Az idei legnagyobb támadást hajtotta végre Oroszország Ukrajna ellen

Események

conflict education Horizontal orosz ukrán háború
Gázálarcot és vegyvédelmi köpenyt viselő diákok a „Jövő Parancsnokok Iskolája” katonai-hazafias program képzésén Szevasztopolban
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 617. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül32 bejegyzés
05:00
november 02, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:16
november 02, 2023
Vágólapra másolva!

18 drónt és rakétát lőttek le az ukránok

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdai napzáró videójában beszélt arról, hogy 18 Shahed drónt, illetve egy irányított légi rakétát lőttek le az ukrán légvédelmi egységek. Az ellenséges célpontok többsége megsemmisült, de néhány drón így is célba talált. Károkról áldozatokról nem beszélt, de ismét fehívta az emberek figyelmét, hogy vegyék komolyan a légiriadókat, mert hiába erősítik folyamatosan Ukrajna légvédelmét, a veszély továbbra is jelentős.

05:29
november 02, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna erősebbé akarja tenni Európát

"Az Európai Unió újra és újra bebizonyította, hogy képes legyőzni a válságokat, megvédeni magát, megőrizni értékes vezető szerepét a világban, és erősebbé válik, amikor Európa ellenségei csak gyengeségre számítanak.

Értékeljük Európánkat, mint az együttműködés és nem a konfrontáció Európáját, az emberek Európáját, nem az ideológiák Európáját, mert kontinensünk csak így védheti meg az emberi életeket az európai országokban és a világban egyaránt.

Bízom benne, hogy Ukrajna minden eddiginél erősebbé teszi Európánkat, és aktívan dolgozunk azon, hogy elhárítsuk az Európai Unióhoz való csatlakozásunk útjában álló akadályokat. Abban is bízom, hogy bárhogyan is alakulnak az események a világban, az Egyesült Államokban és másutt partnereink között, az egység győzni fog" - mondta napi videójában az ukrán elnök.

06:19
november 02, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin nem tervez tárgyalást az Egyesült Államokkal

Vlagyimir Putyin orosz elnök nem tervezi felvenni a kapcsolatot az Egyesült Államokkal, mielőtt eldönti, hogy visszavonja-e az Átfogó Atomcsend-tilalmi Szerződés ratifikációját – jelentette a Tass orosz állami médiaügynökség. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint a kapcsolatfelvétel "nem szükséges".

Az orosz parlament mindkét háza egyhangúlag megszavazta a szerződés ratifikációjának megszüntetését, amely betilt minden nukleáris robbantást, beleértve a kísérleteket is.

Oroszország korábban azt mondta, hogy lépése összhangban van az Egyesült Államokkal, amely aláírta, de soha nem ratifikálta az 1996-os szerződést – Oroszország ezt 2000-ben tette meg.

Oroszország azt állítja, hogy nem tervez tesztet, és nem is fogja megtenni, hacsak az Egyesült Államok nem teszi, de egyes elemzők szerint ez most valószínűbb.

Egy teszt inkább politikai jelzést küldene, mintsem tudományos eredményeket érne el, és biztonsági elemzők szerint más országokat is arra késztethet, hogy kövessék a példát, esetleg új fegyverkezési versenyt indítson el.

06:49
november 02, 2023
Vágólapra másolva!

118 települést bombáztak az oroszok

Oroszország 24 óra alatt 118 ukrán várost és falut bombázott, többet, mint bármely más napon ebben az évben – mondta Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter. Ukrajna 27 régiójából 10-et ért támadás, a halálos áldozatok és sebesültek pontos száma még nem ismert.

A legsúlyosabb, több mint 40 tömeges ágyúzás Avdijivkát érte, két civil meghalt - mondta Vitalij Barabas helyi vezető, aki szerint Oroszország egy harmadik hullámot épít fel offenzívájában.

Az ukrán fegyveres erők szerint Avdijivka térségében 20 támadást sikerült visszaverniük.

07:09
november 02, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. november 1-én az ukrán-magyar határszakaszon 4674 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 3856 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 54 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

08:17
november 02, 2023
Vágólapra másolva!

Állóháború

Ukrajna ellenoffenzívája ez idáig kevés előrelépést ért el az orosz erők által megszállt területek visszafoglalásában délen és keleten. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elismerte a lassú előrehaladást, és többször is felszólította Kijev szövetségeseit, hogy sürgősen biztosítsanak fejlettebb fegyvereket, és maradjanak egységesek.

Ukrajna katonai főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij arra figyelmeztetett, hogy a háború „pozíciós" vagy statikus szakaszába torkollik. Az Economistnak azt mondta, hogy ez Moszkva javára válna, mivel "lehetővé teszi katonai ereje újjáépítését".

08:53
november 02, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország fölényben van

A súlyos veszteségek ellenére Oroszország továbbra is „fölényben van a fegyverek, felszerelések, rakéták és lőszerek terén" – figyelmeztetett Valerij Zaluzsnij, az ukrán hadsereg főparancsnoka és felszólította Ukrajna szövetségeseit, hogy szállítsanak egyebek mellett harci repülőgépeket és drónokat, valamint modern elektronikus hadieszközöket és aknatörő technológiát.

09:38
november 02, 2023
Vágólapra másolva!

260 civil halt meg eddig aknáktól

Több mint 260 civil halt meg Ukrajnában, miután aknára vagy más robbanóanyagra léptek az Oroszországgal vívott 20 hónapja tartó háború során – közölte az ukrán hadsereg.

10:21
november 02, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb amerikai támogatásra számíthat Ukrajna

Mindkét nagy amerikai párt szenátorai jelezték, hogy támogatják Ukrajna finanszírozását. Joe Biden 106 milliárd dolláros segélycsomagra vonatkozó kérelme egyesíti Izrael és Ukrajna finanszírozását, de tartalmaz pénzt a Kínával folytatott verseny fokozására az indiai-csendes-óceáni térségben, valamint a biztonságot az Egyesült Államok mexikói határa mentén. Hétfőn, Mike Johnson, a képviselőház új elnöke első jelentősebb jogalkotási akciója során egy különálló kiegészítő kiadási törvényt hozott nyilvánosságra, amely csak Izraelre vonatkozik. Ez a törvényjavaslat 14,3 milliárd dolláros segélyt kíván nyújtani Izraelnek az Internal Revenue Service finanszírozásának csökkentésével – és nem nyújt segítséget Ukrajnának.

11:06
november 02, 2023
Vágólapra másolva!

Svájc megtartja a védelmi státuszt

A svájci kormány úgy döntött, hogy nem szünteti meg a háború elől menekülő ukránok védelmi státuszát 2025. március 4. előtt. „Az ukrajnai helyzet várhatóan nem fog változni a belátható jövőben" – áll a Szövetségi Tanács közleményében. A svájci kormány célul tűzte ki a munkaerő-piaci integrációt is, amelynek célja, hogy a jövő év végéig az S védett státusszal rendelkezők 40%-a munkába álljon – írja a Reuters.

11:56
november 02, 2023
Vágólapra másolva!

18 millió ukrán szorul segítségre

Az ENSZ egyik magas rangú tisztviselője szerint az orosz csapások „elképzelhetetlen szenvedést" okoznak Ukrajna népének, és több mint 18 millió ukránnak – a lakosság 40%-ának – van szüksége humanitárius segítségre. Ramesh Rajasingham, az ENSZ humanitárius irodájának koordinációs igazgatója azt mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy a harcok 2022 februári kezdete óta civilek ezrei haltak meg otthonokat, iskolákat, mezőket és piacokat ért csapásokban. Az ENSZ emberi jogi irodája szerint hivatalosan 9900 civil halt meg, de „a tényleges szám ennél minden bizonnyal magasabb" – mondta.

12:21
november 02, 2023
Vágólapra másolva!

Szumi régióját érte támadás

Oroszország hét települést ágyúzott Szumi régiójában. A támadások során 101 robbanás történt. Áldozatokról vagy károkról nem érkezett jelentés - írja a The Kyiv Independent.

12:46
november 02, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán drónokat semmisítettek meg a Fekete-tenger és a Krím felett

Az orosz védelmi minisztérium jelentése szerint Oroszország november 2-án megsemmisített egy ukrán drónt a Fekete-tenger felett és ötöt a megszállt Krím-félsziget felett.

13:08
november 02, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország kilenc ukrán megyét támadott

Az orosz erők az elmúlt nap folyamán Ukrajna kilenc megyéje ellen hajtottak végre támadást, legalább öt ember meghalt és 14-en megsebesültek – jelentették a helyi tisztviselők november 2-án.

13:38
november 02, 2023
Vágólapra másolva!

Veszteségeket szenvedett az orosz légvédelem

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerint Ukrajna három orosz SA-21 hordozórakétát semmisített meg Luhanszk városában.

13:59
november 02, 2023
Vágólapra másolva!

Repeszgránátot találtak egy orosz óvoda közelében

Volgográdban egy óvoda közelében közüzemi dolgozók repeszgránátot találtak.
A Lenta szerint a lőszert a fűben vették észre. A dolgozók értesítették a hatóságokat.

14:25
november 02, 2023
Vágólapra másolva!

Drónok csaptak le Energodarban

Az Ukrán Fegyveres Erők lakóépületeket támadtak drónokkal a zaporizzsjai régióban található Energodar központjában – jelentette be Vlagyimir Rogov, az „Együtt vagyunk Oroszországgal " mozgalom vezetője Telegram csatornáján.

A helyi Telegram csatorna megerősítette, hogy ukrajna két drónnal támadott, az egyik támadás egy lakónegyedben történt, a másik egy bevásárlóközpont közelében.

14:52
november 02, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna felkészül az energetikai infrastruktúra elleni támadásokra

Ukrajna országszerte betontömbökkel erősíti meg az energetikai infrastruktúra alállomásait, hogy megvédje azokat a rakétacsapásoktól. Egyes áramszolgáltató létesítményeket pedig a föld alá költöztetnek még a tél előtt - írja a Lenta.

15:19
november 02, 2023
Vágólapra másolva!

Észak-Korea ballisztikus rakétákat küldhetett Oroszországnak

Észak-Korea valószínűleg rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákat szállított Oroszországnak, tüzérségi lövedékekkel és más fegyverekkel együtt - jelentette a Yonhap hírügynökség november 2-án egy magas rangú dél-koreai katonai tisztviselőre hivatkozva.

15:45
november 02, 2023
Vágólapra másolva!

Megsemmisült egy német Leopard Zaporizzsjánál

Az orosz védelmi minisztérium közzétett egy videót arról, hogy egy FPV drón Zaporizzsja irányában megsemmisítette Ukrajna egyik Leopard tankját.

16:16
november 02, 2023
Vágólapra másolva!

Intenzív támadások Avdijivkánál

Az orosz hadsereg továbbra is intenzíven támad Avdijivkában és a közeli frontokon – mondta el Andrij Kovalov, az ukrán fegyveres erők szóvivője.

Hozzátette, az ellenség nem hagy fel Avdijivka bekerítési kísérleteivel. Oroszország főként légierejét aktivizálta a térségben, de az ukrán katonák szilárdan tartják a védelmet és jelentős veszteségeket okoztak az orosz erőknek.

16:45
november 02, 2023
Vágólapra másolva!

Támadások Vuhledarnál

Oroszország Donyeck régiójában található Vuhledarnál támadta az ukrán erőket, és folytatták az előrenyomulási kísérletet délen – közölte Volodimir Zelenszkij elnök csütörtökön.
A Reuters jelentése szerint Vuhledar a keleti és a déli frontvonal stratégiai metszéspontjában található.

17:18
november 02, 2023
Vágólapra másolva!

Megsemmisült egy Szu-27-es repülőgép

Az Orosz katonaság megsemmisített egy ukrán Szu-27-es repülőgépet – számolt be a Honvédelmi Minisztérium.

Tisztázták, hogy az ukrán gép a poltavai régióban található Mirgorod repülőtéren volt. Emellett az orosz hadsereg megsemmisítette a Bukovel nevű elektronikus hadviselési állomást Herszon régiójában.

17:44
november 02, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán veszteségek

Az orosz katonaság Donyeck irányában csapást mért az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) – jelentette be a Honvédelmi Minisztérium november 2-án.

Pontosították, hogy az ellenséges állásokra mért csapásokat a Donyecki Népköztársaság Razdolovka, Zvanovka és Andrejevka településeinek területén hajtották végre.
Ezenkívül az orosz fegyveres erők visszaverték az ukrán fegyveres erők egyik rohamcsoportjának támadását Kleshcheevka falu területén.

Az ukrán fél veszteségei Kleshcheevkánál: 115 katona, egy harckocsi, kilenc gyalogsági harcjármű, köztük nyolc amerikai gyártmányú Bradley gyalogsági harcjármű. Emellett Reznikovka térségében megsemmisült egy drónirányító központ.

18:30
november 02, 2023
Vágólapra másolva!

Németország újabb Leopard-tankokat szállított Ukrajnának

Németország 25 darab Leopard 1A5 harckocsit és több felderítő drónt szállított Ukrajnának – írja a RIA Novosztyi.

19:42
november 02, 2023
Vágólapra másolva!

Lettország lefoglalt orosz járműveket küldene Ukrajnának

A lett hatóságoknál február közepéig nem regisztrált orosz járműveket lefoglalják és Ukrajnába küldik - jelentette be a lett parlament november 2-án.

20:48
november 02, 2023
Vágólapra másolva!

Josep Borrell: Az atomcsendegyezmény ratifikációjának orosz visszavonása aláássa a leszerelési erőfeszítéseket

Oroszország azon szándéka, hogy visszavonja az átfogó atomcsendegyezmény ratifikációját, a nemzetközi biztonság iránti orosz elkötelezettség komoly visszaesését jelenti, és aláássa az atomfegyverek elterjedésének megakadályozására és a leszerelésre irányuló, folyamatban lévő erőfeszítéseket - jelentette ki az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője csütörtökön.

Josep Borrell arra reagált, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön aláírta az Átfogó Atomcsendegyezmény (CTBT) orosz ratifikációjának visszavonásáról szóló törvényt.

Az uniós főképviselő az Európai Unió nevében kiadott nyilatkozatában aláhúzta: az egyezmény kulcsfontosságú a nukleáris leszerelés és az atomfegyverek terjedésének megakadályozása szempontjából.

21:09
november 02, 2023
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok újabb szankciókkal sújtott orosz vállalkozásokat és külföldi partnereiket

Orosz vállalatok és külföldi partnereik elleni átfogó szankciós csomagot jelentett be az amerikai kormány csütörtökön a háborús erőforrások korlátozásának céljával.

Az amerikai külügyminisztérium és pénzügyminisztérium összehangoltan többi között az orosz fegyveriparban, fémiparban, bányászatban, elektronikai iparban működő vállalatok, valamint bankok ellen hozott büntetőintézkedéseket, emellett külföldi beszállítókat és szállítási vállalkozásokat is szankcióval sújtott.

A két tárca által közzétett közlemény szerint az intézkedések hatálya alá tartozik többi között az orosz északi-sarkvidéki térségben működő, cseppfolyósítottgáz-projektet vezető Arctic LNG 2 nevű cég, a fémiparban működő Rustitan és annak tulajdonosa, Anatolij Tkacsuk, valamint a cég ciprusi bejegyzésű leányvállalata.

Szankcióval sújtották a drónok gyártásával és kereskedelmével foglalkozó Level Areosystems CST nevű céget és tulajdonosát is, Alekszandr Zaharovot.

21:48
november 02, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint hetven hajó futott be szeptember óta ukrán kikötőkbe

Több mint hetven hajó futott be szeptember óta a fekete-tengeri ukrán kikötőkbe, dacára az ottani infrastruktúrára mért orosz légicsapásoknak - közölte csütörtökön Dmitro Pletencsuk, az ukrán haditengerészet sajtótitkára az ukrán televízió külföldi adásában.

A haditengerészeti illetékes szerint havonta csaknem másfél millió tonna exportot tudtak teljesíteni így.

A nyáron lejárt, a fekete-tengeri gabonaszállításokat lehetővé tevő megállapodás keretében ugyanakkor havonta átlagosan 2,8 millió tonna exportot tudott lebonyolítani Ukrajna.

Pletencsuk mindazonáltal növekvő trendet emlegetett, amelyet a csökkenő biztosítási költségekkel magyarázott.

22:19
november 02, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán hatóságok elrendelték a gyermekes családok evakuálását Harkov térségéből

Az ukrán hatóságok elrendelték csütörtökön a heves orosz tüzérségi csapások miatt a gyermekes családok kényszerevakuálását Harkov megye több településéről.

Oleh Szinyehubov, a kelet-ukrajnai Harkov megye kormányzója a Telegramon arról tájékoztatott, hogy az érintett hét településen - köztük az orosz erők által ostromlott Kupjanszkban - 275 gyermekről van tudomásuk.

Egy korábbi felhívásnak 89 gyerek, illetve családjaik tettek eleget, és menekültek biztonságosabb régiókba.

Szinyehubov hangsúlyozta, hogy a családoknak szállást biztosítanak, és nemzetközi segélyszervezetek támogatására is számíthatnak.

05:31
november 03, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről