Ukrajna drónokkal támadta Oroszországot, véres harcok dúlnak a frontvonalon

Események

conflict TOPSHOTS Horizontal
Dróntalálatot kapott lakóház Kijevben
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 641. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül27 bejegyzés
07:10
november 26, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szombaton

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

07:15
november 26, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. október 25-én az ukrán-magyar határszakaszon 5394 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4807 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 66 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

07:20
november 26, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna további légvédelmi eszközöket vár

Ukrajna további légvédelmi rendszereket vár a fekete-tengeri és odesszai gabonafolyosó védelmére, a partnerországokkal pedig már megkötötték a vonatkozó megállapodásokat. Volodimir Zelenszkij elnök ezt a kijevi „Gabona Ukrajnából" nemzetközi csúcstalálkozót követően jelentette be.

08:12
november 26, 2023
Vágólapra másolva!

Hat órán át tartott a kijevi dróntámadás

Oroszország kamikaze drónok hullámait küldte Ukrajnába, Kijev állítása szerint ez volt a legintenzívebb dróntámadás a háború kezdete óta. Öt embert megsebesítettek a lezuhanó törmelékek, köztük egy 11 éves gyereket – közölte Vitalij Klicsko polgármester.

Több épület, köztük egy óvoda is megrongálódott, és a kijevi régióban mintegy 17 ezer ember maradt áram nélkül. Az ukrán légierő közölte, hogy a támadás során indított 75 drónból 74-et lelőttek.

09:04
november 26, 2023
Vágólapra másolva!

Külföldi ügynök

A volt orosz miniszterelnök, Mihail Kaszjanov felkerült a „külföldi ügynökök" listájára – jelentette be az orosz igazságügyi minisztérium. Kaszjanov, aki Putyin kormányzásának első négy évében a miniszterelnöki posztot töltötte be, most az igazságügyi minisztérium külföldi ügynöki nyilvántartásában szerepel.

2004 februárjában menesztették, és ellenzékbe lépett a Kreml ellen. 2022-ben Kaszjanov elhagyta az országot, és bírálta Oroszország ukrajnai invázióját.

09:24
november 26, 2023
Vágólapra másolva!

Négy orosz régió felett húsz drónt lőttek le

Húsz ukrán drónt semmisített meg az orosz légvédelem a moszkvai, a tulai, a kalugai és a brjanszki régió felett - közölte az orosz védelmi minisztérium. Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester a történteket "tömeges dróntámadás-kísérletnek" nevezte. A távirányított repülőszerkezeteket a moszkvai régió különböző területein észlelték: Naro-Fominszk közelében, Ogyincovo és Ramenszkoje és Podolszk környékén.

Andrej Vorobjov, a régió kormányzója öt drón elfogásáról számolt be, amelyek három esetben "a földön lévő építményekben kárt okoztak", de senki sem sérült meg. A politikus kártérítést ígért a lakosoknak.

Az orosz főváros három repülőterén 15 járat indítását és fogadását halasztották el.

Tula megyében egy lelőtt ukrán drón lakóházba csapódott. Egy ember megsebesült, három lakás ablakai pedig betörtek.

10:29
november 26, 2023
Vágólapra másolva!

Nehézségekkel küzd az orosz flotta

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma arról számolt be, hogy az orosz fekete-tengeri flottának nehézségekbe ütközik hajóinak cirkálórakétákkal való újratöltése. A brit jelentés szerint Oroszország nagy erőkkel dolgozik a probléma leküzdésén, hogy a tengeri cirkálórakétákat be lehessen vonni az Ukrajna elleni téli csapásokba.

11:03
november 26, 2023
Vágólapra másolva!

Szobrot kapott egy ukrán katona

Szoborral emlékeznek meg szülővárosában Olekszandr Matszijevszkijről, arról az ukrán katonáról, aki egy mesterlövész egység tagjaként halt meg. Ő szerepel azon a márciusban nyilvánosságra került videón, ahol egy fegyvertelen ukrán katonát azután lőttek le az oroszok, hogy hangosan kimondta a Slava Ukraini! (Dicsőség Ukrajnának!) kifejezést.

11:47
november 26, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanás Herszonban

Erőteljes robbanás történt az ukrán ellenőrzés alatt álló Herszonban, a robbanás okait nem közölték – írja a „Public" ukrán tévécsatorna a Telegramon.

„Erőteljes robbanás hallatszott Herszonban" – számoltak be a csatorna tudósítói. A helyi hatóságoktól egyelőre nem érkezett hivatalos információ a robbanás okairól és következményeiről.

12:26
november 26, 2023
Vágólapra másolva!

Közel 300 ukrán katonát öltek meg Donyeckben

Az Orosz Fegyveres Erők „Dél" katonai csoportja tüzérség és légierő segítségével megsemmisítették az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) 290 katonáját Donyeck irányában – mondta el a csoport sajtóközpontjának vezetője, Vadim Asztafjev. Pontosította az ellenséget Klescsejevka, Kurdyumovka , Razdolovka, Bogdanovka, Krasznij és Vasjukovka közelében számolták fel a Donyecki Népköztársaságban (DPR).

13:07
november 26, 2023
Vágólapra másolva!

Támadás Donyeckben

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) éjszaka hatalmas támadást kíséreltek meg végrehajtani a Donyecki Népköztársaság (DPR) energiarendszere ellen – mondta a köztársaság vezetője, Denis Pushilin.

„Éjszaka az ellenség megpróbálta megrongálni a régió energiarendszerét. A károkat rögzítik" – írta.

A DPR vezetője hozzátette, hogy az incidens következtében a köztársaság néhány városa és régiója áram nélkül maradt. Ugyanakkor egyes településeken már helyreállt az áramszolgáltatás, a munka folytatódik – mondta Pushilin.

13:34
november 26, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanások Kijev és Cserkaszi közelében

Robbanások történtek Kijev és Cserkaszi régiójában – számolt be a „Strana.ua" című kiadvány a Telegram csatornán.

Az ukrán digitális átalakítási minisztérium online térképe szerint mindkét régióban, valamint az ország fővárosában légiriadót rendeltek el.

14:04
november 26, 2023
Vágólapra másolva!

Abrams tankok az északi katonai körzetben

Az Ukrán Fegyveres Erőknek (AFU) átadott amerikai M1A1 Abrams tankot észleltek a különleges katonai művelet (SVO) övezetében – írta a „Military Observer" a Telegram csatornán.

Korábban a Business Insider elemzői azt sugallták, hogy Ukrajna úgy döntött, hogy nem küldi csatába az amerikai Abrams tankokat, és ezt jövő tavaszig valószínűleg nem is fogja megtenni.

14:38
november 26, 2023
Vágólapra másolva!

Óriási dróntámadás Oroszországban

November 26-án éjjel az orosz légvédelmi rendszerek 20 drónt lőttek le Moszkva, Tula, Kaluga és Brjanszk térségében – írja az orosz védelmi minisztérium.

Szergej Szobjanin moszkvai polgármester elmondta, hogy több drónt lelőttek Naro-Fominsk, Podolsk, valamint és Ramenszki körzetében.

A Tula régióban Alekszej Djumin regionális kormányzó szerint két drónt lőttek le. „Egyikük egy lakóházba ütközött Tulában. Komoly kár nem történt, de három lakás ablaka betört. A ház egyik lakója könnyebb sérüléseket szenvedett el" – mondta Dyumin.

A brjanszki régió kormányzója, Alexander Bogomaz arról számolt be, hogy öt drónt lőttek le a régióban.

Elmondása szerint a támadás következtében senki sem sérült meg.

A kalugai régió vezetője, Vlagyiszlav Sapsa is beszámolt megsemmisített drónokról Dzerzsinszkij és Zsukovszkij körzetében. Azt nem részletezte, pontosan hány drónról van szó.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy reggel további négy drónt lőttek le Brjanszk, Szmolenszk és Tula régiókban.

15:21
november 26, 2023
Vágólapra másolva!

Megsérültek az elektromos távvezetékek Kijevben

Ukrajnában Kijev régiójában lekapcsolták a fő elektromos távvezetékeket (PTL) – nyilatkozta az Ukrenergo nemzeti energiavállalat vezetője, Vadim Kudrickij a Rada tévécsatorna adásában.

„Károk történtek Kijevben éjszaka egy erőteljes támadás következtében, lekapcsolták a várost és a Kijev környéki városokat ellátó nagy teljesítményű távvezetékeket. A helyreállítás előtt bevezettünk bizonyos energiafogyasztási korlátozásokat, de sikerült áramkimaradás nélkül átvészelnünk a napot" – mondta.

15:47
november 26, 2023
Vágólapra másolva!

S-200-as rakétákat semmisítettek meg Azov felett

Az orosz légvédelmi rendszerek két ukrán S-200-as légvédelmi rakétát semmisítettek meg az Azovi-tenger felett – számolt be a Honvédelmi Minisztérium a Telegramon.

16:16
november 26, 2023
Vágólapra másolva!

Fekete drónok Kijev felett

A lakosok ismét fekete drónokra figyeltek fel Kijev felett az égen. Oroszország eddig egyszer vetette be a fekete drónokat Ukrajna megtámadására – számolt be a „Military Observer" a Telegram csatornán.

November 25-én az ukrán légierő (Air Force) szónoka, Jurij Ignát azt mondta, hogy Oroszország szén-dioxidot kezdett használni a Geran-2 kamikaze drónok törzsének gyártásához.

Emellett a drónokat feketére festették, hogy nehezebben lehessen azokat észrevenni az éjszakai égbolton.

16:47
november 26, 2023
Vágólapra másolva!

Három ukrán repülőgépet lőtt le az orosz légvédelem

Az orosz légvédelmi rendszerek lelőtték az Ukrán Légierő (AFU) három repülőgépét - számolt be a Honvédelmi Minisztérium.

Pontosították, hogy a két Szu-27-est Herszon régiójában Novoraisk és Velikaya Aleksandrovka településeken semmisítették meg. Emellett lelőttek egy MiG-29-est Pjatikhatki falu közelében, Dnyipropetrovszk régiójában.

17:27
november 26, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország azt tervezi, megsemmisíti az ukrán dróngyárakat

Oroszországnak meg kell semmisítenie a pilóta nélküli légi járművek (UAV) gyártási helyszíneit, válaszul a területét ért támadásra – mondta el a Lenta.ru-val folytatott beszélgetésben Jurij Shvytkin, az Állami Duma Védelmi Bizottságának alelnöke.

Shvytkin az orosz régiókban az elmúlt nap folyamán végrehajtott hatalmas ukrán dróntámadásra reagált.

18:00
november 26, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország áttelepíti stratégiai légvédelmi rendszerét

Oroszország átköltöztette a stratégiai légvédelmi rendszereit Kalinyingrádból – tájékoztatott a brit védelmi minisztérium. Hozzátették, a lépés a közelmúltbeli veszteségek pótlása miatt történt.

18:50
november 26, 2023
Vágólapra másolva!

Herszonban ismét robbanások történtek

Újra robbanások történtek a Kijev által ellenőrzött Herszon városában – számolt be a „Public" ukrán tévécsatorna számolt a Telegramon .

A helyi ukrán katonai adminisztráció vezetője, Roman Mrocsko a Telegramon megjegyezte, hogy a Korabelnij és a Dnyeper régióban rögzítették a találatokat. A támadások következtében házak és járművek sérültek meg. Az áldozatokkal kapcsolatos információk tisztázása folyamatban van.

19:36
november 26, 2023
Vágólapra másolva!

Találat érte Ukrajna repülőgép-üzemanyag-tárolóit

Az Orosz Fegyveres Erők (AF) katonái eltalálták az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) repülőgép-üzemanyag-tárolóit Poltava régióban – számolt be az orosz védelmi minisztérium.

Ezenkívül a Cserkaszi régióban egy lőszerraktárat ért orosz találat.

20:18
november 26, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország továbbra is próbál előrenyomulni Avdijivkánál

A kijevi erők az elmúlt 24 órában visszaverték az Avdijivkától északkeletre, nyugatra és délnyugatra irányuló orosz támadásokat – jelentette az ukrán vezérkar.

Az Institute for the Study of War szerint az orosz csapatok megpróbálják elvágni az Avdijivkába vezető ukrán utánpótlási útvonalakat, hogy elszigeteljék a várost. Az ukrán védők azonban továbbra is tartják állásaikat, és 23 orosz támadást vertek vissza.

21:23
november 26, 2023
Vágólapra másolva!

Semlegesítettek egy drónt az orosz haderők

A Tveri terület Torzsokszkij körzetének regionális sajtószolgálata megjegyezte: nincsenek áldozatok. A mentőszolgálatok a helyszínen dolgoznak.

Korábban az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy a légvédelmi erők négy ukrán drónt semmisítettek meg Brjanszk, Szmolenszk és Tula régiók felett.

22:47
november 26, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán drónt lőttek le az Orjol régióban, a Livnyben lévő ipari zóna felett

Az Oreli területen lelőttek egy ukrán drónt, a semlegesített drón Livny város ipari övezetében zuhant le. Erről az orosz régió vezetője, Andrej Klicskov számolt be a Telegram-csatornán. Hozzátette: az incidens következtében senki sem sérült meg.

23:27
november 26, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán drón csapódott lakóházba, sérült is van

Egy irányíthatatlanná vált ukrán drón egy lakóházba csapódott Tulában. A becsapódás következtében egy ember megsérült. Erről az orosz régió kormányzója, Alekszej Djumin számolt be.

00:19
november 26, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanás volt egy orosz haditechnikai üzemben

Robbanás történt az oroszországi Cseljabinszki Traktorgyárban, ami komoly tüzet okozott - jelentette a Moscow Times. Az üzemben T-72-es és T-90-es harckocsikhoz, Terminator páncélozott harcjárművekhez és önjáró tüzérséghez gyártanak motorokat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!