Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 599. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül26 bejegyzés
08:11
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szombaton

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

08:19
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Terjed a terror

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az éjszakai videóüzenetéen egyebek mellett azt mondta, hogy mivel a terror az egész világon terjed, fontos, hogy a világ egyértelműen jelezze, hogy a terror elleni védelem sehol sem fog meginogni.

Ezzel az államfő közvetlenül az orosz-ukrán háborúról beszélt, közvetve pedig az Izrael és a Hamász közti konfliktusról.

08:23
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. október 14-én az ukrán-magyar határszakaszon 5680 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 7253 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 54 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

09:22
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Ötödik napja tart az avdijivkai csata

Vitalij Barabash, a katonai közigazgatás vezetője szerint a keleti frontvonalon fekvő Avdijivkában a heves harcok ötödik napba tartanak, miközben Oroszország folytatta új erők bevetését a város körülvételére. Az ágyúzások olyan hevesek voltak, hogy a mentőcsapatok nem tudták kihozni a halottakat az összeomlott épületekből – mondta Barabash.

Oroszország és az Egyesült Államok is új orosz offenzívaként jellemezte az Avdijivka körüli erőszak fellángolását. „Mindennel Lőnek, amijük van. Bombák, tüzérség, több rakétavető, aknavető és sok repülőgép" – mondta Barabash a nemzeti televíziónak. Elmondása szerint 1620 ember maradt a háború előtti 32 ezres lakosú városban.

10:05
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Tüntetés volt Odesszában

A tüntetők ismét összegyűltek a városháza előtt Odesszában, hogy felszólaljanak a költségvetési forrásokkal való visszaélések ellen, és tisztelegjenek a háborúban elesett vagy megsérült ukrán katonák emléke előtt.

10:41
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

27 drónt iktatott ki Oroszország az éjjel

Az orosz védelmi minisztérium a Telegram csatornáján közölte, hogy csapatai az éjszaka folyamán 27 ukrán drónt lőttek le Belgorod és Kurszk régiók felett.

Vjacseszlav Gladkov, Belgorod megye kormányzója arról számolt be, hogy egy drónt lőttek le Novaja Derevnya falu felett, ami magántulajdonban okozott kárt. Áldozatokról nem érkezett jelentés.
Kursk Oblast kormányzója azt állította, hogy dróntörmelék hullott Kurszk városába és Zorino faluba, de áldozatok itt sem voltak.

A Kurszk régió az ukrajnai Szumi megyével, míg Belgorod az ukrajnai Luhanszk, Harkov és Szumi megyékkel határos. Az elmúlt hetekben megnőtt az orosz területen belüli ukrán dróntámadások állítása, bár Kijev ritkán kommentálja a jelentéseket.

11:05
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Megerősödött az orosz flotta

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerint az orosz fekete-tengeri flotta nagy valószínűséggel megerősítette védekező és reaktív pozícióját az augusztusi és szeptemberi csapások sorozata óta. A minisztérium legfrissebb hírszerzési jelentésében közölte, hogy a BSF számos presztízseszközét – beleértve a cirkálórakéta-képes hajókat és tengeralattjárókat – Szevasztopolból áthelyezte a keletebbre lévő működési és bázisterületekre, például Novorosszijszkba.

11:36
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország őrizetbe vette Navalnij ügyvédeit

Oroszország őrizetbe vette a bebörtönzött ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij három ügyvédjét, és razziát tartottak az otthonukban, a munkatársak szerint ez a lépés a Kreml bírálóira nehezedő nyomás növekedésével jár. A lépéssel Navalnij „teljes elszigetelésére" tettek kísérletet – mondta szövetségese, Ivan Zsdanov a közösségi médiában.

12:08
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország öt községet ágyúzott

Az orosz erők több támadást indítottak Ukrajna északkeleti részén, Szumi megye ellen. Öt községet lőttek, összesen 92 robbanást okozva – jelentette a regionális katonai igazgatás. A támadások Junakivka, Krasznopillja, Bilopillja, Salihinye és Nova Szloboda közösségeit célozták meg.
Az orosz hadsereg számos fegyvert, köztük gránátvetőket, aknavetőket, tüzérséget és drónokat vetett be a napi támadások során.Áldozatokról vagy polgári infrastruktúrában történt károkról nem érkezett jelentés.

12:42
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

207 ukránt evakuáltak Izraelből

Az első ukrán evakuációs járat 207 ukrán állampolgárral, köztük 63 gyerekkel a fedélzetén szombat este elhagyta Izraelt. A Tel-Avivból Bukarestbe érkezett gép utasai segítséget kaptak Ukrajna romániai nagykövetségétől és román partnereitől.
A következő járat mára várható. A minisztérium 155 ukrán evakuálását tervezi. A jelenlegi adatok szerint legalább 243 ukrán állampolgárt kell evakuálni Gázából.

13:23
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Drónokat lőttek le Krasznodarnál

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) két drónja megsemmisült a Fekete-tenger felett. Számolt be az orosz védelmi minisztérium. A katonai osztály tisztázta, hogy a szolgálatban lévő légvédelmi rendszerek drónokat lőttek le Krasznodar partjainál. Az eset moszkvai idő szerint 07:10 körül történt. A Mash Telegram csatorna viszont szemtanúkra hivatkozva arról számolt be, hogy több robbanás is hallatszott Adler környékén .

13:55
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország nagyszabású offenzívát indított

Az orosz csapatok nagyszabású offenzívát indítottak. Nyilatkozta Svetlana Morenets, a brit Spectator magazin rovatvezetője.

Elmondása szerint az orosz erők azt tervezik, hogy „lefogják" az ellenséget, és megakadályozzák az ukrán tartalékok átadását.

Az újságíró felvilágosított, hogy előző nap mintegy száz katonai összecsapásra került sor. Az egyik legdöntőbb ütközet a Donyecki Népköztársaság (DPR) Avdejevka faluban zajlik.

Beszélt az ukrán hadsereg reakciójáról is, aggódva az esetleges áttörés miatt. Egyesek „pokolnak" írják le a helyzetet, míg mások azt állítják, hogy több pozíciót is elvesztettek – írja Morenets.

Korábban Larry Johnson , a CIA volt tisztje arra figyelmeztetett , hogy az ukrán fegyveres erők csapdába eshetnek Avdijivka közelében. Az elemző szerint Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnököt már figyelmeztették, hogy néhány hónapon belül erősen alá fogják ásni az ukrán hadsereg pozícióit.

Elég gyorsan haladnak, így Ukrajnának nincs módja megállítani őket.

A Pentagon volt tanácsadója , Douglas McGregor ezredese úgy véli , hogy az orosz egységek a lehető legrövidebb időn belül átveszik az irányítást Harkov felett . „A fő kérdés az, hogy mit fognak tenni az oroszok. Ha azonnal fel akarják szabadítani a várost, ez néhány napon belül megtörténhet" – mondta a nyugalmazott katonatiszt, megjegyezve, hogy

Oroszországnak akkor lehetősége lesz „egyenesen Kijevbe költözni.

Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök október 11-én kijelentette , hogy az ország a konfliktus utolsó, legnehezebb szakaszában van. „Nem tudom megmondani a pontos dátumot [a konfliktus végének]. (///) Ez a háború utolsó része. Ez nem a közepe" – mondta.

14:32
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán offenzíva teljesen kudarcot vallott

Annak ellenére, hogy Kijev bizonyos területeken offenzív hadműveletekre készül, az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) ellentámadása alapjában véve teljesen kudarcot vallott – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök.
Hozzátette, Moszkva figyelemmel kíséri az ukrán fél lépéseit, és időben reagál azokra.

15:00
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Rakéta és bombatámadás érte Kupjanszk régióját

A "Nyugat" csoport sajtóközpontjának vezetője, Szergej Zibinszkij ezredes elmondta, hogy az Orosz Légierő (VKS) rakéta- és bombatámadásokat hajtott végre az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) egységei ellen Szinkovka közelében és más településeken. Számolt be a RIA Novosztyi.

15:31
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanások Zaporizzsjában

Robbanások sorozata történt a Zaporizzsjai régió Kijev által ellenőrzött területein. Erről a „Public" ukrán kiadvány számolt be a Telegram csatornán.

Egyéb részleteket nem közöltek. Korábban légiriadót jelentettek be Ukrajna Dnyipropetrovszk, Nyikolajev, Poltava és Harkov, valamint Herszon régióiban.

15:57
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Légiriadók Ukrajnában

Légiriadót jelentettek be Ukrajna két régiójában. Ezt bizonyítják az ország Digitális Transzformációs Minisztériumának online térképes adatai.

A legiriadó az ország Harkov és Dnyipropetrovszk régióiban, valamint a Zaporozsjai régió Kijev által ellenőrzött részein és a Donyecki Népköztársaságban történt.

16:38
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Súlyos amerikai döntés

Oleg Szoskin YouTube- csatornáján arra szólította fel az ukránokat, hogy készüljenek fel egy súlyos következményekkel járó amerikai döntésre.

A politikus úgy véli, hogy a közel-keleti helyzet súlyosbodása miatt Washington november után nem lesz hajlandó segíteni Kijevnek . Az európai országok hasonló döntést fognak hozni.

„Nem sok van hátra, nagyon kevés az idő. El fogják felejteni Ukrajnát" – hangsúlyozta Soskin. Hozzátette, hogy egy ilyen eredmény súlyos következményekkel járna.

Korábban a Welt rovatvezetője, Christoph Schiltz azt mondta , hogy a NATO- országoknak nincs elég forrásuk Izrael és Ukrajna egyidejű támogatására.

17:01
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország vasútvonalat épít Mariupolba

Oroszország új vasútvonalat épít a megszállt Mariupolba, csökkentve ezzel a zaporizzsjai frontvonalakon történő szállítási időt – közölte az Egyesült Királyság Védelmi Minisztériuma október 15-én.

17:56
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország előrehaladt Avdijivkánál

Az október 13-án és 14-én készült földrajzi felvételek szerint az orosz erők kisebb előrelépéseket tettek Avdijivka északi és déli részén – közölte a Háborús Tanulmányok Intézete.

18:29
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Dróntámadások Kurszkban és Belgorodban

Tizennyolc ukrán drónt a dél- oroszországi Kurszk régió felett lőttek le, kettőt pedig a Belgorod régió felett semmisítettek meg - közölte a minisztérium a Telegramon.

Korábban a kurszki régió kormányzója, Roman Starovoit azt mondta, hogy a dróntámadásnak nem esett áldozata, és a drónok törmelékei lakott területeken kívül landoltak.

A Reuters független módon nem tudta ellenőrizni a jelentéseket.

18:59
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanások voltak Herszonban és Luhanszkban

Erőteljes robbanás történt Herszonban – számolt be a„Strana.ua" kiadvány a Telegram csatornáján.A robbanás áramkimaradást okozott a területen. Luhanszkban szintén robbanást hallottak. Egyéb részleteket nem közöltek.

19:40
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Dróntámadás Belgorodban

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) október 15-én egy sikeres dróntámadásról számolt be, amely egy energetikai létesítményt érintett oroszországi Belgorod régióban. Az SBU egyik forrása megosztotta a támadásról készült videót a Kijev Independenttel.

20:55
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Ötödik napja dúlnak a harcok Avdiivkában

Vitalij Barabash, katonai vezető szerint a keleti frontvonalon fekvő Avdiivkában a heves harcok már ötödik napja folynak. Oroszország új erőket vetett be a város körülzárására.

Az ágyúzások olyan hevesek voltak, hogy a mentőcsapatok nem tudták kihozni a halottakat az összeomlott épületekből – mondta Barabash.

Oroszország és az Egyesült Államok is új orosz offenzívaként hivatkozott az Avdiivka körüli harcok kiújulására.

21:42
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Légvédelem Ukrajnának

A nyugati országok légvédelmi rendszereket lízingeltek Ukrajnának – írja a Kyiv Independent.

"Az, hogy Ukrajna a fűtési szezonban használhatja ezeket a rendszereket, nagyon jelentős és pozitív dolog" - mondta Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője.

23:56
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Akna sebesített meg egy 14 éves fiút Harkov megyében

Egy 14 éves fiú megsérült, miután felrobbant egy akna a Harkov megyei Izjumszkij kerületben – jelentette Oleh Szinyehubov kormányzó. A hírek szerint a fiú kórházba került.

01:07
október 15, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint 90 robbanás Szumi megyében

Volodimir Artiukh kormányzó szerint október 15-én 93 robbanást jelentettek Szumi megyében. Áldozatokról nem érkezett jelentés.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!