Kockázatos műveletbe kezdtek az ukránok, nemzetközi vizsgálat indult a kahovkai gátrobbantás ügyében

Események

conflict war Horizontal orosz ukrán háború
Ukrán katonák Zaporizzsjánál
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 474. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül32 bejegyzés
06:00
június 12, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt vasárnap

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:11
június 12, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. június 11-én az ukrán-magyar határszakaszon 6821 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 7807 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül 100 embernek állítottak ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást - közölte a rendőrség.

06:39
június 12, 2023
Vágólapra másolva!

Fogolycsere

A mai napon újabb 95 emberünket sikerült visszahozni az orosz hadifogságból, közülük 31-en Mariupol védelmezői. Legtöbbjük közlegény és őrmester, de két tiszt is van köztük. A fegyveres erők, a nemzetőrség, a határőrség kötelékében vannak. Minden ukrán férfit és nőt ki kell juttatnunk az orosz fogságból! - közölte éjszakai videójában Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

06:54
június 12, 2023
Vágólapra másolva!

Külön orosz bejelentés

Az orosz védelmi minisztérium egy távirati bejegyzésben közölte, hogy tárgyalások után 94 ukrán fogságban lévő oroszt engedtek szabadon, és egészségügyi intézménybe viszik őket kivizsgálásra.

Sem az orosz, sem az ukrán fél nem beszélt arról, hogy a másik oldalon hány embert engedtek szabadon.

07:20
június 12, 2023
Vágólapra másolva!

Evakuálást végző csónakokat lőttek az oroszok

Három ember meghalt és 10 megsebesült, amikor az orosz erők csónakokra lőttek, amelyek idős embereket vittek biztonságba a pusztító dél-ukrajnai áradások után. A három csónakban összesen 21-en voltak. Két rendfenntartó is van az áldozatok között.

07:51
június 12, 2023
Vágólapra másolva!

Kockázatos műveletbe kezdtek az ukránok

A Háborúkutató Intézet (Institute For The Study Of War - ISW) szerint az ukrán erők "rendkívül nehéz taktikai műveletet kísérelnek meg". Ez egy frontális támadás a felkészült orosz védelmi pozíciók ellen, amit tovább bonyolít Ukrajna légi fölényének hiánya – írja az ISW elemzése. Hangsúlyozzák, hogy ezeket a kezdeti támadásokat nem szabad annak jelzéseként használni, hogy Ukrajna egyéb ellentámadásait hogyan hajtják végre.

„Az ukrán erők nem meglepő módon veszteségeket szenvednek a kezdeti támadások során a legjobban felkészült orosz erők ellen. A kezdeti támadások azonban – és különösen a válogatott felvételek, amelyeket orosz források szándékosan terjesztenek és kiemelnek – nem reprezentálják az összes ukrán műveletet."

Az ISW hozzáteszi: "Az orosz hadsereg továbbra is veszélyes, és az ukrán erőkre minden bizonnyal kemény harc vár, de Ukrajna még nem kötötte le ellentámadási erőinek túlnyomó részét, és az orosz védelem sem egységesen erős a frontvonal minden szektorában."

08:21
június 12, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanások Tokmakban és Melitopolban

Vlagyimir Rogov, a Zaporizzsja megyei illegális megszállási adminisztráció munkatársa szerint hétfőre virradóan robbanásokat és tüzérségi támadásokat jelentettek az oroszok által megszállt Tokmak és Melitopol városokból. Sérültekről, áldozatokról nincs információ.

08:58
június 12, 2023
Vágólapra másolva!

Nemzetközi vizsgálat indult a kahovkai gátrobbantás ügyében

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság már vizsgálatot indított a Herszon megyei Kahovka-gát június 6-i lerombolása után. Az elnök szerint a bírósági képviselők már jártak Herszon megyében, és saját szemükkel látták ennek a pusztítás következményeit.

Ukrajna és Oroszország egymást vádolja a gát felrobbantásával. Számos magas rangú politikus kijelentette, hogy Oroszország lehetett az elkövető.

09:25
június 12, 2023
Vágólapra másolva!

A Wagner-csoport nem kér a központi irányításból

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport alapítója szerint harcosai nem írnak alá szerződést az orosz védelmi minisztériummal. A tárca vasárnap közölte, hogy a hónap végéig minden "önkéntes különítménynek" alá kell írnia a szerződést. A lépés célja, hogy az önkénteseket, köztük a zsoldoscsoportot a minisztérium irányítása alá vonják.

Prigozsint felkérték, hogy kommentálja a lépést, és azt mondta:

A Wagner nem ír alá semmilyen szerződést Szergej Sojguval.

Elmondta, hogy a Wagner-csoport beépült a teljes rendszerbe, és teljes mértékben alá van rendelve Oroszország érdekeinek, de parancsnoki struktúráját sértené, ha a védelmi miniszter felé kellene jelentenie.

Prigozsin többször is hevesen bírálta Oroszország legfőbb katonai vezetőit, különösen Szergej Sojgu védelmi minisztert.

09:58
június 12, 2023
Vágólapra másolva!

Három falut is bevehettek az ukránok

Ukrajna azt állítja, hogy három falut szabadított fel az ország délkeleti részén az ellentámadás első győzelmeként. Kijev védelmi miniszterhelyettese elmondta, hogy Blahodatne és Neskucsne települések mellett Makarivkát is elfoglalták.
Moszkva még nem erősítette meg a falvak bukását, ehelyett az ukrán támadások visszaveréséről beszélt a régióban.

10:32
június 12, 2023
Vágólapra másolva!

Kitüntették a Leopardokat kilövő orosz katonákat

Az orosz védelmi miniszter kitüntetéseket adományozott katonáknak, miután Moszkva közölte, hogy erői megsemmisítettek négy német gyártmányú Leopard harckocsit és öt amerikai gyártmányú Bradley harcjárművet, miközben visszaverték az ukrán ellentámadást. Szergej Sojgu védelmi miniszter az Oroszország hőse aranycsillagot, Oroszország legmagasabb katonai kitüntetését adományozta az akcióban résztvevő katonáknak.

10:54
június 12, 2023
Vágólapra másolva!

Dél-Afrika kihátrálhat a BRICS-csúcs megrendezéséből

A Dél-afrikai Köztársaság visszamondhatja az idei BRICS-csúcs megrendezését, hogy elkerülje a nemzetközi nyomást Vlagyimir Putyin orosz elnök letartóztatására, akit háborús bűnök vádjával keres a Nemzetközi Büntetőbíróság. A bíróságot alátámasztó Római Statútum részeseként Pretoriának le kellene tartóztatnia Putyint, majd Hágába kell küldenie tárgyalásra.

Egyes dél-afrikai tisztviselők azt javasolják, hogy a csúcstalálkozót adják át Kínának vagy Indiának, akiknek nincs hasonló jogi kötelezettségük. A BRICS-országok ötödik tagja, Brazília szintén részese a bíróságnak, így ugyanazzal a dilemmával néz szembe, mint Dél-Afrika.

11:26
június 12, 2023
Vágólapra másolva!

Dániában rendezhetnek ukrán békekonferenciát

Ukrajna azt reméli, hogy a most elindított ellentámadása megváltoztatja annyira a háború dinamikáját, hogy júliusban – esetleg Dániában – békekonferenciát rendezhetnének, amelyen meghatároznál a katonai konfliktus rendezésének feltételeit.

Lars Lokke Rasmussen dán külügyminiszter már kijelentette, hogy hajlandó egy ilyen rendezvény házigazdája lenni.

11:53
június 12, 2023
Vágólapra másolva!

Ezért fontos Ukrajnának a vilniusi NATO-csúcs

Volodimr Zelenszkij ukrán elnök azt reméli, hogy a júliusi vilniusi NATO-csúcstalálkozón konkrétumok derülhetnek ki Ukrajna NATO-csatlakozásáról. Emmanuel Macron francia elnök legutóbb olyan garanciákat javasolt Ukrajnának, amelyek megegyeznek az Egyesült Államok által Izraelnek nyújtott garanciákkal. Ezeket a garanciákat nem feltétlenül maga a NATO, hanem a NATO tagállamai nyújtanák. A szövetségesek ugyanakkor egyetértenek abban, hogy amíg Ukrajna háborúban áll, nem kaphat teljes értékű meghívást.

Többen attól tartanak, hogy ha a vilniusi csúcs gyenge jelzést küld Ukrajnának, az arra ösztönözheti Putyint, hogy elhiggye, a nyugati támogatás ingadozik, és végül megnyerheti a háborút, vagy legalábbis befagyott konfliktust érhet el.

12:23
június 12, 2023
Vágólapra másolva!

Rossz állapotban vannak az óvóhelyek

A június 10-i állapot szerint az Ukrajna-szerte átvizsgált közel 63 ezer óvóhelynek körülbelül az egyharmada zárva van, vagy alkalmatlan a használatra – jelentette a Sürgősségi Állami Szolgálat. Kijevben 4655 óvóhelyet vizsgáltak meg, ezek 34%-a alkalmatlan volt a használatra, további 0,6%-át pedig bezárták.

Az ukrán hatóságok országos ellenőrzést kezdeményeztek, miután június 1-jén Kijevben két nő és egy kilencéves gyerek meghalt rakétatörmeléktől, amikor nem tudtak hozzáférni a közeli bombaóvóhelyhez. Az incidens felháborodást váltott ki, amiért a hatóságok nem biztosították a polgári lakosság megfelelő védelmét az állandó orosz támadások közepette.

13:06
június 12, 2023
Vágólapra másolva!

Magyar rendőr lesz a sérült ukrán katonakutya

Új szerepkört kap Magyarországon az ukrán hadsereg egyik német juhász szolgálati kutyája, aki kis híján meghalt egy rakétatámadás során. A hároméves Rambo fejének jobb oldalát repeszek találták el, miközben tavaly ukrán katonákat kísért a fronton Harkov tartományban.

Súlyosan megsérült az állkapcsa és a jobb füle is. Miután felépült az életmentő sürgősségi műtétből, Rambo nyolc hónapot töltött egy rehabilitációs központban, ahol rekonstruálták az állkapcsát, amputálták a jobb fülét, és eltávolították több fogát.

Jelenleg Magyarországon rendőrkutya-kiképzést kap.

13:22
június 12, 2023
Vágólapra másolva!

Gátat robbantottak az oroszok

Orosz katonák felrobbantottak egy gátat a Jaly folyón, a Zaporozsjei területen, hogy lelassítsák az ukrán fegyveres erők előrenyomulását.

13:55
június 12, 2023
Vágólapra másolva!

Ennyien haltak meg tegnap az ukrán oldalon

Az orosz csapatok az elmúlt 24 órában kilenc ukrajnai területre mértek csapásokat, amelyek során 4 civil meghalt, 18 pedig megsebesült - közölték a regionális hatóságok.

14:19
június 12, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán hadsereg megerősítette egy terület felszabadítását

Az ukrán erők felszabadították a Donyecki területen lévő Velyka Novoszilka településtől három kilométerre délre fekvő Sztorozheve falut - jelentette a Tavriisk védelmi erők sajtóközpontja június 12-én.

14:57
június 12, 2023
Vágólapra másolva!

A víz "elegendő" az atomerőmű számára

Az ukrán környezetvédelmi miniszter szerint a vízszint stabil és elegendő a zaporizzsjai atomerőmű hűtéséhez.

Ez annak ellenére van így, hogy a Kakhovka víztározó - amely az erőművet kiszolgálja - vízszintje drámaian lecsökkent a gát lerombolása óta.

Az erőművet üzemeltető Ukrenergo energetikai vállalat többször is azt állította, hogy a helyzetet ellenőrzés alatt tartják.

15:29
június 12, 2023
Vágólapra másolva!

Ezt állítják a britek

"A következő napokban egy nagyobb támadásra kell számítanunk a donbászi területen" - mondta a brit védelmi bizottság elnöke.
Tobias Ellwood szerint az ukrán hadsereg fő frontja még mindig tartalékban van, készen arra az egyszeri ellentámadásra.
Továbbá Ellwood, aki korábban védelmi miniszter volt, felszólította a szövetségeseket, hogy biztosítsanak több harckocsit

15:48
június 12, 2023
Vágólapra másolva!

Ezért "küzdhet" Oroszország Herszonért

Ha a gát áradása nem állítja meg Ukrajna támadását Herszon ellen, Oroszország "küzdhet" annak megvédésével - mondták katonai szakértők.

Hanna Malyar ukrán védelmi miniszter szerint Oroszország a legharcképesebb egységeit a régióból Bakhmutba és Zaporizzsjára helyezte át.

A Kakhovka gát lerombolása eláraszthatott a területet a folyón közelében, így kevesebb egységgel is tartható.

16:13
június 12, 2023
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Büntetőbíróság vizsgálja a gátszakadást

A Nemzetközi Büntetőbíróság képviselői az elmúlt napokban ellátogattak a herszoni régióba

- mondta Zelenszkij.

Már a katasztrófa utáni első napon az ukrán főügyészség kérést küldött a Nemzetközi Büntetőbíróságnak a katasztrófa kivizsgálására vonatkozóan, és a munka már meg is kezdődött.

- mondta az ukrán elnök.

16:43
június 12, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb falu felszabadítását erősítették meg az ukránok

Az ukrán erők június 4-én felszabadították a zaporizzsjai területen lévő Novodarivka falut - erősítette meg június 12-én a Zaporizzsjai Területi Védelmi Különdandár. Ukrajna ezzel azt állítja, hogy az ellentámadás keretében visszafoglalták a negyedik falut is délkeleten.

Bahmut, Avdijivka és Marjinka közelében ma is folynak a harcok, az elmúlt 24 órában 25 ütközetet vívtak - közölte az ukrán fegyveres erők vezérkara.

17:31
június 12, 2023
Vágólapra másolva!

Csapást mértek Avdijivkára

Donyeck kormányzója arról számolt be, hogy Avdijivkára ma reggel csapást mértek. Telegramon ezt tette közzé:

A terroristák ma reggel, 09:10-kor ismét két rakétával csapást mértek a városra. Az előzetes információk szerint nincsenek áldozatok, a sebesülteket egy helyi kórházban látják el orvosi segítséggel.

18:49
június 12, 2023
Vágólapra másolva!

Csecsen különleges erők csatlakoznak az oroszokhoz

Az orosz védelmi minisztérium szerződést írt alá a csecsen különleges erők Akhmat csoportjával, egy nappal azután, hogy a Wagner zsoldoscsoport vezetője ezt megtagadta.

A megállapodás azt a parancsot követte, hogy július 1-jéig minden "önkéntes egységnek" szerződést kell kötnie, mivel Moszkva megpróbálja megerősíteni ellenőrzését az Ukrajnában harcoló magánhadseregek felett.

Cserébe az önkéntes harcosok ugyanazokat a juttatásokat és védelmet kapják, mint az orosz katonák.

20:10
június 12, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz támadás ért egy zaporizzsjai kisvárost

Egy ember meghalt, egy megsebesült a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja régióban lévő Orikhiv kisváros elleni orosz támadásban – jelentette Jurij Malasko regionális kormányzó. A településbe három bomba csapódott. Úgy tudni, hogy a városban még mindig több százan élnek, annak ellenére, hogy az infrastruktúrát nagyrészt lerombolták az oroszok.

21:08
június 12, 2023
Vágólapra másolva!

10 halott, 42 eltűnt személy a kahovkai gátrobbantás után

A Kahovka gát felrobbantását követő árvíz miatt tíz ember meghalt, 42 embert pedig eltűntként tartanak nyilván, köztük hét gyermeket – jelentette ma Ihor Klimenko belügyminiszter

21:58
június 12, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna elveszítette az amerikai Bradley harcjárműveinek 15%-át

Ukrajna tizenhat, az Egyesült Államok által szállított páncélozott járművet veszített el az ellentámadás első napjaiban. A harcjárművek nagyobb része megsérült, ezeket elhagyták, a többi megsemmisült – írta a Sky News.

22:34
június 12, 2023
Vágólapra másolva!

Amerika szerint még korai megmondani, hova vezet az ellentámadás

Amerika bízik abban, hogy Ukrajna sikerrel veszi vissza az Oroszország által elfoglalt területeket, azonban még túl korai lenne megmondani, hogy pontosan hová vezet az ellentámadás - mondta Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

Az USA eltökélt abban, hogy maximalizálja az Ukrajnának nyújtott támogatást, hogy sikerrel járhasson a harctéren - tette hozzá. Blinken a NATO közelgő vilniusi csúcstalálkozóján "erőteljes" politikai és gyakorlati támogatási csomagot ígért Kijevnek. Ukrajna régóta várt ellentámadása hónapok óta tartó találgatások után megkezdődött. (Sky News)

23:20
június 12, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz csapás az ukrán tartalékokra

Az ukrán tartalékok állomáshelyére mért csapást éjjel az orosz hadsereg tengeri indítású, nagyhatótávolságú, precíziós fegyverekkel - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hétfői hadijelentést ismertetve.

A tábornok szerint a kijelölt létesítményeket eltalálták, és a csapás elérte célját. Konasenkov elmondta továbbá, hogy az elmúlt nap folyamán az orosz erők a donyecki régió déli részén három ukrán támadást vertek vissza, több mint 120 fős veszteséget okozva, és megsemmisítve két harckocsit és három páncélozott harcjárművet. Zaporizzsjában az ukránok vesztesége elérte a 250 főt, emellett pedig egyebek mellett öt harckocsijuk és két páncélozott járművük is megsemmisült. (MTI)

06:26
június 13, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!