A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Megölte az egyik legfőbb Hamász-vezért Izrael

Események

Horizontal izrael hamász
Izraeli biztonsági erők a Tel-Aviv melletti Rishon LeZion városában egy körbezárt utcában, ahova egy, a Gázai övezetből kilőtt rakéta csapódott be
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az izraeli háború 20. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül41 bejegyzés
06:43
október 26, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:49
október 26, 2023
Vágólapra másolva!

Frissített halálozási adatok

A Hamász irányította gázai egészségügyi minisztérium rendszeresen adatokat tesz közzé a halottak számáról – a legutóbbi frissítés szerint az összesített szám több mint 6500, ebből több mint 750 az elmúlt 24 órában. Szerintük 471 ember halt meg egy gázai kórházban a múlt héten történt robbantásban.

Ezt az adatot az amerikai hírszerzés 100 és 300 közé teszi. Antonio Tajani olasz külügyminiszter kedden azt állította, hogy az incidens halálos áldozatainak száma körülbelül 50 volt, de nem árulta el, hogy ezt milyen bizonyítékokra alapozta.

Izrael szerint több mint 1400 izraeli állampolgár halt meg a Hamász első terrortámadásában a hónap elején.

06:52
október 26, 2023
Vágólapra másolva!

Biden: „Az állandó béke útjára" van szükség

Joe Biden amerikai elnök és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök megvitatta a Gázában túszul ejtett amerikaiak felkutatására és kiszabadítására irányuló „folyamatos erőfeszítéseket" – közölte a Fehér Ház.

Biden hangsúlyozta Netanjahunak, hogy "a válság utáni eseményekre kell összpontosítani, hogy az izraeliek és a palesztinok közötti tartós béke megteremtése érdekében utat lehessen foglalni".

Biden azt is mondta, hogy megkétszerezi elkötelezettségét amellett, hogy egy kétállami megoldáson dolgozzon az évtizedek óta tartó izraeli-palesztin konfliktus lezárása érdekében.

07:17
október 26, 2023
Vágólapra másolva!

Megugrott az antiszemita és iszlamofób incidensek száma

Kampánycsoportok szerint a Hamász terrortámadása óta eltelt hetek jelentős növekedést hoztak az antiszemita és iszlamofób incidensek számában az Egyesült Államokban. Október 24-ig 774 panasz érkezett iszlamofóbia és elfogultság miatti incidensekre. Ez a legmagasabb szint 2015 óta.

A háború kezdete és október 23-a között 388%-kal nőtt az antiszemita incidensek száma a tavalyi évhez képest. Az incidensek között volt zaklatás, vandalizmus és támadás, többségük közvetlenül a háborúhoz köthető.

Az amerikai eredmények a londoni rendőrség által rögzített hasonló növekedést tükrözik, ahol a Met szerint 1353%-kal nőtt az antiszemita bűncselekmények és 140%-kal az iszlamofób bűncselekmények száma.

07:42
október 26, 2023
Vágólapra másolva!

Brit védelmi miniszter: Tarthatatlan lenne egy tűzszünet

Grant Shapps brit védelmi miniszter a Sky Newsnak elmagyarázta, hogy mi a különbség a "humanitárius szünet" és a "tűzszünet" között. Azt mondta: "A különbség az, hogy megértjük, hogy Izraelt nagyon brutális módon támadták meg a Hamász terroristái. Úgy gondolom, hogy ezután megkérni Izraelt, hogy ne válaszoljon – tarthatatlannak gondolom, joguk van a terroristák után menni. A nemzetközi humanitárius helyzet az, amelyen egy szünet segíthet."

Azt mondta, "nagyon fontos volt", hogy a segélyek az Egyiptom és Gáza közötti rafahi átkelőn keresztül juthassanak be.

08:01
október 26, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz és kínai vétó az ENSZ BT-ben

Moszkva és Peking is megvétózta az Egyesült Államok által kidolgozott ENSZ BT-határozatot a Gázai övezetben zajló Izrael és a Hamász közötti háborúról.

A tervezet célja az volt, hogy kezelje a súlyosbodó gázai humanitárius válságot, és felszólított az erőszak szüneteltetésére, hogy lehetővé tegyék a segélyek elérését.

Mindeközben a humanitárius tűzszünetet szorgalmazó orosz határozattervezet sem nyerte el a szükséges minimális támogatást.

08:18
október 26, 2023
Vágólapra másolva!

Netanjahu: Megsemmisítem a Hamászt

Benjámin Netanjahu miniszterelnök szerda este televíziós beszédet intézett az izraeli nemzethez, és megfogadta, hogy "megsemmisíti" a gázai székhelyű Hamász fegyveres csoportot, amely október 7-én Izrael déli részén civileket gyilkolt és rabolt el. Másik fő célja, hogy biztosítsa a több mint 200 túsz kiszabadítását.

A kormányfő azt mondta, hogy most a szárazföldi támadás következik a Gázai övezet ellen.

08:35
október 26, 2023
Vágólapra másolva!

Erőszakos kimentés

Elemzők szerint Izrael bármilyen lépése a szárazföldi erők beküldésére Gázába még nagyobb veszélynek tenné ki a túszokat, hacsak nem sikerül erőszakkal kimenteni őket. Azok az országok, amelyek állampolgárai a fogságban lévők között vannak, beleértve az Egyesült Államokat és Franciaországot, tudatában vannak annak, hogy meg kell próbálni tárgyalásos úton megoldására jutni, mielőtt a földi háború megkezdődik.

08:51
október 26, 2023
Vágólapra másolva!

Ideje indulni! - Az ENSZ-főtitkárnak üzent egy volt izraeli diplomata

António Guterres ENSZ-főtitkár egy sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a Hamász halálos támadása "nem légüres térben történt", és a palesztin nép 56 évnyi "fullasztó megszállást" szenvedett el. Később magyarázatot adott a kijelentéseire, mondván, elítéli a Hamász-támadásokat, és "hamis" azzal vádolni, hogy "terrorcselekményeket igazol".

Dan Gillerman, volt izraeli ENSZ-nagykövet a Sky Newsnak azt mondta: túl későn jött António Guterres magyarázata. Szerinte Guterres talán a valaha volt leggyengébb főtitkár az ENSZ-ben, és egy ilyen kijelentés után itt az ideje, hogy menjen a posztjáról."

09:25
október 26, 2023
Vágólapra másolva!

A gázai kórházak csak sürgősségi eseteket kezelnek

Az ENSZ szerint a Gázai övezetben működő kórházak már csak sürgősségi eseteket fogadnak be, minden más osztályt bezártak, mivel veszélyesen kifogyóban van az üzemanyaguk. A kórházaknak meg kell takarítaniuk azt a kevés üzemanyagot, amelyre az életmentő berendezések, például a lélegeztetőgépek, az újszülött inkubátorok és a vese-dializáló gépek működtetésére van szükség.
A gázai kórházak jelenleg "a teljes összeomlás állapotában vannak" - mondta Mohammed Abu Selmeya, a terület legnagyobb kórházának, az Al-Sifának a vezetője.
Izrael blokkolja az új üzemanyag-szállításokat Gázába, mondván, hogy azokat a Hamász ellophatja és katonai célokra használhatja. Azzal is vádolja a Hamászt, hogy több százezer liter gázolajat halmozott fel, és nem hajlandó megosztani azt.

10:04
október 26, 2023
Vágólapra másolva!

Bírálatot kapott Izrael és a Hamász

Luis Moreno-Ocampo, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) volt főügyésze szerint a Hamász fegyvereseinek október 7-i támadása, amely több mint 1400 embert ölt meg, és több mint 220 túszt szedett, „egyértelműen emberiesség elleni bűncselekmény volt". A gyilkosságok népirtásnak minősülnek, a túszejtés pedig háborús bűn.
A BBC Newsday című műsorában ugyanakkor „emberiesség elleni bűnnek és népirtásnak" nevezte Izrael későbbi gázai blokádját is.
„A népirtás elkövetésének egyik formája a blokád, amikor az emberek nem jutnak vízhez, élelmiszerhez, a kórházak áram hiányában nem tudnak működni. Izraelnek joga van megvédeni magát, de nem tarthat blokád alatt 2 millió embert, ami így koncentrációs táborrá változik" – mondta.

10:39
október 26, 2023
Vágólapra másolva!

Tankokkal ütött rajta az izraeli hadsereg Gázán

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) az éjszaka folyamán "célzott rajtaütést" hajtottak végre tankokkal Gáza északi részén – írta a BBC.

A rajtaütést a „harc következő szakaszaira való felkészülés" részeként hajtották végre, és „számos terrorista sejtet, infrastruktúrát és páncéltörő rakétakilövő állást csaptak le", egy csütörtöki bejegyzésben, amelyben videót osztottak meg a műveletről - írta a portál. A katonák azóta elhagyták a területet, és visszatértek izraeli területre.

Korábban Benjamin Netanjahu miniszterelnök televíziós beszédében azt mondta, hogy az IDF erői még mindig szárazföldi invázióra készülnek, de nem adott támpontot az időzítésről.

11:50
október 26, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael 250 Hamász-célpontot semmisített meg

Az izraeli hadsereg (IDF) az elmúlt napokban 250 Hamász-célpontot semmisített meg Gázában, köztük parancsnoki központokat, infrastruktúrát, alagutakat és rakétavetőket – írta a BBC.

Az izraeli haditengerészet külön-külön megsemmisített egy Hamász föld-levegő rakétakilövő állomást a gázai Khan Junisz körzetében – közölte az IDF.

Néhány órával ezelőtt a Hamász által vezetett Telegram csatorna azt közölte, hogy föld-levegő rakétával eltalált egy izraeli helikoptert a gázai Bureij menekülttábor közelében.

12:25
október 26, 2023
Vágólapra másolva!

Az iráni külügyminiszter részt vesz az ENSZ-közgyűlés ülésén

New Yorkba érkezett Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter, hogy részt vegyen az ENSZ-közgyűlésnek az izraeli-gázai konfliktussal foglalkozó rendkívüli ülésén - tájékoztat az MTI.

Az IRNA iráni hírügynökség jelentése szerint a külügyminiszter - aki helyi idő szerint szerda este érkezett az Egyesült Államokba - "régióközi és nemzetközi konzultációkat" kíván folytatni a palesztin-izraeli konfliktusról és arról a veszélyről, hogy abból egy általános régiós válság alakulhat ki.

Magas rangú iráni tisztségviselők látogatásai az Egyesült Államokban ritkaságszámba mennek.

 

12:49
október 26, 2023
Vágólapra másolva!

Újra szóltak a szirénák

Korábban rakétariadó volt a gázai határ menti településeken.

13:21
október 26, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael légicsapást hajtott végre Gázában

Egy izraeli légicsapás, amely egy lakóépületet és a környező területeket találta el Khan Younisban, több tucat ember halálát okozta.

Egy másik támadásban legalább két ember meghalt a Gáza középső részén lévő Al Bureij táborban lévő farmot célzó légicsapásokban.

13:45
október 26, 2023
Vágólapra másolva!

Sok holttestet nem azonosítottak

A mentőszolgálatoknak alig van felszerelésük a lerombolt épületek romjai alatt rekedt emberek kimentésére Gázában.

A hatóságok szerint mintegy 800 gyermek van a romok alatt. Sok holttestet nem sikerült azonosítani - közölték.

14:17
október 26, 2023
Vágólapra másolva!

Hamász-terroristák lőnek és megölik a délre menekülni próbáló palesztinokat

Az Izraeli Védelmi Erők nyilvánosságra hoz egy hangfelvételt, amelyen a Katonai Hírszerzési Igazgatóság 504-es egységének egyik tisztje beszélget egy gázai férfival, és amely során a férfi leírja, hogy a Hamász megakadályozza az embereket abban, hogy evakuálják a Gázai övezet északi részét, sőt, még lőnek is rájuk - tájékoztat a The Times of Israel.

A lap tájékoztat, hogy az Izraeli Védelmi Erők szerint az 504-es egység katonái az elmúlt napokban felhívták a Gázai övezet északi részén élő palesztinokat, és arra utasították őket, hogy biztonságuk érdekében hagyják el a területet, miközben a hadsereg fokozza a csapásokat a Gázai övezetben.

A most nyilvánosságra hozott híváson hallható, amint a hadsereg tisztje felszólítja a férfit, hogy menjen a Gáza déli részén található Khan Younis felé, de a gázai azzal válaszol, hogy a Hamász elzárja az összes utat. A férfi azt mondja, hogy a Hamász autókkal állít útakadályokat, és "csak hazaküldi az embereket". A gázai azt is mondja, hogy a Hamász tagjai lőnek a területet elhagyni próbáló palesztinokra.

Alább angol felirattal meghallgatható a tiszt és a gázai civil közötti telefonbeszélgetés.

15:00
október 26, 2023
Vágólapra másolva!

Rakétatámadás Tel-Aviv és a gázai határ mentén

Figyelmeztető szirénák hallatszanak Tel Avivban, Holonban, Rishon Lezionban és a környező közösségekben. A lakosok robbanásokról számolnak be, ami nyilvánvalóan a működésbe lépett Vaskupola lehet. Rakétákat lőttek ki a gázai határ menti Kisszufim közösségre is.

Nincsenek azonnali jelentések közvetlen találatokról vagy sérülésekről.

15:12
október 26, 2023
Vágólapra másolva!

12 teherautót engednek be ma Gázába

Tizenkét kamion lép ma be Gázába, élelmiszert, vizet és gyógyszert hozva - értesült az izraeli Channel 12. Ezzel 74-re emelkedik azoknak a teherautóknak a száma, amelyek az elmúlt napokban léptek be az övezetbe.

15:28
október 26, 2023
Vágólapra másolva!

Legalább 85 palesztint tartóztattak le az izraeli erők az éjszaka folyamán

Az Al Jazeera Információi szerint legalább 85 palesztint tartóztattak le az izraeli erők a razziák során.

Az első jelentések szerint a legtöbb letartóztatottat a Rámalláhtól északnyugatra fekvő Kobar faluban, a Hebrontól északnyugatra fekvő Idhna faluban és a Jeruzsálemtől északnyugatra fekvő Biddóban végrehajtott razziák során vették őrizetbe.

Palesztin tájékoztatás szerint október 7. óta több mint 1450 ciszjordániai palesztint vettek őrizetbe.

15:52
október 26, 2023
Vágólapra másolva!

A Hamász segélyt használt fel a háborús gépezet létrehozására

Izrael brit nagykövete, Tzipi Hotovely figyelmeztetett, hogy a Hamász elleni hadművelet bonyolult lesz - számol be minderről a Sky News.

A Hamász az összes humanitárius segélyt, amely az elmúlt években Gázába érkezett, arra használta fel, hogy megépítse ezt a földalatti alagútvárost" - mondta, hozzátéve, hogy "minden alagút 3 millió dollárba került - összesen több mint 30 alagutat tárt fel Izrael. 100 millió dollár humanitárius segélyt lehetett volna eljuttatni a gázai embereknek - de nem, a Hamász létrehozta ezt a háborús gépezetet, ezt a szörnyű földalatti metrót."

16:18
október 26, 2023
Vágólapra másolva!

Az EU vezetői humanitárius folyosókat szorgalmaznak

A Reuters híre szerint az Európai Unió vezetői "humanitárius folyosók és szünetek" létrehozására szólítanak fel a sürgősen szükséges segélyek Gázába juttatása érdekében - derül ki a csütörtöki brüsszeli csúcstalálkozón jóváhagyandó szöveg végleges tervezetéből

Az Európai Unió szorosan együttműködik a térségbeli partnerekkel a polgári lakosság védelme, a segítségnyújtás és az élelmiszerhez, vízhez, orvosi ellátáshoz, üzemanyaghoz és menedékhez való hozzáférés megkönnyítése érdekében, biztosítva, hogy a terrorszervezetek ne éljenek vissza az ilyen segítségnyújtással".

17:12
október 26, 2023
Vágólapra másolva!

Japán sürgeti Izraelt, hogy szüneteltesse a támadást

A kérés a japán külügyminiszter és Izrael japán nagykövete közötti találkozón hangzott el szerdán késő este - írja a Reuters.

A közel-keleti konfliktus lecsillapítására tett erőfeszítései részeként a japán kormány azt is tervbe vette, hogy november elején Izraelbe és Jordániába küldi külügyminiszterét, Yoko Kamikawát - jelentette az Asahi Shimbun napilap.

17:13
október 26, 2023
Vágólapra másolva!

A Hamász azt állítja, hogy elfogtak egy izraeli katonai helikoptert

Az IDF szerint a Hamász csütörtökön valóban megpróbált elfogni egy katonai helikoptert egy föld-levegő rakétával, de nem járt sikerrel.

17:39
október 26, 2023
Vágólapra másolva!

A kormány tagja szerint az izraeli belső viszályok vezettek a katasztrófához

Miki Zohar kulturális és sportminiszter a hadsereg rádiójának adott csütörtöki interjújában azt mondta, hogy az izraeliek közötti belső szakadás "az egyetlen oka az október 7-én bekövetkezett katasztrófának".

Zohar hozzátette, hogy amint a háború véget ér, magára vállalja, hogy "szembeszáll bárkivel, aki uszít, függetlenül attól, hogy milyen politikát képvisel".

17:48
október 26, 2023
Vágólapra másolva!

Még nem azonosítottak minden halottat

A rendőrség közlése szerint mára a Hamász október 7-i támadásának 808 civil áldozatát azonosították. A rendőrség szerint ez a megölt civilek 84%-át jelenti.

A hatóságok szerint sok holttestet nehéz azonosítani, mivel azok súlyosan megégtek vagy megcsonkítottak. A rendőrség szerint eddig 701 áldozatot temettek el. A civil áldozatokon kívül a biztonsági erők több mint 300 tagja halt meg.

17:58
október 26, 2023
Vágólapra másolva!

Légiriadó szirénák szólaltak meg Askelonban, Zikimben

Légiriadó szirénák szólalnak meg Askelonban, Asdódban, Netivotban, Zikimben és a környező területeken, miután rakétákat lőttek ki Gázából.

18:14
október 26, 2023
Vágólapra másolva!

Az izraeli hadsereg szerint megöltek egy magas rangú Hamász-vezért

Az Izraeli Védelmi Erők azt állítják, hogy eltalálták és megölték a Hamász északi Khan Younis rakétatömbjének vezetőjét, Hassan al-Abdullah-t.

A The Times of Israel tájékoztatása szerint az izraeli hadsereg a légicsapást azután hajtották végre, hogy hírszerzési információkat gyűjtöttek al-Abdullah hollétéről, amelyeket a Sin Bét és a Katonai Hírszerzési Igazgatóság gyűjtött össze.

18:30
október 26, 2023
Vágólapra másolva!

Netanjahu egyelőre még nem tiltja be az Al Jazeerát

Benjamin Netanjahu miniszterelnök állítólag késlelteti Shlomo Karhi kommunikációs miniszter nyomását, hogy állítsa le az Al Jazeera működését Izraelben - írja a The Times of Israel.

A Ynet jelentése szerint Netanjahu még nem nyújtotta be jóváhagyásra a lépést a biztonsági kabinetnek, ami szükséges a tilalom életbe léptetéséhez.

A híroldal azt sugallja, hogy a késedelem Katar folyamatos szerepéhez kapcsolódik a Gázában fogva tartott legalább 224 túsz kiszabadítására irányuló diplomáciai erőfeszítésekben. Az Al Jazeera egy államilag finanszírozott katari orgánum.

18:40
október 26, 2023
Vágólapra másolva!

Megvonják a terroristák állampolgárságát

Yariv Levin igazságügyi miniszter és Moshe Arbel belügyminiszter jogi és igazságügyi tisztviselőkkel találkozik, hogy megvitassák az állampolgárság és a tartózkodási engedély megvonásának megvalósíthatóságát azoktól az emberektől, akik "terrorral foglalkoznak, terrort támogatnak, terrorra buzdítanak, vagy terrorista tevékenységgel azonosítják magukat" - mondják közös nyilatkozatukban, írja az izraeli média.

18:52
október 26, 2023
Vágólapra másolva!

224 családot tájékoztattak arról, hogy rokonaikat a Hamász fogva tartja

Daniel Hagari, az IDF szóvivője csütörtök reggeli nyilatkozatában elmondta, hogy a mai napig 224 családot tájékoztatott a hadsereg arról, hogy hozzátartozóikat a Hamász túszként tartja fogva az övezetben - számol be minderről az izraeli média.

19:33
október 26, 2023
Vágólapra másolva!

Állami megemlékezésen búcsúztatják a Hamász támadásának francia áldozatait Párizsban

Emmanuel Macron francia államfő nemzeti megemlékezést hirdetett a Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én Izrael ellen végrehajtott terrortámadása francia áldozatainak tiszteletére Párizsban - jelentette be csütörtökön a francia elnöki hivatal.

Az állami megemlékezés a terrorizmus áldozatainak emlékművénél, a Párizs központjában található Invalidusokban lesz, de dátuma egyelőre nem ismert.

Emmanuel Macron szerdán Kairóban arról tájékoztatott, hogy a legfrissebb adatok szerint 31 francia állampolgár vagy francia-izraeli halt meg a Hamász október 7-én végrehajtott támadásában, amelyben több mint 1400 ember halt meg Izraelben, s kilenc francia állampolgár van aközött a több mint kétszáz túsz között, akiket az iszlamista szervezet elrabolt és a Gázai övezetben tart fogva.

20:02
október 26, 2023
Vágólapra másolva!

Negyedmillió ember hagyta el otthonát Izraelben a háborús veszély miatt

Mintegy negyedmillió ember hagyta el otthonát Izraelben a Gázai övezet és a libanoni határ mentén a háborús veszély miatt - közölte csütörtökön az izraeli védelmi minisztérium szóvivője.

A tájékoztatás szerint a hatósági evakuálási program keretében 126 ezer embert telepítettek át biztonságosabb térségekbe.

Ezen felül sokan önszántukból hagyták el a veszélyeztetett térségekben található otthonaikat, így számuk az alig tízmillió lakosú Izraelben összesen mintegy 250 ezerre tehető.

20:46
október 26, 2023
Vágólapra másolva!

Magas rangú Hamász vezetővel végzett Izrael

Az izraeli hadsereg (IDF) csapása megölte a Hamász hírszerzési igazgatóságának helyettes vezetőjét - írja a The Times of Izrael.

Az Izraeli Védelmi Erők közlése szerint a Gázai övezetben ma végrehajtott támadás során megölték a Hamász hírszerzési igazgatóságának helyettes vezetőjét, Shadi Barudot.

Az IDF azzal vádolja Barudot, hogy a Hamász vezetőjével, Yahya Sinwarral együtt tervezte meg az október 7-i dél-izraeli támadásokat.

Barud korábban zászlóaljparancsnokként szolgált Khan Younis város térségében.

21:15
október 26, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael állami bizottságot hoz létre az október 7-i támadás kivizsgálására

Állami vizsgálóbizottság alakul a Hamász október 7-ei támadásának elemzésére - jelentette be csütörtökön Miki Zohár izraeli kulturális és sportminiszter.

A bizottság az izraeli hatóságok, szervezetek elszámoltathatóságát vizsgálja majd - idézte a minisztert a Jediót Ahronót című újság hírportálja.

A vizsgálat a miniszter ígérete szerint független lesz, eredményeiben pedig "az egész izraeli lakosság megbízhat".

21:47
október 26, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz külügy: Hamász-küldöttség tárgyal Moszkvában

Moszkvában tesznek látogatást a palesztin Hamász mozgalom képviselői - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján.

"Elmondhatom és megerősíthetem, hogy az illető palesztin mozgalom (a Hamász) képviselői látogatáson tartózkodnak Moszkvában. Ami a kapcsolatfelvételt illeti, erről majd pótlólagosan tájékoztatjuk Önöket" - mondta a diplomata.

A TASZSZ hírügynökségnek a Hamász Telegram-csatornájára hivatkozó jelentése szerint a Musza Abu Marzuk, a palesztin szervezet politikai bizottságának tagja által vezetett küldöttséget Mihail Bogdanov külügyminiszter-helyettes, az orosz elnök közel-keleti és afrikai különmegbízottja fogadta.

Bogdanov korábban közölte, hogy Katarban megbeszélést folytatott a Hamász politikai vezetésével, és partnereivel megvitatta a palesztin mozgalom által fogva tartott túszok sorsát.

22:28
október 26, 2023
Vágólapra másolva!

Iráni külügyminiszter: Az Egyesült Államok "nem menekül meg", ha folytatódik a háború Gázában

Ha Izrael Hamásszal szembeni megtorlása nem ér véget a Gázai övezetben, úgy az Egyesült Államok "nem menekül meg ettől a tűztől" - jelentette ki csütörtökön Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter az ENSZ-közgyűlés rendkívüli ülésén New Yorkban.

"Őszintén mondom az amerikai államférfiaknak, akik jelenleg a népirtást irányítják Palesztinában, hogy nem üdvözöljük a háború kiszélesedését a régióban. Azonban ha a Gázai övezetben folytatódik a népirtás, nem menekülhetnek meg ettől a tűztől" - fogalmazott Amirabdollahián.

Az iráni diplomácia vezetője szerint a Hamász arról tájékoztatta Teheránt, hogy készek elengedni az Izraelben ejtett túszokat, a nemzetközi közösségnek pedig az izraeli börtönökben raboskodó hatezer palesztin fogoly kiszabadítását kellene szorgalmaznia.

22:59
október 26, 2023
Vágólapra másolva!

A háború kezdete óta 8000 rakétát lőttek ki a Gázai övezetből Izraelre

A háború kezdete óta szélsőséges palesztinok mintegy 8000 rakétát lőttek ki a Gázai övezetből Izraelre - közölte csütörtökön este Tal Heinrich izraeli kormányszóvivő.

Az izraeli hadsereg legutóbb 7000 rakétáról számolt be, amelyekből legalább 550 a Gázai övezeten belül csapódott be.

A palesztin térségből indított lövedékek nagy részét a Vaskupola nevű izraeli légvédelmi rakétarendszer elfogja, ennek ellenére szórványosan jelentettek becsapódásokat a zsidó állam területéről.

A hivatalos adatok szerint a kilőtt rakéták mintegy 90 százalékát tudják semlegesíteni.

23:34
október 26, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael folytatni fogja a szárazföldi rajtaütéseket a Gázai övezetben

Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője szerint Izrael folytatja a korlátozott szárazföldi rajtaütéseket a Gázai övezetben, miután tegnap este gyalogsági erők és harckocsik támadták a Hamász állásait.

Hagari szerint a rajtaütéseket "ma este is folytatják, és a következő napokban még erőteljesebben folytatódnak majd".

Hozzátette, hogy az IDF továbbra is "masszív csapásokat" hajt végre a Gázai övezetben a Hamász magas rangú tagjainak és az október 7-i mészárlásokban részt vevőknek a megölésére összpontosítva - írja a The Times of Izrael.

06:45
október 27, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!