Nagy bajban az ukrán lakosság a tél miatt, az oroszok intenzív támadást indítottak

Események

conflict Horizontal Ukrajna
Ukrán hackocsizók gyakorlatoznak a bahmuti front közelében
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 666. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül33 bejegyzés
05:13
december 21, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:20
december 21, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. december 20-án az ukrán-magyar határszakaszon 6413 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4038 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 92 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

05:29
december 21, 2023
Vágólapra másolva!

Nagyobb szerepet kapnak a drónok

Napzáró videójában az ukrán elnök azt mondta, hogy az Ukrán Külügyi Hírszerző Szolgálat beszámolt neki a közeljövő tendenciáiról és a készülő fontos katonai műveletekről.

Egy külön megbeszélés a drónokról szólt, arról, hogy mi van a raktárakban és mire van szükség a fronton. A logisztikát felgyorsítják. "Azon is dolgozunk, hogy minden területen növeljük a drónok hatékonyságát, beleértve az élő videóképet közvetítő FPV-ket is. Ez az állam nyilvánvaló prioritása, és konkrét módja annak, hogy megvédjük harcosaink életét" - mondta Volodimir Zelenszkij.

06:26
december 21, 2023
Vágólapra másolva!

Békét szorgalmaz az egyik lehetséges orosz elnökjelölt

Jekatyerina Duncova regionális törvényhozó azt reméli, hogy jövőre kihívás elé állítja Vlagyimir Putyint azzal, hogy előmozdítja elképzelését egy „humánus" Oroszországról, amely „békés, barátságos és kész a tisztelet elve alapján mindenkivel együttműködni".

A volt újságírónak legalább 40 orosz régióból 300 ezer támogató aláírást kell összegyűjtenie, hogy független jelöltként elindulhasson az elnökválasztáson.

Vlagyimir Putyin számít a március 17-i orosz választás toronymagas esélyesének.

07:23
december 21, 2023
Vágólapra másolva!

Nem szakadtak meg a tárgyalások a bebörtönzött amerikaiak ügyében

Az Egyesült Államok "nagyon aktívan dolgozik" azon két amerikai szabadon bocsátásán, akiket jogtalanul tartanak fogva Oroszországban – mondta Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

Evan Gershkovichra, a Wall Street Journal több mint 37 hete tárgyalás nélkül bebörtönzött riporterére, valamint Paul Whelan volt tengerészgyalogosra utalt, aki 16 éves börtönbüntetését tölti kémkedés miatt.

A múlt héten Vlagyimir Putyin kommentálta Gershkovich ügyét, miután az év végi kérdezz-felelek során a nyugati újságírók által feltett két kérdés egyike volt. Az orosz elnök azt mondta: "Meg akarunk állapodni, és ezeknek a megállapodásoknak kölcsönösen elfogadhatónak kell lenniük. Kapcsolatban állunk amerikai partnereinkkel. Úgy gondolom, hogy azon a nyelven beszélünk, amelyet mindkét fél megért."

08:10
december 21, 2023
Vágólapra másolva!

Fűtési nehézségek

Egy ENSZ-jelentés szerint ezen a télen súlyos fűtési kihívások várják Ukrajna lakosságát. Országszerte megugrott az ágyneműk és fűtőberendezések iránti igény.

Az ENSZ nemzetközi migrációs szervezete úgy látja, a legtöbb ukrán nem engedheti meg magának a szükséges szilárd tüzelőanyagok beszerzését.

A legrosszabb helyzetben az országon belüli menekültek vannak, akiknek jelentős része meleg ruha nélkül várja a telet.

08:37
december 21, 2023
Vágólapra másolva!

Vöröskeresztes raktárakat bombáztak

Az Ukrán Vöröskereszt szerint az egyik raktárát megsemmisítették Herszonban. Az ENSZ humanitárius hivatala szerint ezen kívül a Shchedryk civil szervezet és a HEKS/EPER nemzetközi segélyszervezet raktára is találatot kapott.

A pusztítás hatalmas, és a tél beálltával a segítségre még nagyobb szükség van, mint valaha

- írja az ENSZ szervezete.

A Data Friendly Space nevű, humanitárius szervezetekkel együttműködő amerikai civil szervezet szerint a háború kezdete óta legalább 14 segélyszolgálati dolgozó vesztette életét és 29-en megsérültek.

09:12
december 21, 2023
Vágólapra másolva!

Moldova légvédelmi radart kapott Franciaországból

A Thales francia cégtől egy légvédelmi radart kapott Moldova – ez az első lépés a légvédelem fejlesztése felé, miután az ukrajnai háborúból származó rakétatörmeléket találtak az ország területén. A megfigyelőrendszer képes lesz a Romániával és Ukrajnával határos ország teljes légterét figyelni.

Nincs légvédelmünk, nincsenek rakétáink, nincsenek repülőgépeink. A következő lépés a kritikus infrastruktúra légvédelme, beleértve a repülőteret, az erőműveket és így tovább. Ez csak a kezdet

- mondta Dorin Recean miniszterelnök.

Moldova 1991-ben nyerte el függetlenségét a Szovjetuniótól, és Moszkvával való kapcsolata az ukrajnai konfliktus kezdete óta megromlott.

09:45
december 21, 2023
Vágólapra másolva!

Először lesz december 25-én a karácsony

Az ukránok új naptár szerint készülnek első karácsonyuk megünneplésére, miközben újabb lépést tesznek az orosz befolyás minden nyomának eltüntetése felé.

Az ukránok többsége ortodox keresztény, ám az ország fő egyháza ebben az évben megállapodott abban, hogy eltér a hagyományos Julianus-naptártól, amelyet Oroszországban használnak,

és január 7-e helyett a Gergely-naptárban megszokottak szerint december 25-én ünneplik a karácsonyt.

10:15
december 21, 2023
Vágólapra másolva!

Moldova kilép a FÁK-ból

Moldova azt tervezi, hogy 2024 végére kilép a Független Államok Közösségéből, az Oroszországhoz kötődő kereskedelmi és politikai testületből – közölte Doina Gherman, a parlament külpolitikai bizottságának vezetője.

Moldova fokozatosan megvonja részvételét a blokkban, mióta Oroszország megtámadta Ukrajnát.

10:49
december 21, 2023
Vágólapra másolva!

Új harctéri taktikára váltanak az ukránok

Miután az ukrán nyári ellentámadással nem sikerült jelentős áttörést elérni az orosz hadsereg ellen, az elmúlt hetekben Ukrajna összehangolt erőfeszítéseket tett az eredményeik javítására, miközben erői a frontvonal nagy részén védekező pozícióba fordulnak - közölte a brit minisztérium.

Az ukrán fegyveres erők védekező pozícióba helyezkednek – közölte az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma a konfliktus legfrissebb elemzésében.

11:18
december 21, 2023
Vágólapra másolva!

Fokozódó katonai feszültség

Németország azon tervei, hogy 2027-től egy dandárt telepítenek Litvániába, a katonai feszültség fokozódásához vezetnek Oroszország és a NATO között - mondta Moszkva külügyi szóvivője.

A megállapodás értelmében egy mintegy 4800 katonából álló állandó német dandárt telepítenek Litvániába, az ország oroszországi határához közel.

Úgy vélik, Vlagyimir Putyin kockázatot jelenthet a NATO-országok számára, ha sikeres lesz az ukrajnai háborúban. Korábban a belga hadsereg főnöke arra figyelmeztetett, hogy Oroszország legközelebb Moldovát és a balti államokat célozza meg.

11:54
december 21, 2023
Vágólapra másolva!

Nem korlátozzák a mozgósított oroszok katonai idejét

Az orosz védelmi minisztérium nem volt hajlandó egy évre korlátozni a 2022-ben részlegesen mozgósított személyek szolgálati idejét – közölte a Yabloko nevű párt.

A mozgósított férfiak feleségei próbálták felhívni a figyelmet a problémára, mondván, hogy férjeik lényegében határozatlan ideig szolgálnak.

Az orosz védelmi minisztérium Borisz Visnyevszkij parlamenti képviselőnek adott válaszára hivatkozva a párt közleményében azt írta:

Nem helyénvaló a katonai szolgálat eltérő időszakának megállapítása a részleges mozgósítás során behívott Orosz Föderáció állampolgárai számára.Vlagyimir Putyin a múlt héten közölte, hogy tavaly ősszel 318 ezer embert soroztak be a részleges mozgósítás keretében, és közülük 244 ezren az ukrajnai hadszíntéren harcolnak.

12:35
december 21, 2023
Vágólapra másolva!

Szigorodik az árplafon

Oroszország kőolaj- és kőolajtermék-exportjából származó adóbevétele 32%-kal csökkent, miután az Egyesült Államok és szövetségesei árplafont vezettek be, hogy korlátozzák az ukrajnai háború finanszírozását - közölték az amerikai hatóságok.

A Pénzügyminisztérium közleményében a szövetségesek azt is bejelentették, hogy szigorodnak az árplafon körüli szabályok.

13:05
december 21, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz bank frankfurti számláját zárolhatják

A német szövetségi ügyészek bejelentették, hogy több száz millió eurót kívánnak lefoglalni egy meg nem nevezett orosz banktól a moszkvai ukrajnai invázió miatti nyugati fellépés részeként.

Az eljárás célja több mint 720 millió euró lefoglalása, amelyet egy orosz pénzintézet egy frankfurti bankszámlára helyezett el.

Feltételezhetően megsértik az embargószabályokat a német törvények értelmében - közölte az ügyészség.

13:35
december 21, 2023
Vágólapra másolva!

Hatalmas orosz bírságot kapott a Google

Egy orosz bíróság 4,6 milliárd rubel (50,84 millió dollár) pénzbírságot szabott ki az Alphabet Google-re, mert nem törölte az ukrajnai konfliktusról és más témákról szóló úgynevezett hamis információkat – jelentette a Tass hírügynökség.

A bírságot azért szabták ki, mert a Google nem távolította el a szélsőséges tartalmakat, illetve az Oroszország által „LMBT-propagandának" minősített anyagokat.

14:05
december 21, 2023
Vágólapra másolva!

Óriási drónfejlesztés

Kijev egymillió darab FPV (élő videóképet közvetítő) drón gyártását tervezi, amelyekre nagy a kereslet a frontvonalon, és több mint 11 000 közepes és nagy hatótávolságú támadórepülőgépet gyártanak jövőre - közölte Ukrajna stratégiai iparágakért felelős minisztere.

A tervekben legalább 1000 olyan drón legyártása szerepel, amelyek hatótávolsága meghaladja az 1000 km-t.

Minden termelési létesítmény készen áll, és megkezdődik a 2024-re szóló szerződéskötés - mondta Olekszandr Kamisin miniszter. 

14:36
december 21, 2023
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Királyság 32 000 ukrán katona kiképzésében segített

Az Egyesült Királyságban kiképzett ukrán katonák legújabb csoportja több hetes intenzív kiképzés után visszatért a frontvonalra.

A brit védelmi minisztérium szerint az Egyesült Királyság 32 000 ukrán katona kiképzésében segített.

15:06
december 21, 2023
Vágólapra másolva!

Varsóban tárgyaltak a lengyel kamionosok blokádjáról

Az ukrán infrastrukturáért felelős miniszter, Olekszandr Kubrakov találkozott újonnan kinevezett lengyel kollégájával, hogy megvitassák a lengyel teherautósofőrök által a közös határon okozott teheráru-akadályozást. A találkozóra egy nappal korábban került sor.

A sofőrök több, mint egy hónapja blokkolják a határt, hogy követeljék az ukrán versenytársaik számára az EU-ba való belépés korlátozásának visszaállítását.

A közlekedési ágazatban több kérdést is megvitattak, de a fő téma a határzár feloldása volt.

Kubrakov elmondta, hogy a találkozó lehetővé tette mindkét fél számára, hogy kifejtse álláspontját, és az ukrán fél olyan adatokat mutatott be, amelyek aláásták a lengyel érveket.

15:34
december 21, 2023
Vágólapra másolva!

Putyinnak versenytársa akadt

Jekatyerina Duncova volt televíziós újságírónő jelölteti magát a márciusi orosz elnökválasztáson, amelyet Vlagyimir Putyin várhatóan elsöprő fölénnyel fog megnyerni.

A 40 éves Duncova az ukrajnai konfliktus befejezését és a politikai foglyok, köztük Alekszej Navalnij ellenzéki vezető szabadon bocsátását követeli.

Jekatyerina Duncova újságírónő nyilatkozik a sajtó képviselőinek, miután benyújtotta az elnökválasztáshoz szükséges regisztrációs dokumentumokat a Központi Választási Bizottság moszkvai székházában 2023. december 20-án. Forrás: MTI/EPA/-
15:59
december 21, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna pénzügyi támogatását az uniós költségvetésen kívül kell megoldani

Ukrajna pénzügyi támogatását az uniós költségvetésen kívül kell megoldani, máskülönben a tagok, köztük Magyarország is kárvallottja lesz az ország megsegítésének - mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

A kormányfő szerint bonyolult és nehéz kérdés Ukrajna pénzügyi támogatása, ugyanis ma még nem tudni, honnan lesz meg az erre fordítandó 50 milliárd euró.

Ha arról van szó, hogy a költségvetésből akarják odaadni, az azt jelenti, hogy a többi ország számára megalkotott költségvetésből hiányozni fog, azaz odaadjuk a magyarok pénzét is Ukrajnának.

Ehhez nem akar hozzájárulni Magyarország, ezért tárgyalni kell arról, hogy mekkora összeget, milyen hosszú időre, milyen forrásokból és milyen technikával adjanak oda Ukrajnának.

16:55
december 21, 2023
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság további 1,5 milliárd euró makroszintű pénzügyi támogatást folyósított Ukrajnának

Az Európai Bizottság csütörtökön újabb 1,5 milliárd euró támogatást folyósított Ukrajnának a 18 milliárd eurós makroszintű pénzügyi segélycsomag (MFA+) utolsó részleteként - közölte a brüsszeli testület.

Így a teljes támogatás elérte a maximális 18 milliárd eurót, ami az eszköz történetének legnagyobb makroszintű pénzügyi támogatási művelete. Ezzel az eszközzel az EU stabil, kiszámítható és jelentős pénzügyi támogatással segítette Ukrajnát abban, hogy 2023-ig fedezze azonnali finanszírozási szükségleteit.

A hitel formájában nyújtott támogatás célja az volt, hogy segítsenek Ukrajnának a bérek és nyugdíjak kifizetésében, valamint az alapvető közszolgáltatások, például a kórházak, iskolák és az áttelepített emberek lakhatásának fenntartásában.

Lehetővé teszi továbbá Ukrajna számára a makrogazdasági stabilitás biztosítását és az Oroszország indította háborúban lerombolt infrastruktúra helyreállítását - áll a brüsszeli végrehajtó EU-testület közleményében.

17:54
december 21, 2023
Vágólapra másolva!

Ketten meghaltak lakóépületeket ért orosz légicsapásokban

Egy 60 és egy 48 éves nő meghalt, egy 86 éves férfi pedig megsebesült csütörtök reggel, amikor orosz nehéztüzérségi és légicsapások érték az Ukrajna déli részén, a Dnyeper partján fekvő Nikopolt - közölte a Telegramon Dnyipropetrovszk megye kormányzója.

A fotókkal is illusztrált üzenetben Szerhij Liszak hozzátette, hogy a város hét épületét érte találat.

Az ukrán légvédelem szintén a Telegramon közölte, hogy az orosz légierő csütörtökre virradó éjszaka 35 iráni gyártmányú Sahíd drónnal intézett támadásokat több ukrajnai régió ellen a Krím félsziget, Kurszk város és az Azovi-tenger keleti partvidéke felől, hozzátéve, hogy 34 drónt sikeresen lelőtt az ukrán légvédelem.

Ruszlan Kravcsenko, a Kijev megyei katonai adminisztráció vezetője arról számolt be, hogy a támadások következtében egy raktárban tüz keletkezett, amelyet rövid időn belül sikerült eloltaniuk.

18:48
december 21, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz oldalon harcoló ukránokat ítéltek börtönbüntetésre

Egy ukrán bíróság 12 és 15 év börtönbüntetésre ítélt négy ukrán állampolgárt, akiket azzal vádoltak, hogy együtt harcoltak orosz fegyveresekkel Ukrajna ellen - közölte az ukrán főügyészség december 21-én.

20:14
december 21, 2023
Vágólapra másolva!

Németország generátorokat és alkatrészeket küld Ukrajnába

Németország 88,5 millió eurós téli segélyt jelentett be Ukrajnának.

Az összegből a kritikus energetikai infrastruktúrához szükséges pótalkatrészek, javítások és berendezések, például generátorok és transzformátorok beszerzését és finanszírozását segítik.

20:53
december 21, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz vezérkari főnök az európai egyensúly veszélyeztetésével vádolja a NATO-t

A NATO keleti terjeszkedését az egyensúlyt veszélyeztető kockázatnak minősítette Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök csütörtökön Moszkvában, külföldi katonai attaséknak mondott beszédében.

"Az európai kontinens a Nyugat és Oroszország közötti politikai és gazdasági konfliktusok színterévé vált" - fogalmazott Geraszimov.

Szerinte ehhez hozzájárult Svédországnak és Finnországnak a NATO-hoz benyújtott felvételi kérelme, valamint a Kelet-Európában, a balti térségben és a Fekete-tengeren állomásozó NATO-erők számának növekedése, ugyanakkor nem tett említést az Ukrajna ellen tavaly februárban indított orosz invázióról.

21:47
december 21, 2023
Vágólapra másolva!

Szénbányákat ért támadás az ukrajnai Toretszkben

Orosz bombatámadás ért két szénbányát a kelet-ukrajnai Toretszk városában, három ember meghalt és legalább öt civil megsebesült csütörtökön - közölte az ukrán belügyminiszter.

Ihor Klimenko szerint két bomba csapódott be az egyik toretszki bánya területén. Egy ember meghalt, két másik pedig megsebesült.

Áramszünet volt, 32 bányász a föld alatt rekedt, de sikeresen kimentették őket.

Oroszország két bombát lőtt ki egy másik bányára is, két ember meghalt, további három pedig megsebesült - tette hozzá Kljmenko. Az épületek és a berendezések is megrongálódtak - írja a The Guardian.

22:24
december 21, 2023
Vágólapra másolva!

Finnország 116 millió dolláros katonai segélycsomagot jelentett be Ukrajnának

Finnország 106 millió euró (116 millió dollár) értékű katonai segélyt nyújt Ukrajnának - jelentette be a finn védelmi minisztérium december 21-én.

A szállítás részleteit "operatív okokból és a segély biztonságos célba juttatásának garantálása érdekében" nem hozták nyilvánosságra, de a csomag tartalma figyelembe veszi "mind Ukrajna szükségleteit, mind a finn fegyveres erők erőforrásait" - közölte a finn védelmi minisztérium.

23:57
december 21, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán drónt lőtt le az orosz légierő Kurszk felett

Az orosz légvédelem csütörtök este megsemmisítette az ukrán fegyveres erők egy UAV drónját Kurszk régió felett.

01:06
december 22, 2023
Vágólapra másolva!

Nagy erőkkel támadja az ukrán tüzérség Donyecket

Az ukrán katonák tíz darab 155 mm-es NATO-lövedékkel bombázták Donyecket – jelentette Telegram csatornáján az Ukrajnai Háborús Bűnügyi Ellenőrzési és Koordinációs Központ (JCCC) DPR képviselete. Sebesültekről, károkról egyenlőre nem érkeztek hírek.

01:34
december 22, 2023
Vágólapra másolva!

Szólnak a légiriadók Ukrajna két régiójában

Légiriadót rendeltek el Ukrajna Nyikolajev és Kirovograd régióiban, valamint a Herszon régió Kijev által ellenőrzött részén – derül ki az ukrán digitális átalakítási minisztérium online térképének adataiból.

02:00
december 22, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanások voltak Kijevben

Robbanások történtek Kijevben – jelentette az UNIAN ukrán hírügynökség.Robbanások hangjai hallatszanak Kijevben. Légiriadót rendeltek el a fővárosban- áll az ügynökség Telegram csatornáján közzétett üzenetben.

05:18
december 22, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!