaltak a szirénák, két repülőteret is légicsapás ért

Események

Reported Rocket Attack Ignites Wildfires On Israel-Lebanon Border Wildfires burn northern Israel Lebanese border Sunday 22 October 2023 reported overnight rocket attack Lebanon Mati Milstein NurPhoto fire conflict emergency military cross-border tension a
Erdőtűz Izrael északi részén a libanoni határ közelében
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az izraeli háború 17. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül35 bejegyzés
08:35
október 23, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt vasárnap

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

08:44
október 23, 2023
Vágólapra másolva!

A Hamász vegyi fegyverek előállítására készült

Az izraeli elnök szerint a Hamász terroristái vegyi fegyverek készítésére vonatkozó utasításokat vittek magukkal, amikor október 7-én csapást mértek Izraelre. Jichák Hercog a diagramokkal kiegészített dokumentumokat egy exkluzív interjúban mutatta meg a Sky Newsnak.

Azt mondta, ezek "hivatalos Al-Kaida anyagok", amelyek bemutatják, hogyan kell fegyvert építeni cianiddal.

08:48
október 23, 2023
Vágólapra másolva!

Hercog: Nem aránytalan a válasz

Jichák Hercog zraeli államfő a Sky Newsnak adott interjújában visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint Izrael gázai bombázása aránytalanul nagy hatással van a civilekre, és azzal érvelt, hogy Izraelnek nincs más választása, mint a Hamász felszámolása.

"Világosan kimondtuk, hogy el akarjuk törölni a Hamász katonai infrastruktúráját. Óvatosak vagyunk. Ezt az is bizonyítja, hogy már két hét telt el a Hamász akciója óta, és még mindig nem küldtük a helyszínere a katonánikat.

Sírok a palesztinok életéért, de mindenekelőtt a nemzetem életéért sírok."

09:09
október 23, 2023
Vágólapra másolva!

Nagyon könnyű Izraelt hibáztatni

Az ENSZ és más Gázában működő humanitárius szervezetek azt mondták, hogy humanitárius vészhelyzet van az övezetben, de Jichák Hercog izraeli elnök azt állította: Gáza nagy része működik.

"A probléma az, hogy az infrastruktúra egy részét, a segélyek egy részét eltérítette a Hamász. Nagyon könnyű Izraelt hibáztatni."

09:36
október 23, 2023
Vágólapra másolva!

Megbékélhetek egy szomszéddal, aki le akarja vágni a gyerekeim fejét?

Az emberek mély kérdésekkel találják meg az izrai államelnököt. Olyanokkal például, hogy "Megbékélhetnek-e egy szomszéddal, amelyik le akarja vágni a gyerekeim fejét? A Sky Newsnak nyilatkozó Jichák Hercog szerint hosszútávon meg kell találni a módját, hogy tovább éljenek a palesztinokkal, de nem akkor, amikor épp azt ünneplik, hogy sok ezer izraelit öltek meg a modern idők legszörnyűbb terrortámadásában.

10:01
október 23, 2023
Vágólapra másolva!

A Hezbollahnak 200 ezer rakétája is lehet

A libanoni székhelyű Hezbollah fegyveres csoportnak 200 000 rakéta és 100 000 harcos áll rendelkezésére az Institute for National Security Studies (INSS) – egy független, de Tel-Aviv-i székhelyű agytröszt – szerint. A Hezbollah csoportot Irán támogatja, amely kiterjedt fegyverkészlettel látta el.
A jelentés szerint a csoport "külső támogatást" kap a síita aktivistáktól, köztük olyan szomszédos országokból, mint Afganisztán, Pakisztán, Szíria és Irak.

10:24
október 23, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael: A Hamász közvetlenül veszélyezteti a gázaiakat

Izrael műholdképeket tett közzé, amelyek állítólag Hamász rakétakilövő állomásokat mutatnak be polgári infrastruktúra közelében a Gázai övezetben.

"A Hamász közvetlenül veszélyezteti a gázaiakat, az izraelieket és a nemzetközi közösséget" - közölte az Izraeli Védelmi Erők.

A független források által nem ellenőrzött hitelességű képeken óvodát, iskolát, mecsetet és egy ENSZ-épületet mutatnak, közetlen közelükbe pedig állítólagos Hamász tűzfészkeket jelöltek.

11:21
október 23, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael csapást mért egy libanoni terrorista sejtre

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) azt állítják, hogy megsemmisítettek egy "terrorsejtet" libanoni területen, és megsemmisítettek számos Hezbollah célpontot. A Telegram csatornáján közölt rövid jelentésben az IDF közölte, hogy csapást mért a libanoni határon belüli cellára és olyan infrastrukturális célpontokra, mint egy páncéltörő rakétakilövő állomás, egy katonai egység és egy megfigyelőállomás.

- áll a közleményben.

Erdőtűz Izrael északi részén a libanoni határ közelében. Forrás: AFP/NurPhoto/Mati Milstein
11:41
október 23, 2023
Vágólapra másolva!

Telefonos csúcs

Vasárnap este telefonos konferenciabeszélgetésben vitatta meg a közel-keleti válság aktuális helyzetét Joe Biden amerikai elnök, Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, Emmanuel Macron francia elnök, Olaf Scholz német kancellár, Giorgina Meloni olasz miniszterelnök és Rishi Sunak brit kormányfő.
Kijelentették, hogy

támogatják Izraelt és jogát, hogy megvédje magát a terrorizmussal szemben, ugyanakkor felszólítottak a nemzetközi humanitárius jog betartására, beleértve a civilek védelmét is.

A vezetők megismételték a szoros diplomáciai koordináció fontosságát a konfliktus továbbterjedésének megakadályozása, a közel-keleti stabilitás megőrzése, valamint a politikai megoldás és a tartós béke érdekében való munka érdekében.

12:04
október 23, 2023
Vágólapra másolva!

Elszabadultak az indulatok a londoni tüntetések miatt

A brit belügyminiszter a londoni rendőrséget bírálja, amiért nem tartóztatják le az Izrael elleni "dzsihádra" szorgalmazó palesztinbarát tüntetőket. Suella Braverman azt mondta, hogy nincs helye gyűlöletre vagy erőszakra való uszításnak az Egyesült Királyság utcáin, és a rendőrségnek fel kell lépnie mindenki ellen, aki megszegi a törvényt. Más miniszterek is elítélték a rendőrséget a hétvégi londoni és más városokban rendezett tüntetések miatt.

Forrás: AFP/Henry Nicholls
12:28
október 23, 2023
Vágólapra másolva!

Az izraeli csapatok bármelyik pillanatban beléphetnek Gázába

A Sky News biztonsági és védelmi szakértője szerint

az izraeli hadsereg készenlétben áll a határ közelében, a csapatok bármelyik pillanatban átléphetnek Gázába.

Deborah Haynes szerint nem lehet a végtelenségig a katonákat ilyen magas szintű készenlétben tartani, rövid időn belül valaminek történnie kell. Haynes szerint a konfliktusnak könnyen globális hatása is lehet.

12:58
október 23, 2023
Vágólapra másolva!

320 célpontot lőttek az izraeliek

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) ma reggel közölte, hogy legalább 320 célpontra mértek csapást Gázában vasárnap és az éjszaka. Ezek között szerepelt

a Hamász terroristákat rejtő alagutak, több tucat hadműveleti parancsnoki központ, amelyek közül néhány a Hamász és az Iszlám Dzsihád terroristáit rejtette, katonai létesítmények és megfigyelőállomások.

13:06
október 23, 2023
Vágólapra másolva!

Erről beszélt egymással Joe Biden és Benjamin Netanjahu

A Gázai övezetbe hurcolt amerikai túszokról és az övezet palesztin civiljeinek nyújtott humanitárius segélyekről egyeztetett Joe Biden amerikai elnök és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap esti telefon beszélgetésükön - jelentette az izraeli média hétfőn.

Joe Biden amerikai elnök vasárnap esti beszélgetésükön megköszönte Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek, hogy Izrael segítséget nyújtott két amerikai állampolgárságú túsz kiszabadításában a Hamásztól - derül ki a beszélgetés Fehér Ház által közzétett összefoglalójából.

Péntek este a Hamász szabadon engedett a több mint kétszáz, Izraelből az övezetbe hurcolt túszból két amerikai állampolgárt, egy ötvenkilenc éves anyát és tizennyolc éves lányát.

Netanjahu megvitatta Bidennel a Hamász által fogságban tartott összes elrabolt túsz, köztük az amerikai állampolgárok szabadon bocsátásáért folyó erőfeszítéseket, és annak biztosítását, hogy az övezetben tartózkodó amerikai állampolgárok és általában az övezet lakói elhagyhassák Gázát.
Az izraeli miniszterelnöki hivatal a megbeszélés után közleményt adott ki, amely szerint Izrael nem szállít humanitárius segélyt területéről Gázába, és az övezetbe máshonnan érkező dolgokat is felügyeli.

Izrael nem ad humanitárius segélyt Gázának, és megakadályozza, hogy mások felügyelet nélkül szállítsanak utánpótlást

- áll a közleményben. Az Egyesült Államok azt tanácsolta Izraelnek, hogy halasszák el a Gázai övezetbe történő szárazföldi belépést, hogy időt nyerjenek az elraboltak kiszabadítására és a további humanitárius segélyek eljuttatására a palesztinokhoz - jelentette a Haarec című lapnak a washingtoni kormányzat több forrása. Ezzel időt nyernek a felkészülésre az Irán-barát milíciák stratégiai célpontok elleni lehetséges támadásai ellen is.

13:34
október 23, 2023
Vágólapra másolva!

Három kórház közelében is támadtak az izraeli repülőgépek

A Reuters hírügynökség szerint a palesztin sajtó izraeli légicsapásokról számol be három kórház közelében: a gázai al Shifa és al Quds kórházak, valamint a terület északi részén található indonéz kórház közelében.

Egyelőre nincs további információ az állítólagos támadásokról, illetve arról, hogy magukat a kórházakat érte-e találat. Az izraeli hadsereg egyelőre nem kommentálta a jelentéseket. A múlt héten több százan haltak meg egy halálos robbanásban a gázai al-Ahli kórházban. A gázai hatóságok Izraelt hibáztatták, de Izrael szerint a tragédiát az Iszlám Dzsihád csoport elhibázott rakétakilövése okozta.

13:54
október 23, 2023
Vágólapra másolva!

Az EU meghosszabbította az Iszlám Állam és az al-Kaida terrorszervezetekre vonatkozó szankcióit

A terrorizmus elleni küzdelem jegyében az Európai Unió Külügyi Tanácsa luxembourgi ülésén további

egy évvel, 2024. október 31-ig meghosszabbította az Iszlám Állam és az al-Kaida terrorszervezetekkel kapcsolatban álló természetes vagy jogi személyekre, szervezetekre és vállalkozásokra vonatkozó szankcióit.

A külügyi tanács hétfői tájékoztatása szerint az EU azért hosszabbította meg a büntetőintézkedéseket, mert a felsorolt terrorszervezetekkel összeköttetésben álló emberek vagy szervezetek továbbra is fenyegetést jelentenek.

A korlátozások között pénzeszközök és egyéb pénzügyi eszközök befagyasztásával kapcsolatos intézkedések, valamint a büntetőügyekben folytatott rendőrségi és igazságügyi együttműködéssel kapcsolatos intézkedések szerepelnek.

A Hamász terroristái. Forrás: Iyrael Hayom

Az érintettek rendelkezésére sem közvetlenül, sem közvetett módon nem bocsátható semmilyen technikai vagy pénzeszköz, pénzügyi eszköz vagy gazdasági forrás. Tilos számukra olyan szolgáltatást nyújtani, amely katonai tevékenységekhez vagy fegyverek és hadianyag rendelkezésre bocsátásához, gyártásához, karbantartásához és használatához kapcsolódik.

A jegyzékbe vétel kritériumai között a két említett szervezet által elkövetett terrorcselekmény végrehajtásában való részvétel vagy ilyen jellegű cselekmény megkísérlése, illetve elősegítése szerepel. Jegyzékbe kerülhetnek azok is, akik tagokat toboroznak, fegyvereket és hozzájuk kapcsolódó hadianyagot szolgáltatnak, adnak el vagy adnak át a terrorszervezeteknek vagy azok bármely sejtjének, fiókszervezetének, illetve az említettekből kivált bármely csoportnak vagy utódszervezetnek.
A listán jelenleg tizennégy ember és öt szervezet szerepel.

14:22
október 23, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael keményen visszaszólt Greta Thunbergnek

Keményen helyretette Izrael Greta Thunberget, aki a hétvégén palesztinbarát posztot tett közzé közösségi média-profilján. A Magyar Nemzet emlékeztet arra, hogy Greta Thunberg klímaaktivista palesztinbarát posztot tett közzé a közösségi médiában. Thunberg a közzétett fotón több más aktivista társaságában látható, amelyen egy „Gáza mellett állok" feliratú táblát tart.

Izraelt értelemszerűen felháborította a poszt, és a külügyminisztérium által működtetett hivatalos X-profilján vágott vissza a klímaaktivistának.

- írták. A mostani nem az első eset volt, amikor Thunberg klímamozgalma az antiszemitizmus felé kacsingatott, az általa kezdeményezett „Fridays For Future" (FFF) már 2021-ben is megosztott egy antiszemita posztot.

14:33
október 23, 2023
Vágólapra másolva!

Josep Borrell: A legfontosabb a segélyszállítmányok eljuttatása a Gázai övezetbe

Az a legfontosabb most, hogy felhívjuk a figyelmet a humanitárius segélyek eljuttatásának fontosságára a Gázai övezetbe - jelentette ki az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Luxembourgban hétfőn. Josep Borrell a tagállamok külügyminisztereinek tanácsülését megelőzően hangsúlyozta: fel kell lépni a túszok szabadon bocsátásáért, mindent meg kell tenni a kialakult helyzet elmérgesedésének elkerüléséért. Tűzszünetre van szükség, újra meg kell teremteni a politikai békefolyamat folytatásának feltételeit, de mindenekelőtt lehetővé kell tenni a humanitárius segítség bejutását a Gázai övezetbe.

Elmonda, hogy békeidőben száz, vagy annál is több humanitárius segélyszállítmány indul Gázába naponta, most, a háborús időben mindössze huszonnyolc.

Egyértelmű, hogy ez nem elég

- hívta fel a figyelmet. Kijelentette: a segítségnyújtás és az alapvető szolgáltatások biztosítása elengedhetetlen, hiszen víz és elektromos áram hiányában a kórházak épphogy csak működni tudnak. Ezért is fontos ezen alapvető szükségletek szavatolása a lakosság számára - mondta.

15:09
október 23, 2023
Vágólapra másolva!

Felmérés: a britek megosztottak abban, kit támogatnak a háborúban

A Telegraph véleménycikkében Jake Wallis Simons arról ír, hogy a YouGov közvélemény-kutatása alapján a brit közvélemény megosztott abban a kérdésben, hogy inkább Izraellel vagy inkább Palesztinával szimpatizál-e. A megkérdezettek 21 százaléka Izraelt, 17 százaléka pedig a palesztinokat támogatja, azonban ez hamarosan megváltozhat, hiszen a Hamász teret hódít a közösségi médiában is, mindemellett a világ nagyvárosaiban számos, Palesztina melletti tömegtüntetés zajlik.

A Magyar Nemzet összefoglalója szerint Simons azt írja, hogy

Ha külföldi újságíró megy a Hamászhoz, akkor ők úgy intézik, hogy csak halott vagy sérült civileket lássanak, és semmiképpen ne találkozzanak terroristákkal, így is erősítve azt a hangot, hogy az izraeliek ártatlanokat ölnek

- emelte ki Simons.

15:24
október 23, 2023
Vágólapra másolva!

Német külügyminiszter: A legfontosabb a béke és a biztonság szavatolása

Annalena Baerbock német külügyminiszter az uniós tagállamok külügyminisztereinek tanácsülésén érkezésekor azt mondta, hogy legfontosabb a béke és a biztonság szavatolása úgy az izraeliek, mint a palesztinok számára. Németország és az Európai Unió szolidaritását fejezi ki Izraellel és megtesz mindent az emberi szenvedések enyhítéséért a gázai területeken - mondta. Nem lehet elkerülni a humanitárius katasztrófát, ha így folytatódik a terrorizmus Gázában. Ezért is létfontosságú a terrorizmus elleni küzdelem és a kétmillió gázai szenvedésének enyhítése - emelte ki.

Sebesült palesztin gyermeket mentenek ki egy izraeli légitámadásban összedőlt ház romjai közül a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júniszban 2023. október 19-én. Forrás: MTI/AP/Fatima Sbair

- fogalmazott a német külügyminiszter.

15:44
október 23, 2023
Vágólapra másolva!

Így démonizálják a zsidóságot

Jake Wallis Simons újságíró megjegyzi egy cikkében, hogy az antiszemitizmus az egyik legrégebbi, egy adott népcsoport ellen irányuló propaganda.

A témák ugyanazok, mint évszázadok óta: a zsidók vérszívóként, manipulátorként, hátbaszúróként és tolvajként való ábrázolása.

Ez a démonizálás már jóval a jelenlegi háború előtt elkezdődött. Emlékeztetett, hogy már Izrael születése óta, 75 éve tart. Korábban, ha egy izraeli rendőri brutalitásról készült videó keringett az interneten, azt igyekeztek úgy bemutatni, hogy magát az országot rasszistának minősítsék, ahelyett, hogy elítélték volna a felelős tiszteket.

A XX. század nácizmusában is jelen volt már a démonizálás, addig mondogatták és próbálták mindenféle áltudománnyal bebizonyítani, hogy a zsidók milyen rosszak, hogy a németek készek voltak elfogadni a zsidók sorsát a második világháborúban. Az elmúlt napokban az interneten keringő számos karikatúra között van egy olyan, amely a zsidó népet polipként ábrázolja, kezében a világgal; ez egy náci rajzfilmből származik.

16:03
október 23, 2023
Vágólapra másolva!

Olasz külügyminiszter: Meg kell akadályozni a háború eszkalációját

Antonio Tajani olasz külügyminiszter az uniós tagállamok külügyminisztereinek tanácsülésén érkezésekor az eszkaláció elkerülésének fontosságára hívta fel a figyelmet és a fegyverhasználat leállítására szólít fel.

Antonio Tajani olasz miniszterelnök-helyettes és külügyminiszter megbeszélést tart a migráció megfékezéséről Nabil Ammar tunéziai külügyminiszterrel Tuniszban 2023. október 20-án. Forrás: MTI/EPA/Mohamed Meszara

- fogalmazott. Szavai szerint enyhíteni kell a feszültségen, véget kell vetni a Hamász és a Hezbollah fegyveres csoportok rakétatámadásainak. Kijelentette: Izraelnek "joga van megvédeni magát", de ennek "arányosan kell történnie", nem sújthatja válogatás nélkül a gázai polgári lakosságot. Fennáll a veszélye annak, hogy a konfliktus Izraelen és Gázán túl is terjed - hívta fel a figyelmet Tajani, majd hozzátette: erőfeszítések folynak annak biztosítására, hogy ez ne váljon valósággá.

- tette hozzá az olasz külügyminiszter.

16:28
október 23, 2023
Vágólapra másolva!

222 túszt tart fogva a Hamász - videó

Izraeli katonák törtek be a Gázai-övezetbe. A hadsereg szerint páncélozott és gyalogsági egységek felderítő hadműveleteket végeztek a Hamász állásairól és az elrabolt túszok hollétéről. Az izraeli hadsereg közben ismét módosította a túszok számát, úgy tudják, 222 embert tart fogva a palesztin terrorszervezet. Az elmúlt éjjel és hajnalban Izrael a Gázai övezetben és Libanonban is a terroristák állásait támadta. A hadsereg szerint ezzel készítik elő a szárazföldi hadműveletek megkezdését.

16:47
október 23, 2023
Vágólapra másolva!

Távozniuk kell az amerikai állampolgároknak Libanonból

A helyzet eszkalálódásától tartva az amerikai külügyminisztérium a néhány nappal ezelőtt kiadott utazási figyelmeztetés után most az ország elhagyására szólította fel az amerikai állampolgárokat - írja a Magyar Nemzet.

- írta Facebook-oldalán az amerikai külügyminisztérium konzuli ügyekkel foglalkozó osztálya.

Néhány nappal korábban a külügyminisztérium négyes szintű utazási figyelmeztetést adott ki Libanonra, ami a legmagasabb figyelmeztetési szint. A környező országok közül Iránra, Irakra és Szíriára is ilyen figyelmeztetés vonatkozik – írja a The Mirror brit napilap amerikai kiadása.

17:21
október 23, 2023
Vágólapra másolva!

Készültségbe helyezték az amerikai katonákat Izrael miatt

Joe Biden elnökkel egyeztetve további amerikai katonáknak adott készenléti parancsot Lloyd Austin védelmi miniszter vasárnap - írja a Magyar Nemzet.

- áll a közleményben.

17:39
október 23, 2023
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter: El kell kerülni, hogy államok közötti háborúvá szélesedjen az izraeli konfliktus

A nemzetközi közösségnek mindent meg kell tennie a közel-keleti konfliktus eszkalációjának elkerülése érdekében, a legfontosabb az, hogy sikerüljön megakadályozni az államok közötti háború kitörését - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn, Luxembourgban.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető az európai uniós külügyi tanácsülésről beszámolva közölte, hogy

AZ IZRAELI VÁLSÁG KAPCSÁN ERŐS A MEGOSZTOTTSÁG A TAGÁLLAMOK KÖZÖTT.

17:48
október 23, 2023
Vágólapra másolva!

A Digi24 román tudósítója a földön fekve próbált meg tudósítani a háborús helyzetről

Cristina Cileacu kínos helyzetbe került Izraelben – írja a Mandiner. A Digi24 román tudósítója

a földön fekve próbált meg tudósítani a háborús helyzetről, hogy kis drámát vigyen a felvételbe – azonban a járdán elhaladó járókelők és biciklisek megnehezítették a munkáját.

18:11
október 23, 2023
Vágólapra másolva!

Terrortámadást hiúsítottak meg Izrael brüsszeli nagykövetsége ellen

A francia média számolt be arról, hogy még augusztusban sikerült meghiúsítani egy terrortámadási kísérletet Izrael brüsszeli nagykövetsége ellen. Az Israel National News beszámolója szerint

két 15 éves csecsen származású fiút, egy 16 éves franciát és egy másik 16 éves belgát tartóztattak le, miután augusztusban késsel és puskával felfegyverkezve akartak az izraeli nagykövetségnél merényletet végrehajtani.

Az volt a tervük, hogy

a bejáratnál rendőröket gyilkolnak meg, majd a nagykövetség előtt felrobbantanak egy robbanóanyaggal megrakott járművet.

Forrás: Anadolu via AFP/2023 Anadolu/Dursun Aydemir

A rendőrségi jelentésből az is kiderült, hogy a túlélőknek sem kegyelmeztek volna, mindenkit meg akartak ölni. A gyanúsítottak egy videojáték üzenőfalán és egy WhatsApp-csoportban tartották egymással a kapcsolatot.

– írták a csoportban.

– tették hozzá a fentiekhez. A francia tinédzsert többször megbüntették már az iskolájában, mert arról énekelt, hogy franciákat fog ölni. Sőt, júniusban is tervezett egy hasonló támadást, akkor túszokat is akart ejteni. A hatóságok szerint

mind a négy fiatal ISIS-szel kapcsolatos dzsihadista ideológiát vallott.

A gyanúsítottakat Franciaországban és Belgiumban tartóztatták le. Párizsban egy terrorizmusellenes bíró augusztus 31-én és szeptember 8-án „bűnös terrorista egyesülés" miatt emelt vádat hármójuk ellen. A belga fiatal Brüsszelben állították bíróság elé – írta a lap.

18:28
október 23, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael evakuálásra figyelmezteti több menekülttábor lakóit

Folytatódik az izraeli hadsereg evakuálási figyelmeztetése a gázai lakosok számára. Gáza város lakói az Al Jazeerának elmondták, hogy az al-Nasr negyedben és az al-Shati menekülttáborban élők hangfelvételre rögzített üzeneteket kaptak az izraeli hadseregtől, amelyben arra szólítják fel őket, hogy délután 4 óráig hagyják el a területeket, mivel ott fokozódni fognak a támadások.

Palesztinok menekülnek egy izraeli légicsapást követően Gáza városában. Forrás: Mohammed Saber/EPA
19:57
október 23, 2023
Vágólapra másolva!

Izraelbe látogatott a görög miniszterelnök

Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnök ma Izraelbe érkezett, és Jeruzsálemben találkozott izraeli kollégájával, Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel.

A görög miniszterelnök korábban teljes támogatásáról biztosította Izraelt és annak jogát a Hamász palesztin fegyveres csoport erőivel szembeni védekezéshez,

ugyanakkor elmondta, hogy el kell kerülni a humanitárius válságot az ostromlott Gázai övezetben.

20:21
október 23, 2023
Vágólapra másolva!

Az izraeli légierő azt nyilatkozta, hogy elfogtak egy Libanonból érkező drónt

Galilea térségében a légvédelmi vadászgépek elfogtak egy pilóta nélküli légi járművet, amely libanoni területről szivárgott be Izrael állam területére a tenger felől, Ein HaMifratz térségében.

Izrael a közelmúltban kiterjesztette az ország északi részén fekvő települések evakuálását,

mivel a Hezbollah libanoni fegyveres csoport harcosaival egyre intenzívebbé válnak a határokon átnyúló összecsapások.

20:53
október 23, 2023
Vágólapra másolva!

Az izraeli katonák szárazföldi gyakorlatot tartanak Gázában

Az Izraeli Védelmi Erők hétfőn közölték, hogy katonáik gyakorlatokat hajtanak végre annak érdekében, hogy javítsák a haderő hatékonyságát a Gázai övezetben végrehajtandó szárazföldi műveletekben.

A gyalogság, a páncélos hadtest és a további egységek számos különböző forgatókönyvre készülnek.

Megbeszéléseket tartanak a légi és szárazföldi erők közötti együttműködés javítása érdekében.

21:17
október 23, 2023
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Királyság további 8,6 milliárd forintnak megfelelő humanitárius segélyt küld

Rishi Sunak brit miniszterelnök bejelentette, hogy további 20 millió font (8,6 milliárd forint) humanitárius segélyt küld a Gázai övezetbe, megduplázva ezzel a korábbi támogatást.

Sunak azt is elmondta a parlamentben, hogy a brit hírszerzés elemzése szerint a gázai

Al-Ahli kórházban múlt héten történt robbanást valószínűleg egy Gázából kilőtt rakéta okozta.

21:48
október 23, 2023
Vágólapra másolva!

Amerikai csapatokat támadtak drónokkal Szíriában

Drónokkal támadtak Szíriában állomásozó amerikai csapatokra, de nem történt sérülés. A tisztviselők elmondták, hogy a támadás Szíria Irakkal és Jordániával közös határához közeli Al-Tanf támaszponton történt.

Ez a legutóbbi amerikai erők ellen intézett támadás a közel-keleti térségben.

22:24
október 23, 2023
Vágólapra másolva!

A brit hírszerzés szerint egy Gázából indított rakéta csapódott be az övezetben működő Al-Ahli kórházba

A Gázát uraló Hamász iszlamista terrorcsoport hatóságai szerint a múlt keddi robbanás 471 ember halálát okozta.

A Hamász és számos arab ország Izraelt tette felelőssé a támadásért, az izraeli kormány szerint ugyanakkor a Gázai övezetben működő másik terrorcsoport, az Iszlám Dzsihád rakétája találta el a kórházat.

Rishi Sunak, aki hétfő este a londoni alsóház képviselőit tájékoztatta a térségben tett múlt heti látogatásáról, kijelentette:

A brit hírszerzési és fegyverszakértők mélyreható vizsgálata szerint a robbanást valószínűleg egy olyan rakéta okozta, amelyet Gázából indítottak Izrael felé.

22:53
október 23, 2023
Vágólapra másolva!

Az izraeli hadsereg a parancsra vár a szárazföldi hadművelet megkezdéséhez

Az izraeli hadsereg a politikai döntéshozók parancsára vár a szárazföldi hadművelet megkezdéséhez. Daniel Hagari katonai szóvivő elmondta:

Az izraeli hadsereg készen áll a harcra, a várakozás idején növeli harci készültségi szintjét, és elkészültek a haditervek a politikusok által meghatározott célok megvalósítására.

Az izraeli hadsereg szóvivőjének hétfői jelentése szerint mintegy ezer fogoly és halott palesztin terrorista került Izraelbe az október 7-i iszlamista terrortámadás óta.

A háború tizenhetedik napján az izraeli hadsereg az iszlamista szervezetek több száz katonai célpontját támadta, miközben a Gázai övezetből is újabb hullámokban rakétákat indítottak az izraeli települések felé.

Hétfőn három hezbollahos osztagot számoltak fel, és lelőttek több a Gázai övezetből, illetve Libanon felől, a Földközi-tenger partvidéke felől behatoló drónt.

A háború kezdete óta a libanoni síita Hezbollah milíciájának összesen húsz, Izrael ellen harcoló csoportját számolta fel az izraeli hadsereg.

A hadsereg arra kérte az izraelieket, hogy a polgári védelem helyi utasításainak megfelelően térjenek vissza - a lehetőségekhez mérten - hétköznapi életükhöz.

A háború kitörése óta az izraeli hadsereg háromszáznyolc katonájának elestéről értesítették a hozzátartozókat, és kétszázhuszonkét családdal tudatták, hogy szerettüket a Gázai övezetbe hurcolták október 7-én, sok közülük külföldi vagy kettős állampolgár.

Az izraeli rendőrség, a Sin Bet belbiztonsági szolgálat és a hadsereg közlése szerint megkezdték az október 7-i események kivizsgálását, amelyek során terroristák behatoltak a hadsereg laktanyáiba és bázisaira, gyilkoltak, raboltak, emberiesség elleni és háborús bűnöket követtek el.

Az ENSZ közlése szerint hétfőn húsz segélyszállító teherautó vitte be rakományát a Gázai övezetbe, miután az izraeli hadsereg átvizsgálta azokat, és nem találtak bennük fegyvert.

A katonai szóvivő közölte, hogy a szállítmányt az övezet déli részébe menekült civilekhez juttatják el.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!