Nagyon nagy bajban az ukránok, Oroszország nagyszabású offenzívát indított

Ukrajna, Oroszország, légvédelem, háború, orosz-ukrán háború, katona, Kijev
Kijev, 2023. október 5. Ukrán mobil légvédelmi üteg katonáinak gyakorlata Kijev környékén 2023. október 5-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. MTI/EPA/Oleh Petraszjuk
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 600. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül23 bejegyzés
06:52
október 16, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt vasárnap

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

06:56
október 16, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb orosz hadihajók a Fekete-tengeren

Oroszország újabb rakétahordozókkal bővíti fekete-tengeri erőit - írta a Kyiv Independent. Az ukrán hadsereg szerint

két új, akár 20 Kalibr cirkálórakéta indítására képes orosz fregatt már aktív

a Fekete-tengeren.

07:01
október 16, 2023
Vágólapra másolva!

Biden: Amerika képes egyszerre két háborút is támogatni

Az Egyesült Államok képes egyszerre biztosítani Izrael és Ukrajna támogatását, miközben fenntartja saját átfogó nemzetközi védelmét - jelentette ki Joe Biden egy vasárnap közvetített interjúban.

Az elnök a CBS országos televízió műsorában az Egyesült Államok kötelességének nevezte, hogy ellássa Izraelt és Ukrajnát a segítséggel, amire, véleménye szerint, megvan a képessége is.
Mi vagyunk az Egyesült Államok, a történelem legerősebb nemzete hogy ha az Egyesült Államok nem tud mindkét háborúnak megfelelni, akkor melyik ország lenne erre képes? - mondta az interjúban.

07:33
október 16, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint tízezren jöttek tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 5087 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 5958 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 

A beléptetettek közül a rendőrség 97 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

09:21
október 16, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna légvédelmi rendszereket kap bérbe

Ukrajna légvédelmi rendszereket kapott bérbe más országoktól a hideg időszakra. Mondta Jurij Ignat , az Ukrán Fegyveres Erők Légierő Parancsnokságának (AFU) tanácsadója az RBC-Ukraine jelentése szerint .

„Néhány ország bérbe adta (Ukrajnának a fegyvereket). Senki nem fogja csak úgy nekünk adni a légvédelmi [felszerelését], ez egyértelmű. Miért tart ilyen sokáig a kiszállításuk, miért adagokban? Nincs elég légvédelem a világon ahhoz, hogy elhozzák nekünk" – magyarázta az ukrán hadsereg szónoka. Nem részletezte, mely államok nyújtottak segítséget Kijevnek , arra hivatkozva, hogy a partnerek nem hajlandók nyilvánosságra hozni ezeket az információkat.

Ignát kiemelte, hogy az Ukrán Fegyveres Erőknek a lehető legtöbb légvédelmi rendszerre van szüksége, mivel ezek jelenleg jelentős szerepet töltenek be.

10:10
október 16, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanások Nikopolban

A Dnyipropetrovszk régióban található Nikopol városában október 16-án hajnalban egy infrastrukturális létesítmény, négy elektromos vezeték és egy gázvezeték megsérült. Jelentette be Nyikolaj Lukasuk, a dnyipropetrovszki regionális tanács vezetőjeTelegram csatornáján.

Elmondása szerint jelenleg 1400 háztartásban nincs áramszolgáltatás.

Október 16-án éjjel a „Zerkalo Nedeli" című kiadvány a Telegramon csatornán arról számolt be, hogy robbanások történtek Dnyipropetrovszk, Kirovograd és Poltava régiókban. Kirovogradban aktiválódtak a légvédelmi rendszerek.

Robbanásokról számoltak be az ukrán ellenőrzés alatt álló Zaporozzsje és Herszon régiókban is

11:06
október 16, 2023
Vágólapra másolva!

Óriási veszteségek Kupjanszknál és Krasznolimanszknál

Andrej Marochko, a Luhanszki Népköztársaság (LPR) nyugalmazott alezredese elmondta, hogy az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) veszteségei meredeken nőttek az elmúlt héten. Szavait a RIA Novosztyi idézi.

Marochko elmondta, hogy az ukrán fegyveres erők nagy veszteségeket szenvedtek el Krasznolimanszk és a Kupjanszk irányában.

11:48
október 16, 2023
Vágólapra másolva!

Sikertelen támadások Bahmutnál

A „Dél" orosz haderőcsoport sajtóközpontjának vezetője, Vadim Asztafjev elmondta, hogy az Orosz Fegyveres Erők (RF Fegyveres Erők) visszavertek öt ukrán támadást Bahmutnál - írja a RIA Novosztyi.

Korábban Asztafjev elmondta , hogy az ukrán fegyveres erők sikertelen támadást indítottak a Bahmut melletti Klecsejevka és Andrejevka térségében. Hangsúlyozta, hogy az ukrán fegyveres erők súlyos felszerelés- és munkaerő-veszteségeket szenvedtek ezen a területen.

12:35
október 16, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna több száz katonát veszített

Ukrajna a zaporizzsjai ellentámadás során napi 300-400 főt is veszíthetett. Számolt be az Orosz Fegyveres Erők harckocsi-szakaszának parancsnoka– írja a RIA Novosztyi.
Szerinte az ukrán hadsereg „nem számolt a veszteségekkel", naponta több száz katona halt meg. „Majdnem 300-400 embert öltek meg naponta" – tette hozzá.

13:36
október 16, 2023
Vágólapra másolva!

Óriási robbanások Mirgorodban

Kétszer is erőteljes robbanás történt az éjjel a Poltava régióban található Mirgorod városában – jelentette a „Zerkalo Nedeli" ukrán kiadvány Telegram csatornáján.

13:36
október 16, 2023
Vágólapra másolva!

Óriási robbanások Mirgorodban

Kétszer is erőteljes robbanás történt az éjjel a Poltava régióban található Mirgorod városában – jelentette a „Zerkalo Nedeli" ukrán kiadvány Telegram csatornáján.

14:39
október 16, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország rakétákkal és drónokkal támadta Ukrajnát

A Reuters jelentése szerint Oroszország öt rakétát és 12 kamikaze drónt lőtt ki Ukrajna ellen egy támadás során – közölte az ukrán légierő hétfő hajnalban.

A légierő tájékoztatása szerint a rakéták, amelyek közül kettőt lelőttek, északi és keleti régiókat vettek célba, míg a drónokat, amelyek közül 11-et lőttek le, több irányba indították, különös tekintettel Nyugat-Ukrajnára.

15:31
október 16, 2023
Vágólapra másolva!

Támadások Zaporizzsjánál

Az elmúlt 24 órában az orosz hadsereg visszaverte az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) két támadását Zaporizzsja irányában. Számolt be az „Együtt vagyunk Oroszországgal " mozgalom vezetője , Vlagyimir Rogov a TASS-nak .

Elmondása szerint az ellenség kétszer is megkísérelt egy rohamot Verbovoye falu irányába.

Az ukrán fegyveres erők két páncélozott járművet és három autót veszítettek el.

16:10
október 16, 2023
Vágólapra másolva!

Képzési központok létesülnek az F-16-os vadászpilóták számára

Ukrajnában pilótaképző központokat terveznek létrehozni amerikai F-16-os vadászgépeken való kiképzésre - jelentette be Jurij Ignát a Rada tévécsatornán .

Szerinte megfelelő repülésszimulátorokkal felszerelt kiképző központoknak kellene létrejönniük. „Természetesen az oktatóközpontnak is meg kell felelnie a partnereink által támasztott követelményeknek. Ez mind meg fog történni, de időbe telik, különösen a harci körülmények között. Megértjük, hogy ezt nem könnyű megtenni" – tette hozzá.

16:51
október 16, 2023
Vágólapra másolva!

Dróntámadás Kurszknál

Öt ház megsérült Kurszkban, amikor 18 drón támadta meg a régiót, jelentette be Igor Kutsak Kurszk – írja a TASZSZ.

17:28
október 16, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán vadászgépeket lőttek le két régióban

Az orosz légvédelem lelőtt két ukrán Mig-29-es és egy Szu-25-ös vadászgépet - közölte Igor Konashenkov altábornagy.

A minisztérium tájékoztatása szerint a repülőgépeket Ukrajna dnyipropetrovszki régiója felett semmisítették meg.

18:09
október 16, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz erők rakétákkal és drónokkal támadták Ukrajnát

Az orosz hadsereg hat rakétát és 12 iráni gyártású Sahid önmegsemmisítő drónt lőtt ki Ukrajna területére, hétfőre virradóan viszont az ukrán erők két rakétát és 11 drónt semmisítettek meg a levegőben - közölte az ukrán légierő a Telegramon.

A légierő bejelentette, hogy egy Iskander M ballisztikus és öt H-59-es irányított rakéta, valamint 12 Sahid drón bevetését rögzítették.

Ebből két H-59-est és 11 drónt semmisítettek meg. Az oroszok a rakétákkal Ukrajna északi és keleti régióit, a drónokkal pedig többnyire a nyugati országrészt támadták.

18:54
október 16, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz külügyminiszter a héten Észak-Koreába látogat

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hivatalos látogatást tesz Észak-Koreában.

Lavrov október 18-án érkezik Észak-Koreába, és két napig marad ott - közölte az orosz külügyminisztérium.

19:36
október 16, 2023
Vágólapra másolva!

Gyengülnek Oroszország támadásai a kulcsfontosságú Avdiivkánál

Az orosz erők napok óta tartó kísérlete Avidiivka elfoglalására egyre inkább gyengül. Az ukrán erők az elmúlt 24 órában több irányból 15 orosz támadást vertek vissza – közölte az ukrán vezérkar.

A támadások számának csökkenése azt sugallja, hogy az Avdiivka elfoglalására irányuló orosz erőfeszítések alább hagytak – idézi az Associated Press Vitalii Barabash helyi tisztviselőt.

20:19
október 16, 2023
Vágólapra másolva!

Heves harcok Kupjanszk körül

Ukrajna szárazföldi erőinek parancsnoka szerint "jelentősen eszkalálódott" a helyzet az északkeleti frontvonalon.

Oroszország abban bízik, hogy áttörheti az ukrán védelmet Kupjanszk-Lyman irányában - mondta Olekszandr Szirszkij vezérezredes.

Oroszország augusztus elején indított offenzívát Kupjanszk-Lyman irányában, azóta kb. 3-4 kilométerrel mozdult el a frontvonal a támadás előtti állapotokhoz képest - írja a Sky News.

21:19
október 16, 2023
Vágólapra másolva!

Két év alatt negyven százalékkal nőtt a nők aránya az ukrán hadseregben

Két év alatt negyven százalékkal nőtt a nők aránya az ukrán hadseregben - ismertette hétfőn Telegram-oldalán a kijevi védelmi minisztérium.

"A női katonák száma az ukrán fegyveres erőkben 2021-hez képest 40 százalékkal, vagyis 12 ezer fővel nőtt. Jelenleg az ukrán fegyveres erők soraiban csaknem 43 ezer női katona szolgál" - olvasható a bejegyzésben.

Az ukrán védelmi tárca azt is hangsúlyozta, hogy a nők számára feloldották az összes - szolgálattal kapcsolatos - korlátozást. Míg a nők korábban főként egészségügyi, kommunikációs, könyvelői, adminisztratív tisztségekben, illetve szakácsként szolgáltak, addig "mostanra a nők a katonaságnál sofőrként, gránátosként, felderítőcsoport parancsnokának helyetteseként, páncélozott gyalogsági járművek parancsnokaként, karbantartóként, géppuskásként és mesterlövészként is szolgálhatnak" - derült ki a közlemény felsorolásából.

23:05
október 16, 2023
Vágólapra másolva!

Az amerikai pénzügyi támogatás nélkülözhetetlen Ukrajna számára

Christian Lindner német pénzügyminiszter szerint elengedhetetlen, hogy az európai elkötelezettség mellett az Egyesült Államok továbbra is pénzügyi támogatást nyújtson Ukrajnának - jelentette az ARD német televízió október 16-án.

Lindner az európai pénzügyminiszterek és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter találkozóján vett részt.

06:23
október 17, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!